Tujina

'Slovenija bo ratificirala protokol'

Zagreb / Ljubljana, 21. 01. 2009 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
50

Hrvaški premier Sanader je prepričan, da bo Slovenija ratificirala protokol o vstopu Hrvaške v Nato. Proti ratifikaciji sta se opredelili le SNS in SLS. Tako še vedno v DZ obstaja dvotretjinska večina.

Hrvaška predsednik ter premier Stipe Mesić in Ivo Sanader
Hrvaška predsednik ter premier Stipe Mesić in Ivo Sanader FOTO: Reuters

Hrvaški premier Ivo Sanader je danes v Zagrebu ocenil, da ne obstaja nobena ovira za sklenitev procesa ratifikacije protokola o vstopu Hrvaške v Nato. Po srečanju državnega odbora za članstvo Hrvaške v Natu je izrazil prepričanje, da bo tudi Slovenija omenjeni protokol ratificirala.

"Ne vidim nobenega političnega problema ali ovire na poti sklenitve procesa ratifikacije," je novinarjem zatrdil Sanader. Kot je dodal, mora protokol ratificirati še osem držav članic Nata. Na novinarsko vprašanje, ali misli, da bo Slovenija zavlačevala z ratifikacijo, je izrazil prepričanje, da ne bo problema in da bo Ljubljana protokol ratificirala.

Generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer
Generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer FOTO: Reuters

"Tisto, kar je bilo nekoč oddaljeno, je sedaj zelo blizu," pa je ocenil hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki skupaj s Sanaderjem in predsednikom sabora Lukom Bebićem vodi državni odbor za članstvo v Natu. Vstop v zvezo Nato je – poleg pridružitve Evropski uniji – strateška prioriteta hrvaške države.

Ratifikacija omenjenega protokola v vseh članicah Nata je pogoj za članstvo Hrvaške v Natu, ki ga tako Hrvaška kot tudi Albanija pričakujeta aprila letos na vrhu zavezništva.

Sanader je danes tudi ponovil, da bo povabil slovenskega kolega Boruta Pahorja na rokometno tekmo na Hrvaško, da bosta "malo vodila tudi rokometno diplomacijo". Ob tem je poudaril, da sta Hrvaška in Slovenija prijateljski državi in da so vprašanja, ki ju ločujeta rešljiva.

Proti sta le SLS in SNS

Predsednik SNS Zmago Jelinčič
Predsednik SNS Zmago Jelinčič FOTO: Dare Čekeliš

Poslanska skupina SLS je predlagala odlog ratifikacije pristopnega protokola Hrvaške k zvezi Nato. Zahteva namreč, naj se najprej odbor DZ za zunanjo politiko seznani z vsemi dokumenti, ki jih je sosednja država podala v postopku pogajanj za pristop k zavezništvu.

Je pa že znano stališče SNS, saj vstopu Hrvaške v Nato odločno nasprotujejo. Dejstvo je, da je Hrvaška na pristopnih pogajanjih predstavila enake dokumente kot v pogajanjih z EU, je povedal predsednik stranke Zmago Jelinčič. V svojih papirjih je deklarirala Trdinov vrh kot hrvaško ozemlje, jurisdikcija njene vojske pa naj bi segala do sredinske črte v Piranskem zalivu. "To je nedopustno. Slovenska vlada se je do danes sprenevedala, da tega ne ve,“ je dejal. "Če bo državni zbor glasoval za vstop, bo SNS storila vse za naknadni referendum za preklic vstopa. Če ne drugače, bomo spravili ljudi na ceste in pred parlament. Vendar ne tako nežno kot sindikati,“ je zagrozil.

Koalicija za ratifikacijo v SDS še neodločeni

Prvaki koalicijskih strank so se dogovorili, da bodo vsi poslanci njihovih strank glasovali za ratifikacijo omenjenega protokola. Iz SDS pa so sporočili, da bodo o tem odločali v ponedeljek.

V državnem svetu za preložitev odločanja o ratifikaciji

Državni svetniki so na današnji seji z 19 glasovi proti 12 pritrdili mnenju komisije DS za mednarodne odnose in evropske zadeve, da bi moral državni zbor preložiti odločanje o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v zvezo Nato ne glede na sprejeto časovnico vključevanja povabljenih držav v zavezništvo.

