Tujina

FOTO in VIDEO: Čustvena prisega nove hrvaške predsednice

Zagreb, 15. 02. 2015 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kolinda Grabar Kitarović je prisegla kot nova hrvaška predsednica. Obljubila je, da bo predsednica vseh ljudi, njihov glas in oseba, ki si bo prizadevala za boljšo prihodnost brez delitev. Slovenski predsednik Pahor si z novo predsednico želi nadaljevati proces Brdo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na Hrvaškem prisegla prva predsednica
    02:21
    Iz 24UR: Na Hrvaškem prisegla prva predsednica
  • Iz 24UR: Hrvaška predsednica prisegla pred 900 povabljenci
    01:39
    Iz 24UR: Hrvaška predsednica prisegla pred 900 povabljenci
  • Prisega Kolinde Grabar Kitarović (Vir: dnevnik.hr)
    01:49
    Prisega Kolinde Grabar Kitarović (Vir: dnevnik.hr)

Kolinda Grabar Kitarović je nekaj minut po 12. uri slovesno prisegla kot prva hrvaška predsednica. Pred predsednico hrvaškega ustavnega sodišča Jasno Omejec je obljubila častno, zavestno in odgovorno vodenje države v dobro hrvaškega naroda in vseh hrvaških državljanov ter se obvezala k zvestobi hrvaški ustavi in zakonom.

Grabar Kitarovićeva bo svoj petletni predsedniški mandat uradno začela v četrtek.

Prisego je s solzami v očeh sklenila z besedami "naj mi Bog pomaga" ter besedilo slovesne prisege tudi podpisala na mizi, na kateri je to storil tudi prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman. Zatem je prejela predsedniško lento. Prisegi so sledili častni streli iz topov s hriba Tuškanac, ki je v neposredni bližini prizorišča. Sledil je nagovor, v katerem je naznanila smernice svoje politike.

'Bom predsednica vseh ljudi, bom vaš glas'

"Bom predsednica vseh ljudi. Bom vaš glas, bom vaša predsednica. Ena od vas sem. Zahtevali bomo boljše življenje v prihodnosti, ne bomo se ozirali v preteklost. Ni prostora in ne časa za delitve, čas je, da se zazremo v prihodnost," je povedala. Izpostavila je potrebo po novi hrvaški enotnosti, s katero naj bi premagali gospodarsko krizo in naredili Hrvaško bogato, "ker ni enega samega razloga, da ne bi bila".

Posebno čast je izkazala hrvaškim veteranom in predsedniku Tuđmanu. Čeprav je povedala, da je treba preseči ideološke zgodovinske delitve in se usmeriti v prihodnost, je z zahvalo predhodnikoma Stipetu Mesiću in Ivu Josipoviću sprožila žvižge in neodobravanje v delu množice, ki je spremljala inavguracijo na Trgu svetega Marka.

Kot enega izmed strateških zunanjepolitičnih interesov Hrvaške je omenila članstvo vseh držav jugovzhodne Evrope v EU in zvezi Nato. "Pričakujem, da bomo s sosedi končno uredili odprta vprašanja, kot so spori o meji. V odnosih s Srbijo sta posebej pomembni vprašanji pogrešanih med vojno ter medsebojna zaščita manjšin. Manjšine so bogastvo Hrvaške. Njihove pravice bom razvijala in ščitila, obenem pa tudi spodbujala pravice Hrvatov v sosednjih državah", je dejala.

Zanjo je eden od najpomembnejših zunanjepolitičnih ciljev položaj in zaščita Hrvatov v BiH. "Bosno in Hercegovino vidim kot državo treh enakopravnih konstitutivnih narodov, Bošnjakov, Srbov in Hrvatov. Želim pomagati, da bi BiH okrepila svojo državnost na temelju polne enakopravnosti treh konstitutivnih narodov in bom za to še posebej skrbela," je dejala. Nagovor je sklenila z besedami: "Verjamem vate Hrvaška, moja država".

Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović FOTO: Dnevnik.hr

Prišla v spremstvu soproga in ob zvokih fanfar

Slovesnost se je sicer začela v sončnem vremenu natanko ob 12. uri, ko se se oglasili zvonovi cerkve svetega Marka. Grabar Kitarovićeva je ob zvokih fanfar prišla na oder pred cerkvijo v spremstvu soproga Jakova Kitarovića.

