Tujina

Slovenija ne pritiska na Hrvaško

Zagreb, 16. 10. 2009 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je v Zagrebu ocenila, da iz Slovenije ni nobenih pritiskov, da bi morala Hrvaška prihodnji teden podpisati sporazum o arbitraži.

"Vse poteka, kot je treba," je poudarila Kosorjeva.
"Vse poteka, kot je treba," je poudarila Kosorjeva. FOTO: Dare Čekeliš

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes pojasnila, da se bo pred podpisom sporazuma posvetovala s predstavniki hrvaških parlamentarnih strank in s predsednikom države Stipetom Mesićem. Na novinarsko vprašanje, ali Ljubljana pritiska na Zagreb, da bi do prihodnjega tedna podpisali sporazum o arbitraži za reševanje vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, je Kosorjeva izjavila, da sporočila iz slovenske prestolnice "ne more oceniti kot pritisk". 

"Vse poteka, kot je treba. Mi smo opravili prvi del dela, prišlo je do deblokade hrvaških pogajanj, kar menim, da je velik skupen uspeh," je še izjavila hrvaška premierka. Dodala je, da "zdaj poteka drugi del, na katerem delajo".

"Ko se bomo dogovorili, bomo omenjeni sporazum parafirali oz. podpisali. Se bom pa pred tem vsekakor posvetovala s predstavniki parlamentarnih strank in predvsem s hrvaškim predsednikom. Ko dobimo vso potrebno podporo, bomo nadaljevali postopek," je izjavila Kosorjeva novinarjem, ki so spremljali današnjo konferenco ob deseti obletnici sodelovanja hrvaške vojske v mednarodnih mirovnih operacijah. Pred izjavo se je premierka sešla tudi z Mesićem in s predsednikom hrvaškega sabora Lukom Bebićem.

Türk podprl sporazum

Slovenski predsednik Danilo Türk je danes podprl sporazum med Slovenijo in Hrvaško glede reševanja mejnega spora. Poudaril je še, da pa mora državni zbor potrditi oziroma verificirati arbitražni sporazum. Kot ena izmed možnosti za razmislek o sporazumu se mu zdi tudi referendum.

Predsednik Türk podpira sporazum med Slovenijo in Hrvaško.
Predsednik Türk podpira sporazum med Slovenijo in Hrvaško. FOTO: Dare Čekeliš

Zavrnil je še pomisleke Franceta Bučarja, ki je pred nekaj dnevi dejal: “Ta sporazum nam ničesar ne daje, če pa ga podpišemo, pa samo dajemo temu dejanskemu stanju mendaorno veljavo in ne vem, ali so gospodje pozabili, da se ta sporazum deponira pri Združenih narodih? Za vse večne čase smo izgubili slovensko morje.

Predlog arbitražnega sporazuma o reševanju meje s Hrvaško po mnenju predsednika ustvarja možnost pravične rešitve vprašanja meje v korist obeh držav. Kot je poudaril Türk, je bil arbitražni sporazum, o katerem danes govorimo, pripravljen že junija in da ga je on sam že takrat ocenil kot dobrega. Kot je sicer danes opozoril predsednik Türk, postopek v zvezi z arbitražnim sporazumom še poteka tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, kjer pa še ni doseženo pooblastilo za podpis sporazuma.

Potrebna je verifikacija sporazuma

V tem trenutku še ni jasno, ali na Hrvaškem obstaja dovolj politične volje za podpis, je opozoril predsednik in hkrati ocenil, da "bi bilo prav, da se v kratkem razjasni, ali je podpis tega sporazuma možen", poudarja slovenski predsednik.

Predsednik pa je danes tudi izpostavil, da sam podpis še nikakor ne pomeni konca procesa, saj bo nato potrebna še ustrezna verifikacije sporazuma, ki bo prišla na vrsto po samem podpisu. Gre za pomemben politični sporazum, ki terja verifikacijo v državnem zboru, sicer pa se zdi predsedniku sprejemljiva tudi ideja o razpisu referenduma na to temo.

"Včasih predolga odlašanja pomenijo odmikanje in verjamem da je to tisto, na kar je mislil predsednik vlade," je menil Türk o četrtkovem opozorilu premiera Boruta Pahorja Hrvaški, da bi morebitnemu nepodpisu arbitražnega sporazuma o reševanju meje zelo verjetno sledile "nepredvidljive posledice", ki bi poslabšale položaj v celotni regiji.

"Bil bi zato, da se ta proces vodi z neko ustrezno, normalno dinamiko in da se pripelje do stopnje podpisa v nekaj tednih," je dejal predsednik, ki pa v primeru morebitnih zapletov ne vidi "nobenih groženj in nobenih posebnih nevarnosti". Verjame namreč, "da imamo v tem delu Evrope dovolj modrosti, da znamo svoje medsebojne odnose uravnavati na miren in zbran način in seveda tudi s tem pokazati, da lahko ne samo obravnavamo vprašanja, ampak tudi kakšno rešimo".

Glede vprašanja o posledicah morebitnega padca arbitražnega sporazuma predsednik danes ni želel razmišljati, saj hipotetična razmišljanja o različnih možnih razpletih v tem trenutku po njegovem "niso ravno zaželena". Do zapletov tako v odnosih med državama kot tudi širše bi vsekakor zagotovo prišlo, je dejal, a o tem ne želi ugibati.

