Tujina

Slovenski politiki, učite se od Francoisa Hollanda. Ali pa raje ne …

Pariz, 14. 08. 2012 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Francois Hollande je francoski predsedniški stolček zasedel pred 100 dnevi. Vmes je natresel nekaj povolilnih bonbončkov, uvedel par všečnih ukrepov in pozabil na velike težave, v katerih je država, ki ji številke kažejo še slabše kot Italiji, njegovo delo kritično ocenjujejo v Franciji in Evropi.

Francois Hollande
Francois Hollande FOTO: Reuters

100 dni mineva, odkar je veliki up francoske in evropske politike, predvsem tistega dela, ki raje ne bi varčeval, kot to predlaga nemška kanclerka Angela Merkel, Francois Hollande prišel na vrh francoske politike.

Kaj je obljubil?

Ko je prišel na oblast, je Hollande obljubil, da bo v prvih 100 dneh za tri mesece zamrznil cene bencina, čeprav se bo morala država zato odpovedati delu prihodkov iz naslova trošarin. Da bo omejil plače direktorjev v državnih podjetjih na 340.000 evrov letno, znižal davek na dodano vrednost, pomoč najrevnejšim družinam za šolanje otrok povišal za četrtino in minimalno plačo dvignil na 1398 evrov na mesec. Za začetek pa je obljubil spremembo pokojninske zakonodaje in znižanje upokojitvene starosti z 62 na 60 let, zahtevana delovna doba pa naj bi bila 41 let. Poleg tega je milijonarjem obljubil 75-odstotno obdavčitev.

Kaj je storil?

Čeprav te dni po slovenskih nabiralnikih elektronske pošte kroži sporočilo, ki Hollanda kuje v zvezde in v katerem piše, da je razprodal državna vozila, znižal plače vlade, državnih uradnikov in državnih direktorjev, pobral denar cerkvi in zaposlil 59.000 izobraženih ljudi, izkupiček prihranka pa večinoma namenil za projekte za revne, je resnica seveda malo drugačna. Francois Hollande pač ni Robin Hood. Marsikaterega evropskega ekonomista skrbi, da ne obvlada niti osnovnih matematičnih operacij, ampak zgolj politiko všečnosti.

Hollande je res uvedel 75-odstotni davek za tiste, ki imajo več kot pet milijonov premoženja. Množice so ploskale. Britanski premier tudi. Povedal je, da bodo v Britaniji francoskim bogatašem pač položili rdečo preprogo in počakali, da s svojimi milijoni pridejo na Otok. Tam bodo plačevali nižje davke, s tem pa se bo polnila britanska proračunska blagajna.

Ker zakon francoskim milijonarjem denarja še ni odnesel in ker uradne statistike o preseljevanju še ni, je dejanski učinek Hollandove odločitve težko izmeriti. A francoski mediji opozarjajo na pomembno podrobnost. Navadni smrtniki se, ko država sprejme zakon, ki nam ni všeč, ne moremo preveč pritoževati, bogataši pa se v takšnem primeru pač uradno preselijo v vilo v davčno bolj prijazni državi. S seboj pa odnesejo še denar, ki bi ga morda bili pripravljeni investirati.

Vojaška parada v Parizu - 6
Vojaška parada v Parizu - 6 FOTO: Reuters

Hollande je tudi zares znižal upokojitveno starost tistim, ki so začeli delati zelo mladi. To bo državo na leto stalo okoli 4,5 milijarde evrov. Težava je tudi, da takšna odločitev nima podlage v demografski sliki, ki tako kot v preostalih delih Evrope tudi v Franciji kaže na staranje prebivalstva, projekcije pa kažejo, da bi Francija, če bi želela imeti uravnoteženo pokojninsko blagajno, morala kvečjemu pokojninsko starost še dvigniti na 65 ali 67 let.

Všečen je bil tudi ukrep znižanja plače poslancem in ministrom. Žrtev 30-odstotnega nižanja plač je bil tudi Hollandov mesečni prihodek. A stradal ravno ne bo – že vedno mesečno zasluži okoli 15.000 evrov. Povprečna francoska plača sicer znaša okoli 3000 evrov.

Francija je pod njegovim vodstvom kot prva v Evropi tudi uvedla davek na finančne transakcije. S tem je – tako vsaj pravi njegovo medijsko kolesje – napovedal vojno brezsrčnim finančnim trgom, ki so zakuhali krizo. A celo francoski ekonomisti menijo nekaj drugega. Da gre za spretno predstavo, saj je Hollande pragmatik, ki ve, da se mu spopad s finančnimi trgi ne splača. Poleg tega menijo, da niso krize zakuhale finančne transakcije in trgovanje z lastniškimi deleži, ampak trgovanje s kreditnimi derivativi, ki pa jih zakon ne nadzoruje.

