Tujina

Smith: Pri banki Goldman Sachs klienti le lutke v rokah moralno pokvarjenih ljudi

New York / London, 15. 03. 2012 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izvršni direktor, ki odstopa s položaja pri banki Goldman Sachs, Greg Smith je v odstopnem pismu, ki ga je objavil New York Times, nekdanje sodelavce obtožil moralnega bankrota, zaradi katerega drvi banka v propad. Odstop je sprožil val kritik, v banki pa očitke zavračajo.

Nekdanji izvršni direktor banke Goldman Sachs je v medijih nekdanje delodajalce in sodelavce označil za moralno pokvarjene in preračunljive.
Nekdanji izvršni direktor banke Goldman Sachs je v medijih nekdanje delodajalce in sodelavce označil za moralno pokvarjene in preračunljive. FOTO: Reuters
Smith je bil do nedavno izvršni direktor banke, Goldman Sachs pa upravlja 450 direktorjev. V banki je zaposlenih 33.000 ljudi, kar 36 odstotkov zaposlenih pa ima naziv, kot ga je imel Smith.

Nekdanji izvršni direktor bančniškega giganta Goldman Sachs v Londonu Greg Smith je v odstopnem pismu, ki ga je objavil kar v časniku New York Times, finančnega titana Wall Streeta označil za strupen in uničevalen prostor moralno pokvarjenih ljudi. Direktorji banke naj bi v pogovorih stranke imenovali lutke (muppets), Smith pa v sestavku opiše prodajni sestanek pri banki, na katerem nihče ni omenjal, da je pomembno zaslužiti denar za stranko, ampak je pomembno ustvariti le čim večji dobiček za Goldman Sachs.

Zaradi tega grozi po njegovem mnenju banki po 143 letih propad. Kritičen je bil predvsem do težavnega sistema napredovanja v banki. Pripeljati je treba le stranke, ki bodo kupile finančne produkte, katerih se želi banka znebiti, ker pa se sam ni strinjal s tovrstnim razčlovečenim trženjem, je sklenil banko po dobrem letu službovanja pravočasno zapustiti. Članek je povzročil, da so delnice banke v sredo zdrsnile za 3,3 odstotka, medtem ko so druge beležile rahlo rast.

Direktor banke Lloyd Blankfein očitke zavrača, Smithovo mnenje pa naj bi predstavljalo stališče nezadovoljnega delavca v drugače zglednem kolektivu.
Direktor banke Lloyd Blankfein očitke zavrača, Smithovo mnenje pa naj bi predstavljalo stališče nezadovoljnega delavca v drugače zglednem kolektivu. FOTO: Reuters
Med Blankfeinovimi predhodniki sta bila nekdanji finančni minister ZDA republikanec Henry Paulson ter nekdanji demokratski guverner New Jerseyja Jon Corzine.

Goldman Sachs: Uspešni bomo le, če bodo uspešne naše stranke

Banka, ki jo vodi Lloyd Blankfein, je kritik deležna že dlje časa. "Smith izpostavlja problematiko zadnjih 12 let, a segajo tovrstne prakse vse do časa velike gospodarske krize in depresije. To se je zažrlo v sam DNK-zapis podjetja,“ je prepričan bančni analitik William Cohan.

Rolling Stone je korporacijo leta 2009 poimenoval "veliki vampirski ligenj“, vpeti pa naj bi bili v številne poslovne škandale na Wall Streetu. Ugledu banke je precej škodoval tudi skorajšnji zlom bančništva v letu 2008, v začetku meseca pa so podjetju očitali konflikt interesov, ker je podjetju El Paso Corp svetovalo svojo prodajo podjetju Kinder Morgan. Goldman Sachs ima v lasti velik del delnic podjetja Kinder. Avstralska fundacija toži podjetje zaradi domnevne poneverbe v zvezi s hipotekarnimi zavarovanji, zato si zavzemajo za prekinitev posla z banko.

