Tujina

Slovenija bo za krepitev IMF prispevala skoraj milijardo evrov

Bruselj, 20. 12. 2011 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropski finančni ministri so se dogovorili o razdelitvi prispevkov v obliki dvostranskih posojil za okrepitev IMF. Slovenija bo prispevala 910 milijonov evrov, kar pa ne bo vplivalo na slovenske javne finance in državni proračun, trdi Gaspari.

Slovenija bo v sklad za rešitev evra prispevala 910 milijonov evrov.
Slovenija bo v sklad za rešitev evra prispevala 910 milijonov evrov. FOTO: Reuters

Evropski finančni ministri so v ponedeljek pozno proti večeru sprejeli dogovor o razdelitvi prispevkov v obliki dvostranskih posojil za okrepitev Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Države v območju evra bodo prispevale 150 milijard evrov. Slovenija bo prispevala 0,61 odstotka tega deleža, kar znaša 910 milijonov evrov.

Za krepitev sredstev IMF v višini do 200 milijard evrov dvostranskih posojil članic EU so se 9. decembra dogovorili voditelji članic evropske povezave, pri čemer so kot rok za dogovor o razdelitvi sredstev določili deset dni.

Številke so okvirne in vključujejo 13 držav v območju evra – z izjemo Grčije, Portugalske in Irske, ki prejemajo mednarodno finančno pomoč, in Estonije, saj temeljijo na kvotah iz leta 2010, medtem ko je Estonija postala članica evroobmočja letos. Omenjenih 13 članic evrskega območja skupaj predstavlja približno petino kvot, Slovenija 0,123 odstotka.

Gaspari: Prispevek ne bo vplival na javne finance

Slovenski prispevek ne bo vplival na slovenske javne finance in državni proračun, je zagotovil minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari. Pojasnil je, da se prispevki za krepitev IMF urejajo znotraj sistema Evropske centralne banke (ECB), katere del je tudi Banka Slovenije, zato prispevek nima neposrednega učinka na slovenske javne finance. Ob tem je pojasnil, da "bilanca Banke Slovenije ni del javnofinančnih računov, kar se v Sloveniji pogosto meša". Po njegovem mnenju bi bili za pojasnjevanje načina plačila prispevka sicer bolj pristojni na Banki Slovenije.

"V skladu z Zakonom o članstvu RS v Mednarodnem denarnem skladu (IMF/MDS), sredstva za vplačilo bilateralnega posojila zagotovi Banka Slovenije, ko jo k temu pozove MDS. Sredstva se ne zagotavljajo iz proračuna, temveč Banka Slovenije denar zagotovi z emisijskega računa, pri čemer se za ta znesek povečajo obveznosti Banke Slovenije do Evrosistema. Bilateralno posojilo v bilanci Banke Slovenije predstavlja naložbo – terjatev do MDS. Za zagotovitev sredstev Banka Slovenije ne potrebuje potrditve v parlamentu. Časovnica koriščenja sredstev je odvisna od potreb držav, ki bodo ta sredstva lahko koristila in v tem trenutku še ni znana," pa so sporočili z ministrstva za finance.

V okviru G 20 bi sodeloval tudi London

Pripravljenost za sodelovanje pri krepitvi IMF so nakazale tudi štiri nečlanice evrskega območja – Češka, Danska, Poljska in Švedska. Velika Britanija je nakazala, da bo svoj prispevek opredelila v začetku prihodnjega leta v okviru G 20.

Bo tokratni sklep finančnih ministrov evroobmočja zadoščal za stabilizacijo v zadnjem času precej nestabilne evrske valute?
Bo tokratni sklep finančnih ministrov evroobmočja zadoščal za stabilizacijo v zadnjem času precej nestabilne evrske valute? FOTO: Reuters

Finančni ministri Unije so v izjavi pozvali članice skupine G 20 in druge finančno močne članice IMF, naj prav tako prispevajo k povečanju sredstev denarnega sklada in tako podprejo prizadevanja za zaščito globalne finančne stabilnosti in "zapolnijo globalne finančne vrzeli".