Hollande je tudi ostro napadel avtomobilskega proizvajalca Peugeot, ko so napovedali, da bodo zaradi slabše prodaje odpustili več tisoč delavcev. Naložil jim je pripravo novega reševalnega načrta, ki ohranja delovna mesta. A analitiki pravijo, da se je to dogajalo že v Sarkozyjevih časih. Gre pač za pogajanja in na koncu bo nekaj ljudi vseeno ostalo na cesti, v zameno za ohranitev nekaj delovnih mest pa se družbi najbrž obeta kakšno "darilce".

Česa ni storil?

Ko je Hollande po volitvah začel deliti drage bonbončke, je tudi povedal, kako jih bo financiral. Z gospodarsko rastjo in obdavčevanjem gospodarstva.

A o rasti ni ne duha ne sluha, podjetniki pa načrtujejo, da bodo pakirali kovčke, saj z vse višjimi dajatvami njihovi izdelki niso cenovno konkurenčni kitajskim.

Ob okrogli obletnici, torej 100 dneh vladanja, so vodilni francoski mediji Hollandovo delo vzeli pod drobnogled. Sprašujejo se, kje so spremembe, ki jih je napovedoval v volilnem sloganu. Že res, da je začel delati, ko je zasedel pisarno. A dela počasi in nič konkretnega, ugotavljajo.

Letos, ko je bilo v proračunu treba zakrpati le okoli 7 milijard evrov veliko luknjo, je šlo. Davek za bogate bo težavo rešil zelo hitro. A za Hollanda se bo pravo delo začelo po počitnicah in pravi pokazatelj, kam gre njegova politika, bo priprava proračuna za leto 2013, menijo. V tem proračunskem letu se namreč pričakuje luknja v velikosti 30 milijard evrov. Ta pa se z le kozmetičnimi popravki ne bo dala več zakrpati.

Odkar je v Franciji na oblasti Hollande, Merkozy sicer ne obstaja več, a ekonomisti menijo, da Hollande predvsem spreminja retoriko, končna odločitev je še večinoma tista, s katero se najbolj strinja Angela Merkel.
Odkar je v Franciji na oblasti Hollande, Merkozy sicer ne obstaja več, a ekonomisti menijo, da Hollande predvsem spreminja retoriko, končna odločitev je še večinoma tista, s katero se najbolj strinja Angela Merkel. FOTO: Reuters

Dolgoročno rešitev bi lahko prinesle le strukturne reforme, za katere pa še ni jasno, kakšne naj bi bile, saj francoski politični analitiki menijo, da francoska levica, čeprav trdi, da je celo desetletje čakala na novo priložnost za oblast, v tem času ni naredila reforme svoje politike in razmišljanje prilagodila novih svetovnim razmeram.

Poleg tega Hollande ni zmagal na podlagi programa, ampak karizmatične osebnosti, in ker je obljubljal, da bo "normalen" – torej popolnoma drugačen od Sarkozyja.

Kje je Francija danes?

Francija se po Hollandovem prihodu ni spremenila v Indijo Koromandijo. Jesen bo zato za francosko vlado še kako vroča. Brezposelnost se je v zadnjih treh mesecih z 9,8 povečala na več kot 10 odstotkov, francoski sindikati menijo, da je trenutno v neposredni nevarnosti na deset tisoče delovnih mest.

Kljub nekaterim všečnim ukrepom tudi Francozi opažajo, da Hollandovi vladi manjka reformnega duha, zato predsednikova priljubljenost kopni. Da ne dela dobro, meni 51 odstotkov Francozov. 60 odstotkov Francozov mu ne zaupa, ko gre za reševanje evrske krize, 62 odstotkov pa jih meni, da nima pravih idej za reševanje vprašanja emigrantov.

Potem so tukaj še ekonomski kazalci. Država po treh intervalih padanja gospodarske aktivnosti stopa nazaj v recesijo, julija so oklestili ekonomsko napoved za letošnje in prihodnje leto. Evropa pa kritizira francosko počasnost v boju z zniževanjem javnega dolga.

In največji dosežek mandata?

Potem so tukaj še ekonomisti, ki ugotavljajo, da so, ko gre za ekonomsko statistiko, francoske številke še hujše od tistih, ki opisujejo Italijo, ki to drago plačuje na finančnih trgih.

