Tujina

FOTO: Prizadeval si bo za urejanje odnosov s sosedami

Zagreb, 11. 01. 2010 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Bili smo velik in dobro izurjen orkester. Premierno smo izvedli veliko zmagovalno simfonijo, repriza pa bo čez pet let," je dejal novoizvoljeni hrvaški predsednik Josipović

Josipović bo prvi socialdemokrat v uradu hrvaškega predsednika in tretji hrvaški predsednik, in sicer za Franjom Tuđmanom in Stipetom Mesićem, ki sta bila predsednika Hrvaške po deset let.

Socialdemokrat Ivo Josipović je tretji hrvaški predsednik, je uradno potrdila državna volilna komisija. Njen predsednik Branko Hrvatin je potrdil, da je Josipović v nedeljo prejel 60,26 odstotka glasov, neodvisni kandidat, zagrebški župan Milan Bandić pa 39,74 odstotka. Volilna udeležba je bila 50,13-odstotna.

Hrvatin je predstavil končne uradne rezultate z vseh 6863 volišč, na katerih je v nedeljo volilo 2.253.570 državljanov. Za Josipovića je glasovalo 1.339.385, za Bandića pa 883.222 volivcev. Josipović je premagal Bandića v 19 od 20 županij ter v Zagrebu, izgubil pa je na voliščih v tujini.

Prepričljivo Josipovićevo zmago so že prej napovedale vzporedne volitve, po katerih je dobil 64,6 odstotka glasov
Prepričljivo Josipovićevo zmago so že prej napovedale vzporedne volitve, po katerih je dobil 64,6 odstotka glasov FOTO: Reuters

'Živela naša najdražja Hrvaška!'

V nagovoru po objavi uradnih rezultatov je Josipović med drugim dejal, da bo tudi predsednik tistih, ki v nedeljo niso volili zanj, ter da želi povezovati in ne ločevati ljudi. "Služil bom vsem vam, služil bom Hrvaški," je izjavil Josipović pred svojimi številnimi pristaši, ki so evforično spremljali njegove besede.

"Bili smo velik in dobro izurjen orkester, premierno smo izvedli veliko zmagovalno simfonijo, repriza bo čez pet let," je še dejal novi hrvaški predsednik. Vse državljanke in državljane pa je povabil v "veliko zvezo za pravico", da bo Hrvaška postala "dom za vse poštene ljudi". "Živeli. Živela naša najdražja Hrvaška", je nekaj minut po polnoči sklenil Josipović.

'Grem naprej, ne bom obupal'

Vidno razočarani Bandić je Josipoviću čestital za zmago in izrazil upanje, da bo Josipović predsednik vseh državljanov, "ne glede na barvo, izobraževanje ali vero". Poudaril je, da v 20 letih ni bilo toliko sovraštva, kot ga je bilo proti njemu v predsedniški predvolilni kampanji, in napovedal, da bo danes nadaljeval delo zagrebškega župana. Svojim privržencem je sporočil, da bo znal izkoristiti "kapital od okoli 900.000 glasov", ki jih je prejel v nedeljo. "Grem naprej, ne bom obupal," je še izjavil. Hrvaški mediji so med predvolilno kampanjo sicer napovedovali, da bo Bandić ustanovil novo politično stranko.

Josipović bo nasledil Mesića.
Josipović bo nasledil Mesića. FOTO: Reuters

Mesić bo dolžnost novemu predsedniku predal 18. februarja na slovesnosti na zagrebškem trgu svetega Marka, na katerem sta tudi poslopji vlade in sabora.

Čestitke novoizvoljenemu predsedniku

Novemu hrvaškemu predsedniku sta za zmago že čestitala dosedanji hrvaški predsednik Stipe Mesić in hrvaška premierka Jadranka Kosor.

Mesić je dejal, da bo ena prvih nalog novega predsednika krepitev odnosov s sosedi. Kot je poudaril, je zmagala "evropska Hrvaška". Kosorjeva pa je poleg čestitke izrazila tudi prepričanje, da bosta hrvaška vlada in urad predsednika primerno sodelovala na področjih, ki jih skupaj urejata, kot sta zunanja politika in varnostne službe, ter da si bo predsednik prizadeval za krepitev parlamentarizma v dobro vseh hrvaških državljanov.

"Spoštovani gospod dr. Josipović, dovolite mi, da Vam iskreno čestitam ob izvolitvi za predsednika Republike Hrvaške in za zaupanje, ki so Vam ga izrazili hrvaški državljani. Prepričan sem, da bodo v času Vašega mandata predsedovanja uresničeni ključni cilji, ki si jih je v preteklosti zadala Republika Hrvaška. Pri opravljanju Vašega odgovornega dela Vam želim veliko uspeha,“ pa je v svoji čestitki zapisal slovenski predsednik Danilo Türk.