Zaradi nesodelovanja Velike Britanije cilja – povečanja sredstev za 200 milijard evrov – ne bodo dosegle. Povečanje sredstev IMF bo po mnenju EU okrepilo zmožnost tega sklada za izpolnjevanje njegove "sistemske odgovornosti za podporo globalnim članicam", kar je še posebej pomembno ob upočasnjevanju gospodarske rasti in napetostih na finančnih trgih.

Države bodo prispevale glede na moč gospodarstva, največ pa bo primaknila Nemčija

Večinski delež 150 milijard evrov bo padel na najmočnejše evropsko gospodarstvo, Nemčijo, ki naj bi prispevala 41,50 milijarde evrov. Francija bo predvidoma primaknila 31,40 milijarde evrov, Italija 23,48 milijarde evrov, Španija 14,86 milijarde evrov, Nizozemska pa 13,61 milijarde evrov.

Ali bo sklep evropskih finačnikov obveljal in ali bodo posamezne države zahtevale korekture, bodo ponekod odločali državni parlamenti.
Ali bo sklep evropskih finačnikov obveljal in ali bodo posamezne države zahtevale korekture, bodo ponekod odločali državni parlamenti. FOTO: Reuters

Okvirni delež Belgije znaša 9,99 milijarde evrov, Avstrije 6,13 milijarde evrov, Finske 3,76 milijarde evrov, Luksemburga 2,06 milijarde evrov in Slovaške 1,56 milijarde evrov. Manjši od slovenskega je le delež Cipra s 480 milijoni evrov in Malte z 260 milijoni evrov. V nekaterih državah bodo morali zaveze ministrov potrditi državni parlamenti.

Rešitev evra nad nacionalnimi interesi

V prvem četrtletju prihajajočega leta bo na trg poslanih za 230 milijard evrov bančnih obveznic in 300 milijard državnih obveznic, po Draghijevem mnenju pa bo dodatnih 200 milijard vzajemnih zadolžnic za rešitev zadoščalo.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi je novosprejeti sklep evropskih finačnikov pozdravil, nov trdnejši fiskalni temelj pa bo po njegovem mnenju nujna osnova za reševanje krize evroobmočja, saj je bila po njegovem mnenju uvedba evra ireverzibilen proces.

O moči in stabilnosti evra ne dvomi, prav tako pa ne o trajnostnem obstoju skupne evropske valute. Zunaj evrske skupine je veliko ljudi, ki z morbidnimi špekulacijami tehtajo katastrofične scenarije morebitnega zloma evra, a Draghi meni, da bo k preprečitvi zloma prispeval tudi pritisk na borzni trg obveznic.

V pričakovanju izteka letošnjega leta se ne manjšajo prizadevanja, da bi razbremenili finančne trge v težavah, kot sta italijanski in španski, prav vse države pa bodo okrepile zaostrene mehanizme za nadzor proračunov. ECB bo triletno finančno pomoč bankam ponudil v sredo. Francija upa, da bodo banke ponujena sredstva črpale za nakup evropskih obveznic, a ker so banke pod pritiskom, da zmanjšajo število tveganih naložb in obnovijo kapitalske temelje, so lahko tovrstna pričakovanja jalova.

