Tujina

Smrt ameriškega veleposlanika: ni krivca, le kup sistemskih napak

Washington, 19. 12. 2012 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poročilo o napadu na konzulat ZDA v Libiji septembra letos, v katerem je umrl ameriški veleposlanik, ni odkrilo nobenega posebnega krivca za pomanjkljivo varnost. Kriv je sistem, pa tudi kongres, ki je zmanjšal sredstva za varnost, ugotavlja poročilo.

Poročilo posebnega odbora o napadu na ameriški konzulat v Bengaziju 11. septembra letos na ameriški strani ni odkrilo nobenega krivca za pomanjkljivo varnost, ampak je ta posledica "sistemskih napak in pomanjkljivosti".

Poročilo potrjuje, da skrajneži za napad niso izkoristili protestov proti filmu o Mohamedu, pač pa so napad dlje načrtovali.
Poročilo potrjuje, da skrajneži za napad niso izkoristili protestov proti filmu o Mohamedu, pač pa so napad dlje načrtovali. FOTO: Reuters

Poročilo je na podlagi preiskave sestavil poseben odbor za ugotavljanje odgovornosti pod vodstvom upokojenega diplomata Thomasa Pickeringa in nekdanjega načelnika štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA admirala Mika Mullena. Poročilo potrjuje, da v Bengaziju nikoli ni šlo za demonstracije jeznih muslimanov zaradi žaljivega filma o preroku Mohamedu. Administracija predsednika Baracka Obame je uvodoma govorila o demonstracijah, ki so jih izkoristili teroristi.

"Varnost bi morala biti boljša že zaradi datuma"

Za napake in pomanjkljivosti ni odgovoren nihče posebej, ampak baje cel sistem. Odgovoren je tudi kongres, ki je zmanjšal sredstva za State Department in zavrnil številne zahteve po financiranju boljše varnosti. Zato so višji uradniki zavračali zahteve s terena in vztrajali pri varčevanju. Poročilo pravi, da obveščevalci niso dobili nobenega konkretnega opozorila, da se na obletnico napadov na ZDA 11. septembra pripravlja napad na konzulat v Bengaziju. Vendar pa odbor meni, da bi morala biti varnost boljša že zaradi datuma in zaradi nekaterih prejšnjih namigov.

V terorističnem napadu na konzulat ZDA v Bengaziju je 11. septembra letos umrl ameriški veleposlanik v Libiji Christopher Stevens. Poleg njega so umrli še trije Američani.

Odbor je podal 29 priporočil za izboljšanje varnosti, Hillary Clinton pa je v spremnem pismu kongresu napisala, da večino tega že izvajajo. Na veleposlaništva in druga predstavništva so poslali več marincev ter izurjenih agentov urada za diplomatsko varnost, obenem pa se manj zanašajo na pomoč oblasti držav gostiteljic. Clintonova v pismu med drugim pravi, da ne bo nikoli mogoče preprečiti vseh terorističnih dejanj in doseči popolne varnosti. "Naši diplomati ne morejo delati v bunkerju in treba je sprejeti določeno tveganje za zaščito države, ki jo imamo radi, ter njenih vrednot in interesov po svetu," je menila državna sekretarka ZDA.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grmstrm
19. 12. 2012 09.39
+1
Spet troste laži!