Tujina

Smo na pragu nove svetovne gospodarske krize

Washington, 15. 09. 2011 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Generalna direktorica IMF Christine Lagarde je opozorila, da je gospodarska kriza v razvitih gospodarstvih vstopila v "nevarno novo fazo", ki jo lahko premagamo le s pogumno skupno rešitvijo.

Kot je dejala v govoru v Washingtonu, začarani krog šibke rasti in šibkih bilanc postaja vse močnejši, med drugim tudi na račun politične neodločnosti in neučinkovitosti. Vse to povzroča krizo zaupanja in zadržuje povpraševanje, investicije ter ustvarjanje delovnih mest. Posledično lahko razvite države znova zdrsnejo v recesijo, namesto da bi rasle.

Generalna direktorica IMF Christine Lagarde je opozorila, da je gospodarska kriza v razvitih gospodarstvih vstopila v "nevarno novo fazo", ki se jo bo lahko premagalo le s pogumno skupno rešitvijo.
Generalna direktorica IMF Christine Lagarde je opozorila, da je gospodarska kriza v razvitih gospodarstvih vstopila v "nevarno novo fazo", ki se jo bo lahko premagalo le s pogumno skupno rešitvijo. FOTO: Reuters

Sedanja svetovna rast se upočasnjuje zaradi anemičnega in neenakomernega okrevanja. Ekonomsko pregrevanje je na svetovnem trgu tako spremljala rast inflacije, porast kreditiranja in posledično vse večje zadolževanje. Če bodo gospodarstva zadolženih razvitih držav dejansko znova zdrsnila v recesijo, pa bo to po njenih besedah močno prizadelo države v razvoju. Lagardova je prepričana, da obstaja pot k trajnemu okrevanju, čeravno je ta vse bolj ozka, ter poziva k skupnemu ukrepanju, kar pa zahteva močno politično voljo po vsem svetu.

Ali grozi kolaps celotnega evroobmočja?

Da je treba odločneje ukrepati in da je največja težava v Evropi kriza kratkoročnega bančništva ter kriza v kreditnem sektorju, je poudaril tudi drugi mož Mednarodnega denarnega sklada in viceguverner kitajske centralne banke Zhu Min.

Ali grozi kolaps celotnega območja evra?
Ali grozi kolaps celotnega območja evra? FOTO: Reuters
Svarilo, da bi lahko svetovno gospodarstvo padlo v depresijo, ki bi lahko bila še globlja od tiste iz leta 1929, je v intervjuju za New York Review izrekel tudi znani vlagatelj in milijarder George Soros.
Znani vlagatelj in milijarder George Soros ne izključuje uresničenja črnih napovedi, po katerih bi Grčija, portugalska in Irska bankrotirali in zapustili območje evra.
Znani vlagatelj in milijarder George Soros ne izključuje uresničenja črnih napovedi, po katerih bi Grčija, portugalska in Irska bankrotirali in zapustili območje evra. FOTO: Reuters

Kot ključni dejavnik rešitve vidi v poenotenju monetarne politike in sprejem radikalnih ukrepov med voditelji evroobmočja. "Tudi če uidemo katastrofi, je nekaj gotovo: pritisk, da se zmanjšajo primanjkljaji, bo evroobmočje pognal v še večjo recesijo, kar bo imelo nepričakovane politične posledice," je v komentarju zapisal Soros.

Po njegovih besedah se bodo morali vodilni politiki pripraviti na scenarij, po katerem je možno, da Grčija, Portugalska in morda celo Irska bankrotirajo in zapustijo območje evra. Da je bankrot Grčije domala neizogiben in vprašanje časa, se po njegovih besedah že danes zaveda mnogo politikov in ekonomistov.