Da bi omilili situacijo, so v banki s kratkim pisnim odgovorom vse obtožbe zanikali. "Menimo, da smo lahko uspešni le, če bodo uspešne tudi naše stranke. Ta temeljna resnica je osnova naših postopkov," odgovarjajo z ene najbolj politično povezanih ameriških bank. Smithov pogled sta v dopisu demantirala izvršni direktor banke kot tudi tudi izvršni uradnik podjetja Gary Cohn, ki sta prepričana, da predstavlja Smithovo stališče manjšinsko mnenje 12.000 podpredsednikov banke, banka pa da uživa zaupanje kar 89 odstotkov strank.

Kakšne bodo posledice zadnjega škandala, bo pokazal čas, že sedaj pa so številni kritični in sarkastični tudi do Smitha in ne samo do banke.
Kakšne bodo posledice zadnjega škandala, bo pokazal čas, že sedaj pa so številni kritični in sarkastični tudi do Smitha in ne samo do banke. FOTO: Reuters

Smith odpadnik, ki se ni mogel vključiti v okolje?

Smithov prijatelj in ustanovitelj fundacije Durban Capital David Berman je Smitha opisal kot skromnega, podcenjenega in resnicoljubnega človeka. "Nikoli se mi ni zdel kot nekdo, ki bi pasal v Goldmanov kolektiv, saj ni bil agresiven ali tržni tip človeka. Zato sem prepričan, da ni v ozadju njegovega dejanja nič sebičnega,“ pravi Berman.

Kot poroča Reuters, pripisujejo v banki Smithovo odločitev in izjavo dejstvu, da je bil nezadovoljen delavec, ki se mu ni uspelo prebiti med poslovne direktorje banke, sodelavci pa naj bi o Smithu govorili, da je njegova pomanjkljivost prav pomanjkanje tržne žilice.

Odzivi so si sledili tudi na družbenem omrežju Twitter, kjer so se v sam vrh najpogosteje vtipkanih besed uvrstili tako "Greg Smith“ kot tudi "Goldman Sachs“. Številne so Smithove navedbe presenetile, veliko pa jih je izpostavilo dvom v prave razloge, zaradi katerih se je Smith odločil za razkritje.

Na spletu so se pojavile tudi parodije Smithovega pisma. Med drugim je svojo odpoved z mesta upravljavca Imperija s frazami, podobnimi Smithovemu pismu, na britanski satirični spletni strani The Daily Mash spisal sam Darth Vader. "Imperij je postal prepoln bližnjic, s katerimi ni možno več zatirati na daljavo. To se mi ne zdi več prav,“ je v svojem pismu slovesa tako zapisal filmski gospodar temnih sil Vader.

