Tujina

Smo obrnili hrbet Srbiji?

Ljubljana, 06. 05. 2009 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Meddržavno sodišče, ki preverja, ali je bila razglasitev neodvisnosti zakonita, je prejelo slovensko dokumentacijo, ki govori v prid Kosovu. Kako se bo odzvala Srbija?

Slovenija je na Meddržavnem sodišču v Haagu podprla Kosovo.
Slovenija je na Meddržavnem sodišču v Haagu podprla Kosovo. FOTO: Reuters

Slovenija je podprla Kosovo na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu, ki na poziv Generalne skupščine ZN ugotavlja skladnost lanske razglasitve neodvisnosti z mednarodnim pravom. ''Slovenija je priznala neodvisnost Kosova in je – glede na to, da je bila sama del bivše SFRJ – poklicana, da osvetli zgodovinsko ozadje dogodkov na tem območju v 90. letih prejšnjega stoletja in pove, kakšno je bilo takrat stanje v državi, dejansko in pravno,'' je povedal Milan Balažic z zunanjega ministrstva.

Slovenija bo svojo dokumentacijo ICJ posredovala v dveh delih: en del – gre za krajši in splošnejši – je sodišču že posredovala do roka, ki se je iztekel 17. aprila, medtem ko naj bi drugega, daljšega posredovala enkrat poleti.