Prihod nove predsednice na trg svetega Marka je spremljala množica državljanov, ki so v staro mestno jedro hrvaške prestolnice prišli z različnih koncev države kot tudi iz tujine. Ob njeni poti do odra je bila razporejena častna četa hrvaške vojske ter pripadniki različnih zgodovinskih vojaških enot.

Na trgu, ki leži med poslopji vlade, parlamenta in ustavnim sodiščem, je bilo več sto povabljencev, med njimi tudi člani več kot 80 tujih delegacij. V prvi vrsti pred odrom je bil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. V Zagrebu so tudi njegovi kolegi iz Albanije, BiH, Črne gore, Kosova, Madžarske, Makedonije in Slovaške. Iz Beograda je prispel srbski premier Aleksandar Vučić. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je prihod zaradi spopadov v domovini odpovedal.

Slovesnost je potekala dobre pol ure, v kulturno-umetniškem programu pa je sodelovalo več kot 250 izvajalcev.

Pahor pričakuje partnerstvo pri procesu Brdo tudi z Grabar Kitarovićevo

Pahor je po slovesni prisegi dejal, da "relativno kmalu" pričakuje njuno srečanje. Za Slovenijo je po njegovih besedah najbolj pomembno, da je poudarila pomen dobrega sosedstva. "Pomembno je, da je poudarila skupne napore za mir in varnost v regiji. V tem smislu jo bom povabil, da skupaj nadaljujeva iniciativo Brdo," je dejal po slovesnem kosilu, ki ga je Grabar Kitarovićeva pripravila za voditelje tujih delegacij. Po pogovoru z novinarji je imel Pahor tudi krajši vljudnostni pogovor z Grabar Kitarovićevo.

Borut Pahor in Kolinda Grabar Kitarović sta se danes že srečala za kratek čas.
Borut Pahor in Kolinda Grabar Kitarović sta se danes že srečala za kratek čas. FOTO: STA/Danijel Novaković

Na novinarsko vprašanje, kako ocenjuje dele inavguracijskega nagovora, v katerih je hrvaška predsednica omenjala nerešene hrvaške odnose s Srbijo in hrvaške interese v BiH, je Pahor dejal, da je pri tem še bolj pomembno in potrebno nadaljevanje procesa Brdo.

Napovedal je, da bosta z novo predsednico začela pogovor o nadaljevanju tega Procesa in izrazil upanje, da bo hrvaška predsednica naklonjena tej pobudi. Dodal je, da bi se v nasprotnem znašli v situaciji, ko bi morali proces nadaljevati brez Hrvaške ali brez Srbije, potem pa, po njegovem mnenju, proces Brdo ne bi več imel doslejšnje moči.

Na prvem dvostranskem srečanju z Grabar Kitarovićevo si želi, da bi sodelovanje med državama teklo zgledno tudi najprej in bi odprta vprašanja reševali v vzdušju zaupanja, iskrenosti in medsebojne koristi ter da bi bili kot članici EU in Nata v pomoč pri širitvenih procesih v jugovzhodni Evropi.

"Nobeno odprto vprašanje med Slovenijo in Hrvaško ni takšno, da bi odnose vrnilo v čase, ko so bili ti slabi. Z upravičenim optimizmom gledam na sodelovanje med državama in narodoma v prihodnje", je še dejal.

Tako je pri reševanju spora o Ljubljanski banki, za katerega je Grabar Kitarovićeva napovedala, da bo čez nekaj mesecev ponudila predlog rešitve, izjavil, da je pomembno, da sta državi pripravljeni reševati spor na miren način, ne da bi spodbujali velike emocionalne napetosti in ozračje, v katerem politika in arbitri ne bi mogli najti pravih in pravičnih rešitev.

"Slovenija ima politično voljo in vizijo, za katero je potrebno dobiti partnerje. Upam, da bom v Grabar Kitarovićevi našel takšno partnerko," je sklenil.

Vučić si želi krepitve sodelovanja s Hrvaško

Vučić je po pogovorih s hrvaškimi gostitelji izpostavil, da je Srbija odprta za politično in gospodarsko sodelovanje s Hrvaško. Pričakuje, da bosta državna vrha s skupnimi napori rešila vsa odprta dvostranska vprašanja. Srbija se ne izogiba vprašanju oseb, ki jih na Hrvaškem pogrešajo iz časa vojne, je dejal Vučić. Nova hrvaška predsednica je namreč v inavguracijskem nagovoru izpostavila reševanje vprašanja pogrešanih oseb kot enega od najbolj perečih v odnosih med Zagrebom in Beogradom.

