Tujina

Slovenskih podpisov pod peticijo je več kot 11.300

Bruselj, 07. 10. 2015 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasprotniki TTIP so Evropski komisiji predali 3,3 milijona podpisov. Število kaže, da politika mnenja javnosti ne bi smela ignorirati, je poudarila vodja kampanje Stop TTIP.

Z evropsko državljansko pobudo lahko en milijon državljanov EU Evropsko komisijo pozove, naj pripravi zakonodajni predlog, s čimer lahko državljani neposredno vplivajo na pripravo politik Unije.

Nasprotniki načrtovanih prostotrgovinskih sporazumov med EU in ZDA (TTIP) ter EU in Kanado (Ceta) so Evropski komisiji danes predali okoli 3,3 milijona podpisov, zbranih v enem letu pod spletno peticijo Stop TTIP. Število podpisov kaže, da politika mnenja javnosti ne bi smela ignorirati, je ob tem poudarila vodja kampanje Stephanie Roth.

Aktivisti so poudarili, da ima peticija Stop TTIP več podpore kot katera koli druga evropska državljanska pobuda. Vseeno pa gibanju EU še vedno ne priznava tega statusa.

Kaj državljanom odgovarja komisija?

Iz Evropske komisije so sporočili, da protest jemljejo resno, vendar pa so jim pogajanja o prostotrgovinskih sporazumih naložile države članice. Ob tem so dodali, da evropske državljanske pobude lahko dajejo predloge v pozitivnem smislu, ne morejo pa od komisije zahtevati, da ne izpolni naloge, ki so ji jo naložile članice.

Zakaj tak odpor do sporazumov?

Protest proti tajnim sporazumom - 10
Protest proti tajnim sporazumom - 10 FOTO: Miro Majcen

Po vsej Evropi se kritiki trudijo zaustaviti pogajanja o TTIP in preprečiti ratifikacijo Cete. Bojijo se, da bosta sporazuma vodila v zmanjšanje pravic in zniževanje standardov ter da bosta preveč moči dala v roke multinacionalkam.

Pred predajo podpisov so aktivisti pred poslopjem komisije v Bruslju pripravili tudi simbolno manifestacijo. Listke s podpisi so tako dolgo metali na tehtnico, dokler niso pretehtali "vreč z interesi koncernov" na drugi strani.

Koliko je slovenskih podpisov?

Slovenskih podpisov pod spletno peticijo je, kot je ta teden povedal Andrej Gnezda z Umanotere, več kot 11.300. Slovenija se bo tudi pridružila vseevropski protestni akciji in to soboto pripravila proteste v Ljubljani, Mariboru, Kopru in v Trbovljah. V Bruslju bo na ta dan demonstriralo več deset tisoč ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
07. 10. 2015 19.20
+6
na tubi imate posnetek kjer sds eu poslanec milan zver na veliko zagovarja TTP
Ate_ist
07. 10. 2015 20.50
+7
SDS je v veliki finančni krizi in zbira sponzorje kjer je mogoče, ne glede na vsebino ali prepričanje
rde?kar
07. 10. 2015 19.10
+1
Kaj še čakamo.hura.
Našvasan_zob
07. 10. 2015 19.03
+7
Kaj je zdej s peticijo "POSLANCE NA MINIMALCE " ??? Kje se je tist zataknil ?
User1063544
08. 10. 2015 13.31
Nikjer... sistem je nastavjen tako, da so določeni plačni razredi gledi na delovno mesto in izobrazbo... Po domače: Zaščiteni kot Kočevski medved. Če bi jih želeli vrečt na minimalca bi bil potreben nov zakon kjer se jim posekajo ugodnosti in pravice... In kdo je tisti ki sprejema odločitve o sklepu in izreku zakona??? Tisti ki bi ga ti vrgel na minimalca...
Jerry321
07. 10. 2015 17.48
+15
Toliko o demokraciji... sam za j... profit se gre