Tujina

Slovenka v Londonu: Noči niso varne, ljudje so raje doma

London, 09. 08. 2011 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ni.J./M.K.
Komentarji
81

Londonske nemire občutijo tudi Slovenci, ki tam živijo. Nadja Rajgelj, ki živi v soseski Hackney, kjer so bili večji izgredi, je tako le s težavo prišla iz službe domov. Aleš Adamič pravi, da se prebivalci bojijo novih uničevalnih pohodov.

Nadja Rajgelj
Nadja Rajgelj FOTO: osebni arhiv

V soseski Hackney, kjer je bilo včeraj precej nemirno, živi Slovenka Nadja Rajgelj, ki poudarja, da še zdaleč niso prizadete cele soseske Londona, ampak gre za posamezne dele znotraj teh. "Zaenkrat se vse dogaja v predelih, kjer so trgovine, vendar je res, da veliko ljudi živi tudi v stanovanjih nad temi trgovinami," je razložila. Dodala je, da sama živi približno kilometer in pol od kraja, kjer je bilo včeraj zvečer precej nemirno.

"Začelo se je ob približno štirih popoldan po lokalnem času. Železniška postaja, preko katere navadno potujem domov iz službe, je bila v centru dogajanja, zato sem morala za pot domov izbrati drugo opcijo, in sicer avtobus; tudi tukaj se je zapletlo, ker smo na določeni točki naleteli na goreče zabojnike za smeti, torej avtobus ni mogel nadaljevati poti. Takrat smo vsi zapustili avtobus in jaz sem šla nato po nekih okoliških poteh peš domov. Od daleč sem lahko videla precej 'protestnikov', vsi večinoma s kapucami na glavah, ki so metali naokoli različne predmete in zažigali smetnjake; vse naokrog je bilo polno policijskih avtomobilov in neprestano dva helikopterja v zraku; ko sem bila enkrat doma, nemirov nisem več čutila, vendar pa je bilo mogoče se dolgo slišati oba helikopterja," je opisala dogajanje.

Dodala je, da se zaenkrat počuti varno, a da je na ulicah mogoče čutiti napetost in da se je večina trgovin danes zaprla že zgodaj, ker nihče ne ve, kaj bo prinesel večer. "Delodajalec nas je danes poslal domov že ob enih, ker so dobili namig, da se pripravljajo nemiri v tistem delu (Islington)," je pojasnila.

Kot dodaja, se na slovensko veleposlaništvo ni obrnila, ker ne ve, kako bi ji lahko pomagali. Pravi, da je to najbrž bolj namenjeno turistom v Londonu. Meni tudi, da dogajanje odvrača turiste, saj imata tudi njena prijatelja, ki bi jo morala ta konec tedna obiskati, pomisleke.

"Londončani so zelo zgroženi in nihče ni pričakoval, da se lahko kaj takega zgodi tako na hitro. Najbolj zaskrbljujoče je najbrž to, kako malo uspe narediti policija v takih situacijah in kako hitro zadeve uidejo iz rok, če se vse dogaja na več koncih hkrati," je še povedala in dodala, da bo najbrž danes precej odločilna noč, saj bo na ulicah 16.000 policistov.

Čiščenje Londona - 3
Čiščenje Londona - 3 FOTO: Reuters

Izgredniki ne izbirajo lokacij

Včeraj zvečer je bilo slišati veliko policije na cestah, veliko siren, pa je v telefonskem pogovoru povedal Slovenec iz Londona Aleš Adamič. "Z ženo sva spremljala dogajanje zvečer, da bi videla, kaj se dogaja in v katerih okoliših so ti izgredi, vendar ni bilo v naši neposredni bližini. Enih pet minut z vlakom od našega doma je bil najbližji izgred. Drugače pa izgredniki ne izbirajo lokacij, ampak začelo se je v bolj revnih predelih. A ni ti vseeno, če si tu," je poudaril.

Dodaj je, da z ženo ne nameravata zapustiti mesta, čeprav je bilo res kritično. "Definitivno bo to imelo vpliv tudi na olimpijske igre, ki bodo tu naslednje leto oz. po mojem mnenju se bodo zelo potrudili, da bodo te izgrede nekako zgladili. Zagotovo se pa to pozna na turizmu 'last minute'," je še povedal. Od žene, ki je obiskala eno izmed ogroženih četrti, pa je izvedel, da so lastniki trgovin v strahu pred novimi napadi in krajami okna zadelali z deskami.