Pri tem je po mnenju večine svetnikov treba upoštevati zadržke, ki izhajajo iz odprtih vprašanj v odnosih s Hrvaško. Kot so med drugim zapisali v mnenju, se EU in zveza NATO dopolnjujeta.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marija120
29. 01. 2009 20.01
Pa kolko sam zadnjič poslušala enega Slovenskega politika je povedo da je Trdiniv vrhapsolutno Hrvaški.
marija120
29. 01. 2009 19.58
Kaj toti nacionalist tukaj dela
weber1
22. 01. 2009 10.59
O bog , reši nas teh pokvarjenih Hrvatov....AMEN......
smraadek1
22. 01. 2009 10.51
Živjo-žalostno je to da bi se lahko najprej zmenili za mejo nato pa Nato in EU. lp
Slovenc07
22. 01. 2009 07.59
Ma dej sanader ti boš govoru kaj bo Slovenija naredila.....lopov nesmramen.
smalek2
22. 01. 2009 07.51
gjuro007 Sem prepričan, da si dobol GRIPO in maš visoko temperaturo, pa si začel BUNCAT !!! Zato ti oprostim in te prosim, da ko ozdraviš, da se ponovno javiš OK. Zdaj pa lepo spat in se vun ZAŠVICAT gjuro007!!!
smalek2
22. 01. 2009 07.46
Ivo Sanader bi rad z Pahorjem reševal tako resna POLITIČNA vprašanja na ( po njihoven: na rukometnoj utakmicI). Tukaj je Pahor pokazal POLITIČNO ČAST in vsaka mu ČAST, da je odklonil !!! Takšne pomembne stvari se resnično ne odvijajo na "UTAKMICAH" oz. "NA PIJACIH". Ne morem si pomagati, toda tile hrvaški politike me spominjajo na italijansko mafijo "COSANOSTRO" - (naša stvar), da rešujejo tako pomembne politične zadeve na tekmah, v igralnicah, tržnicah ... ŠE DOBRO, DA GA NI POVABIL V BORDEL ;) !!!
gjuro007
22. 01. 2009 00.15
Vsem tistim... ...ki govorite v množini- tipa "ne bomo dovolili" ali pa "MI bomo zahtevali" ter "MI bomo preprečili" in še "MI bomo razpisali"- sporočam, da tega (sploh pa po današnjem super pozitivnem nastopu Jurija, ki je debilnemu manekenu BORATU po/dokazal kako in kaj mu gre) NE POČNO VEČ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Niste sami in niste edini- kot kaže se tistih 13% počasi veča in vedno več je ljudi, ki so pripravljeni misliti s svojo glavo...BORAT Pahor itak vse počne zavoljo notranje političnih točk, a se je malo zaj.... V koliko boste VI razpisali referendum, bomo pač MI razpisali KONTRAREFERENDUM ali kakršno koli drugo pravno obliko, ki bo VAM ZAPRLA GOBEC... Zdaj pa se lepo napušite qrca in glave v pesek pa tiho bit!!!
mani21
21. 01. 2009 23.54
x-man7721.01.2009, 17:041 ¨SLOVENCI!!!!! NE RATIFICIRAJTE PROTOKOLA ZA NATO! REŠITE HRVAŠKI PRORAČUN! NATO - METANJE DENARJA Nije istina! Ukoliko Hrvatska nebi ušla u NATO onda bi morala izdvajati barem duplo više novaca za vojsku s obzirom da je onda nitko nebi branio. Umjesto 2 milijarde eura za modernizaciju vojske uložili bi mininum 4 milijarde! NATO je zakon!
yukatan
21. 01. 2009 23.32
Kot je ze nekdo napisal: Ce ne bodo pristopili k NATU je to za hrvaski narod samo plus. Kaj pa naj bi imeli od clanstva v NATU? Kaj imamo pa mi?
minnaema@yahoo.com
21. 01. 2009 22.51
Eh v teh pragmatičnih dejanjih- esplcitno " ali sosednja Hrvatska v NATO ali NE" bi morala biti v naši državi večja koherenca in sinergija & predvsem- brez "popuščanj" in kompromisov - lepo prosim !
alc19@email.si
21. 01. 2009 21.12
ma lahko se na glavo obrnejo NE bo ostal dokler ne bodo ta svoj ošabno negravžni ego dol dali in pogledali realnost takšno kot j
SBP
21. 01. 2009 21.12
Hrvaški EU NATO = NE!
secviko
21. 01. 2009 21.10
Menim, da je vstop Hrvaške v Nato še kako povezan z vstopom v EU. Po mojem mnenju bi moral Nato že sedaj ukrepati proti Hrvaški ne pa, da bi jo v zvezo sprejemal saj že sedaj zaseda naše ozemlje. Kaj bi bilo šele potem, ko bila Hrvaška sprejeta v nato in EU? Zato se mi zdi bilo kakšen sprejem Hrvaške kamorkoli čist skregan z vsem razumom. Glede pogajanj pa menim, da SLO ne razume izraza "pogajanja", kajti pogajaš se za nekaj več ali vsaj toliko kot ti pripada, mi pa se pogajamo za manj. To pomeni če želijo Hrvati del Pirana potem naj bi se mi pogajali za obsežen del Istre, rezultat pogajanj pa naj bi bil nekje vmes, torej daleč vstran od Dragonje proti Hrvaški. Ukrepi: že zdavnaj bi morali zapreti mejo s Hrvaško in prekiniti vse odnose in morda vprašati Buša za kakšen nasvet, kajti on verjetno nebi gledal kako ti sosed posegal v prostor - torej diplomacija s Hrvati očitno ne gre in že nekam dolgo traja. Ne razumem Jaševih in drugih uglednih izjav naših politikov izjav češ da vstop Hrvaške v NATO nima zveze z vstopom v EU . Na Sečovlju imam majhen čoln in upam, da bo še nekaj časa na slovenski zemlji. Mesič in zgodovina je veliko vprašanje, naj se vpraša čigav je bil Dubrovnik in tako dalje.... Hej wake up Slovenija. Vlado, Slovenija
matej962
21. 01. 2009 20.45
Ni to navadni EU ne Hrvaški, to bi bilo malce bolj resno. Tukaj se Amerika vpraša. Za takšno ne je treba imeti jajca. Kratko in jasno ni kaj!
12345s
21. 01. 2009 19.35
Če so in NATO in Hrvaška "za",sem tudi jaz.
Buena Vita
21. 01. 2009 19.15
samo eno lahko rečemo NE
gameboy
21. 01. 2009 18.52
NI ME SRAM, DA IMAMO TAKO VLADO, AMPAK MI GRE KR MAL NA BRUHANJE!
gameboy
21. 01. 2009 18.50
BRAVO JELINČIČ!
prognostik
21. 01. 2009 18.48
Ja kako pa bo šla tako velika hrvaška v tako mali nato?