Tujina

Smrtonosna nesreča v Teksasu: balon verjetno zadel daljnovod

Washington, 01. 08. 2016 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obstajajo materialni dokazi, ki kažejo, da je balon, v nesreči katerega je v Teksasu umrlo 16 ljudi, zadel visokonapetostni električni daljnovod, nato pa se je košara ločila od balona. Padla je skoraj kilometer stran. Preiskovalci upajo, da bodo dokazni material dobili tudi s telefonov in kamer žrtev.

Balonarska nesreča v Teksasu - 1
Balonarska nesreča v Teksasu - 1 FOTO: AP

Preiskovalci so v nedeljo sporočili, da je toplozračni balon, v nesreči katerega je v ameriški zvezni državi Teksas v soboto umrlo vseh 16 ljudi, verjetno zadel električni daljnovod.

Kot je na novinarski konferenci blizu kraja nesreče povedal predstavnik ameriškega nacionalnega urada za varnost v prometu (NTSB) Robert Sumwalt, obstajajo materialni dokazi, ki kažejo, da so balon ali nekateri deli balona zadeli visokonapetostni električni daljnovod. To je sicer običajno glavni vzrok nesreč toplozračnih balonov.

Košara, ki je v ognju zgorela, je padla skoraj kilometer daleč od balona, kar nakazuje, da se je ob tem, ko je zadel v električni daljnovod, košara ločila od balona.

NTSB, ki vodi preiskavo nesreče, je javnost pozval, naj jim posredujejo morebitne posnetke nesreče. Upajo tudi, da bodo dokazni material dobili tudi s telefonov, kamer in iPadov žrtev nesreče, ki so jih našli na kraju nesreče, so poročali lokalni mediji.

Oblasti so v nedeljo tudi začele z identifikacijo žrtev, ob tem pa poudarile, da bo to dolgotrajen proces.

Lokalni mediji in CNN so poročali, da je šlo za balon češke izdelave iz leta 2014 in da je med mrtvimi tudi pilot balona Alfred Nichols, lastnik lokalnega podjetja Heart of Texas Hot Air Balloon Rides, ki je imel v lasti vsaj tri toplozračne balone.

Balon je zagorel in strmoglavil v soboto kmalu po zori v okolici mesta Lockhart, ki leži kakih 50 kilometrov južno od Austina. Balon se je dvignil kakih 30 minut prej s kraja, ki je bil od kraja nesreče oddaljen skoraj 20 kilometrov.

Vreme v času nesreče ni predstavljalo problema, saj so bile temperature zmerne, prav tako veter.

To je najhujša nesreča s toplozračnim balonom v zgodovini ZDA, saj so doslej zahtevale največ šest življenj.

Tovrstne nesreče so sicer v ZDA so redke. Med letoma 1964 in 2013 se jih je zgodilo 760, od tega jih je bilo 67 usodnih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
01. 08. 2016 11.37
-9
Kdor visoko leta nizko pade, kdor prenizko tudi.
Ramzess
01. 08. 2016 11.35
-9
Kateri je zadel katerega, ... če je košaro ločilo od balona, jo je dobesedno odrezalo, ... kako hitro pa je letel balon. Iz telefonov in kamer žrtev, ... to pomeni, da so imeli čas snemati, ne pa se reševati, nič novega.