Tujina

Slovenka v Londonu: V službi so nam organizirali trening, kako ukrepati v primeru terorističnega napada

London, 23. 03. 2017 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR ZVEČER/D.L./24UR
Komentarji
5

Med mrtvimi ali ranjenimi po podatkih našega zunanjega ministrstva ni Slovencev. Tisti, ki živijo na Otoku so še vedno pod vtisom včerajšnjega napada. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo zgodilo, pripovedujejo, kljub temu pa se na kaj takega ne moreš pripraviti. Na vsakem koraku je policija, ljudem svetujejo, naj se izogibajo podzemnih železnic.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pod vtisom napada
    02:24
    Iz 24UR: Pod vtisom napada
  • Iz SVETA: David Glumac o napadu v Londonu
    01:11
    Iz SVETA: David Glumac o napadu v Londonu
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenka na prizorišču napada v Londonu
    04:09
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenka na prizorišču napada v Londonu

Da se je ob eni največjih turističnih atrakcij zgodil pokol, je Tanja Merlak, Slovenka, ki živi v Londonu, izvedela v službi: "Ena izmed strank je gledala po telefonu in kar naenkrat je rekla: 'Streljali so se na Westminstru ..." Vsi so bili šokirani, je povedala za oddajo 24UR. 

Na tem istem mestu je le dvajset minut pred tragedijo stala Živa Leder, ki s sestro v Londonu počitnikuje. "Stisne te, ko se zaveš, da bi tam lahko okrvavljen ležal ti."  Teroristični napad na Westminstrskem mostu sta s sestro opazovali z višine, z vrha ene največjih znamenitosti mesta London Eye. "Prišli sva ravno čez polovico, čez vrh, ko sva opazili, da je bilo na Westminstrskem mostu veliko več policistov, reševalcev, okoli londonskega očesa je letelo nenormalno število helikopterjev. Opazili sva, da so most zaprli, zato sva vedeli, da se nekaj dogaja," je le nekaj ur po napadu pripovedovala v pogovoru za oddajo 24UR ZVEČER

Tik pred napadom sta tudi sami bili točno tam, kjer je moški, čigar imena še niso objavili, sejal smrt. "20 minut prej sva stali na istem mestu, kjer je napadalec zbil ljudi. Opazovali sva tisto mesto, kjer so ljudje ležali na tleh in so jih reševalci reševali," je povedala. "V bistvu sva imeli kar srečo."

Mestu je zavladal kaos, strah. Podzemne železnice so postale sovražnik številka ena, pripoveduje Nejc Jus: "V bistvu mislim, da je bilo kar pričakovano do neke mere, glede na to, kaj se dogaja vsepovsod drugod po Evropi, ampak vseeno pride to kot šok, ko se zgodi v tvoji bližini." Alja Možina pa je priznala, da se zaradi aktualnih dogodkov raje izogiba podzemnih železnic. V njeni službi so organizirali tudi trening, kako ukrepati v primeru terorističnega napada.

Toda: pripravljen ali ne. Na določene dogodke dejansko ne moreš vplivati, se strinjajo. In vse, kar ti ostane, je samo, da živiš naprej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3