Glede morebitne škode, ki bi jo lahko imela podpora Slovenije neodvisnosti Kosova za njene odnose s Srbijo, je Balažic poudaril, da si Slovenija prizadeva za dobre odnose s Srbijo in ji pomaga pri njeni strateški usmeritvi vključevanja v evroatlantske organizacije. ''Naša podpora Kosovu ne bi smela škoditi slovensko-srbskim odnosom,'' je prepričan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PanterOL
28. 01. 2010 23.57
Prvič me je bilo sram pogledati Srbom v oči, ko je slovenska politika priznala kosovsko neodvisnost. Je to demokracija? Se nas ne vpraša, ali želimo, da z lažnimi šiptarskimi potnimi listi v Slovenijo vstopajo albanski kriminalci? Že tako jih je povsod preveč, krinka je pa sladoled, burek in sadje ter zelenjava. Na kratko, Srbom smo obrnili hrbet, oz. slovenska politika je obrnila hrbet IN NE SLOVENSKI NAROD! Srbi nam niso nikoli obrnili hrbta, še posebej ne v prvi svetovni vojni, še najmanj pa v drugi svetovni vojni. Če pride do tretje, me ne bo presenetilo, če tokrat nam Srbi obrnejo hrbet. Nočemo še ene narko države v Evropi, Kosovo pa ni nič drugega kot narko država s kriminalci na oblasti! Bog pomagaj Srbom, ker jim verjetno nihče drug ne želi!
Pantokrator
12. 12. 2009 18.41
Spet smo se "izkazali" in se praskamo kjer nas ne srbi!
lukazlblane
02. 12. 2009 10.18
Sramota za Slovenijo.
dr.psiho
17. 05. 2009 23.26
četnik je četnik...takim ni treba razlagat.....oni že sami vejo kaj je prav in kaj ni..
g_draza
12. 05. 2009 20.42
ti u živo ti razložim use, u redu?ti meni js tebi, zmenjeno?
Bolivar
12. 05. 2009 19.57
no ja,saj se ne da pogovoriti s teboj,pa saj vseeno. Povej mi raje kaj pomeni "čkapi" ,to me pa res zanima. :)
g_draza
10. 05. 2009 15.48
tito je velik prej odpru mejo sa šiptarima, ko pa so srbi začel "zanemarjat" svoj narod na srpskom kosovu. ko pa tebe nekdo začne napadat, kaj boš? a ga boš gledu kako ti posiljuje otroke? dobit ću ja tebe nebrini, polako al sigurno
Bolivar
10. 05. 2009 15.37
Poglej,jaz ne vem zakaj je to Tito storil,pač tako je bilo ,če mene vprašaš tudi ni bila pravilna odločitev,ampak jaz sem napisal kot je bilo,zdaj pa povej kje je tukaj laž? Mogoče tebi ni všeč ampak kaj hočeš,a sem jaz kriv za tako situacijo???
g_draza
10. 05. 2009 03.51
al si ti glup...pa zakaj je pa ta terorist tito mogu te šiptare dajat na srpsko kosovo? praši se to moron en, dej a bi se dal dobit no nekak? sej te bom našu boš vidu
Bolivar
09. 05. 2009 21.50
Očitno te je zmotilo nekaj v tem mojem postu: /Sicer je pa bila napaka Srbije že v preteklosti,ko so svoje ljudi(Srbe) raje naseljevali v severnejše republike predvsem v Slovenijo in na Hrvaško ,deloma tudi v Bih(a so tam bili že veliko prej) ,ker so bili boljši pogoji dela,so zato zanemarjali Kosovo,ki je izgubljalo populacijo ,kljub temu ,da je ima Kosovo veliko rudnikov za delo itd. Nato se je Tito dogovoril za priseljevanje Albancev ,kateri bodo delali na opuščenih delovnih mestih na Kosovem,a so namnožili ko podgane! In če bi Srbija že od vekomaj raje skrbela za prosperioteto Kosova bi tam rade volje živeli Srbi ,ki bi bili v večini in bi ostalo srbsko! Tudi verjetno se nebi zgodile vojne po razpadu YU(v SLO na HR in v BIH ,ker ne bi bilo toliko priseljenih Srbov) in nebi imela "veliko srbska država" toliko privržencev,ker bi skoraj vsi živeli v Srbiji,nebi bilo potrebe po le tej!/ Tega ni potrebe poučevati,kajti je dokumentirano od izseljevanja Srbov iz Kosova do priseljevanja Albancev po sporazumu Tito-Enver Hoxha! Kajti Kosovo je bila bolj zapostavljena pokrajina kot je bila to Vojvodina,kar se tiče financ!
harigast@email.si
09. 05. 2009 05.30
Ne vem zakaj je ravno Slovenija poklicana za čofotanje po Balkanski greznici? Res je, da imamo na Kosovem kar nekaj naložb, vendar je Srbija ekonomsko vseeno bolj zanimiva. Na koncu bodo seveda Srbi jezni na nas in to upravičeno. Kakšna pa je razlika, l. 81 smo imeli spodaj milico, danes imamo vojsko, kar je čisto zapravljanje denarja. A mislite, da države ki niso priznale Kosova tega niso storile iz ljubezni do Srbije ali zaradi svojih ekonomskih interesov?
g_draza
09. 05. 2009 04.40
lej prjatu js sm reku da bi se rt dobiu s tabo d ame mau poučiš, da mi poveš stvari kerih js ne vem
Bolivar
08. 05. 2009 23.24
Draža Jaz tudi lahko rečem,poglej ga(tebe) balkanca,ki vse račune rešuje s pestni,po možnosti s pomočjo bande, ki čaka v zasedi! Drugače pa verjamem da "dol" še vedno tako rešujete spore!
g_draza
08. 05. 2009 01.15
kontra čkapi...res si obična čkapi, en sisać k nima tok ponosa da bi se sestal, sej vem kako je to pr vs, laho je bit pameetn tle na netu
anzi_mahackala
08. 05. 2009 00.54
ne mores verjet..70% Slovencev, če ne celo 80% podpira Srbe in vemo, da so jim nepravno odtujili del drzave, vendar sam vrh nas je osramotil, ker se moramo ponizati pred zahodom in biti hlapci.
Bolivar
08. 05. 2009 00.20
gospodine draža Če nasprotuješ mojemu napisanemu komentarju,lahko napišeš svoj komentar in ovržeš moje trditve,če se seveda spoznaš na to!? Seveda pa tebe ne zanima,kaj si misli kdo drug ,ker si tako zaverovan sam vase,vredu nič nimam proti temu,piši kar hočeš,noben ti ne krati te pravice! Kar se pa tiče srečanja ,ha jaz nimam kaj s teboj govoriti,mi je že povsem jasno kam pes taco moli ,tako in tako nebi bilo soglasja!!! Druži se raje z enakomislečimi!
g_draza
07. 05. 2009 21.17
joj kontraskids....a ti si zgodovinar? a ti študeraš kej? ti si res en brihtnež ja ahhahahah, dej js bi rt tebe spoznau a lahko prosm? glede na to da si iz ljubljane ne bo problem a bi se dal prosm lepo, da me mau poućiš no???
Bolivar
07. 05. 2009 16.03
Sicer je pa bila napaka Srbije že v preteklosti,ko so svoje ljudi(Srbe) raje naseljevali v severnejše republike predvsem v Slovenijo in na Hrvaško ,deloma tudi v Bih(a so tam bili že veliko prej) ,ker so bili boljši pogoji dela,so zato zanemarjali Kosovo,ki je izgubljalo populacijo ,kljub temu ,da je ima Kosovo veliko rudnikov za delo itd. Nato se je Tito dogovoril za priseljevanje Albancev ,kateri bodo delali na opuščenih delovnih mestih na Kosovem,a so namnožili ko podgane! In če bi Srbija že od vekomaj raje skrbela za prosperioteto Kosova bi tam rade volje živeli Srbi ,ki bi bili v večini in bi ostalo srbsko! Tudi verjetno se nebi zgodile vojne po razpadu YU(v SLO na HR in v BIH ,ker ne bi bilo toliko priseljenih Srbov) in nebi imela "veliko srbska država" toliko privržencev,ker bi skoraj vsi živeli v Srbiji,nebi bilo potrebe po le tej!
Bolivar
07. 05. 2009 15.42
Nič novga ,saj se že več kot eno leto to ve!
izbruh@gmail.com
07. 05. 2009 09.31
Naivni pridni Janezki, ki pomigajo z ritkami čim jim striček z Zahoda pomežikne. In potem se čudimo, da povsod potegnemo ta kratko. Treba je bit prefrigan in podel, tako kot naši sosedje, ne pa takole naivno odkritosrčen...