Tujina

Leta 2016 se še vedno pogovarjamo o neenakopravni obravnavi žensk

Ljubljana, 08. 03. 2016 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Na številnih področjih diskriminacija na podlagi spola še vedno obstaja. Država ženskam ne zagotavlja okolja, ki bi jim vzbujalo zaupanje v prihodnost. Še vedno velja, da so za številne ženske najnevarnejši ravno dom in njihovi intimni partnerji. Še naprej smo ženske tarče seksističnega govora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Koliko so enakopravne ženske?
    02:36
    Iz 24UR: Koliko so enakopravne ženske?
  • Iz SVETA: Hiša eksperimentov o spolu
    01:55
    Iz SVETA: Hiša eksperimentov o spolu
Socialistična internacionala se je na srečanje v Koebenhavnu leta 1910 odločila za uvedbo dneva žensk z mednarodno razsežnostjo. Mednarodni dan žensk so 19. marca leto kasneje prvič praznovali v Avstro-Ogrski, pod katero je takrat sodila tudi Slovenija, na Danskem, v Nemčiji in v Švici. Združeni narodi so leta 1977 razglasili za mednarodni dan žensk 8. marec.
8. marec. Dan žena.

Enake ali svoje?

"Boj za enakost ... predpostavlja sprejemanje danih meril in prilagajanje njihovim pričakovanjem ter zahtevam. Boj za avtonomijo pa predpostavlja pravico, da takšna merila zavrnemo in ustvarimo nova," pravi avstralska filozofinja Elizabeth Grosz.

Diskriminacija na podlagi spola še naprej obstaja

Že nekaj dni se vrstijo opozorila, da smo ženske sicer formalno enakopravne z moškimi, a da na različnih področjih diskriminacija na podlagi spola še vedno obstaja.

"V trenutnih političnih in gospodarskih razmerah v Sloveniji država ženskam ne zagotavlja okolja, ki bi jim vzbujalo zaupanje v prihodnost. Še posebej ranljive so nekatere skupine žensk. Mlajše ženske se soočajo z negotovimi oblikami zaposlitve in ne-posluhom delodajalcev do ustvarjanja lastne družine in skrbi za otroke; mnoge starejše ženske je krčenje socialne države pahnilo v revščino; pravice nekaterih marginaliziranih skupin žensk vztrajno ostajajo nerealizirane ali sploh ne-naslovljene in zato ne-vidne. To so na primer pravica do umetne oploditve samskih žensk, pravice lezbijk, pravice transspolnih oseb ali pravice migrantk," so navedli v skupni izjavi sekcije za spol in družbo Slovenskega sociološkega društva in portala spol.si.

Še naprej tarče nasilja

Približno 1600 žensk v Sloveniji je od leta 2010 do leta 2014 povprečno vsako leto doživelo fizično ali spolno nasilje. Spolno nasilje v širšem smislu jih je prijavilo povprečno približno 200 na leto. Fizično in/ali spolno nasilje je po podatkih iz raziskovanja, ki ga je izvedla agencija Evropske unije za temeljne pravice v letu 2012, doživelo po 15. letu starosti 33 odstotkov ali 62 milijonov žensk. Podatki policije kažejo, da so bile ženske, ki so bile žrtve prijavljenih nasilnih kaznivih dejanj, največkrat žrtve nasilja v družini.

V Društvu SOS telefon opozarjajo na problematiko nasilja nad ženskami, ki še vedno predstavlja velik družbeni problem.

"Še vedno velja, da so za številne ženske najnevarnejši ravno dom in njihovi intimni partnerji. Gre za nasilje, ki ostane najdlje skrito, je dolgoročno in zaradi tega pušča hude travme na žrtvah. Gre tudi za nasilje, do katerega se v družbi kaže še zelo visoka strpnost," so zapisali v sporočilu za javnost in navedli, da so lani opravili 3165 svetovalnih storitev v zvezi z nasiljem, v varnih hišah pa je bivalo 69 žensk in otrok.

"V Sloveniji je veliko smrti žensk zaradi nasilja nad njimi. Rečemo jim smrti ob štedilniku, ker se zgodijo doma med štirimi stenami," je dejala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Turški policisti so obračunali z ženskami, ki so se dva dni pred praznikom zbrale na ulicah Istanbula, in sicer kljub prepovedi zborovanja:

Svet Evrope proti seksističnemu govoru

Danes poteka evropski akcijski dan proti seksističnemu sovražnemu govoru. Na njem bo mogoče sodelovati preko družbenih omrežij Facebook in Twitter. Opazovalnica sovražnega govora (Hate Speech Watch) bo zbirala prijave seksističnega sovražnega govora na spletu, avtorji pa se lahko akcijskemu dnevu pridružijo tudi s kratkim video sporočilom na obravnavano temo.