"Sprožili smo reševanje vprašanja pogrešanih in beguncev. Nihče ne želi zaščititi zločinov niti zločincev ne na eni ne na drugi strani," je Vučić še dejal po srečanju. Hrvaška od Srbije zahteva pomoč pri reševanju usode še več kot 1500 pogrešanih, medtem ko srbska stran vztraja pri vrnitvi preostalih srbskih beguncev, ki so zapustili Hrvaško po operaciji Nevihta leta 1995.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (508)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
16. 02. 2015 20.26
+4
Bradavičke so ji pa stale, sigurno je tudi Pahor s prijateljem imel kaj podobnega, seveda ob viagri !!!!!
Sirius.2
16. 02. 2015 17.18
+2
Želje in čustva so eno resnica je pa čisto drugačna.
iGURT
16. 02. 2015 15.49
+6
V hrvaških medijih lahko veliko prebereš o njenem članstvu v 'združenjih' takšnih in drugačnih. #pomežik
AtaAufbiks
16. 02. 2015 14.29
-1
Bog ne bo nič pomagal, ker ne obstaja!
Gmilicnik
16. 02. 2015 22.04
+3
Potem pa pusti pri miru tiste,ki v njega verjamejo!!! Bednik!! A kdo vate dreza k si bedak?? Verjetno ne
User1063544
16. 02. 2015 14.20
+9
Ta izdajalec... Pahor lahko on ostane kar doli... on bo varoval slovenski narod pred Rusko okupacijo... KJE STE MEDIJI?? Zanimivo kako se raztrgali Alenko Bratušek pred Evropsko komisijo.. A ne duha in še manj sluha pa o političnem konsenzu z Pahorejm ki ne želi da bi prišlo do 3. svetovne vojne če pa bi slučajno izbrali napačno pot pa bi on nas branil.... KJE STE ZDAJ OBJEKTIVNI MEDIJI...??? pokažite narodu resnico če upate... SRAMOTA VAS JE LAHKO. Politika deluja za hrbtom Slovenskega naroda izključno za interes Angele Merkel in nas polaga v nevarne vode, kjer lahko tudi Slovenija utrpi VELIKO škodo.... BORUT, to kar si govoril na intrevjuju za RT ni moja volja.... in verjamem da bi se še kdo našel...
zgubaslovenska
16. 02. 2015 17.04
+3
Je rekel, da če bo treba. ... Z njim smo močnejši! Tudi bog nas ne mara.
pkorosec
16. 02. 2015 13.57
-1
Vceraj sem levicarske sorodnike poslusal o novih teorijah zarote, da je novo hrvasko predsednico nastavila sama CIA, zato da bi jim hrvaske otoke prodala. Ni cudno da me imajo za crno ovco :)
iGURT
16. 02. 2015 15.52
+4
Glavna tajnica pri NATO za javno diplomacijo in članica Trilateralne komisije (The Trilateral Comission), vse čisto kot solza?
pkorosec
16. 02. 2015 15.55
+0
pa kaj so imeli volitve a niso? Kaj pa je recimo Kacin zdaj? In kaksno moc ima hravska predsednica? Nic! Tolko kot nasa barbika!
iGURT
16. 02. 2015 16.49
+2
Ne poznam hrvaške zakonodaje zato nevem kakšne pristojnosti ima predsednica hrvaške, glede volitev pa tako, če denar ki priteka ni problem in se nameni za propagando, če vsi mediji ki so pod vplivom tujine tulijo v isti rog in te podprejo druge pa blatijo, plus vsi angažirani za podobna dela, se hitro rezultat prevesi v tvoje dobro. Tebi se je referendum o vstopu v EU in NATO v Sloveniji zdel poštena igra? Potem ne veš da je zahod vložil milijone v proEU propganado v Sloveniji, če si izrazil dvom da bo vstop prava odločitev si bil takoj označen za vse možno, pa še je tega.
pkorosec
16. 02. 2015 17.42
vem kaj pomeni biti evroskeptik in antinatovec, verjemi. Nisem od vceraj. Ampak volitve kot si jih opisal so povsod po svetu in fakt je da je denar sveta vladar in je tudi demokracija kot taksna le lep plasc tistega, ki dejansko vlada. Tocne zakonodaje ne poznam, vem pa da so predsedniku drzave po smrti tudmana odvzeli vecino pooblastil in ga postavili kot strogo le protokolarno funkcijo.