Spletni časnik Slate je objavil še cel niz lažnih odpovedi, kjer so s svojimi delodajalci šaljivo in sarkastično obračunali tudi lažni zaposleni v podjetjih Wal-Mart, McDonald's in Google, do Smitha pa so bili kritični tudi številni bralci spletne strani New York Times, saj mu očitajo, da je doslej prejemal visoko plačo, sedaj pa blati delodajalca, ki mu je omogočal lagodno življenje.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
16. 03. 2012 17.48
+0
To je posledica deregulacije leta nazaj, Kanada istočasno ni imela te probleme. Bomo videli kaj bo po volitvah, bodo demokarti v večini in prestrigli peruti tem bankam. Banke so pa res bile agresivne, domov so nas klicale da naj si sposodimo denar, živi se samo enkrat.
janez6bb
16. 03. 2012 21.44
-1
slepec za vedno ostane slepec: deregulacija ali kraja:)?
nikhrast
17. 03. 2012 04.49
+0
Kaj se pa zgodilo leta nazaj pod Clintovo administracijo? Se tudi tebe klicali da si sposodiš denar?
ja_to_sem_js
16. 03. 2012 15.12
+4
Ali smo pri kateri drugi banki klienti v kaj drugačnih rokah kot pa v rokah moralno pokvarjenih ljudi??! Že sam način poslovanja banke je nemoralen.
janez6bb
16. 03. 2012 14.50
+1
hehe sem pa rajši ne pridejo komentirat takoimenovane ofce-prijatelji ameriške politike, vsi že preveč dobro vemo kdo so zato jhi ne bi našteval, se tukaj rajši ne pojavijo oz spregledajo takšne članek, ker bi to lahko pomenilo konec njihovega naivnega, brezskrbnega življenja:)
janez6bb
16. 03. 2012 12.24
+2
Viri večine Obaminih financiranj so dobro znani Wall Street akterji: Goldman Sachs, UBS, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley in drugi. Razlog zakaj se je zaobljubil, da bo spoštoval omejitve javnega financiranja so na roki – s tem si je zagotovil neomejena sredstva »privatnega« financiranja. S svojo ekipo je prodal laž, da ne bo sprejemal financiranja raznih »lobijev«, ki preko svojega delovanja posredno vplivajo na politične odločitve v svojo korist. Resnica je pri tem drugje: denar je prispel v velikih količinah preko odvetniških firm, ki predstavljajo lobije in njihova združenja. S tem se je sicer držal besede, denar pa je kljub temu pritekal – preko tretjih oseb. DA boste vedeli, tudi največji naivci, kdo stoji za OBAMO:)
ja_to_sem_js
16. 03. 2012 15.13
+1
In kaj si želel povedat? Da je ameriški predsednik (ali republikanec ali demokrat) lutka oz. tiskovni predstavnik finančne elite? Eni to vemo. Tisti, ki ne, te pa itak ne bodo razumeli.
janez6bb
16. 03. 2012 12.10
+10
Najvažnejši delničarji »ZVEZNIH REZERV« (Fed) so bili: * Rothschildove banke v Londonu in Parizu * Lazard Brothers Bank, v Parizu * Israel Moses Seif Bank, v Italiji * Warburg Bank, v Hamburgu in Amsterdamu * Lehman Bank, v New Yorku * Kuhn Loeb Bank, v New Yorku * Rockefeller's Chase Manhaten Bank, v New Yorku * Goldman Sachs Bank, v New Yorku. Kongresnik CHARLES LINDBERGH je že takrat novi sistem zveznih rezerv zaradi njenih finančnih moči označil kot nevidno vlado. Kako deluje »Fed«? FED-ov Odbor za odprti trg (Open Market Committee) tiska bankovce zveznih rezerv (dolarske bankovce). Te bankovce potem posoja vladi Združenih držav za obveznosti, ki mu služijo kot jamstvo. Lastnik teh obveznosti je dvanajst bank, ki prejemajo letna obrestna plačila. Današnja situacija: Leta 1982 je davčna služba Združenih držav ocenila državni dolg na 1.070.241.000000 (trilijon sedemdeset milijard) dolarjev. Fed je torej v samo enem letu dobil od ameriških davkoplačevalcev 115.800.000.000 (sto petnajst milijard osemsto milijonov) dolarjev obresti. Ta obrestni kapital gre v kovčke Feda, in s tem v roke zasebnih mednarodnih bankirjev.
pejtrajspat
16. 03. 2012 08.36
+2
LE VKUP LE VKUP UBOGA GMAJNA
vzhod
16. 03. 2012 06.53
+4
nasso EU vodijo pokvarjeni ljudje,nasi politiki pa so figure ki jih oni pomikajo,EU voditelji pa dobijo navodila v gozdu bohemljanov v Zda pozinimajte se od koga
