Tujina

FOTO: Rasmussen novi generalni sekretar Nata

Strasbourg/Zagreb, 04. 04. 2009 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
67

Na vrhu Nata je zavezništvo dobilo novega šefa Rasmussena. Članice so sprejele tudi odločitev o 5000 dodatnih vojakih za Afganistan, prvič pa sta kot članici sodelovali Hrvaška in Albanija.

Danski premier Anders Fogh Rasmussen je bil danes na vrhu Nata soglasno izbran za novega generalnega sekretarja zavezništva, je v Strasbourgu potrdil sedanji generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer, ki mu je tudi prvi uradno čestital. Vsi voditelji Nata so popolnoma prepričani, da je Rasmussen pravi mož za to mesto, ki se bo sposoben ustrezno soočati z izzivi 21. stoletja, je poudaril.

Andreas Fogh Rasmussen
Andreas Fogh Rasmussen FOTO:

"Globoko sem počaščen," so bile prve besede Rasmussena po razglasitvi novice. "Po svojih najboljših močeh se bom potrudil, da bom upravičil zaupanje svojih kolegov," je poudaril.

Ključna tema po pričakovanjih Afganistan

Ključna tema vrha je bil sicer po pričakovanjih Afganistan, ki velja za preizkušnjo verodostojnosti Nata. Ameriški predsednik Barack Obama je ob koncu vrha izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo zavezništva, da bo v Afganistan napotilo dodatnih 5000 vojaških in policijskih inštruktorjev. "Vesel sem, da so naši zavezniki v Natu izrazili močno in enotno podporo naši novi strategiji," je dejal.

Obama je zadovoljen z odločitvijo Nata.
Obama je zadovoljen z odločitvijo Nata. FOTO: Reuters

Slovenski premier Borut Pahor je ob robu vrha Nata zagotovil, da Slovenija ostaja v Afganistanu. Slovenija je sicer med državami, ki so najmanj prisotne v Afganistanu, bo pa doma "treba opraviti razgovor o boljšem targetiranju slovenskih misij v mednarodni skupnosti; tam, kjer imamo in obveznosti in naše strateške interese", je dejal.

Slovenija ima v Afganistanu trenutno 67 vojakov in enega civilnega strokovnjaka, v času predsedniških volitev, ki bodo 20. avgusta, pa bo od junija do predvidoma decembra napotila še dodatnih 15 vojakov. Sicer pa Slovenija razmišlja predvsem o preoblikovanju svoje misije v Afganistanu, da bi povečala število civilnih strokovnjakov ali inštruktorjev.

"Bistveno je, da denar, ki ga vendarle dobimo za naše izdatke, pravilno usmerimo," pa je povedala obrambna ministrica Ljubica Jelušič, ki je poleg zunanjega ministra Samuela Žbogarja spremljala Pahorja. "Tu sta pomembni dve točki: najprej usmeritev v zmogljivosti, ki pomenijo razvoj slovenske vojske, in drugič, da smo prisotni v tistih operacijah, v katerih je res razviden slovenski nacionalni interes," je pojasnila.

Pahor svari pred zapiranjem vrat

Pahor svari pred odlaganjem širitve zavezništva.
Pahor svari pred odlaganjem širitve zavezništva. FOTO: Reuters

Vrh Nata je bil sicer tokrat vrh simbolike: zaveznice so med svojimi vrstami prvič kot polnopravni članici pozdravile Hrvaško in Albanijo ter vrnitev Francije v vojaško poveljniško strukturo. Prav tako so se v sprejetih dokumentih zavezali, da vrata Nata tudi v prihodnje ostajajo odprta. Za to se je po Pahorjevih besedah izrecno zavzela tudi Slovenija.

Nato in EU bosta morala biti zelo previdna pri napovedih o nadaljnji širitvi, da ne bi šle v smeri, da zaradi notranje konsolidacije odložita širitev, saj bi to pomenilo, da bi po vstopu Hrvaške lahko preostale države Zahodnega Balkana ostale zunaj širitve, kar bi bilo zelo slabo sporočilo, je opozoril premier Pahor.

"Vrata Nata ostajajo odprta vsem evropskim demokracijam, ki delijo vrednote našega zavezništva, ki so pripravljene in zmožne prevzeti odgovornosti in obveznosti članstva ter katerih vključitev lahko prispeva k skupni varnosti in stabilnosti," je obljubil vrh Nata.