V primeru uresničenja teh najbolj zloveščih napovedi je po Sorosovem mnenju nujno, da se v ranljivih državah zaščitijo bančni depoziti in prepreči beg iz bank. Kljub vsemu je treba ohraniti nekatere ključne banke v bankrotiranih državah. Evropski finančni sistem je treba dokapitalizirati in ga postaviti pod skupen evropski nadzor, svetuje Soros. Rešitev bo nedvomno draga, a Soros ne vidi nobene druge, cenejše alternative za premostitev novega vala krize.

Ali smo na pragu krize in depresije, ki bi lahko bila še hujša od tiste iz leta 1929 in kako lahko temu ubežimo?
Ali smo na pragu krize in depresije, ki bi lahko bila še hujša od tiste iz leta 1929 in kako lahko temu ubežimo? FOTO: Reuters

Da se Grčija ne bo izvila iz krempljev recesije, je v parlamentu danes potrdil tudi grški finančni minister Evangelos Venizelos in tako popravil prvotno oceno, da bo zadolžena država po štirih letih še letos priplezala na zeleno vejo. Po njegovem mnenju je glavni razlog za še vedno ogromen gospodarski deficit mogoče potrebno pripisati predvidenim varčevalnim ukrepom, ki bodo še dodatno zavrli gospodarsko rast.
Ob tem je poudaril, da se je Grčija zavezala k uresničitvi zahtev Evropske unije, zaradi česar je ključni cilj države zmanjšanje primanjkljaja na 7,6 odstotka BDP. Glavni problem Grčije je še vedno izmikanje plačilu davkov, zato je grška vlada napovedala uvedbo nepremičninskega davka, s katerim namerava nadoknaditi izpad proračunskih prihodkov. V Grčiji je le 160 tisoč državljanov, ki so prijavili prihodke nad 50 tisoč evrov in le 25 tisoč s prihodki nad 100 tisoč evrov, to pa po Venizelosovem mnenju ne odseva realne situacije v državi.