HooplaToopla
15. 03. 2012 23.15
+10
Evo. Ta glavni je priznal. Pa še vedno nekateri ne verjamejo.
Nimivseeno
15. 03. 2012 22.05
+13
Goldman-Sachs je ena izmed najbolj umazanih korporacij. Njihova primarna dejavnost ni ustvarjanje, sploh ni njihov glavni dohodek bančništvo, ampak bančne malverzacije (hedge funds). Ko pa je prišla kriza in se je njihova ladija začela potapljat, so pa vsi zbežali v državni proračun, da so jih odrešili. Tisto leto so si vodilni izplačali največje nagrade, zakaj si jih tudi ne bi, saj so hkrati tudi postali vodilni pri reševanju iz krize. Tisti, ki so prodajali smeti zavite v "triple A" ovoj so krivi za to krizo. Prav oni, ki so krizo ustvarili, so sedaj glavni pri reševanju. Preveliki, da bi propadli, preveliki, da bi jih zaprli. "Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki ga imamo v prometu, gotovino ali kredit. Če banke ustvarijo dovolj denarja smo finančno uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega monetarnega sistema .... To je najbolj pomembna tema katero lahko raziskuje in reflektira inteligentna oseba. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in se napake ne odpravijo zelo kmalu. "Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank
Nimivseeno
15. 03. 2012 22.20
+1
(Viri: Goldman Sachs taking over the world, Why We Are In So Much Debt (1 of 3), "Money and Power: How Goldman Sachs Came to Rule the World" in tako dalje. )
Audy
15. 03. 2012 20.18
+14
Njih bi mogli uvrstit na seznam terorističnih organizacij. Oni so nardil profit iz mnogih katastrof.
Roko23
15. 03. 2012 21.44
+7
ja. ampak saj veš ko ima samo vatikan in par bankirskih družin beri lastniki tote banke, denarja toliko, kot ga ima več kot polovica srednjega razreda na celem svetu in to dejstvo še vedno ne pomeni nič raznim opranim glavam tipa lolipoly, martian in tako dalje
enadve
15. 03. 2012 19.04
+30
Še dobro, da grško krizo rešuje bivši sodelavec Goldman Sachsa Papademos, da krizo v Italiji rešuje bivši sodelavec Goldman Sachsa Monti ter da vodi Evropsko centralno banko (!) Draghi, seveda še en sodelavec Goldman Sachsa. Nihče jih ni volil, postavili so jih na oblast. In ti ljudje bi naj rešili Evropo? Lp
Frane Šajn
15. 03. 2012 18.57
+16
NO DESNIČARJI TOLIKO O MORALI ZAHODNEGA KAPITALA IN DEMOKRACIJI, IN O POŠTENIH BANKIRJIH , KI NAJ JIH MI ZA KLADAMO! LJUDJE PAMET V GLAVO IN VEN IZ TEGA SRANJA!
Roko23
15. 03. 2012 21.42
+11
desničarji? levo desno vse je isto prijatelj
Krimsky
15. 03. 2012 18.47
+13
Imperij se lahko zlahka spopade s katerimkoli zunanjim sovražnikom, pri notranjih se pa zatakne ... Nobena organizacija, ki počne »grdobije« se namreč ne more zaščititi pred tem, da se nekomu od zaposlenih zadeva ne bi uprla do bruhanja: na ta način smo dobili »Globoko grlo« v aferi Watergate, depeše WikiLeaksa ali posnetke spolnega izživljanja iz zapora Abu Ghraib. Tistega, ki objavi nesprejemljivo ravnanje, jasno skušajo ujet, obsodit, diskvalificirat ... Na dolgi rok pa pomaga samo silno preprost ukrep – to, da nehaš delati grdobije.
Roko23
15. 03. 2012 16.47
+22
kje ste zagovorniki amerike, TO je tisti vrh piramide, kar se institucij tiče!!!!! Potrebno bo omeniti še družino rothschild, ki vse skupaj vodi in pa vatikan, resnično pohvale novinarji, da ste končno pokazali malce pokončne drže
Roko23
15. 03. 2012 16.56
+18
ljudje pa zdaj blatijo tega ubogega človeka, američani očitno še niso dovolj zreli, da bi prekinili korupcijo tam kjer je je največ (wall street) sicer se pa to že vidi po tem, ko bo na volitvah zmagal romney, ki ni popolnoma nič drugega kot obama, nova lutka banksterjev.
Roko23
15. 03. 2012 16.43
+14
ja 24ur, pohvalnooooo!!! Kaj pa to, kar na mainstream mediju takšna novica, čestitke
yarrick
15. 03. 2012 17.11
+10