Nujnost utrditve skupnega sklada za rešitev evra je pozdravil italijanski predsednik Giorgio Napolitano in poudaril, da je to nujen branik za obrambo evra ter prezadolženih nacionalnih ekonomij. Novoizvoljeni španski premier Mariano Rajoy je v skladu s pričakovanji napovedal globoke reze v javne finance, z oklestenjem proračuna za javno upravo pa bi deficit le uspeli zajeziti, podjetjem pa ponuja davčne olajšave za spodbujanje vlaganj in zaposlovanja.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
21. 12. 2011 12.16
+3
A mi lahko prosim NEKDO ki ve kaj se dogaja razloži tole: V evropski sklad za stabilnost že tko in tko dajemo denar, ki NAJ BI ŠEL za reševanje držav EU ki so v finančni krizi.Zakaj zaboga moremo potem še kreditirati IMF? Pa sem mislil d je IMF kot SAMOSTOJNA inštitucija sposobna zagotoviti denar (pa magari z printanjem), ampak se očitno MOTIM.Če je potrebno dajati deanr v IMF IN EFSF potem je z EU še hujše kot sem si mislil. Sicer pa tako in tako večina že govori da bo začetek leta 2012 prelomen za finančni svet in da bi bilo pametno preživeti te praznike kolikor je le mogoče v miru in sreči, kajti to vse bo zgolj zgodovina če se finančni sistem zlomi. Tako da...Vesel in srečen sploh pa MIREN božič vsem tu gori (neglede na to ali smo na istem ali nasprotnem bregu). LP
janez6bb
21. 12. 2011 13.16
+4
grim tudi tebi oz vsem istomislečim Vesele božične praznike.
tekavcminka56
22. 12. 2011 11.10
grim daj mail pusti, da se cujeva za kako pivo :)
T_one
26. 12. 2011 19.02
+1
Grim_reaper, saj veš, da se gre samo zato, da IMF centralizira vso bogastvo, pri tem pa nas vse zbankrotirajo, s tem, nas dobijo v past tako, da se zakreditiramo pri njih, da jim lahko damo; prav za to "posojilo" njim, nato pa, ko se bo kriza poglobila, ko ne bomo zmožni IMF povrniti "dolgov?", pa bo IMF enostavno postala lastnica naše države. Vem da se sliši noro, ampak saj veš, da je narobe svet, ljudje pa vsi "slepi", da ne vidijo tako očitne prevare, ki se pri tem dogaja. Posojamo nekomu, pri katerem se pri tem zadolžimo, ko pa denar izgubi vrednost, pa bo le-ta, ki mu dajemu, postal lastnik naše države in nas. Noro - prenoro! Dobro pa veš, da to ne bi bilo možno, če pri tem ne bi bili vpleteni vsi vodilni, v vseh državah sveta, ki v "imenu ljudstva" dovoljujejo ta absurd - kriminal. Sicer pa si za to krivi tudi vsi ljudje sami, ki zaupajo tem svojim vodilnim. "Gorje pa slepim, ki sledijo slepim!"
janez6bb
21. 12. 2011 11.48
+4
ČUDNO DA SE TUKAJ NE OGLASIJO IN NAPIŠEJO KAKŠNEGA PRIMITIVNEGA KOMENTARJA RAZNORAZNI BRANILCI POKVARJENEGA KAPITALIZMA, razni Maritani, Crusaderji, hot-shoti, .... ( brez zamere če sem kakšnega naivca pozabil:) tukaj nimate kaj pametnega povedat v bran EU a:)? tukaj se kaže vsa vaša omejenost, predlagam vam Nigela Faraga, vam bo on kaj apmetnega o eu povedal, predsednik evropske piratske stranke.
janez6bb
21. 12. 2011 17.19
+1
kje te tetka, da branite to komunistično stvaritev Eu, danes se je pojavil nov ovčak, eurepean22, ta pomoje ve same dobre stvari o Eu, kok nam želijo dobro:) hehehe
janez6bb
21. 12. 2011 17.20
+1
oni so rajši brhtni o stvareh, ki so daleč od njih, in za katere bolj malo slišijo, tam so strokovnjaki, razmere npr. v s. Koreji poznajo dolično, zukaj pa nimajo kaj pripomnit, žalostno, ali se bojijo v debato spuščat, me zanima če je stanje v eu za njih teroija zarote, spet:)
janez6bb
21. 12. 2011 17.21
+2