A tukaj je tudi Hollandov največji dosežek. Kljub slabim aktualnim številkam in slabim prognozam za reforme se Francija zadolžuje skoraj zastonj. Je pač dovolj dober igralec, da njegova vlada daje vtis trdnosti in to je trenutno za trge očitno najbolj pomembno.

Če se grška, španska in italijanska vlada ves čas majejo, je za Hollanda jasno, da bo čez štiri leta še vedno na svojem mestu. Večino ima tudi v parlamentu. Politika je pač predstava za javnost, finančni trgi pa delujejo po principu psihološke panike. Nekaj, kar naši politiki večinoma pozabijo, preden odprejo usta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Westal
30. 08. 2012 04.44
Zakaj je za naše medije Islandija in Francija "tabu"? O teh dveh državah v medijih ni zaslediti skoraj nič o Grčiji in Španiji pa zelo veliko o tem, Da ne ubogajo Bruselskih pametnjakovičev. Francozi kar tako naprej Islandija je pa že tako spredaj. Merklova naj pa varčuje saj ima dovolj in ne more vsega zapraviti. Naši politiki pa komaj shajajo z svojimi mesečnimi dohodki. Kako pa pride skozi mesec delavec, ki zasluži 500€ na mesec in v veliko primerih tudi tega nikoli ne dobi pa politikov ne zanima!
Majda Božnar
15. 08. 2012 14.49
+7
.... dela, vendar počasi. Dela tisto, kar bi morala narediti vsaka novo izvoljenja politika - smrdljivi ribi reže glavo. Naši pa pulijo rep!
Mavri?ni Bojevnik
15. 08. 2012 12.33
-3
"A o rasti ni ne duha ne sluha, podjetniki pa načrtujejo, da bodo pakirali kovčke, saj z vse višjimi dajatvami njihovi izdelki niso cenovno konkurenčni kitajskim." Torej pod črto je naredil praktično nič.
Pecikltigr
15. 08. 2012 16.14
+6
nihče na tem planetu ne more biti ni konkurenčen kitajskim produktom, to bi ti moralo biti jasno!
WikiX
15. 08. 2012 11.33
+6
Poglejmo stvar še drugače, Holande je 75% obdavčil največje bogataše v Evropi in svetu, dinastije Morovindžijev, Charlamainov in drugih plemiškihdružin, ki vladajo vse od padca Rimskega cesarstva, mi pa ne moremo vzeti nazaj tajkunom niti tistega, kar so si nezakonito prilastili pred 20 leti? Ne bi rekel, da je to normalno, mogoče gre pa za običajne kapitalistične tranzicije in bodo ti isti gospodarji pri nas nacionalizirali same sebe šele čez kakšnih 20 let, ko se bodo zasičili trgi in brez velikih nacionalnih projektov ne bodo mogli več naprej vzdrževati svoje nacional boljševistične dinastije.
tomo2
15. 08. 2012 09.50
+7
Hollande je car in če bo dovolj močan, da ga mednarodne kapitalistične sile s pomočjo ritolizniških novinarjev ne bodo medijsko uničile, je to pot po kateri bi morala iti vsa Evropa. Je neke vrste socializem, ki teži k manjšim socialnim razlikam med ljudmi.
marialuisa
15. 08. 2012 11.09
-6
tomo2 tebi se pa res vidi, da te je "socializem" pred 91 letom močno zadel v glavo....
tomo2
15. 08. 2012 09.41
+18
Mogoče so pa nekje sklenili, da je treba Hollanda medijsko uničit, ker je naredil nekaj, kar je dobro za navadnega človeka, to pa smo itak skoraj vsi. Novinarji raje začnite raziskovat ozadje krize, ozadje bonitetnih hiš, poiščite krivce. Ker drugače se boste, ko bo prišlo do ulice, znašli na napačni strani kot so se že velikokrat režimski mediji.
tomo2
15. 08. 2012 09.36
+22
Kdo so le lastniki Pro plus, da njihovi novinarji pišejo takšne članke priti socialnim ukrepom francoskega predsednika. Če bi te ukrepe, ki jih je uvedel on, uvedla celotna evropska unija pa še ZDA zraven, bi bilo krize hitro konec. Tako pa 1% bogatašev sedi na kupih denarja, ubogo ljudstvo pa iz dneva v dan strašijo, kako hudo je in da morajo še bolj zategnit pasove. Zakaj ste novinarji na strani kapitala? Zakaj delate priti ljudstvu?
dajno
15. 08. 2012 10.02
+2
starkhov
16. 08. 2012 22.47