vstajnik1941
16. 02. 2015 13.01
+7
A je Pahi spet kako neumnost naredu? Tko kot v Rusiji npr?
JApajaDAja
16. 02. 2015 11.22
+3
v predvolilni kampanji je zahtevala kastracijo pedofilov, včeraj , v nagovoru naroda tega ni več omenjala. se je spomnila, da je največ pedofilov v rkc, katera jo je podprla 100%?
vertex
16. 02. 2015 10.05
-1
parada in maškarada v stilu s.koreje,ne gledam takšnih bedarij,tisoč let so za slovenijo
M_teorija
16. 02. 2015 10.07
+1
Jap, to je pri nas še za v Cerknici preveč!?
dakota100
16. 02. 2015 09.59
+4
Prevarant, ob prvi priložnosti je prevaral Jadranko Kosor.
M_teorija
16. 02. 2015 09.54
+1
Konzervativni patriotizem konzervativne države, tako, da kar paše skup. Pri nas, ki smo bolj liberalni nam pač taki čustveni izlivi izpadejo smešni. To, da ne kažemo takšnega patriotskega naboja pa še ne pomeni, da ga ne premoremo, celo več!?
ivan.z Doba
16. 02. 2015 12.04
+6
V Sloveniji ni pravega patriotizma. Glede tega so Hrvati daleč pred nami.
gordo
16. 02. 2015 09.47
silberblack
16. 02. 2015 09.05
+2
Kopija bele hiše in holywoodskih nastopov. Nič resnega.
?UMBUS
16. 02. 2015 08.39
+5
PRIŠLO VREME DA" ŽENE"ZAVLADAJU-ITAK ONE VJEKOVIMA OSTVARJAJU NAPREDAK--MI "MUŠKI "GA VJEČNO URUŠAVAMO.
Ciril Vodnik
16. 02. 2015 08.27
+8
Čudovita slovesnost, sem Hrvatom kar malo nevoščljiv, da so tako ponosni na svojo državo. Pri nas se ima pa del državljanov še vedno za jugoslovane in sovražijo vse slovensko.
DuhSaSjekirom
16. 02. 2015 08.21
+7
Tsle je nategnila volilce sto na uro. Postavliala neke obljube a predsednik nima nikakrsnih pooblastil za uresnicitev taksnih obljub. Izvrstne populisticne predstave in govorica telesa na javnih nastopih. Nevem kako lahko narod naseda na taksne nebuloze. Samo zato ker stiska pesti, odlocno govori bla bla se vidi da je natrenirsno. Kot ko je zdaj v nagovoru razsirila dlani ko je rekla veujem u te hrvatska se vidi da je nenaraven gib. Sicer tak gib uporabi clovek ki je popolnoma iskren in nekaj zatrjuje. Povsem umetno. Lahko pa oktog prinese vecino ljidi s tsksnini umetninami.Tako pri nas enako pocnejo. Solajo se za javne nastope, spodnji zvonec itd...
TurboBart
16. 02. 2015 10.11
+2
Če se vprašaš,zakaj so njo izvolili in ti jaz ponudim tisoč evrov,če pravilno odgovoriš......boš premislil in glej ga zlomka odgovor bo točen,in to je "Ker nimajo koga drugega isto kot v Sloveniji".Če pogledaš bilo katerega politika,naprimer Grimsa,Gorenaka,Jelinčiča....so vsi vrhunski igralci,pa antipatični tudi.
laznivec
16. 02. 2015 08.16
+15
Pretirana "čustvenost" vedno pomeni le eno; pretvarjanje... S to žensko bodo še težave...
DuhSaSjekirom
16. 02. 2015 08.23
+7
lordslayer
16. 02. 2015 08.10
+5
madonca, so pa hrvati že skor tko fanatični okol predsednikov kot američani ... drgač pa milfica tale kolinda
laznivec
16. 02. 2015 08.17
+1
veronqa
16. 02. 2015 13.48
+0
Saj ni manekenka, torej mere niso potrebne. Kakorkoli fejst baba, bi rekel povprečno zakmeten moški srednjih let. Je pa Hrvatica po karakterju in to ne pomeni nič dobrega!
piu
16. 02. 2015 07.43
+4
Brezveze, baba bo nategnila hrvate....Borat bi bilo bolje, da je ostal doma....
M_teorija
16. 02. 2015 06.53
+8
Take pa kr zares vzela. to predsedovanje. Če bo svojo bujnost prenesla na vse v državi jim ne bo slabo!?