250.000 slovencev, ki živijo pod pragom revščine tut TEORIJA ZAROTE:)
Odpri.oci
20. 12. 2011 20.35
+6
Zelo zanimiva določba : "Za zagotovitev sredstev Banka Slovenije ne potrebuje potrditve v parlamentu."... . Toliko o "demokratični" EU !!!!
Audy
20. 12. 2011 21.16
+8
Ali pa "Rešitev evra nad nacionalnimi interesi" Kar pomeni da je treba dajat denar če hočeš ali ne. Rop pri belem dnevu, največje pretakanje bogastva od raje k eliti v zgodovini.
Nimivseeno
21. 12. 2011 02.12
+2
yarrick
21. 12. 2011 12.19
+2
Demokracija? hahahaha, pa kdo je še tako nor da verjame da živimo v DEMOKRACIJI?!
Nimivseeno
20. 12. 2011 18.44
+11
Bill Hicks: “Čestitam vam, da živite v svobodni deželi. Svobodni ste, da naredite tako kot oblast reče!”
Nimivseeno
21. 12. 2011 06.01
+2
hvala wazza22, mislim pa, da te bojo brisali, ker si napisal po angleško. Mene so vedno.
wazza22
21. 12. 2011 11.07
+1
heh, res je...in v čem j fora? ne smeš enga quota po ang napisat? smešno
PissingOnTalmud
20. 12. 2011 18.07
+5
Firer se je boril proti MMF-ovcem.
Nimivseeno
20. 12. 2011 18.45
+6
In se zaradi tega izkopal iz ekonomske krize.
chelson
20. 12. 2011 17.58
+10
Slovenija bo prispevala 910 milijonov evrov, kar pa ne bo vplivalo na slovenske javne finance in državni proračun, trdi Gaspari . Tale Gaspari (ga špari) je še večji šaljivec kot na Radio 1 .
konstruktor
20. 12. 2011 17.57
+1
500 evrov rukne vsak , pa bojo Grki in ostali bratje rešeni......
odbogaposlan
20. 12. 2011 16.58
+14
Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi je novosprejeti sklep evropskih finačnikov pozdravil, je član skupine Bilderberg!
odbogaposlan
20. 12. 2011 16.57
+7
američanka Kristen Cristien je pozvala na Facebooku ameriške državljane naj zapustijo velike banke (Bank of America, Jp Morgan Chase), njen poziv je podprlo 75.000 ljudi na spletu. 650.000 potrošnikov je odprlo račune v posojilnih zvezah in preneslo za 4,5 milijarde dolarjev prihrankov1 storite tudi vi!
nonpoliti?ar
20. 12. 2011 17.32
+4
Odpri.oci
20. 12. 2011 20.20
+9
Jaz sem NLB "zapustil" že pred kakimi desetimi leti !!!! In prav toliko časa tudi "odpiram oči" preostalim, da naredijo enako !!!!!
yarrick
21. 12. 2011 10.34
Sem že kako leto STRAN od bank in imam svoje bore prihranke na hranilnilci. pa naj gredo nekam še te banke, vedno nove in nove dokapitalizacije stanje je pa vedno ISTO.Bi človek še dal dnear PROSTOVOLJNO če bi vedel da se bo kaj spremenilo, ampak tako kot gre to dandanes... NE DAM VEČ SVOJEGA DENARJA !!!!
Shisui
22. 12. 2011 15.16
Nimivseeno
20. 12. 2011 15.29
+10
Za čas, ki ga preživite v službi ste plačani. Za vsak mesec dobite potiskan paper. Za cel mesec dela recimo dobite 500EUR. Ta denar vsi veseli odnesete na banko. Banka ima dovoljenje, da večino denarja, ki ga ima (vaš denar) posoja naprej drugim. Banka vaš denar posoja drugim. Vsega ne ker rabi potrebne rezerve. Potrebne rezerve so sestavljene iz obvezne in likvidnostne rezerve. Obvezne so predpisane s strani centralne banke in so torej zakonsko določene, likvidnostne pa so namenjene za stalno zagotavljanje likvidnosti banke. Večino vašega denarja se posodi dalje. Za lažji prikaz vzemimo, da ima banka samo vaša sredstva in nič drugega. Tonček pride in si sposodi 300EUR od banke. Banka vzame denar iz vaših 500EUR. Tonček ta denar plača Jožetu za nedavno brušenje parketa. Jože, ves vesel, nese ta denar...na banko. Banka...še bolj vesela...