-2
fant, ne želi si, da bi se kapital odločil štrajkat.
slosap
15. 08. 2012 09.36
+15
Tale članek pa izgleda, kot da je bil naročen s strani oblastnikov pri nas.... Ker nimajo kaj pokazati, razen 117 interventnih zakonov sprejetih po kratkem postopku (zakaj že potrebujemo parlament) niso storili razen novih nepravilnosti (selektivno zniževanje pokojnin, neizplačila že dogovorjenih stvari etc.) praktično nič. Res pa je, da je mir, ker so po dopustih...
DodgeFan
15. 08. 2012 09.31
+9
Važno je, da je naš Janez na dopustu in veselo tweeta z novim iPadom, ki smo mu ga kupili davkoplačevalci.
marialuisa
15. 08. 2012 11.14
-3
dodge fan, ali misliš, da je pravično, da uživajo v brezdelju in na prostosti, tisti, ki so zadnja tri leta popeljali Slovenijo v globoko krizo s svojim socialističnim (grabežem) razmišljanjem in ki so nas pripeljali na dno, sedaj bi pa naj tvoj "janez" odgovarjal za lumparije ki so si jih privoščili v treh letih (tudi NLB s svojimi miliardnimi izgubami, ki so bile botrovane, kot vedno pod taktirko rdečih grebatorjev, ki so si "pod mizo" delili naše milione, brez kritja in brez vračila....) in naj bi "potegnil na dan" čarobno palico in vse skupaj spravil v stanje, kot je bilo pod njegovo vladavino 2004 - 2008, nakar so tvoji rdečuhi v slabih 6 mesecij požrli ves denar, ki je bil pridelan pod Janševo taktirko in v naslednjih 2 letih in pol pridelali pufov 200 % več, kot jih je bilo "pridelanih" v vseh 16 letih (čeprav večine pod komunisti)!
WikiX
15. 08. 2012 11.29
+6
Kako je lahko bilo kaj pridelano pod katerokoli Janševo vladavino, če se je prav on prvi začel zagrizeno boriti, da smo želeta 1991 vse poklonili bivšim upravljalcem družbenega premoženja in je podaril skoraj tretjino države okupatorju oziroma cerkvi, ker naj bi jim pripadalo tisto, kar so nam z fevdalizmom in fašizmom nasilno odvzeli?.
Pecikltigr
15. 08. 2012 11.39
+7
Dajmo se v Sloveniji zmenit za eno pošteno revizijo od 1989 dalje. Pa naj vsi vrnejo, kaj so pofulili, plačajo škodo, dobijo kazen in nato - živijo dalje. Da je to legitimno je jasno, saj še sedaj iščemo zločince iz 2. svetovne vojne, da bi jih poklicali na odgovornost. Po celem svetu, ne samo znotraj EU.
DodgeFan
15. 08. 2012 11.46
+5
marialuisa, ta "tvoj" janez je bil na oblasti, ko je NLB izdala največ tajkunskih kreditov tistim, ki so si nagrabili največ, pa zato ne odgovarjajo. Kako pa je NLB tem ljudem odobrila takšne tajkunske kredite, pa boš morala vprašati ravno politiko, med 2004 in 2008. Vprašaj se od kod tudi Janezu toliko denarja, da ima že za pol miliona evrov kredita in pa en kup nepremičnin? Boš rekla, da s poslansko plačo? In ne, od Janzea ne pričakujem, da bo rešil krizo, ker mi je jasno, da on tega ne zna in ne zmore in niti noče.
o22
15. 08. 2012 09.20
+13
KOLIKOR JE MENI ZNANO JE HOLLAND VELIKO NAREDIL ZA SVOJ NAROD.Med drugim je močno porezal peruti politikom in bogatašem,izboljšal šolstvo,kulturo....Ne vem zakaj je tako težko objaviti vso resnico????HJa,potem bi pa pokopali naše nesposobneže.
Westal
30. 08. 2012 04.56
-1
Naše nesposobneže je že pokopal prvi teden vladanja a Slovenski narod o tem ne sme nič vedeti. Tukaj kaže na cenzuro ali pa na nespametne novinarje!
g09
15. 08. 2012 01.19
+29
Mogoče bi bilo dobro, da bi objavljali oz. kopirali članke iz bolj neodvisnih medijev... Vsekakor pa bi bilo dobrodošlo, da bi kdaj ponudili nekaj lastnega strokovnega, kritičnega in raziskovalnega novinarskega dela na 24ur... Tako ste vse bolj podobni nekakšnemu trobilu novic, ki jih poberete malo tu in malo tam.... Zadnje čase več izvem iz komentarjev bralcev kot pa iz vaših prispevkov.... programov POP TV pa že dolgo ne morem več gledati, saj je preveč oglasnih blokov in zastarelih filmov...skratka nič konkretnega.... Hmmm ...kot naši politiki :) Mogoče bi lahko v prihodnje dali samo naslove, pa bomo bralci sami z komentarji spisali nekaj, kar bo vsekakor bolj podobno nekim kritičnim razmišljanjem kot pa tale monotonost....