Povezava med krizo evroobmočja in bančno krizo je tesno prepleten in ga ni mogoče ločiti. Zaradi propada bank, so grškemu zgledu sledili Irci. Grčija je morala za pomoč zaprositi, ker ni zmogla krotiti vse večjega deficita, če pa v vodo pade tudi ta scenarij rešitve, lahko zaradi zadolženosti dokončno potonejo grške banke in pokojninski sistem. Država jim pri tem ne bo mogla pomagati, saj je že sedaj brez lastnih sredstev. Dve francoski banki (SocGen in Credit Agricole) in ena nemška banka (Commerzbank) so zaradi grškega dolga na robu propada. Prav tako tudi belgijska Dexia, kot hišica iz kart pa se lahko kaj hitro začne rušiti celoten evropski monetarni sistem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tezkakovina
28. 09. 2011 08.55
+1
Pri nas srednjega sloja ni .So tisti,ki nimajo nič in tisti,ki so zapufani do plafona.
Ramzess
16. 09. 2011 11.56
Marsikomu še ni jasno, da smo pred globalnim kolapsom, poti nazaj ni več, ...v naslednji deceniji bo zanimivo, ni izključeno niti pohod ZDA v tretjo svetovno vojno, ...pod postavko, da se ne bo smelo o njej govoriti tako, čeprav bo vsi vedeli, da gre zato, ... Kdo še sploh lahko dvomi v posledice stanja v svetu. Zanimive so napovedi sodobnih 'nostradamusov'.
gulmor
16. 09. 2011 11.01
+1
Kar naprej ponavljajo, da je Grčija zadolžena do roba. Ne povedo pa, da imajo grški bogataši v Švici naloženih 200 milijard evrov. Verjetno je podobno tudi v ostalih PIIGS državah. Če bi vse stotine milijard "skritega" denarja potegnili nazaj v te države, bi bil problem rešen.
brko1952
16. 09. 2011 10.40
Dokler bomo vsi lezli Ameriki v RIT,bo stanje takšno kot je.Treba se je obrnat drugam.
Elias47
16. 09. 2011 09.32
Ne, ne, ona ni samo povedala, kaj naj bi bilo, ampak je napovedala kaj imajo namen nalašč storiti, da bodo lahko uničili vse svetovne valute, da bodo lahko potem uvedli eno skupno svetovno valuto, kar imajo že desetletja v načrtu svojega Fašističnega Suženjskega Novega Svetovnega Reda!!! Ta kriza ni slučajna, ampak je bila prav zaradi tega umetno ustvarjena, za kar pa smo nekateri vedeli že desetletja prej; da jo imajo namen storiti, in sedaj delajo temeljito na tem. Torej ne si delati utvar, da se bo ta kriza končala, preden ne bo tako velika, da bodo vse svetovne valute propadle; torej, ta kriza gre do konca! Kar pa trenutno izvajajo je centralizacija vsega bogastva; torej bodo tako dolgo nabijali davke in "pomagali bankrotiranim državam" (ki pa seveda tega "posojenega" denarja ne bodo nikoli videle), dokler ne bo narod popolnoma obubožan. Države pa si samo zato sposojajo denar od svetovne banke, da bodo dolgove držav do te banke čimbolj nabile, potem pa, ko se bo kriza še poglobila, države pa ne bodo zmožne vrniti svojih dolgov do te banke, potem pa ..... saj vemo kaj se zgodi, če nisi zmožen vrniti banki svojih dolgov, ali ne?!!! Tako bo svetovna banka postala lastnica vseh držav sveta in s tem tudi njenih državljanov, s tem pa bo nastala Ena Svetovna Država njihovega Fašističnega Suženjskega Novega Svetovnega Reda. To je pa tudi glavni razlog zakaj vsi politiki in drug prostozidarji v vseh državah sveta tako pridno kradejo in vodijo svoje države v bankrote, tudi naša, da so si potem države "prisiljene sposojati" od svetovne banke, s tem pa svetovna banka počasi postaja lastnica teh držav. Politiki in druga državna in cerkvena "elita" pa sodelujejo v tem zločinu zato, ker so vsi prostozidarji, torej člani svetovne "elite", ki izvaja ta globalni konstrukt. Če se pa temu načrtu kdo upira, pa se jim zgodi to, kar se je zgodilo Iraku, Afganistanu, Libij, in se še bo zgodilo Pakistanu, Iranu, Siriji, Severni Koreji, Venezueli, Libanonu, in ostalim državam, ki jih svetovna banka še nima pod kontrolo.