Pahor o nepredvidljivih posledicah

Slovenski premier Borut Pahor je v četrtek v Ljubljani opozoril, da se bo, če bosta Slovenija in Hrvaška "zamudili priložnost" za podpis arbitražnega sporazuma o reševanju meje, zelo verjetno "začel čas nepredvidljivih posledic", ki bo vplival na poslabšanje položaja v celotni regiji.

Pahor je poudaril, če ne pride do podpisa lahko, pride do nepredvidljivih posledic.
Pahor je poudaril, če ne pride do podpisa lahko, pride do nepredvidljivih posledic. FOTO: Reuters

Povedal je, da sam že ima mandat za podpis arbitražnega sporazuma o načinu določanja slovensko-hrvaške meje, medtem ko ga njegova hrvaška kolegica Kosorjeva še nima, saj v Zagrebu še niso stekli vsi postopki za to. Dodal je, da si želi, da bi do podpisa sporazuma prišlo čim prej.

Novi list je danes poročal, da srečanje Kosorjeve in Pahorja v Zagrebu, ki je bilo predvideno za 23. oktober, "definitivno odpade". Pojasnjuje, da si Slovenija ne želi srečanja na premierski ravni, dokler Hrvaška ne bo parafirala "dogovorjenega" arbitražnega sporazuma, medtem ko Hrvaška ne želi parafirati sporazuma, preden med drugim ne dobi "zelene luči" hrvaškega sabora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Raphael
18. 10. 2009 00.22
Kakšen predsednik države,takšen predsednik vlade, sicer pa morebiti Slovenija res ne pritiska Hrvaške,ampak Pahor pritiska Kosorjevo!
burek55
17. 10. 2009 18.53
mi tak ne rabimo morje,mi bi radi imeli dimnik, zato politiki nabavte vsaj shiedl dimnik ker je vsaj kvaliteten
peterb110@gmail.com
16. 10. 2009 23.54
Ali sploh znajo enkrat resit problem meje brez izdaje, popuscanja in nam v skodo .... NEEE, ker so rdeci Pahor in rdeci Turk..= rdeci Kardelj..........izdajalci SLO naroda in navadni hlapci Pri tako mocnih argumentih, ki jih imamo glede meje v Istri in jih ti loleki sploh ne izpostavijo (namerno zamolcijo zgodovinska dejstva)....znajo resiti problem le z izdajo !!!!!! ..to jim je edina vrlina .........Sramota
alojzrijavec@gmail.com
16. 10. 2009 21.13
KMALU BOMO VIDELI NOVE PRIZORE IZ CIRKUSA SLOVENSKE IN HRVAŠKE MEJE.KAJ BODO KRADLJIVCI NAGRAJENI'????
kokodajson
16. 10. 2009 20.46
Kakšen referendum neki. Naj jim je jasno, da to lahko sami rešijo. Pa ruski tavarišč Pahor: NJET!
Bogdan Binter
16. 10. 2009 19.56
Res vse čestitke dr.Bučarju za njegovo jasno mišljenje v zvezi sporazuma s Hrvaško. Vsi pošteni Slovenci smo istega mišljenja.Žal pa naša skorumpirana vlada z Turkom meni drugače. Kaj so pokazali v letu vodenja Slovenije, smo vsi več ali manj že občutili na lastni koži.Sedaj nam bodo z svojim abotnim početjem zapravili še SLOVENSKO ZEMLJO IN PIRANSKI ZALIV, za kar nimajo mandata. Niti TURK niti Pahor tega ne smeta podpisati, saj je to čista narodana izdaja, vsega obsojanja vredna.
otob
16. 10. 2009 19.18
Dogovor in poštenje za Sloveniji in Hrvašku.Bravo Pahor in Kosorjeva,to je pravi pot
odbogaposlan
16. 10. 2009 15.46
borat, najlepši swinger,he,he
odbogaposlan
16. 10. 2009 15.45
he,he, Slovenija ne pritiska na Hrvaško, ampak ko poriva, he,he.
antonino
16. 10. 2009 15.36
BRAVO PAHOR, ZOPET SO TE JUŽNI SOSEDJE DOBRO N*******ILI, A TI TEGA VERJETNO NITI NE VEŠ. vsaka čast Bučarju
priest
16. 10. 2009 15.27
Tudi jaz se pridružujem častitljivemu,uglednemu,zdravorazumskemu prof.Bučarju,kajti Slovenija je na račun popustljivosti in neregularnega,pokončnega,političnega pogajanja,izgubila že marsikaj v zgodovini.Drugo pa je povsem logično in razumsko,da se za stvari,ki smo stoletja bdeli nad njimi in so bili naša last,ne more pod nobenimi pogoji pogajati in dajati na dnevni red.
Braveheart
16. 10. 2009 15.14
Upam, da bodo hrvatje tolk neumni in ne bodo podpisali tega, za Slovenijo škodljivega sporazuma!
HellWolf
16. 10. 2009 15.14
A kdo sploh zaupa naši politiki... vdajo se bod najmanjšim pritiskom iz strani HR in EU! Spet nas bojo žejne prpelal čez vodo. Tko ko že tolkokrat. SLO ne pritiska na HR, če se še naša politika branit ne more...
Brabus
16. 10. 2009 14.07
Ma , hrvaška politika zopet nekaj palamudi. BALKANSKA POSLA