Svet Evrope (SE) je za danes pripravil evropski akcijski dan proti seksističnemu sovražnemu govoru. Seksizem lahko opredelimo kot predpostavljanje, prepričanje ali zatrjevanje, da je en spol vreden več od drugega, ter ravnanje, ki sledi takšnemu prepričanju, poudarjajo v Svetu Evrope. Seksističen sovražni govor je tesno povezan z nasiljem nad deklicami in ženskami po vsem svetu, opozarjajo. Na seksističen sovražni govor se je po njihovih navedbah mogoče odzvati z instrumenti preprečevanja nasilja nad ženskami, ki so med drugim zajeti v t. i.istanbulski konvenciji.

Dopuščanje seksističnega sovražnega govora ni sestavni del pravice do izražanja, pač pa zmanjšuje pluralnost in različnost in je le še ena od oblik, s katerimi se izraža spolna neenakost. Skrbniki internetnih strani in družbenih omrežij bi morali pri širjenju takšnega sovražnega govora prevzeti svoj del odgovornosti, opozarja Svet Evrope.

Nekatere žrtve seksističnega sovražnega govora zaradi takšnih ravnanj po opozorilu SE zamenjajo službo ali kraj bivanja in se preimenujejo. V Svetu Evrope ugotavljajo, da so pogoste žrtve sovražnega govora zaradi spola ženske v starosti od 18 do 24 let in novinarke. Nekaterim novinarkam po spletu grozijo s smrtjo, nasiljem in posilstvom. Blogerke so se zaradi nasilja, ki so mu izpostavljene, pogosto prisiljene odpovedati nadaljnjemu pisanju blogov.

48 izjav, ki jih ženske slišijo v svojem življenju, moški pa ne:

 
48 Things Women Hear In A Lifetime (That Men Just Don't)

Watch 80 years of subtle sexism in under two minutes.

Posted by HuffPost Women on Tuesday, 8 December 2015

Po podatkih SE več kot četrtino žensk v skupini od 18 do 24 let zasledujejo na spletu

V Sloveniji je v začetku marca vzbudilo pozornost sporočilo za javnost Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki ga je zmotilo poročanje novinarke o programu otroške srčne kirurgije. V bolnišnici so menili, da bi morale biti ženske pri poročanju o tej temi bolj subtilne. V Društvu novinarjev Slovenije so javni zavod pozvali, naj se vzdrži seksističnih izjav.

Po podatkih Sveta Evrope je več kot četrtina žensk v starostni skupini od 18 do 24 let tarča zasledovanja na spletu. Četrtino pa na spletu spolno nadlegujejo.

Po podatkih Agencije EU za temeljne pravice (FRA) iz njihove raziskave iz leta 2012 je 11 odstotkov žensk dobilo nespodobna povabila na družbenih omrežjih ali prejelo elektronska oziroma besedilna sporočila z izključno spolno vsebino. 20 odstotkov žrtev takega nadlegovanja po spletu so bile ženske, stare od 18 do 29 let.

Slovenija z najnižjim razkorakom v plačilu med moškimi in ženskami v EU

Med državami članicami EU so velike razlike, kar zadeva razkorak v plačilu med moškimi in ženskami. V Sloveniji je bila razlika v plačilu med spoloma v letu 2014 najnižja v EU, 2,9-odstotna, najvišja, 28,3-odstotna je bila v Estoniji, je sporočil evropski statistični urad Eurostat.

V povprečju je razkorak v plačilu med spoloma v EU leta 2014 znašal 16,1 odstotka. Z drugimi besedami, ženske so na vsak evro, ki ga je zaslužil moški, zaslužile v povprečju 84 centov. Eurostat je ob tem pojasnil, da pri izračunu razkoraka v plačilu upošteva vrsto pravnih, socialnih in gospodarskih dejavnikov, ne le enakega plačila za enako delo.

Razlike med ženskami in moškimi na trgu dela pa niso opazne le pri plačilu, temveč tudi pri obliki zaposlitve. Leta 2014 je bilo v EU za skrajšani delovni čas zaposlenih 20 odstotkov žensk brez otrok, starih med 25 in 49 let, ter 8,2 odstotka moških. V Sloveniji je v tem obdobju za skrajšani delovni čas delalo 9,9 odstotka žensk in 5,9 odstotka moških.