Strateški koncept na naslednjem vrhu

Voditelji Nata so sicer tudi potrdili zavezo za obnovitev odnosov z Rusijo. Po drugi strani pa so Moskvo pozvali, naj se umakne iz gruzijskih pokrajin Južne Osetije in Abhazije, ki ju je priznala kot neodvisni državi.

Voditelji držav članic Nata so simbolično prečkali most.
Voditelji držav članic Nata so simbolično prečkali most. FOTO: Reuters

Vrh Nata je tudi potrdil, da bo nov strateški koncept svojega prihodnjega delovanja sprejel na naslednjem vrhu na Portugalskem. Datum vrha na Portugalskem še ni določen, a predvidoma naj bi bil čez približno leto in pol.
 
Mnogi s protesti izrazili nasprotovanje zavezništvu

Protesti na vrhu Nata
Protesti na vrhu Nata FOTO: Reuters

V Strasbourgu, prizorišču jubilejnega vrha Nata, je v tudi drugi dan zasedanja prišlo do izgredov med nasprotniki Nata in policijo. Več sto nasprotnikov Nata se je poskušalo prebiti v središče mesta, policija pa je proti njim uporabila solzivec in vodne topove.

Protestniki, oblečeni v črno in z maskami čez obraz, so policiste obmetavali tudi z molotovkami, ti pa so odgovorili s solzivcem. Protestniki so se nato odpravili proti evropskemu mostu, ki povezuje Strasbourg in Kehl na nemški strani, kjer so zažgali carinarnico na francoski strani in zidove popisali z grafiti.

V izgredih je bilo lažje ranjenih okoli 10 ljudi.
V izgredih je bilo lažje ranjenih okoli 10 ljudi. FOTO: Reuters

Protestov v Strasbourgu se je po navedbah organizatorjev udeležilo 30.000 ljudi, medtem ko policija navaja številko 10.000. Med njimi naj bi jih bilo 1000 "posebej nasilnih" in proti njim je morala policija uporabiti solzivec in vodne topove.

Nasilni nasprotniki Nata so danes med protesti metali goreče predmete v različne stavbe in tako zanetili požar v hotelu. Protestniki so vdrli v hotel Ibis v Strasbourgu nedaleč od mostu, ki povezuje Francijo in Nemčijo, zanetili požar in pokradli pijačo iz hotelskega bara. Drugod po mestu so zažigali pnevmatike, iz katerih se je vil črn dim, ki ga je bilo mogoče videti tudi z nasprotnega brega Rena.

Policija je po hudih izgredih v bližini evropskega mostu med francoskim Strasbourgom in nemškim Kehlom zaprla mejo, prav tako pa so zaustavili proteste, na katerih se je zbralo okoli 6000 ljudi, v Kehlu.

Med protesti je zagorel hotel Ibis v Strasbourgu.
Med protesti je zagorel hotel Ibis v Strasbourgu. FOTO: Reuters

Jezni protestniki so sedli po tleh in se pritoževali, ker so jim kratene pravice. Nemška policija je od vodij protesta zahtevala, naj uberejo drugo pot, in se zdaj z njimi pogaja. Francoska policija je sporočila, da so imeli nekateri protestniki, ki so bili aretirani, pri sebi nabite pištole.

V Zagrebu protesti proti članstvu Hrvaške v Natu

Proti članstvu v Natu pa so mirno demonstrirali v Zagrebu. Na protestih se je zbralo okoli 50 protestnikov, ki so bili deležni pozornosti približno enakega števila mimoidočih na enem izmed osrednjih mestnih javnih prostorov, Preradovićevem trgu.

Protest v Zagrebu.
Protest v Zagrebu. FOTO: dnevnik.hr

"Povedali so nam, da ne rabimo referenduma, ker vstop Hrvaške v Nato ni v nasprotju z ustavno suverenostjo države. To je vprašanje, o katerem lahko razpravljamo. Tisto, o čemer ni moč razpravljati, je, da se tujim poveljnikom zaupajo življenja ljudi, ne glede na to, da gre za profesionalne vojake," je povedal eden izmed govorcev na protestih in profesor filozofije na zagrebški filozofski fakulteti Žarko Puhovski.