Pecikltigr
15. 08. 2012 01.40
-5
Tak kot je, je že v redu. Se lahko narod vsaj malo "spuca" na forumu!
vetlan
15. 08. 2012 09.19
+2
vezuv
15. 08. 2012 09.30
+4
če pa francosko ne znajo, da bi prevedli novice iz njihovih časopisov.
tomo2
15. 08. 2012 09.43
+3
__Niko__
15. 08. 2012 00.54
+7
Povprečna plača 3000€ neto ali bruto?
Pecikltigr
15. 08. 2012 01.32
+4
Ja, a zdaj boš pa še izbirčen, hahaha... boš že konc mesca vidu, a ne?
vezuv
15. 08. 2012 09.31
hanoveranec
15. 08. 2012 00.39
-6
Ali se pionir skavtskega gibanja Robert Baden-Powell res obrača v grobu? Vsaj tako so se v zadnjem času spraševali nekateri katoličani po objavi novice, da se je na dogodku Zveze slovenskih katoliških skavtov in skavtinj pojavil tudi aktualni predsednik republike dr. Danilo Türk, s čimer je slednji dobil še eno priložnost za brezplačno promocijo pred jesenskimi predsedniškimi volitvami. Šlo je za srečanje sedanjih in nekdanjih skavtskih voditeljev v Šmihelu pod Nanosom, organizatorji pa so se očitno odločili povabiti tudi Türka. Verjetno bi šlo za povsem normalno potezo, če se ne bi bližale volitve in bi se pač dogodka udeležil najvišji predstavnik države, pa kdorkoli bi že to bil. Toda postavlja se vprašanje, ali bi se Türk v tem primeru prireditve sploh udeležil. Znano je namreč, da je sedanji šef države dejansko bolj aristokrat in ne ljubitelj množic, pa čeprav zna predvsem v predvolilnem času stisniti zobe in se pomešati med preproste ljudi. Ali pa odgovoriti na kakšno pismo bralcev. Pa čeprav je eden od bralcev One prepoznal Türkovo ceneno kampanjo. Zato je celo verjeten scenarij, da je »ponudba« za Turkovo navzočnost na skavtskem dogodku morda prišla kar iz njegovega kabineta. In vodstvo skavtov je seveda nasedlo kot kit na morsko obalo. Ena glavnih težav pri tem dogodku je predvsem razkorak med objektivno naravo predsedniške funkcije ter njeno subjektivnostjo. Človek, ki jo zaseda, ima nujno svoje vrednote in poglede, ki so bližji določeni politični opciji. Ta razkorak se seveda lahko premesti tako, da predsednik republike svojo funkcijo izvršuje državniško, povezovalno, z veliko mero modrosti, predvsem pa ne izključevalno. Bodimo iskreni: na tem področju Türku ni uspelo. Afera z »drugorazredno temo«, precenjenimi letalskimi prevozi ter duhovi preteklosti, ki so povezali Tomaža Ertla, SDV ter atentat v Velikovcu na Koroškem. In navsezadnje, sedanji predsednik republike se je dobro zavedal, da mu ne bi uspelo priti na prestol brez izdatne podpore strank tranzicijske levice in s tem tudi njenih medijskih izpostav. Zato je tudi ves čas vračal usluge opciji, ki ga je podprla. Tudi takrat, ko so poslanci strank tranzicijske levice poskušali uveljaviti nov zakon o verski svobodi v zelo restriktivni in laicistični izvedbi, ki bi pomenil izključevanje Cerkve in katoličanov iz javnega življenja. Predsednik republike tedaj ni dvignil svojega glasu, pa čeprav je morda še nekaj mesecev prej predaval o religijah na nekem dogodku, ki ga je organizirala ljubljanska Teološka fakulteta. Morda velja spomniti na dogodek izpred dobrih 22 let. Takrat sta se za funkcijo predsednika predsedstva RS (ki je bil še stari, pa čeprav reformirani samoupravni ekvivalent sedanji predsedniški funkciji) potegovala prejšnji šef partije Milan Kučan ter disident dr. Jože Pučnik. Slednji je glede verske opredeljenosti naravnost povedal, da ni