Upamo, da bo Josipovićeva izvolitev pozitivno vplivala na odnose med državama, dobrososedstvo in da se bomo tako, kot smo se pogovarjali s predsednikom Mesićem, pogovarjali tudi z Josipovićem. Za nas je vsak sogovornik dobrodošel sogovornik. Milan Balažic, MZZ

Dodal je, da Slovenijo in Hrvaško povezujejo podobne izkušnje iz preteklosti, mnogi vzajemni interesi v sedanjosti in skupna prihodnost v Evropski uniji. Privrženi smo pomembnim skupnim vrednotam, kot so spoštovanje človekovih pravic, načelo pravne države in demokracije, kar predstavlja pomembno podlago naših odnosov danes in v prihodnje. "Ob tej priložnosti želim ponoviti svoje prepričanje, da bosta državi tudi v prihodnje razvijali medsebojno sodelovanje v duhu prijateljstva, medsebojnega zaupanja in vsestranskega razumevanja. Gospod novoizvoljeni predsednik, ob tej priložnosti prejmite izraze mojega odličnega spoštovanja," je še zapisal.

SD: Verjamemo, da bo Hrvaško popeljal v EU

Josipoviću so čestitali tudi socialni demokrati. "Verjamemo, da bo deloval v dobro svoje države, a hkrati tudi uspešno in proevropsko sodeloval s Slovenijo. Pričakovanja so velika, a verjamemo, da bo kot novi predsednik v prihodnjih petih letih Hrvaško popeljal v EU, saj se kot proevropsko usmerjen politik zaveda hrvaških prioritet za prihodnost – to pa je pravna in gospodarsko ter socialno stabilna Hrvaška kot polnopravna članica evropske družine.“

Josipović je prvi hrvaški socialni demokrat po pokojnemu predsedniku SDP in premieru Ivici Račanu, ki je zmagal na hrvaških volitvah. "Zmaga je zato hkrati velika zmaga za socialno demokracijo na Hrvaškem in tudi stranko SDP, saj se je ob teh volitvah pokazala kot trenutno najmočnejša stranka na Hrvaškem. Ob tej priložnosti mu izražamo veliko spoštovanje in mnogo uspeha pri njegovem delu v prihodnje,“ so še zapisali.

Vidno razočarani Bandić je Josipoviću čestital za zmago in izrazil upanje, da bo Josipović predsednik vseh državljanov.
Vidno razočarani Bandić je Josipoviću čestital za zmago in izrazil upanje, da bo Josipović predsednik vseh državljanov. FOTO: Reuters

LDS: Počakajmo, da vidimo, kako bo ravnal

V LDS glede na predvolilne izjave Josipovića pričakujejo, da bo po Hrvaška nadaljevala pot v EU, obetajo pa si tudi njegov konstruktiven prispevek k meddržavnim odnosom. "Vsaka nova politična funkcija pa prinaša nove obveznosti in odgovornosti, zahteva oblikovanje jasnih stališč in dejanj, zato vendarle počakajmo, kako bo ravnal novi predsednik," je ocenil poslanec in član odbora DZ za zunanjo politiko Anton Anderlič.

Gre za vprašanje nacionalne varnosti, saj ravno odnosi s sosedami določajo našo varnost. Maksimalno si bom prizadeval za reševanje vseh sporov s sosednjimi državami, tako tistih o meji kot tudi drugih. Novoizvoljeni hrvaški predsednik

SDS: Pomembenjših sprememb ne bo

V največji slovenski opozicijski stranki SDS ne pričakujejo pomembnejših sprememb v odnosih med državama. Kot so zapisali, izvolitev ne bo bistveno vplivala na reševanje vprašanja slovensko-hrvaške meje, saj je Josipović že napovedal, da bo kot legalist spoštoval odločitev sabora, ki je arbitražni sporazum s Slovenijo že ratificiral, ob tem pa sprejel tudi enostransko izjavo, ki pravi, da Sloveniji v nobenem primeru ne pripada teritorialni stik z mednarodnim morjem.

SNS: Josipović je Hrvat kot vsi ostali

Podobno menijo tudi v SNS. Predsednik stranke Zmago Jelinčič namreč ne pričakuje "kakšne bistvene" razlike v odnosih. "Dejstvo je, da se mejna problematika ne bo rešila in se tudi ne bo reševala zaradi tega, ker bo Josipović stal na svojih stališčih in ne bo popuščal," je še povedal. "Josipović je Hrvat kot vsi ostali. Odnosi do Slovenije in do Slovencev ostajajo nespremenjeni ne glede na to, iz katere politične opcije kdor koli prihaja," je še povedal.

