Tujina

Slovenija še ne ve, ali bo sprejela zapornike

Bruselj, 26. 01. 2009 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Države članice EU so sicer podprle Obamov predlog o zaprtju zloglasnega Guantanama, vendar pa so glede sprejema zapornikov za zdaj zelo zadržane.

Zunanji ministri EU so bili ob prihodu na zasedanje v Bruslju previdni v izjavah o sprejemu zapornikov iz Guantanama, čeprav so podprli napoved novega ameriškega predsednika Baracka Obame o zaprtju zapora. "To ni preprosto vprašanje in vsaka država bo sama odločila o tem," je dejal češki minister Karel Schwarzenberg o sprejemanju zapornikov. Po nejgovem mnenju je potreben čas za tovrstne odločitve.

Ministri tako zaenkrat niso uspeli oblikovati enotnega stališča do sprejema zapornikov in nasploh do napovedanih ukrepov novega predsednika ZDA glede zaprtja zapora na Kubi, zaradi katerega je bil prejšnji predsednik George Bush tarča kritik iz Evrope, češ da v imenu boja proti terorizmu tepta temeljne človekove pravice.

Najti enotno evropsko politiko bo na sploh trd oreh, saj se pravni postopki za sprejem zapornikov v državah članicah precej razlikujejo. EU naj bi sprejela do 60 od približno 250 zapornikov, ki večinoma prihajajo iz držav, kjer bi jih najverjetneje čakalo mučenje, če bi jih poslali nazaj. V Obamovi administraciji so EU že pozvali, naj pomaga s sprejemom nekaterih zapornikov, vendar pa se ministri držav članic EU strinjajo, da je "odgovornost za zapornike na strani ZDA".

Ujetniki se ne morejo vrniti v domovino, ne morejo ostati v ZDA, težave pa so tudi glede njihovega pravnega statusa, saj velika večina nima obtožnic.
Ujetniki se ne morejo vrniti v domovino, ne morejo ostati v ZDA, težave pa so tudi glede njihovega pravnega statusa, saj velika večina nima obtožnic. FOTO: Reuters

EU zadržana

Odziv EU je za zdaj precej zadržan. Prva je pripravljenost na sprejem nekaterih zapornikov ob določenih pogojih nakazala Portugalska. "Mislim, da bi morali sodelovati z novo ameriško administracijo pri zapiranju Guantanama," je ob prihodu na zasedanje dejal portugalski zunanji minister Luis Amado, a dodal, da bi EU za to potrebovala enotno stališče.

Tudi vodja finske diplomacije Alexander Stubb je poudaril, da bi se EU lahko soočila s tem vprašanjem pod določenimi pogoji. "Če so med njimi osebe, ki jim ni sojeno na sodiščih v ZDA in če dobijo status begunca, bi morali o tem premisliti na podlagi vsakega posameznega primera," je menil in dodal, da je treba upoštevati tudi humanitarni vidik.

Žbogar je povedal, da Slovenija še preučuje pravne postopke glede sprejema zapornikov.
Žbogar je povedal, da Slovenija še preučuje pravne postopke glede sprejema zapornikov. FOTO: Dare Čekeliš

Poleg Portugalske so pripravljenost, da sprejmejo zapornike, vendar pod določenimi pogoji, previdno nakazale še Francija, Španija in Švedska. V Avstriji in na Poljskem temu odločno nasprotujejo, zadržke pa imajo tudi Danska, Velika Britanija in Nizozemska, medtem ko so mnenja o tem v Nemčiji različna.