Ta razlika se še poveča s številom otrok - za skrajšani delovni čas je bilo v EU predlani zaposlenih 45,1 odstotka žensk z najmanj tremi otroki in le sedem odstotkov moških. Za Slovenijo je podatek le za matere z najmanj tremi otroki, in sicer jih je bilo predlani za krajši delovni čas zaposlenih 14,1 odstotka.

Povprečna mesečna bruto plača pri ženskah za več kot pet odstotkov nižja kot pri moških

Ženske so tveganju revščine večinoma izpostavljene v večji meri kot moški. V letu 2014 je bila stopnja tveganja revščine med njimi 15,2-odstotna, med moškimi pa je bila 13,7-odstotna. V celotni Sloveniji je znašala 14,5 odstotka, v EU pa 17,2 odstotka. Med ženskami v EU je bila najvišja v Romuniji, in sicer 25,2-odstotna, najnižja pa na Češkem, in sicer 10,5-odstotna. V Sloveniji so bile v letu 2014 v najtežjem položaju brezposelne ženske s 46,2-odstotno stopnjo tveganja revščine ter ženske, stare 65 ali več let, z 21,6-odstotno stopnjo tveganja revščine.

Povprečna mesečna bruto plača žensk v Sloveniji je v letu 2014 znašala 1589 evrov. Od povprečne mesečne bruto plače moških, ki je znašala 1678 evrov, je bila v povprečju nižja za več kot pet odstotkov. Ta razlika je bila največja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, kjer so bile plače žensk v povprečju za 25,3 odstotka ali 699 evrov nižje od plač moških. Do razlik prihaja tudi zaradi različnih izobrazbenih, poklicnih in starostnih struktur.

V treh dejavnostih so bile plače žensk v povprečju višje od plač moških, in sicer v dejavnostih oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki ter saniranje okolja, kjer so bile višje za 16,4 odstotka ali 244 evrov, v gradbeništvu, kjer so bile višje za 14,9 odstotka ali 186 evrov, ter v prometu in skladiščenju, kjer so bile višje za 11,5 odstotka ali 167 evrov. V teh dejavnostih so bile ženske v manjšini, opravljale pa so večinoma bolje plačana dela.

Ženske starejše od moških, slabše plačane, a bolj zadovoljne z življenjem

Po samooceni so ženske s svojim življenjem na splošno bolj zadovoljne kot moški. Nekoliko manj kot moški so zadovoljne s porabo prostega časa. Tudi s službo oziroma delovnim mestom so v povprečju bolj zadovoljne kot moški, prav tako s časom, porabljenim za pot v službo.

V Sloveniji je nekaj več kot 363.500 delovno aktivnih žensk. Kot smo videli, v povprečju zaslužijo na mesec 89 evrov manj kot moški, od moških so povprečno tri leta starejše, a so s svojim življenjem na splošno bolj zadovoljne kot moški, navaja slovenski statistični urad.

V Sloveniji je bilo 1. oktobra 2015 1.041.240 žensk. To je 50,4 odstotka vseh prebivalcev Slovenije, ki jih je bilo nekaj več kot 2.064.600. Marija in Ana sta njihovi najpogostejši imeni. Največ novorojenk v letu 2014 pa je dobilo ime Eva.

V 2014 so rodile približno 21.200 otrok. Z odločitvijo za otroka čedalje bolj odlašajo. Povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka v letu 2014 je bila 29,1 leta, kar je 4,3 leta več kot pred 20 leti. Pravica ženske o svobodni odločitvi za otroka je zapisana v ustavi že od leta 1974.

Deklica lahko pričakuje 83,7 leta življenja

Življenjska doba žensk se daljša. Deklica, rojena v letu 2014 v Sloveniji, lahko ob nespremenjenih razmerah umrljivosti pričakuje 83,7 leta življenja. To je skoraj šest let več, kot jih lahko pričakuje deček, rojen v Sloveniji istega leta.

Med diplomiranimi 60 odstotkov žensk

Ste vedeli? 11. februar je mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Prva slovenska doktorica znanosti Marija Urbas je doktorirala leta 1906 iz filozofije na graški univerzi.

V letu 2014 je bilo med vsemi 18.400 diplomanti 60 odstotkov diplomantk. Med njimi sta dve tretjini pridobili diplomo iz družboslovja. Konec leta 2012 je bilo med njimi skoraj 3200 doktoric znanosti ali 41 odstotkov od vseh doktoric in doktorjev znanosti do starosti 69 let.