veren, vsaj ne v konfesionalnem smislu, kar je bila piarovsko slaba poteza (realno gledano je bil Pučnik kantovsko navdahnjen duhovni iskalec). Kučan se je namreč pri tem vprašanju izgovoril na svoje korenine, ki so vendarle krščansko-protestantske. In je seveda na ta račun potegnil za seboj veliko glasov katoličanov, kar je bilo dovolj za zmago v drugem krogu volitev. Ključno vprašanje je, ali smo se iz te zgodbe kaj naučili – čeprav so se generacije volivcev medtem že zamenjale, stari problemi ostajajo. To pa je tehtanje med tem, ali je darilo vredno zaradi celofana, v katerega je zavit, ali zaradi vsebine same. In to je tisto, na čemer temelji medvedja usluga, ki si jo je z obiskom šefa države (pardon, predsedniškega kandidata) naredilo vodstvo skavtov, ki so na ta način pokasirali Judežev poljub od nekoga, ki bolj kot državo zastopa sistem ohranjanja in razvijanja revolucionarnih izročil.
Pecikltigr
15. 08. 2012 01.44
+5
Tekma Kučan-Pučnik ni bila ravno to kar pišeš, ampak masovna histerija in ščuvanje proti Pučniku. Narod je pa nasedel, kot je še vedno... če volitve niso bile fake, seveda...
User300173
15. 08. 2012 00.25
+21
Seveda moramo kritizirati....je pa nekaj vseeno naredil v 100 dnevih.....Naši politiki se pa obnašajo, kot da so bili izvoljeni pred dnevi....Gospodje na 24ur.....malo kritičnosti, ne pa laziti nekam politikom....
ksenak2
15. 08. 2012 00.24
+18
Gornji članek je povzet po francoskem Le Mondu, o katerem pa pove vse podatek, da so ga lansko leto prevzeli trije mogotci, internetni tajkun Xavier Niel, ki je svoje bogastvo zgradil na pornografiji, bankir Matthieu Pigasse, ki bi za vsako ceno rad zadržal vse bančne privilegije in Pierre Berge, ki se na politiko izjemno spozna, saj je bil soustanovitelj modne hiše Yves Saint Laurent. Toliko o verodostojnosti članka, ki ga objavljate!
lnterReflections
15. 08. 2012 00.18
+25
POP TV ne bluzi!!! Kaj je naredil socialist Hollande v 56 dnevih svojega predsedovanja: 1.Ukinil je uporabo vseh modrih, oziroma luksuznih državnih limuzin, ukazal njihovo prodajo na dražbi in s pridobljenim zneskom okrepil sklad za pomoč revnejšim predmestjem. 2. Vsem izpostavam centralne državne uprave je razposlal dvanajst vrstic z ukazom o prepovedi uporabe in nakupa uradnih avtomobilov za funkcionarje, ki si lahko s 650.000 evri letno avto priskrbijo sami. Takojšnji prihranek te poteze: 345 milijonov evrov, ki je bilo namenjenih ustanovitvi 175 inštitutov za znanstveno in visoko-tehnološko raziskovanje in takojšnji zaposlitvi 2.560 mladih znanstvenikov in raziskovalcev brez dela za dvig kompetitivnosti in produktivnosti države. 3.Ukinil je fiskalno kapico in povišal na 75% l sedanjo obdavčitev za vse fizične osebe, katerih neto prihodki letno presegajo milijon evrov. S pridobljenimi sredstvi in brez enega samega dodatnega proračunskega evra je zaposlil 59.870 diplomiranih brezposlenih, od le-teh 6.900 (od prvega julija 2012) in nadaljnjih 12.500 (od prvega septembra) kot učiteljev v javnem šolstvu. 4. Rimsko katoliški cerkvi je odvzel 2,3 milijard državnih subvencij, namenjenih zasebnim (cerkvenim) licejem ter sredstva preusmeril k gradnji 4.500 otroških vrtcev in 3.700 osnovnih šol ter vlaganju v družbeno infrastrukturo. 5.Ustanovil je predsedniški „kulturni bonus“, ki ukinja davke za tiste, ki ustanavljajo kooperative in odpirajo neodvisne knjigarne in založništva ter zaposlijo najmanj dva diplomirana brezposlena iz seznama zavoda za zaposlovanje. 6.Ukinil je vse neposredne državne subvencije revijam, fundacijam in založbam ter jih nadomestil z novim mehanizmom za sofinanciranje kulturnih programom na podlagi prepričljivih in tržno vzdržnih strategij. 