Komentiranje prepovedano
16. 09. 2011 09.29
in če mislite, da nas bodo Kitajci rešili: gradnja mest duhov je eden od pokazateljev gospodarskega balona. To niso edine prisiljene in nepotrebne investicije zaradi ohranjanja gospodarstva v zagonu. Po drugi strani pa mednarodno skupnost ne pustijo do kvalitetnega vpogleda v svoj monetarni sitem. Kitajci bodo verjetno zaključili svoj izlet v globalno ekonomijo kot so ga Japonci na koncu osemdesetih.
Gregor Zdolšek
16. 09. 2011 08.51
@jester1970 jaz že tretji dan in se nimam nikomur za bunit...ko dobo prispevki, davek ter vse ostale dajatve za državo za plačat, me ne bodo vprašali ali imam ter jih ne bo zanimalo zakaj nimam, ampak bodo sam blokirali trr in vzeli.... Toliko o nas malih ter srednjih
rob3rt
16. 09. 2011 08.51
+1
NWO na delu: skupne rešitve, po možnosti skupna svetovna valuta, skupen diktator, zmanjšanje prebivalstva za 90 %... lepa igra
jester1970
16. 09. 2011 08.36
Noben ne dela 24ur na dan.
smehec
16. 09. 2011 08.34
Težava je v tem, da medtem, ko Indijci, Kitajci in ostali delajo, se naši ukvarjajo sami s sabo in z raznimi svoboščinami in drugimi bedarijami, za katere zaposlujejo nove ljudi, ki jih kasneje ni možno odpustiti. Če pa želiš karkoli dobiti na upravni enoti ali kjer koli drugje, pa padeš v takšno papirologijo, da ne prideš nikamor. Vseh zaposlenih je v Sloveniji recimo cca 1.000.000, od tega cca 160.000 javnih uslužbencev, vemo tudi koliko je penzionistov. Vendar oni so svoje zaslužili, njih ne smemo šteti zraven. Podobno je po celi Evropi, saj pravijio, da v Sloveniji niti nismo v Evropskem vrhu po številu zaposlenih v javnem sektorju. Za moje pojme v realnem življenju ni enačbe, ki bi pri teh stroških in v teh časih lahko pokazala pozitivno enačbo pri izračunu bilance proračuna. Moramo pa vedeti, da sem spadajo tudi gasilci in medicinske sestre ter učitelji. Zdravniki so že izkoriščevalci, ki si izplačujejo mastne denarje in niso normirani nič. Prav tako je z javnimi uslužbenci. Če pogledamo, kako številčen aparat so vsa ministrstva, občine, parlament, upravne enote itd, bi moral vsak upravni postopek steči v enem tednu. Treba jih bo nagnati delat, odvečne pa odpustiti. Ampak problem niso samo javni uslužbenci. Tu so še investicije v na primer občinah, kjer lokalni veljaki izčrpavajo proračunski denar za svoj žep, gradnja cest in ostalih investicij, kjer se pogubi ogromno denarja za voluharje, ki ne delajo nič in si izplačujejo ogoromne provizije in podkupnine. Poznam primer, kjer bivši zaposleni na črpalki s šestimi razredi osnovne šole (ostalo je kupljeno) bivši poslanec, danes župan na dvorišču gradi apartmajski objekt s 17 apartmaji, predvideva pa še gradnjo dvanajstih hiš za trg. Ne ukvarjajo pa se z ničemer drugim. Kako si z župansko plačo to lahko privošči? To pa ni osamljen primer. Ne vem, zakaj imamo NPU? Če že drago plačujemo najemnino, naj se vsaj izkažejo!!! To je samo še vprašanje časa.
Gregor Zdolšek
16. 09. 2011 08.16
tule berem bogataši vrnite denar..... Torej en se matra in dela 24 ur na dan, da plačuje davke državi ter ima nekaj zaposlenih in malo večji standard, torej naj vrne, da denar med tiste ko ga nimajo... kje živite folk, ali pa zamenjujete tajkune, ki so denar pokradli od delavcev ter države (nas vseh) in zdaj živijo kot carji in jih brani trop odvetnikov..... torej bodite bolj natančni kdo naj deva denar kam in komu itd...
Grizlibear
16. 09. 2011 08.08