Čestitke tudi s strani EU

Josipoviću je čestitala tudi Evropska unija. Špansko predsedstvo EU je pohvalilo izvolitev "proevropskega" Josipovića in se zavezalo k čim hitrejši sklenitvi hrvaških pristopnih pogajanj z unijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mutavi
12. 01. 2010 11.22
Dejstvo je da za slovenca, vsaj na tem forumu ni predsednika, premijera ali politične figure ki prihaja iz hrvaške a da je sprejemljiva oseba. Nikoli bila in tudi nikoli ne bo.
Klingonec
11. 01. 2010 19.42
Josipovićeva izjava da ne podpira arbitražno rešitev mejnega sporaa z našo državo je zame glavno sporočilo njegove izvolitve. Zato nič novega od sosedov! Preveč so indoktrinirani z U !
johnny6330
11. 01. 2010 18.52
sam populizem
zahod.west
11. 01. 2010 17.55
v tujini je večkrat omenjeno nekaj, kar v slo medijih ni zaznati. ali je res, da je bil josipovićev oče zloglasni in kruti komandir na golem otoku?
zahod.west
11. 01. 2010 17.01
uboga hrvaška , misli, da je volila "evropejca" izvolila pa je tipičnega balkanca
vinadap
11. 01. 2010 16.42
Dejstvo je,da se je zgodil genocit nad Srbi -Oluja in to je dejstvo,in tukaj ni nobenega opravičila. Kar se pa tiče izhoda na morje,se pa ta Josipovič moti,in ne pozna zgodovine. Marsikaj bo moral pred svetom obrazložiti,kako je Hrvaška prišla do tega teritorija - Istra in na kakšen način. Dejstvo je,da Istra nikoli ni bila v celoti Hrvaška in tukaj smo Slovenci lahko mirni,in to bomo tudi lahko dokazali.
JADE7
11. 01. 2010 16.01
Bravo, Josipović......
Ro?ers
11. 01. 2010 11.05
DANILO DANILO..KAKŠNEGA USPEHA PA MU ŽELIŠ DA TE BO OSKUBIL KOT KOKOŠ...mal si preberite njegove intervjuje in vam bo vse jasno....
weber1
11. 01. 2010 10.19
Nevem , zakaj bi se morali mi Slovenci obremenjevati z temi Hrvaškimi politiki ?
Tonček Balonček
11. 01. 2010 10.13
Zdaj imajo tudi oni za predsednika levaka! Kje so vsi katoliki? Imajo kardinala, pa niso sposobni izvoliti poštenega Hrvata za predsednika! Kakšno afero so jim pa podtaknili?
Cofar
11. 01. 2010 09.50
Seveda da bo služu hrvaški, sej bo tud ornk zaslužu :)
Pirhster
11. 01. 2010 09.44
ki ji pa te je tota hrvatcka?
gjuro3
11. 01. 2010 09.05
RE: acim in ostali Srbi ....nihče vas ni izgnal...pobegnili ste sami...kar je dokazano tudi v Haagu...navsezadnje; glede na to, da ste za sabo pustili na tisoče mrtvih, bi to najbrž naredil vsak na vašem mestu...vam podoben, seveda... ...da ne bi omenjal, kako prodajate "svoje premoženje" po območju te vaše famozne RSK, potem pa z denarjem in hrvaškim potnim listom na Zahod, kar prevedeno pomeni- v prvo ambasado po azil, denar pa za prvo silo potem pa socialka....ala Švedska, Norveška, VB itd. ....
stardec
11. 01. 2010 08.40
Bravo Josipovič. V zahvalo za izvolitev ti bo Slovenija poklonila en Piranski zalivček.
acim
11. 01. 2010 08.16
Upam da bo tudi izgnanim Srbom omogočil dejansko vrnitev na svoje domove.
trzican
11. 01. 2010 08.07
bomo videli ??????
Fukofakic
11. 01. 2010 07.58
a je una blond njegova hčerka ? Huda je :D
Pinellka003
11. 01. 2010 07.58
PONAVLJAM OD VČERAJ: KOSORJEVA IN JOSIPOVIČ - DVA SREBRNOLASCA. PA BODIMO VRAŽEVERNI IN RECIMO: DOBRA KOMBINACIJA. OBEMA ŽELIM DOBRO VODSTVO.