Nekaj več kot 363.500 žensk je bilo konec leta 2015 delovno aktivnih, kar je 45,2 odstotka vseh delovno aktivnih oseb. 92 odstotkov jih je bilo zaposlenih, osem odstotkov pa samozaposlenih. Med delovno aktivnimi ženskami jih je 42,1 odstotka imelo terciarno izobrazbo.

Konec leta 2015 so številčno prevladovale v 182 poklicnih skupinah. Največ jih je opravljalo poklic prodajalke. Njihov delež se povečuje tudi v nekaterih poklicih, ki so nekoč veljali za izrazito moške: decembra 2005 je bilo v Sloveniji 13,4 odstotka policistk, decembra 2015 pa za 3,4 odstotne točke več.

Na vodilnih mestih so še vedno v manjšini, vendar se njihov delež tudi v tej skupini počasi povečuje. Pred desetimi leti jih je bilo med generalnimi direktorji in člani uprav družb 21,8 odstotka, konec leta 2015 pa za 2,8 odstotne točke več.

Stopnja registrirane brezposelnosti je med ženskami v zadnjih 15 letih višja kot med moškimi, vendar se razlika zmanjšuje. V letu 2015 je bila za ženske 13,7-odstotna, za moške 11,1-odstotna. Najnižja je bila med ženskami v gorenjski statistični regiji, in sicer 9,4-odstotna, najvišja pa med ženskami v pomurski statistični regiji, in sicer 22,2-odstotna.

Ženske so bile z dela v letu 2014 odsotne povprečno nekaj več kot tri dni, najpogosteje zaradi mišično-kostnih bolezni. Moški so bili najdlje odsotni z dela zaradi poškodb in zastrupitev, in sicer povprečno skoraj štiri dni na leto.

Naj zaključimo z žensko energijo, ki sta jo povzela podjetje Google in organizacija UN Women:

 

 

For International Women’s Day, check out UN Women's interactive timeline spotlighting remarkable women throughout history: http://ow.ly/YNAH1 #IWD2016 #Planet5050