7.Izdal je kompleksen odlok, po katerem se bankam, ki ponujajo ugodne kredite francoskim podjetjem, priznavajo davčne olajšave. 8.Znižal je plače državnih uradnikov za 25%, poslancev za 32% in visokih državnih funkcionarjev, ki prejemajo nad 800 tisoč evrov letno, za 40%. S prihrankom (4 milijarde evrov) je ustanovil welfare sklad za pomoč ženskam-materam samohranilkam;zajamčeno mesečno štipendijo za 5 let, do vpisa otroka v osnovno šolo in za 3 leta materam samohranilkam z večjim otrokom. In kakšni so prvi finančni učinki teh izrazito socialnih in egalitarističnih ukrepov? Spread oziroma razpon med francoskim in nemškim donosom na državne obveznice se je zmanjšal in znaša trenutno 101. Inflacija miruje medtem ko se je od junija letos krivulja produktivnosti in konkurenčnosti francoskega gospodarstva prvič dvignila v zadnjih treh letih.
Maxster
15. 08. 2012 01.56
-15
Kot vsi socialisti do sedaj, bo tudi on uničil državo,če ga prej ne bodo ustavili
vezuv
15. 08. 2012 09.36
+5
tudi naši politiki bi morali upoštevat sploh točko 8, 1, 2 - pa še kakšno vmes, smao kaj ko imajo lepljive prste in ljubezen do money, money
lnterReflections
15. 08. 2012 00.15
+21
Kako naj v 100 dneh popuca vse svinjarije Sarkozy-ja!
M_teorija
14. 08. 2012 23.56
+20
Jasno je, da Holland orje ledino alternative prodi dosedanjemu neoliberallističnemu konceptu, ki je pisan na kožo elitam, katere obvladujejo evropsko politično sceno, imajo denar in moč s pomočjo katere bodo poskušali na vse pretege ohranjati dosedanjo pogubno SUPERHIH vladavino, kjer je denarni tok usmerjen od revnih proti bolj bogatim. Holland je prvi pravi poskus, da se nepravična porazdelitev bogastva (katere kolač je dovolj velik za vse) pravičneje porazdeli. Ker njegovi poskusi predstavljajo prvi pravi koncept in odgovor na globalizacijo, ki sili da mora navaden delavec deladi vse bolj za golo preživetje je treba njegovo politiko podpreti v internacionalnih razmerah, vsak, ki ne pripada tistemu 1% elit, torej 99% tistih, katerim vse bolj gulijo kožo!?
Pecikltigr
15. 08. 2012 00.12
+13
enako bi morali storiti po celi EU, pa bi zmagali!
hanoveranec
14. 08. 2012 23.40
-17
Na predvečer katoliškega praznika Marijinega vnebovzetja so danes na Obali pripravili tradicionalno romanje z barkami od Pirana do Strunjana, kjer je Marijino podobo s strunjanske cerkve pričakalo nekaj tisoč ljudi. Sledila je maša, ki jo je vodil ljubljanski nadškof Anton Stres. V nagovoru je poudaril pomen zaupanja. Podobo Marije iz cerkve Marijinega prikazanja v Strunjanu so že v nedeljo zvečer prenesli v Piran. Romarji pa so danes v procesiji, ki jo je vodil koprski škof Jurij Bizjak, podobo pospremili v domačo cerkev. Takšno tradicionalno praznovanje na predvečer največjega Marijinega praznika v Katoliški cerkvi je bilo letos še posebej slovesno, saj obeležujejo 500. obletnico Marijinega prikazanja dvema čuvajema vinogradov v Strunjanu. Tudi Stres je v nagovoru pri maši v strunjanski romarski cerkvi spomnil, da je Marija pred pol tisočletja opozorila, da se njena hiša podira in od tedaj naprej prebivalci res skrbijo zanjo. "A še bolj moramo skrbeti za to, da se ne bi podirala naša notranja cerkev, cerkev v našem srcu, naša vera in naša pripadnost Cerkvi. To želimo popraviti in utrditi vsakokrat, ko pridemo sem na ta milostni kraj in to je tudi danes naš namen, za katerega bomo še posebej molili," je dejal ljubljanski nadškof. Obenem je poudaril tudi pomen vere in pri tem kot zgled postavil Marijo, ki je prestala "najhujšo preizkušnjo" - gledala je namreč trpljenje svojega sina na križu. Kot pravi Stres, se šele v preizkušnjah izkažeta naša vera in zaupanje v Boga, ravno