Slovenija še neodločena

Slovenija je poudarila, da "odobrava odločitev za zaprtje zapora Guantanamo" in si bo "prizadevala, da EU oblikuje skupno stališče do zaprtja in do možnosti nadaljnjih postopkov v zvezi z zaporniki ter do njihovega morebitnega sprejema v državah članicah EU". Slovenija za zdaj preučuje pravne postopke glede sprejemanja zapornikov, je glede tega še dejal zunanji minister Samuel Žbogar.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tanja109
21. 07. 2009 12.08
v slo zapore ne morjo niti enga sprejet ker so že tko in tko prepolni... in neprilagojeni.... tko da.... to je to ....
zogby
27. 01. 2009 16.44
"JELCICA ja zakaj hudiča pa morajo kamor koli, saj so prej živeli v neki državi in imajo svoj dom, a ne!?" Ja samo ti ne bereš dobro,kar piše v članku----->piše,da bi jih verjetno v državah od koder prihajajo tile zaporniki,ko bi se vrnili domov ,še bolj kruto "zasliševali" in jih pozaprli.četudi niso nič krivi! Kaj naj bi jih po vsem kar so prestali,poslali v še eno kalvarijo??? To je razlog ,da se jih ne vrne v domače države.In verjetno se večina teh ljudi tudi noče vrniti domov,ampak si želijo le miru!!
braindestroyer
27. 01. 2009 16.34
V Vatikan z njimi,cerkev jih bo full vesela,inkvizitorji,med njimi tudi Rode pa že kurijo grmade...
angelgabriel
27. 01. 2009 16.29
zgleda da zaporniki niso dobili informacije, da v Sloveniji ni mošeje, tko da ko bodo izvedeli se ni bati da bi prisli k nam.
TRN V PETI
27. 01. 2009 13.32
Hahah,legendarna poteza Obame. Gnila evropa pametuje, pol pa rep med noge. Načelnost pa taka. Kje so zdaj evropski "humanisti"? A ne bodo sprejeli, baje popolnoma nedolžnih in miroljubnih socialno šibkih? Se ne bo izprsila?
hint
27. 01. 2009 13.01
Nevem zakaj bi moral mi sprejemat zapornike, ki jih je dal zapret bush. Če vprašate mene bi jih moral sprejeti bush na svojem ranču v teksasu.
Missy_12
27. 01. 2009 12.13
Hm... Zanimiva tale stvar zdej... Amerika zakuhala, Evropa naj pa rešuje?! Jah, če je biu Bush tkole pametn da ni tega problema že prej rešu, nej jih pa s sabo na svoj ranč vzame. Najlažje je pobrt šila in kopita, ter pozabiti na napake iz preteklosti. Sam je zakuhou ta problem, sam nej ga tut reš. Pa nej zdej pokaže vso svojo inteligenco, ki jo premore. [če je sploh kaj?]
JELCICA
27. 01. 2009 08.57
ja zakaj hudiča pa morajo kamor koli, saj so prej živeli v neki državi in imajo svoj dom, a ne. Sicer pa naj to uredijo amerikanci, saj so jih oni vtaknili v ječo. A potem bomo mi tudi odškodnine dali za tiste ki so bili neupravičeno zaprti.Daj minister vodi zunajno politiko tako da bomo slovenčki kaj dobili.Ja, saj vem , to je pa težje, tam pa zmanjka pameti in iznajdljivosti.
Tonček Balonček
27. 01. 2009 08.45
Če jih naj bi EU sprejela 60, bi mogoče Slovenji pripadla ene dva zapornika. Eden bi lahko stanoval pri Ruplu, ki je podpisal vilnuško deklaracijo, drugi pa pri Janši, saj jih je tja napotila slovenska vlada februarja 2006 (sklep vlade 12.1.06, LDS in SD poslanci so protestirali! Z 21 glasovi za in 46 proti (torej vsi pošteni poslanci) je DZ takrat zavrnil predlog pobudnikov zasedanja, da vlado pozove k preklicu odločitve vlade o napotitvi štirih vojaških inštruktorjev v Irak. V Iraku gre za navadno agresijo in okupacijo, nobenega mandata OZN nimajo, kar tam so in pobijajo ljudi!
alduri
27. 01. 2009 08.32
dej ne blebetejte kr neki
JanZiska
27. 01. 2009 07.42
Jaz tud, podobno kot "skids" upam, da bodo prišli sem, me je kolega spraševal če poznam koga, ki bi cekret v njegovem bifeju pucal. Evo prilike, da se fantje rehabilitirajo, resocializirajo in dajo družbi nekaj nazaj.
zogby
27. 01. 2009 00.16
rsp.123 "Zakaj jih nebi poslali domov?" Verjetno zato,ker bi jih oblasti tiste države od koder prihajajo še bolj mučile,saj demantirajo njihovo vlado,četudi neke vlade(v Iranu,Siriji,Jemnu,Pakistanu,...) občasno sodelujejo s teroristi,Al-Kaido(predvsem v interesu države ob kaki vojni z Izraelom,ZDA,Indiji,..)pa jih ob drugačnih okoliščinah preganjajo in mučijo,saj ne želijo nepokorščine pod svojo oblastjo! Torej za te zapornike,seveda nedolžne,bi bilo najbolje jih sprejeti v kako normalno državo in jih socialno oskrbeti ter rehabilitirati! Menim pa ,da bo levji delež teh zapornikov odšel v Albanijo ter Kosovo(zato so ga pa ustvarili,pa zato da se Albanci iz Srednje Evrope počasi začnejo vračati).
MODRI TULIPAN
26. 01. 2009 23.08
no zaj jih bojo se pa nam prevlekli"pol se čamijo!še sreca da nisn v ljubljani doma!!Jankoviču bojo naredli se bolj sive lase
Presskiller
26. 01. 2009 23.07
Ma guantanamo bodo prestavili nekam drugam, sam da bodo ovčke tiho za neki časa
patriot007
26. 01. 2009 22.26
dejstvo je da potrebujejo pomoč zaporniki in ne američani, poleg tega predvidevam da kljub izurjenosti naših policistov in specijalcev nismo dovolj dobro pripravljeni za take stvari, naj jih namestijo v NY nekje bliz stock marketa jim bojo vsaj delnice poskočile
zakretene
26. 01. 2009 22.23
Ma dejte se u rit kavsnat butasti Američani, kar sami pojejte kašo, ki ste si jo zakuhali - a ni dost da zaradi teh kretenov ameriških zdaj na vse pretege težijo na letalih vsem potnikom?
islampizde
26. 01. 2009 22.04
Kaj bodo pa v Fuzinah delal? Nej grejo raje nekam na gorensk lenarit... V Fuzinah zivi predvsem delavski razred, te talibani pa to ne znajo.. mogoce nekam na kmete z njimi, si bodo delili subvencije..
spinjel
26. 01. 2009 21.48
Tiste,ki so bili po krivem zaprti, naj jim kar lepo hiške v ZDA spedenajo, pa mesečne rente do konca lajfa!!!
rewritable@email.si
26. 01. 2009 21.40
zato ker smo jih v njihovih prizadevanjih podprli.
rsp.123@email.si
26. 01. 2009 21.36
rewritable in zakaj bi jih mogli sprejet mi? Zakaj jih ne bi preprosto poslali domov, če so nedolžni, če so pa krivi, zakaj ne bi bili lepo pozaprti v Zda? Ne razumem čist dobr, dej no mal razlož nam nevednim.....