Posted by UN Capital Development Fund on Monday, 7 March 2016

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miko11
10. 03. 2016 08.08
-2
sedaj s prihodom islamistov se bo stanje izboljšalo,oni so namreč znani po svojem spoštovanju do žensk :)
žlikrofi
09. 03. 2016 20.16
+2
LUDAMILA JE ENAKOPRAVNA RODETU
siupamoizvedetiresnico
09. 03. 2016 15.18
+3
z prihodom novih prebivalcev evrope bo teh pravic še veliko, veliko manj.
nevtroalko
09. 03. 2016 08.12
+6
1zakaj ne praznujemo dan moških, tako kot v skandinavskih državah? Diskriminacija moških! Zakaj se ne govori o diskriminaciji moških pri določitvi skrbništva otroka v primeru razveze? Zakaj ne govorimo o nekaznovanih lažnih prijavah mater glede pedofilije lastnega otroka z namenom odvzema otroka očetu. Zakaj ne govorimo o privilegijev žensk pri zastonj pri raznih zastonj vstopninah v klube, diskoteke? Zakaj ne govorimo o diskriminaciji moških glede TV oglasov, da so vsi moški posiljevalci, pretepači in nasploh barabe, medtem ko pa so ženske vedno "svetnice". Zakaj ne govorimo o diskriminaciji moških, ki so tudi podvrženi stereotipom, oziroma sexizmu. Zakaj ne govorimo o fanatičnih feministkah, ki bi najraje iztrebile moško populacijo in na vse pretege gonijo kampanjo proti moškim spolom. Zakaj ženske praznujejo 2 praznika, moški pa nobenega v Sloveniji? Zakaj ženske živijo dalj ćasa delajo pa manj let? 2.Moški nemore imeti enakih pravic kot ženska velja tudi obratno. Nikoli nisem videl navala žensk v rudniku oz poklicih kot so ( strojnica , gradbinka, lesarica).In tudi moških v "ženskih poklicih".Ženska ima manjšo plačo ker gre na porodniško (takrat se ukvarja z otrokom in dobi doklade).Če dobijo ženske enake plače je to krivično do moških.Naj še moški dobijo toliko porodniškega dopusta da bodo izenačeni.Potem pa naj tudi plače izenačijo.Tu bi se moralo pisati enakepravice za oba spola.
prašek
09. 03. 2016 09.07
-2
Takoj ko boš rodil, boš imel enako porodniško ! Uboga Zemljica , kaj moraš nositi ☻☻☻
prašek
09. 03. 2016 09.08
+1
In še , kot mimogrede : jutri imamo moški svoj praznik, 40 mučenikov !
nevtroalko
09. 03. 2016 09.43
+0
Porodniški dopust je bil mišljen za ukvarenje očeta z otrokom.z družnskega smisla in enakopravnosti očeta in matere. Morda bi se kakšen oče tudi kakšen oče ukvarajal z otrokom.Ekonomsko ni upravičen. Če je ženska na porodniški to pomeni(da se ukvarja z otrokom ne dela službenih opravil zato zasluži nižjo plačo + doklade.Za razliko od očeta ki dela ves čas. Većina žensk ima še materinski dan. Kje je dan očetov?
Petrovc
08. 03. 2016 23.58
-2
Cerar se na TV hvali, da je rešil Slovenijo. Ubogiih beguncev ne bo več! Da ne bo kot je bilo z ograjo, ko je trdil, da je ne bo postavil, po tem pa jo je postavljal kar v Kolpo!
Petrovc
08. 03. 2016 23.33
+1
SPET PONAVLJAM ZGODOVINSKE BESEDE NIKOLE TESLE: Ko je Nikola Tesla zvedel, da so v USA ženske dobile volilno pravico je izjavil: " To je konec zahodne civilizacije!" Prosim ADMIN, da najprej preveri zgodovinsko resnico, predno me briše! Ali pa se smatra za naprednejšega od Tesle!
Petrovc
08. 03. 2016 23.25
+0
PRJATLI-RAZUMNI: gledal sem Hollywodski film "Tuttenkamen"! Bogami, zanimiva zgodovinska interpretacija! Nisem vedel, da je Tuttenkamna rešila pred smrtjo Judinja, s katero je imel naslednika. Bogami, vse življenje se učimo.
Petrovc
08. 03. 2016 23.22
+3
Narava je naredila samico in samca! In v nekaj miljard živih bitij je narava poskrbela za reprodukcijo in vlogo vsakega od spolov. Bog in usoda pa za pot posameznega bitja! Vsak igra svojo vlogo, ne morejo pa vsi igrati enake vloge!
SDS_je_poden
09. 03. 2016 14.51
Petrovc: Bog? Kdo ali kaj je to? V kakšni obliki obstaja? Kako komuniciraš z njim? Kje se nahaja? Dokler mi ne odgovoriš na ta vprašanja, mi tega mitološkega stvora niti ne omenjaj.
Petrovc
08. 03. 2016 23.20
+0
Ponavljam besede gospe H. Clinton: " ženska je lahko vse, kar hoče, ni nujno, da je mati ali žena. " Te besede so javno izrečene v USA v tem tednu. MENI PA JIH JE ADMIN BRISAL! Pa ne vem zakaj?
mensesmeje
08. 03. 2016 19.48
+5