Sama ideja EU ni napačna, če velja domneva da so vsi pošteni. Zgleda pa, da ob celem aparatu inštitucij EU nimajo (nimamo) nikogar, ki bi preverjal poštenje držav članic in boj proti grospodarskemu kriminalu. Poleg skupne tujske zakonodaje bi obvezno se morali skupno borit proti tem kriminalu bolj odločno seveda z obsodbami. Potem verjetno ne bi sploh prišlo do krize oz. bi se lažje izmazali. Pa še prebivalci, kateri nimamo nič s upravljanjem gospodarskih družb bi živeli v blagostanju in ne životarili iz dneva v dan.
Uporabnik215111
16. 09. 2011 07.54
gongash Si že slišal kdaj za kredite oz. si vprašal koliko so zakreditirani ti tvoji prijatelji srednjega sloja, kajti nižji sloj z 600€ OD niti ne more dobiti kredita...
maijster
16. 09. 2011 07.27
za koga je vprašanje "na pragu nove gospodarske krize" pa saj še ta ni bila niti blizu konca,pa kaj se gredo,....
Dr.Rugelj
16. 09. 2011 06.36
antonino 15.09.2011, 23:05 2 PAMETNJAKOVIČI IZ JAVNEGA SEKTORJA - NAJ MI NEKDO RAZLOŽI, KAKO MISLITE ŠE KAR NAPREJ PREJEMATI VSAK MESEC VIŠJE PLAČE - A Z GOSPODARSTVOM JE PA KONEC - KDO VAS BO FINANCIRAL, KO NE BO KREDITOV, A SE KDAJ TO KDO VPRAŠA. A vi res živite samo od nekih statistik, veze z realnim svetom pa nimate ...tonček....v javni sektor spadajo recimo tudi zdravstveni delavci - ko se ti bo kaj pripetilo se vprašaj kdo ti bo pomagal , - gasilci - kdo ti bo gasil hišo , ...itd.....!!! ...nauči se najprej razlikovati javni sektor in javno upravo !!!
hotchilipoper
16. 09. 2011 06.28
BOGATAŠI NAJ VRNEJO DENAR,PA BO VSE V REDU
gulmor
16. 09. 2011 06.19
Kar naj propade evro. Bomo pač tolarje spet imeli. Saj so še shranjeni v trezorjih. Z evrom nismo dobili nič drugega kot draginjo. Treba je vrniti drseči tečaj tolarja, da bomo lahko spet malo manipulirali.
LUTHERROSE
16. 09. 2011 04.20
Bogati pohlepneži itak ne bodo čutili nove recesije... bodo pač siromakom vzeli še to malo kar imajo... saj sploh ni važno, če bo pol sveta pocrkalo glavno, da si ONI polnijo svoje nenasitne žepe.
crnkamn
16. 09. 2011 03.32
Znani vlagatelj in milijarder George Soros ne izključuje uresničenja črnih napovedi, po katerih bi Grčija, portugalska in Irska bankrotirali in zapustili območje evra. No jest in mnogi izmed tistih ki ste komentirali te zadeve, in nismo ne miljarderji niti nismo ljudje z doktorati, pa smo govoril tocno to, da bi EU oblast morala zaradi krsitve lastnih kriterijev, vrzti vn iz obmocja EURa ze prvi dan vse drzave krsiteljice! S tem bi zagotovila stabilnost in zaupanje v valuto, hkrati pa bi drzave ki so za lastn propad krive same, bankrotirale! Imeli bi pac drahme in inflacijo, ker so ziveli preko svojih meja, ljudstvo naj pa izda eliti v grciji, in ostalih drzavah racun! Pa naj bo to dosmrtna zaporna kazen, zaplenitev premozenja, doma in po svetu, ter odplacilo teh dolgov naj oddelajo po minimalni placi, ki so jo spisali sami ali pa smrtna kazen zaradi bankrota. Ker ce bodo sedaj vsi tiho odsli in se nam smejali na karibih, smo pa res ovce, ker nas bodo naslednjic, spet oropali, dokler se jim bomo pustili! To so kriminalci v kravatah namesto v leder jaknah in kriminalcem je treba soditi hitro in ostro za zgled vsem ostalim ki bodo kdaj koli v bodoce probali z podobnimi forami financnega izmozgavanja drzave za lastno korist! Sedaj pa lahko poveste Pahorju in koaliciji ki je velikodusno dala nas denar v imenu navidezne solidarnosti da ga nikoli vec ne bomo videli! To pa zato, ker vecini manjka kmecka pamet, in razum, da z pufom ne resujes pufa! Solidarnost je beseda, v casu nesrece kot se je zgodila na Japonskem, potres, tsunami, jedrska nesreca. Ne pa da cela evropska oblast zateguje pas lastnim drzavljanom, da resujejo drzave, ki so zivele na visoki nogi, in prekrivale in prirejale bilance stanja!
Nimvastatin
16. 09. 2011 01.41
Cel svet je zadolžen. Sami sebi računamo obresti. Absurdno.