Tujina

Slovenec Kristijan: Ob petkih zvečer je zunaj zelo veliko mladih, potem je bilo v pičle pol ure vse zaprto

Pariz/Ljubljana, 14. 11. 2015 00.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Gašparin/Saša Senica
Komentarji
0

"Težko je govoriti. Ozračje je izjemno čustveno, ljudje pa zelo prestrašeni. Zadržujejo se v svojih domovih oz. ostajajo zaprti, kjer koli že so," je za 24ur.com dobro uro po številnih terorističnih napadih v Parizu povedala Slovenka Ana Šuligoj. Govorili smo tudi s Kristijanom Lešnikom, ki živi v bližini dvorane, kjer se je zgodil pokol.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenski poslovnež v Parizu o njegovih prebivalcih in močni volji
    00:59
    Iz 24UR: Slovenski poslovnež v Parizu o njegovih prebivalcih in močni volji
  • Iz 24UR: Študentka Nina iz Pariza: Sem prestrašena
    00:47
    Iz 24UR: Študentka Nina iz Pariza: Sem prestrašena
  • Iz 24UR: Slovenka v Parizu vdzušje opisuje kot šok
    01:01
    Iz 24UR: Slovenka v Parizu vdzušje opisuje kot šok
  • Iz 24UR: Odbojkar Mitja Gasparini o strahu po napadih
    00:50
    Iz 24UR: Odbojkar Mitja Gasparini o strahu po napadih
"Ozračje je čustveno. Težko je govoriti," nam je iz Pariza sporočila Ana Šuligoj.
"Ozračje je čustveno. Težko je govoriti," nam je iz Pariza sporočila Ana Šuligoj. FOTO: Reuters

''Bila sem na obisku pri prijatelju v 18. okrožju, kjer je tudi prišlo do streljanja. Odsvetoval mi je pot z metrojem, a takrat se še nismo zavedali, za kako resen napad gre,'' je za 24ur.com povedala Slovenka Ana Šuligoj, ki trenutno v Parizu piše magistrsko nalogo.

PREBERITE ŠE: V Franciji veljajo izredni ukrepi, meje so zaprte, vojska mobilizirana

"Sama živim v 10. okrožju, kjer je tudi bilo streljanje. Zaenkrat smo vsi zelo, zelo prestrašeni. Ljudje se zadržujejo v domovih oz. ostajajo zaprti, kjer koli že so." Dobro uro po napadih v Franciji je bila Ana še vedno v šoku, saj si po tragediji 'Charlie Hebdo' ne bi mislila, da se kaj takega še kdaj lahko zgodi. "Težko je govoriti zdaj, ozračje je zelo čustveno. Veliko število ljudi je umrlo v različnih napadih.'' Šuligojeva nam je še zaupala, da je ves čas njenega bivanja v Parizu bilo čutiti napetost v zraku, saj ljudje nikoli niso mogli vedeti, kdaj bodo teroristi (vnovič) udarili.

Kristijan živi v bližini napadene restavracije in koncertne dvorane

Govorili smo tudi s Slovencem Kristijanom Lešnikom, ki živi v Parizu. Dejal je, da živi v 11. okrožju, Rue Saint Maur, ki je v bližini enega izmed napadenih lokalov in koncertne dvorane Bataclan.

Policija v bližini koncertne dvorane.
Policija v bližini koncertne dvorane. FOTO: Reuters

''V času napada sem bil v stanovanju, v novicah je bil sprva prikazan le en strelski napad na lokal pri postaji Charonne (La Belle Equipe op.a.). Takoj za tem, pa je bilo po televiziji, da je prišlo do več strelskih pohodov in kmalu za tem tudi do bombnega napada na Stade De France, kjer sta se razstrelila dva samomorilska napadalca.''

''Reakcija je bila seveda strah in zgroženost, podobno kot po napadu na Charlie Hebdo januarja, ki je tudi le okoli 900 metrov oddaljen od mene. Tukaj, na naši ulici je veliko lokalov, sploh ob petkih zvečer je zunaj zelo veliko mladih ljudi, vendar se je vse izpraznilo, v pičle pol ure je bilo vse zaprto,'' je za 24ur.com dogajanje opisal Kristijan Lešnik in dodal, da nekateri ljudje niso hoteli niti iz restavracij in so samo zagrnili zavese. Ljudje so se po ulicah razbežali takoj, taksisti jih vozijo zastonj, na metroje ljudje ne upajo.

Že od januarja je bilo na ulicah veliko vojske, zdaj jo bo še več, je dejal in dodal, da je ''stopnja nevarnosti v Parizu sedaj praktično na istem nivoju, kot če si v Bagdadu, Bejrutu in podobno''.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3