Zdaj pa že pretiravate in to v letu 2016!Če nimate novih idej,že 47 let živim pa še nisem doživel neenakopravnosti,saj v mojem okolju.Prav nasprotno od tega kar ,mi ponuja ta populistični kanal,al kakorkoli že,v bistvu navadne laži!Prosim vas novinarje,za malo več poštenosti,ker očitno živite v napačni dimenziji in samo posplošujete nekatere stvari,ki jim očitno niste kos!Kmalu bo Velika noč,kaj se boste spomnili za ta dan?Verjetno nekaj o zajcu,samo,da se lahko tukaj pišejo neumnosti?
repca1
08. 03. 2016 17.35
+9
Mislim, da enakopravnost med spoloma v glavnem obstaja. Zakaj bi morali biti enaki, pa ne vidim razloga. Vsaka vloga pa ima nekaj prednosti in nekaj slabosti. Suma sumarum pa je to to.
nikhrast
08. 03. 2016 17.06
+0
Pa ja ne bo kupil ženi rože, v socialistični tradiciji ji kupiš kaj praktičnega, rože so za valentinovo. V Severni Ameriki bi bile rože za ta dan žaljitev, pa saj skoraj nobena punca ne ve kaj pomeni 8.marec.
nesramnez
08. 03. 2016 16.16
+3
ženskam čestitke za njihov praznik. praznujte dokler ga lahko. ko boste nosile žaklje na glavi ga ne bo več!
aaaaaa122121
08. 03. 2016 16.32
+4
hehe tega mi ne bomo doziveli, tko fa ne strasit po nepotrebnem, cecelotna sirija pride v eu, ke to 10 mio ljudi, in kako lahko toliko malo ljudi spremeni 400 mio ljudi, hehe to mi nikoli ne bo jasno. Evropejci raje poskrbite za rodnost kot da ste glasni na spletu, pa bo mnogo bolje, sam to se pa ne da dwlat za racunalnikom:)
DržavniSekretar
08. 03. 2016 15.32
+0
Vse najboljše našim komentatorkam ob dnevu žena!
Klimova
08. 03. 2016 20.43
Petrovc
09. 03. 2016 00.00
+1
Se pridružujem! Predvsem pa obilo sreče v družinskem okoliju, katere ste ga že ustvarile. Z otroci in ob možu! Da kaj dobrega skuhate in da osrečite moža.
ONniON
08. 03. 2016 15.25
+0
češka ima najnižjo stopnjo dohodkovnega tveganja revščine v eu po podatkih eurostata , sledijo nizozemska,danska,finska,slovaška , slovenije ni več med državami z najnižjim deležem , povprečje v eu je 17,2%
nikhrast
08. 03. 2016 15.09
+2
Seveda smo moški ta glavni v družini, tudi jaz odločim kako glasujemo v UN, kakšna bo davčna zakonodaja..., žena ima pa glavno besedo pri majših zadevah, kakšno bajto kupimo, kakšen avto vozimo, kam gremo na počitnice, kaj je za večerjo...
SDS_je_poden
08. 03. 2016 15.04
+0
Komentarji spodaj so tako na podnu, da resno premišljujem, da se odpovem državljanstvu. Kmetavzariji ni videti ne konca ne kraja.
Petrovc
08. 03. 2016 23.19
+0
A ja? Pa ti daj kaj tehtnega! Glede na tvoje zapisano se tudi mi lahko odpovemo.......
mukimat
08. 03. 2016 12.34
+3
Ko bodo ženske delale v rudnikih, postavljale želžniške tire, sestavljale tankerje... enako učinkovito kot moški pol smo enkopravni. Kaj je narobe s rem da uma ženska opravila ki jih ona obvlada in on dela ki jih obvlada, skupaj sta popolna, vsak sam ne bo nikoli.
jesen?ica
08. 03. 2016 12.56
+0
Prosim, kakšen je ta komentar. Potem bi se lahko reklo, ko bojo moški rodili, dojili, vstajali ponoči, bedeli ob bolnih otrocih, likali in kuhali še takrat, ko možek veselo gleda televizijo, tablico ali že smrči, halo?
HorstWiesel
08. 03. 2016 14.25
+0
Reprodukcija je stvar narave, biologije, vse ostalo je stvar domene.
SDS_je_poden
08. 03. 2016 15.00
+2
No, mene je "strah" ljudi, ki podajajo take komentarje kot mukimat. Takih se je treba "bat". V narekovajih seveda. Doseg pameti nič daljši kot do osebne pritikline, ki raste nad stikom nog.
prašek
08. 03. 2016 15.04
+0
SDS_je_poden
08. 03. 2016 15.16
+2
prašek: Ni vse izobrazba, so tudi vzorci, ki se privzgojijo od maloh nog in po tem lahko sodim, da se v glavah večine slovencljev ni premaknilo popolnoma nič.
vetlan
08. 03. 2016 12.28
+5
Vsem ženskam voščim dan žena!
prašek
08. 03. 2016 12.37
+4
Klimova
08. 03. 2016 20.44
videonadzor
08. 03. 2016 10.31
+6
neenakopravnost??? imej kakšnega otroka z njo, boš videl kaj je neenakopravnost,ko greta narazen za celi lajf..majko ti božju ha,ha,....
prašek
08. 03. 2016 11.37
+0
Zakaj pa bi šla narazen ? Če ji izkazuješ vsaj malo ljubezni, se to ne bo zgodilo ! In isto je z otroci !
Ricketts
08. 03. 2016 11.42
+5
Izkazovanje ljubezni mora biti obojestranska! Ali je prav, da en partner izkazuje ljubezen, drugi pa to izkorišča?
prašek
08. 03. 2016 11.50
-2
Veš kaj, namesto da greš zvečer z prijatelji v gostilno, pelji svojo boljšo polovico na večerjo ! Potem boš pa videl izkazovanje ljubezni !