že išče novega klepca, da mu posodi ta denar naprej...in to se potem ponavlja. Od teh 300 gre in posodi 200 nekemu bebcu, ki je vzel kredit za počitnice. Od 200 najde kljukca, ki hoče met boljši avto od soseda in jih posodi 90...itd Denar vzet iz računa, ki se nakaže na nek drug račun ali fizično (vi prinesete denar v papirni obliki) ali pa samo elektronsko (denarja fizično ni, gre samo za številke v računalniku, kjer se elektronsko beleži prenos denarja iz računa X na račun Y)....banka vsak "polog" prišteva k svojim sredstvom. Na začetku ima 500EUR...potem jim prišteje 300 + 200 + 90 itd... Ampak ves ta denar je fiktiven. Banka vsega tega denarja dejansko seveda nima. Zato bi vsaka banka propadla, če bi večje število komitentov prišlo po svoj denar....ker tega denarja ni. Zato tudi razne stvari kot je flaskula o neomejenem jamčenju bančnih depozitov - za to, da se prepreči paniko med ljudmi, ker NLB recimo...bi takoj propadu, če bi ljudje začeli množično dvigovati denar. Ker to se je že dogajalo, banke so zaradi panike ljudi že propadale. Seveda banka za vse kar posoja zračuna še velike obresti (ki zgoraj niso upoštevane) in pri tem se vse zakomplicira.Stvar postane problematična tudi, ko nekdo ne odplača posojila.... če je takih preveč...banka ni več likvidna.... Ko vi date denar banki so obresti seveda mizerne. S tem, ko nosite denar na banko, ubistvu kreditirate banko. Ves ta denar...ki ga zaslužimo more od nekje pridt. Ves denar, ki ga rabimo za poplačilo obresti mora tudi od nekje pridt. Štos je v tem, da oboje pride iz istega vira. Vlada rabi denar...zato izda državne obveznice. Obveznica ima dano vrednost + letne obresti. Če kupiš obveznico ti vlada dolguje vrednost obveznice + obresti za vsako leto. Te obveznice kupujejo velike banke (NLB se ne smatra kot velika banka). Za tem centralna banka kupi obveznico od banke.... kupi = naprinta denar in ga pošlje banki v zameno za obveznice. Centralna banka lahko denar, ki ga natisne, banki tudi posodi. V praksi je tudi tako, da centralna banka posodi denar banki. Banka pa potem posoja denar VAM. Če se denar porabi tako, da dobi "dodano vrednost" je vse ok..ker se po njihovo (bankirji) tako "obrne" in vrne nazaj v centralno banko. Ce te dodana vrednosti ni...sledijo problemi. Vi ste dolžni banki. Banka je "dolžna" centralni banki. Ta pa je dolžna ljudem, ki stojijo za njo. Najbolj zanimivo je seveda takrat, ko isti ljudje stojijo za centralno banko, banko in po možnosti še politiko. Iz tega sledi, da je ves denar, posojen v trenutku, ko pride v obtok. Obveznica pomeni obresti in to pomeni DOLG. Ljudje, ki tiskajo denar, tiskajo tudi denar za obresti... Vsako leto je nujno potrebno natisnit denar za kritje obresti...vendar ima ta denar že sam po sebi obresti...zato nikoli ni dovol denarja za poplačilo vseh obresti. Količina dolga pa narašča....vsako leto mora bit narejenih najmanj toliko novih posojil, da pokrijejo vsoto vseh neplačanih posojil... brez tega se stvar začne sesuvat. Dolg je stalen in vzdržuje moderno suženjstvo (delo). Politična-zakonska in ekonomska ureditv ter temu posledično dr
Nimivseeno
20. 12. 2011 17.24
+5
