Slovenija

'Slovenija naj se ukvarja z idrijskimi rudniki'

Trst, 25. 11. 2009 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dokumentacija o gradnji plinskega terminala v Žavljah je za deželno vlado Furlanije-Julijske krajine pomanjkljiva. Glede kritik iz Slovenije pa menijo, naj se raje ukvarjamo z rudniki.

Na zasedanju deželnega parlamenta Furlanije-Julijske krajine (FJK) v Trstu je deželni odbornik za okolje Elio De Anna poudaril, da je Dokumentacija o načrtu za gradnjo plinskega terminala v Žavljah pri Trstu pomanjkljiva. 

Plinska terminala
Plinska terminala FOTO: POP TV

De Anna je odgovoril na vprašanje deželnega poslanca stranke Slovenska skupnost (SSK) Igorja Gabrovca, ki je želel vedeti, kakšno je stališče deželne vlade FJK glede nepravilnosti, ki jih vsebuje načrt za gradnjo žaveljskega terminala, tudi spričo vesti, da naj pristojne deželne direkcije in službe ne bi bile soudeležene pri postopku tehnične komisije italijanskega ministrstva za okolje za oblikovanje ocene o vplivu za okolje in strateške okoljske presoje.

De Anna je še dejal, da deželo FJK, preden se izrazi o gradnji obrata, čaka, da bo špansko podjetje Gas Natural, ki želi zgraditi žaveljski terminal, posredovalo gradivo, ki ga zahteva komisija za ocenjevanje vpliva na okolje.

Obenem je opozoril, da je deželna uprava že leta 2007, ko je bila na oblasti levosredinska koalicija Ricarda Illyja, izdala mnenje o terminalu, ki ni bilo ne pozitivno ne negativno. Takratna uprava je pristojno italijansko ministrstvo opozorila, da ne more izdati mnenja zaradi pomanjkljive dokumentacije glede nekaterih aspektov, kot je na primer povezava med terminalom in plinovodom ali pa tveganje za zdravje in okolje.

Omizje o vplivu na okolje

Ko bo ministrstvo ponovno sklicalo omizje za ocenjevanje vpliva na okolje, De Anna pričakuje tudi povabilo za deželno upravo FJK, ki bo po besedah odbornica prisluhnila mnenju občin Trst, Milje in Dolina, dalje tržaške pokrajine ter zasebnikov in zainteresiranih občanov. De Anna je poudaril, da dežela FJK soglaša s politiko italijanske vlade, da se gradi plinski terminal, saj je slednji zanjo pomemben, če ne celo odločilen za razvoj območja.

Protesti-3
Protesti-3 FOTO: Dare Čekeliš
Glede kritik, ki prihajajo iz Slovenije, pa je deželni odbornik za okolje dejal, da bi se morala Ljubljana "ukvarjati z idrijskimi rudniki, ki JadranSko morje polnijo z živim srebrom, ali pa z Nuklearno elektrarno Krško," s čimer se De Anna strinja s stališčem italijanskega vladnega podtajnika za okolje Roberta Menie.

Problematika plinskih terminalov pa je tudi tema čezmejnega tehničnega omizja, ki poteka te dni v mednarodnem raziskovalnem centru na Padričah pri Trstu v organizaciji italijanskega gasilskega sindikata Uil-Pa.

Omizje, ki se je začelo v torek, zaključilo pa se bo v četrtek, je posvečno antropsko-industrijskim tveganjem delovanja načrtovanega terminala pri Žavljah, udeležujejo pa se ga slovenski in italijanski strokovnjaki, ki so najprej poudarili pomen obsežne raziskave, ki bi strokovno in laično javnost bolje obvestila o tveganjih in vplivih plinskega terminala na okolico.

Sledila so poročila raziskav izvedencev na področjih pomorstva, oceanografije, kemije, geologije in meteorologije. Kot piše v sporočilu sindikata Uil-Pa, sta soočenje rezultatov in primerjava z raziskavo o vplivih na okolje in prebivalstvo, ki jo je pripravila družba Gas Natural, sprožila široko razpravo o nepravilnostih raziskave omenjene družbe. Predstavljena je bila tudi možna alternativa plinskemu terminalu, ki bi zmanjšala tako stroške kot tveganje za okolje in prebivalce.

Zbrani slovenski in italijanski strokovnjaki bodo ob zaključku omizja pripravili končni dokument, ki ga bodo predstavili na četrtkovi novinarski konferenci v Trstu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pinko
26. 11. 2009 16.05
zraven plinskega terminala ,postavimo jedrsko elektrarno,za vsak primer.
Uporabnik113189
26. 11. 2009 15.09
Italijani imajo s temi terminali podobne izgovore, kot Iran s proizvodnjo jedrskega goriva. Stranski produkt bo koristil njihovim skritim načrtom, ki jih nočejo priznati, čeprav že vrabci čivkajo o tem kakšni so v resnici.
Tonček Balonček
26. 11. 2009 10.45
Janša bi jim že pokazal zobe, spomnimo se, kako so bili Lahi ponižni tista 4 leta! Iz rok so mu jedli.
mac4_m
26. 11. 2009 00.08
da ne omenjamo prevelikih doz ozona, ki jih dobivamo iz italije. Sedaj je jasno, zakaj so italjani tako želeli zasesti slovenski trst in ostalo slovensko ozemlje. Da bojo nanj nasrali dre.. k in svnarijo, ki se bo širila še v našo deželo. Ne vem zakaj si terminala ne postavijo na siciliji ali v okolici rima..Takemu obravnavanju sosedov bi vsak približno inteligenten ali domoljuben človek takoj naredil konec. Od osima do zasedbe slovenskih ozemelj in pomora in nasilja nad slovenskimi ljudmi na teh krajih bi blo treba v uniji reči bobu bob. Samo dokler so na oblasti strahopetci in izdajalci naroda se bo zlo iz druge strani še naprej neovirano širilio na našo stran. Da rojak prost bo vsak, ne .......
Bogdan Kova?i? 1
25. 11. 2009 21.17
Ko je pa idrijiski rudnik deloval pod italijansko državo in so od njega imeli koristi pa ni bilo onasneževanja,vse od konca 1 sv vojne pa do konca druge.
Jožajoža
25. 11. 2009 19.55
italijani imajo prav, slovenci naj se ukvarjajo s svojimi problemi .zelo velik problem je 300 evrov za 200 ur dela v sloveniji.
vinadap
25. 11. 2009 18.36
Italijani naj se pa ukvarjajo s svojim rudnikom Rabelj. Naj gredo malo mednarodne inspekcije tja pogledat,kaj so vsa ta leta Italijani zapolnili v ta rudnik.
bnam 2707
25. 11. 2009 18.22
Kaj pa EU? Smo swi res želeli biti člani take skupnosti,ki ji je malo mar za okolje in škodljivive gradnje spornih objektov in vsiljevanje z pogledom "velikih". Nič ni bolj pomenbno,kot zdravo okolje in neokrnjena narava.
jurius
25. 11. 2009 17.34
idrijskimi rudniki ???- ta človek je pa še hudo za časom ,verjetno je mislil idrijske muzeje samo težko verjamem da ti kaj onesnažujejo jadransko morje, jedrska elektrarna krško pa splon nima nekega pomena z jadransko morje
Audy
25. 11. 2009 17.29
"ki Jadransko morje polnijo z živim srebrom" Delta Pada je pa kristalno čista lepotica iz alpskih dolomitov, al kaj. Drugič naj malo pomisli, preden izreče podobno nebulozo.