Marija pa je postala "učiteljica v veri, zaupanju in ljubezni, ki nikoli ne mine". "V teh težkih časih, v katerih živimo, je to najpomembnejše in nenadomestljivo sporočilo. Kar danes najbolj potrebujemo, je zaupanje," poudarja Stres in dodaja, da nam to zaupanje daje ravno vera. Po maši se v strunjanski cerkvi začenja tudi celonočno molitveno bedenje pred sredinim praznikom, ki je tudi dela prost dan. Na predvečer velikega šmarna, kakor tudi imenujejo praznik, so slovesnosti potekale še v mnogih drugih krajih, ponekod so pripravili tudi procesije z lučkami. Še posebej slovesno je bilo v Marijinih svetiščih po državi. V mariborskem Marijinem svetišču je mašo danes zvečer vodil apostolski nuncij Juliusz Janusz. Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren, ki je v Sloveniji tudi dela prost dan, je eden najstarejših Marijinih praznikov, njegove prve omembe pa segajo v obdobje pred 4. stoletjem. Papež Pij XII. je versko resnico o Marijinem vnebovzetju razglasil leta 1950.
M_teorija
14. 08. 2012 23.57
+15
Pa da se ne boš na koncu dneva pozabil prebičati!?
Pecikltigr
15. 08. 2012 00.08
-1
M_teorija
15. 08. 2012 01.01
+10
Pecikltigr Če se zadeva bere bolj v prenesenem smislu, da gre v konkretnem primeru za fanatizem, ne izpade tako hudo!?
Pecikltigr
15. 08. 2012 01.37
-7
@hibernacija Pri najboljši volji ne vidim nikjer niti sledu fanatizma, razen da ti o njem nekaj bluziš? Človek je napisal kaj je bilo in pika. Če si pa žolčen na cerkev, pa odkrito povej: " Žolčen sem na cerkev." Saj ne da me zanima ampak bilo bi pošteno. Do tebe.
WikiX
15. 08. 2012 07.14
+7
Papež Pij XII, velik utemeljitelj in podpornik fašizma in eden tistih, ki je bil prvi odgovoren za najhujšo genocidno, bratomorno sovraštvo in vojno, kar jih je človeštvo kdaj videlo, on nam je danes omogočil ta čudovit praznik ženske, ki je brezmadežno, brez moške sperme spočela otroka. Ni čudno, da ponekod v Slovniji še vedno častijo tri žabe, ki so se premenile v lilije, s takšnimi poganskimk običaji se navadno ukvarjajo masonska društva, kakršen je bil recimo Hitlerjev Thulu, medtem ko je 2.maj povsem realen inpristen praznik dela, ampak tega so pa ukinili.
dajno
15. 08. 2012 10.06
-2
Pecikltigr
15. 08. 2012 11.31
-1
@WikiX To kar pišeš, nima veze s tem, kar je napisal hanoveranec. Tvoj komentar je OT.
Westal
30. 08. 2012 05.07
Jure Herer
14. 08. 2012 21.05
-7
vzemite si čas in si poglejte youtube video : Ladislav Troha - PREDSEDNIK za OČIŠČENJE IN PREPOROD SLOVENIJE! Zdaj gre zares! Ali bo zmagala Slovenija, ali pa bo dokončno zmagala oligokracija, sistemska korupcija, organiziran kriminal in sebičnost posameznikov ter skupin. Tudi od vseh Vas spoštovane Slovenke in cenjeni Slovenci je odvisno. Predvsem od Vas in tudi od vseh ostalih dobromislečih državljank in državljanov. Ne odlašajte, pojdite na spletno stran Gibanja OPS, GIBANJE-OPS.COM, si natisnite obrazec, ki ga najdete na povezavi pod tem video posnetkom, ga izpolnite....nekaj praznih dajte še komu in potem overjene na najbližji upravni enoti vložite v kuverto in jo pošljete čimprej na naslov: Ladislav Troha, Stara Vrhnika 116, 1360 VRHNIKA (PODPISI SE LAHKO ZAČNEJO ZBIRATI OD 20.VELIKEGA SRPNJA/AVGUSTA) Samo 500 ljudi naj zbere vsak po 10 podpisov in je kandidatura Ladislava Trohe za predsednika drugačne, boljše, prerojene Slovenije, zagotovljena. Hvala, ker delujete za ta cilj tudi Vi. VSAK SAM JE MOČAN, SKUPAJ SMO NEPREMAGLJIVI! Ekipa OPS
Martian
14. 08. 2012 21.21
+7
WikiX
14. 08. 2012 22.29
+4
Za začetek bi lahko Trohi nekdo povedal, da smo pri nas avgusta, ne srpnja, te svoje popačenke uporabljajo na jugu in potem turisti ne vedo, katerega meseca se bo kaj dogajalo.