Dolg je stalen in vzdržuje moderno suženjstvo (delo). Politična-zakonska in ekonomska ureditv ter temu posledično družbeno-socialna ureditev pa preprečuje karkoli drugega. Centralna banka tudi kontrolira količino denarja v obtoku in s tem inflacijo/deflacijo. Ker pa je vsako leto nujno potrebno natisniti denar za posojila, je inflacija neizogibna. Inflacije ne povzroča dvig cen. Dvig cen je posledica inflacije. Inflacijo povzroči prevelika količina denarja v obtoku. Inflacija pomeni devalvacijo (razvrednotenje) denarja. En dan vam kilo kruha lahko prodajo za 10 enot denarja. Ko pa v obtok pride več denarja bodo za to kilo kruha dvignl ceno. Nekdo se bo že najdu in kupu...dokler bo lahko oz cene ne bojo preveč dvignjene. Ta povečana količina denarja se pač ne steka ravno v žepe delavskega razreda. Ceno bodo seveda dvignl vsi...tisti, ki delajo moko, pečejo, sejejo pšenico, prodajajo...vsak mal... Povedano drugače. Ljudje, ki tiskajo denar ga dajo v obtok in za to zračunajo obresti. Seveda isti ljudje tiskajo denar za poplačilo obresti. Obresti pomenijo dolg. Dolg, ki ga poplačamo z delom. Delom, ki je ovrednoteno tako, kot se nekdo spomni. Fizično delo je recimo zelo podcenjeno. Ta nekdo je vlada. Vlada pa zastopa interese ljudi ali bolje rečeno interese ljudi z denarjem. DODATEK (28.1.2010)Vsakič, ko se vlada zadolži (izda obveznice) se ubistvu zadolžite tudi vi. Vlada se financera iz davkoplačevalskega denarja. Vladni dolg je vaš dolg in dolg vaših otrok. Vladno preseravanje plačujete s svojim suženjskim delom vi in vaši otroci. Ta objava je bila prva, ki sem jo napisal ampak mislm, da je načeloma bila pozitivno sprejeta. Za neko "širšo sliko" pa preberite tudi druge sorodne objave, ker v tej ni vse zajeto - to so samo "osnove". Če se denar, porabi za recimo proizvodnjo nečesa "koristno uporabnega", se temu reče, da se je ustvarila dodana vrednost ali "pametno" porabljen kredit. Če se denar, porabi za recimo bombe, se temu reče...da je šel denar v luft. Takoimenovane dodane vrednosti v tem primeru ni. Se pa še vedno "obrača", še vedno se zadolžuje pri ljudeh, ki tiskajo denar. Vojne so bile in še vedno so največji vzrok za prekomerno zadolževanje.
Odpri.oci
20. 12. 2011 20.24
+5
Lepo napisano... naj dodam samo še to, da bi (po nekaterih izračunih) banke, ki "pretiravajo" z posojanjem tujega denarja (npr. 10% obdrži, 90% posoja naprej) propadle že, če svoj denar dvigne 10% "komitentov".... Zato so se banke letos spomladi tako "usrale", ko so dvig denarja napovedali obrtniki !!!! (ki so se kasneje (žal) "usrali" in niso naredili napovedanega) !!!! Za bolj "konzervativne" banke pa bi bilo dovolj, da dvigne denar cca 20-25% ljudi (oz. vlog) !!!
Shisui
22. 12. 2011 15.21
Omg, kot bi poslusal Zeitgeist v slovenscini :) +1
janez6bb
20. 12. 2011 15.13
+11
David Rockefeller: Spomini 2002 Ustanovitelj CFR: »Mi vladamo nad ameriškimi političnimi in ekonomskimi inštitucijami. Nekateri celo menijo, da smo del skrivnostne spletke, ki deluje proti interesom ZDA, karaktizirajo mojo družino in mene kot »internacionaliste« in zarotništva z drugimi po svetu, za izgradnjo bolj povezane globalne politične strukture, en svet, če želite. Če je to obtožba, stojim kriv in jaz sem ponosen na to.«
jester1970
20. 12. 2011 14.39
+6
In kje bomo nabrali 910 miljonov, če pravijo, da imamo luknje v blagajnah in ni denarja za penzije, plače,...?
von thc
20. 12. 2011 14.48
+4
eh za evropo bomo pa ja še mal pasove zategnil... :)
liskub
20. 12. 2011 16.19
+3
Će se nikjer ne pozna naj dajo pa meni en miljonček pa sem preskrbljen za lep čas
von thc
20. 12. 2011 14.38
+10
jst pravim, da ma naša bodoča vlada do maja čas, da pokaže kaj nam je z evropo naredit... drugač nam državljanom ostane samo še ena stvar... da naredimo pravo demokracijo pa dvomiljonski parlament... itak ne bomo mogl več porabit kokr teh 90 grebatorskih kljukcev...