tole je bil blj čudež kot pa prostovoljna odločitev urednikov :p
yarrick
15. 03. 2012 16.38
+8
Goldman&sachs...a je treba reči še kaj drugega? pa ni to EDINA tak banka, kajti večino bank ki deluje po wallstreet sistemu je takih, tudi večje EVROPSKE banke(societe generale,unicredit,deutchebank).In potem je narod še vedno prepričan da delajo banke v NJIHOVO korist in ne sebi.........
lolipoly
15. 03. 2012 20.09
-6
Katera banka na svetu, bo delala v drugo korist? Kateri delodajalec bo dal sluzbo v drugo korist, pri tem pa nic zasluzil? Vsak dela v svojo korist, in tako je prav , samo ne sme biti izkoriscanja in goljufije.
yarrick
15. 03. 2012 21.20
+5
@lolipoly hja, in ravno tu se je zataknilo z trenutnim bančnim sistemom, kajne? Izkoriščanje in goljufanje so postali v teh sferah tako vsakodnevni kot je zjutraj vstajanje in služba(tisti ki jo pač ima). Niti nebi imel toliko proti bankam, če bi se vršil STROG nadzor nad njimi, tako ap delajo kar hočejo.Me prav zanima od kje ECB ves denar, ki ga zadnjih par let daje v obtok.....
artifakt
15. 03. 2012 16.34
+17
aha ker so mu dajal velik denarja je zdej nespoštljivo, da blati delodajalca??? a to res kdo tako misli, mislim, od inteligentnega folka?? sej ne da je ta banka drugače na črni listi vseh največjih zatiralcev svobodnega človeštva in to v samem vrhu, povzročili so recesijo, izsiljujejo vojne, direktorji pa se šaltajo med banko, ministrstvi ter FED.... res, zaupanja vredni, not...
Roko23
15. 03. 2012 16.46
+5
yarrick
15. 03. 2012 16.53
+10
ma takega delodajalca kot je GS bi morali VSI blatiti, ne samo bivši zaposleni.Banke...rak-rana sodobnega sveta.Me prav zanima kaj se bo zgodilo, ko bo ameriški človek spoznal, da se jemanje kredita če ga nisi zmožen plačevati ne splača? Banke bodo zasegle nekaj miljonov nepremičnin, nekaj deset miljonov avtomobilov, ker jih ne bodo mogle naprej prodati, da bi pokrile svoje izgube zaradi neplačanih kreditov.Kak bo rezultat? banke bodo padle, ljudje bodo zgubli 401K(pokojninske sklade), v najbolj demokratični in razviti državi sveta bo zavladal kaos in bes.ZDA se bodo spremenile v tretjerazredno državo.na žalost, tako je ko dobijo lobiisti in bankirji preveč manevrirnega prostora in proste roke brez omejitev.
janez6bb
15. 03. 2012 16.58
+4
nekak morajo diskreditirat tistega ki govori resnico, pa če še z tako banalnimi načini, sej to se dogaja vseskozi in še na bolj podle načine. To pri nas sploh ne vemo, pred nekaj tedni je nek ameriški raziskovalni novinar napovedal da bo 1. marca dal na svet posnetek, ki bo uničil Obamino ponovno izvolitev, in kaj se je zgodilo, popolnoma zdrav in čil človek pri 4, človek ki se je vsakodnevno rekreiral itd, doživel nekaj minut čez polnoč na dan, prvega marca, ko naj bi objavil posnetek, SRČNI NAPAD
yarrick
15. 03. 2012 18.21
a ni šel tisti posnetek pol naprej v roke nekega šerifa ki je orto ANTI obama?
aristotel
15. 03. 2012 16.19
+8
Nič novega psi lajajo karavana gre dalje-dokler ne bo zgrmela v prepad in mi z njo vred na žalost...
janez6bb
15. 03. 2012 16.00
+20
TO so GLAVNI KRIMINALCI TEGA PLANETA; že ZADNJIH 100 LET, oni so eni izmed ljudi, ki so nas oz svet pripeljali kjer trenutno je.
redrum77
15. 03. 2012 16.05
+7
A misliš, da je pri nas kej boljš? Sam mislim, da so se naši menedžerji v zadnjih 20 letih kapitalizma izpopolnili v krajah, manipulaciji in nategovanju ljudi, Slovenci pa nevede trpimo vsi zaradi bolečin v spodnjem delu križa, ker smo postali tudi sami narod ročnih lutk, s katerimi upravljajo ljudje brez slehernega skrupula. Dvomim, da se pretirano motim, težave s hemoroidi pa so lahko le čas za alarm ... 3:)
janez6bb
15. 03. 2012 16.11
+6
janez6bb
15. 03. 2012 16.13
+7
.le to da da so naši le del neke večje zgodbe, in so le lutke v rokah teh zgoraj, oz večjih bank
ljx
15. 03. 2012 15.57
+6
Mutivode! Od prvega do zadnjega.