"Z glavno nalogo, ki jo danes ima Nato, kot so boj proti mednarodnemu terorizmu, spletnemu kriminalu ali elektronskemu ogrožanju varnosti, je nekaj, s čimer bi se morali ukvarjati policisti in Interpol, saj omenjene naloge lahko opravita tudi hrvaška ali slovenska policija", je dejal Puhovski. Primerjal je Natov boj proti teroristični organizaciji, ki je leta 2001 napadla ZDA, kot "streljanje na vrabce iz topa".

Tako vlada HDZ kot pred njo vlada SDP sta brez kakršnih koli pogajanj sprejeli pogoje za vstop v Nato ter poudarjali, da omenjeno vojaško zavezništvo nima alternative, je spomnil glavni sekretar zunajparlamentarne stranke Zelena lista Zoran Oštrić. Poudaril je, da so današnji mirni protesti v Zagrebu izraz solidarnost s protestniki v Strasbourgu ob vrhu Nata.

 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
05. 04. 2009 20.31
erikon Seveda praviš tako,ko pa še nisi prebolel 1999 kaj?! Mnogi tudi še niso preboleli 1995 in številna druga grozodejstva!!!!!!
KLIPAN71
05. 04. 2009 10.24
Vsaka čast demonstrantom. Proti kapitalističnim psom in vojnim hujskačem se je potrebno boriti z vsemi silami.
erikon
05. 04. 2009 01.13
Največja teroristična organizacija-NATO
.eu.
04. 04. 2009 22.14
Hrvaška dežela Gospodarskega čudeža
Bolivar
04. 04. 2009 20.01
KAr se tiče pa generalnega sekretarja zveze Nato ,sem pa navijal za Radoslawa Sikorskega,ki bi bil bolj primeren za to mesto,še posebej,kar se ziče izkušenj!
Bolivar
04. 04. 2009 19.59
Če so te demonstracije bile mirne,potem sem jaz papež!
Bolivar
04. 04. 2009 19.58
Presskiller /Turki nočejo več sodelovati pri NATO-vih križarskih vojnah/ joj ,pa ti si obseden s križarskimi vojnami!!! Kaj si ti ostanek zavitih turbanov še od vaših turških vpadov v naše kranjske dežele!? Dejansko pa ravno ti in tebi podobni prihajate sem gor in se vrivate v našo družbo! Kaj se potem temu reče "polmesećeve vojne" !??
Iwch
04. 04. 2009 19.56
ljudje navadite se na tej strani uporabljat copy/paste - jaz sem
JansaTajkun
04. 04. 2009 19.34
upam da use banke razbijejo....
svazix666
04. 04. 2009 19.30
A mojih komentarjev pa ne objavlate, aaaaa?
svazix666
04. 04. 2009 19.29
jej jej jej Europa kdaj bo tebe pamet srečala, da ste te "hrvate" sprejel, to bo še hudič!!!
svazix666
04. 04. 2009 19.28
O Europa gdaj bo tebe pamet srečala???
ehs64
04. 04. 2009 19.00
Ker že brišete komentarje,brišite še neslovenke,če smo v Sloveniji?
Tito_Partija
04. 04. 2009 18.53
Još malo se strpite I izdat ću naređenje zareferendum za izlazak Slovenije iz Natoa, jer je onaj za ulazak bio krivotvoren i težak kriminal. A inače konačno crnac na vrhu hitlerijanske piramide.
SPICELJ
04. 04. 2009 18.46
vedno smo si želeli biti v družbi z takimi velikani kot so ALBANIJA in podobni..
manco-capac
04. 04. 2009 18.21
SPICELJ
04. 04. 2009 18.17
sploh pa ga v tej krizi doma potrebujemo,če pa bo posreči gre pa še letos na Finsko..
SPICELJ
04. 04. 2009 18.05
Janša ima doma veliko čredo in ne more pšotovati po svetu...
titovka
04. 04. 2009 17.08
ne me basat, pa so dejali, da bo to naš grasupelski buda...kaj je zvisu???ubogi kalimero, a jih bo tožu za storjeno krivico????
Zagreb.Rocks
04. 04. 2009 16.52
NOVI GENERALNI SEKRETAR NATA BO MIŠO KOVAČ!!!!