Komentiranje prepovedano
20. 12. 2011 14.37
+6
Tega denarja več nikoli ne bomo videli.
janez6bb
20. 12. 2011 14.33
+10
Finančni teroristi, ki so povzročilo kolaps, sedaj pozirajo kot rešitelji EU dolžniške krize Kot so na InfoWars.com že vseskozi opozarjali, taisti finančni teroristi odgovorni za ekonomski kolaps, sedaj izkoriščajo krizo in pozirajo kot odrešitelji in nadzirajo državni udar po bankirsko – z Goldman Sachs pomagači, so sedaj v nadzoru obeh, tako Italije in Evropske Centralne Banke. Cilj udara je izkoristiti evro dolžniško krizo kot vozilo skozi katero se bo ustvarilo Evropsko Zvezno Super Državo, ki bo prenesla preostali nadzor nad nacionalnimi zadevami v Bruselj. Globalisti so že začeli z procesi in ročno izbrali dva neizvoljena pomagača, ki sta zamenjala demokratično izvoljene premiere v Grčiji in Italiji.Silvio Berlusconi je polkovnik Gaddafi Evrope. Kljub odvratnemu osebnostnemu značaju se je Berlusconi izkazal za oviro pri udaru bankirjev in bil naglo odstranjen, ne po volji ljudi, ampak kot Time Stephen Faris pojasni, po volji insajderjev ki nadzorujejo trge. »Prejšnji ponedeljek so se investitorji kolektivno odločili, da mu ni več možno zaupati na čelu evroobmočja tretje največje ekonomije in stroške zadolževanja dvignili na krizno raven. Ob koncu tedna ni Berlusconi samo zaključil, ampak tudi ideja o glasovanju za njegovo zamenjavo. Trgi so spregovorili ni jim všeč ideja, da bi vprašali volivce. ‘Država potrebuje reforme, ne volitve,« je povedal Herman Van Rompuy, predsednik Evropskega Sveta na obisku v Rimu.’« Berlusconijeva zamenjava je odličen pomagač globalistov, nekdanji EU komisar Mario Monti, mednarodni svetovalec pri Goldman Sachs, Evropski predsednik Rockefellerjeve Trilateralne komisije in vodilni član Skupine Bilderberg. Monti je varna odločitev za naslednji korak udara bankirjev, ko bo evro kriza ugrabljena za koncertiranje še več moči v roke taistih ljudi, ki so jo povzročili že v začetku. »To je tolpa kriminalcev, ki nam je prinesla finančno katastrofo. Kot bi naročili požigalcu naj ugasne požar,« komentira Alessandro Sallusti, urednik milanskega časopisa Il Giornale v lasti Berlusconijeve družine. Podobno, ko si je grški premier George Papandreou drznil predlagati naj Grki na referendumu odločajo o »varčevalnih ukrepih«, je bil ta v nekaj dnevih odstranjen in zamenjan z Luckasom Papademos, nekdanji podpredsednik ECB, občasni profesor na Harvardu in višji ekonomist v Bostonskemu FED (Zvezne Rezerve). Papademos in Monti sta bila nameščena kot neizvoljena voditelja iz razloga, ker »ne bosta odgovarjala javnosti«, opomni Faris in ponovno ilustrira fundamentalno diktatorstvo in nedemokratičnost celotne Evropske Unije. Juriš na pogubno retoriko o kolapsu evro območja je lahko še ena zvijača za koncentracijo moči v roke EU, da bi ustvarili še bolj centralizirano Evropsko ekonomsko vlado, ki bo diktirala odločitve vsem državam članicam. In glej, v Evropski Centralni Banki se zdaj hvalijo kot rešitelj evrocone, s posojili Italiji, Franciji in Španiji. In kdo je bil nastavljen za predsednika Evropske Centralne Banke kot »rešitelj Evrope«? Nihče drug kot Mario Draghi – nekdanji podpredsednik Goldman Sachs International. Mar zaznavate trend? Seveda bodo v teh posojilih kavlji, klavzule in pogoji, ki bodo dosegli prav to kar so EvroKrati želeli doseči že od samega začetka, bolj zbližano »politično unijo«, kot je povedala nemška kanclerka Angela Merkel, ali z drugimi besedami, zvezno superdržavo, ki bo odstranila drobovje nekdaj suverenih in neodvisnih Evropskih narodov in jih predala v Bruselj. Celotna EU dolžniška kriza ni nič drugega kot očitni bančni državni udar, osnovan pooblastiti taiste finančne teroriste, ki so povzročili začetni propad v letu 2008 z nenadnim umikom ogromnih količin kreditov s trga. Prevaranti ki so izstrelili mehurček že na začetku, zdaj sami sebe postavljajo v vloge junakov, ki naj bi rešili svet pred svetovno depresijo – za ceno Evropskih nacionalnih držav, ki bodo predale nadzor nad svojim gospodarstvom, neizvoljenim EU diktatorjem, kot je Herman Van Rompuy in Jose Manuel Barros
Nimivseeno
20. 12. 2011 15.19
+2
"Daj mi nadzor nad denarjem naroda in mi je vseeno kdo naredi to zakonodajo." - Mayer Amschel Bauer Rothschild
Platon23
20. 12. 2011 21.18
+4
daj mi nadzor nad državno valto in vseeno mi je kdo piše njene zakone! lp
yarrick
21. 12. 2011 11.01
+1
same teorije zarote vidiš v teh ljudeh , daj se pomiri no malo. //sarcasm off .Itak da so to neizvoljeni predstavniki kapitala.le kdo pri zdravi pameti bi predlagal UNIČENJE finančne neodvisnosti posamezne države? zgolj tisti ki upa na velik dobiček od vsega skupaj, in nne, to NISMO plebejci ampak elita zgoraj. Se mi zdi da bodo zopet porabili stro taktiko; najprej sesuli evroobmočje, pahnili svet vb krizo in potem po nekaj mesecih \"trdih pogajanj in odrekanj\" bodo ponudili rešitev; BOLJ FINANČNO in GOSPODARSKO povezano unijo, ki ne bo imela drugih nacionalnih interesov razen EU. in naši politiki kot so, bodo ta predlog Z VESELJEM SPREJELI. Upam ljudje da se zavedate kaj to pomeni, in upam da ko bo prišel časa da se boste odločili PO ZDRAVI PAMETI in ne po tem kar vam oni skoz dopovedujejo.Preberite knjige, poglejte si kak dokumentarec, vse je boljše kot pa slepo zaupanje nekomu ki NAJ BI NAS VODIL (sploh če so NEIZVOLJENI od ljudstva)...
Jožajoža
20. 12. 2011 14.29
+3
saj ni toliko. vsak slovenec bo prispeval po 500 evrov na glavo. pa saj ne bo teško, ko je pa povprečna plača v sloveniji o 2000 evrov do 3000 evrov za delavski sloje in od 20 000 evrov do 30 000 za župane, javne uslužbence in politike. tako, da milardo ne bo težko prispevat. aja. pod janševo vlado pa je bilo baje še boljše, samo jaz sem imel takrat 420 evroc plače
tony_abcde@yahoo.com
20. 12. 2011 14.26
+6
spet se bo delilo bonuse v miljardah
gonisevpizdo
20. 12. 2011 14.16
+4
Mi smo naj lačni, glavno da damo drugim (in seveda v žep politikov).
tepee
20. 12. 2011 14.00
+2
seveda,mi k mamo.......
Nimivseeno
20. 12. 2011 13.54
+6
Ko banke ustvarijo denar, s tem ko odobrijo posojilo, ustvarijo le glavnico. Vendar pa pričakujejo vračilo glavnice z obrestmi. Banka ne ustvari obresti, temveč od ljudi pričakuje, da bodo to dodatno količino denarja zaslužili skozi poslovanje z drugimi ljudmi. V resnici nobena banka ni nikoli ustvarila tega denarja, in enačba se ne izide, saj lahko edino banke ustvarjajo denar, in vsem bankam je treba poplačati več, kot so posodile. (1) Kako torej posojilo, za katerega obresti nikoli niso bile ustvarjene, odplačamo? V osnovi moramo za plačilo obresti na posojilo uporabiti glavnico nekoga drugega. To, da denar za plačilo obresti ni ustvarjen, povzroča pomanjkanje. Ljudi prisili, da tekmujejo med sabo za denar, ki ni bil nikoli ustvarjen – ter jih kaznuje z bankrotom, če ne uspejo.