Turisti še preplavljajo mesto

Petra Vaupotič, ki prav tako živi v Londonu, je za 24ur.com povedala, da se izgredi dogajajo v predelih mesta, kjer živijo marginalizirane etnične manjšine, ki so izločene iz družbe zaradi večletne nezaposlenosti.

Sama živi v zahodnem delu Londona, ki zaenkrat ni bil prizadet. "Ulice Londona so trenutno zelo varovane, tudi število policistov se je drastično povečalo. Žal pa noči niso varne in se zvečer raje zadržujem doma. Londona ne nameravam zapustiti, je pa potrebna izjemna previdnost. Življenje podnevi poteka povsem normalno," je pojasnila.
 
Kot je še povedala, so bili deli, kjer so izgredi, že pred tem znani kot "bolj problematični". A pred tem napetosti v mestu ni bilo čutiti. Vaupotičeva dodaja, da sedaj prevladuje negativna energija. Ulice in drugi javni prostori so prazni, ljudje pa so večinoma doma. London pa je kljub vsemu še vedno preplavljen s turisti, a se ti zadržujejo pretežno v hotelih oz. v strogem središču mesta, ki je močno varovano, še pojasnjuje.

Izgredi v Londonu - 6
Izgredi v Londonu - 6 FOTO:

MZZ: Izognite se krajem, ker so izgredi

V luči nemirov na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) Slovencem, ki so v britanski prestolnici, svetujejo izredno previdnost. Izogibajo naj se krajem, kjer potekajo izgredi, še poudarjajo na MZZ in priporočajo, naj upoštevajo navodila policije ter spremljajo dogajanje v medijih.

Tudi sicer na MZZ svetujejo, naj potniki, ki so v državi, kjer so nemiri, ohranijo mirno kri. Popotnikom predlagajo tudi, naj prostovoljno pustijo podatke o svojem potovanju na konzularnem sektorju. Tako na MZZ vedo, kje je popotnik in ga kontaktirajo, če je to treba.

Če je popotnik v državi, kjer ni slovenskega veleposlaništva, se lahko obrne na veleposlaništva drugih držav članic EU. Med članicami namreč obstaja konzularno sodelovanje in pomoč državljanom v stiski. Na MZZ svetujejo tudi, naj imajo potniki s seboj seznam kontaktnih številk veleposlaništev ter ministrstva.

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Redtop
10. 08. 2011 22.02
+1
le kdo ropa trgovine?kamor kol pogledaš sami priseljenci...
damirg@email.si
10. 08. 2011 19.22
vstaja imigrantov...
xelA
10. 08. 2011 18.04
ova se je navila doma preden je začela govorit.
McCreamy
10. 08. 2011 17.10
Spominja me na filem, ki ga trenutno vrtijo v kinu, Vstaja planeta opic.
Blue Dream
10. 08. 2011 15.25
lol ka so jo na konc lepo odrezali iz etra hahahahaha ... . GOSPA CVETKOVIC JA JA HALO ... smo vse razumeli in upamo da bo vse najbolse :D hehe če pa naklada pa nč ne pove
Ales Adamic
10. 08. 2011 14.46
...niti 50% ni tako strasno, kot porocajo mediji. London je 8mio mesto, seveda so pozgane stavbe in za lastnike trgovin so napadi sok, hkrati so tudi odraz nezadovoljstva, frustracij, nekateri pa izkoristijo priliko za kriminal. Ko gledam "porocanje" na Slo TV je vse skupaj maksimalno napihnjeno in ne odraza realne slike. 95% stvari tukaj v Londonu funkcionira normalno, ni vojnega ali obsednega stanja.
rudra
10. 08. 2011 14.37
SLOVENKA LETA!
PSIHOTERAPEVT
10. 08. 2011 13.28
lol ka so jo na konc lepo odrezali iz etra hahahahaha ... . GOSPA CVETKOVIC JA JA HALO ... smo vse razumeli in upamo da bo vse najbolse :D
Ca6e
10. 08. 2011 13.03
armand_hammer10.08.2011, 09:551 Seveda so ti kozmopolitski Slovenci oz. otroci tajkunske elite raje doma, ko pa se zunaj zbira horda nemočnih in revnih, ki je prišla po to, kar jim razni tajkuni jemljejo že celo življenje. In ti s tem upravičuješ da revnim požgejo še to kar imajo ali kaj!!! Mislim logika 100 na uro!
cupaslo
10. 08. 2011 12.54
Nekdo ze hoce da se to dogaja. Kaj pa so tako dolgo zatirali hooliganstvo zdaj pa majo:D Sem proti hooligantsvu samo ce folk nima nic nima kaj za izgubit.
northstar2083
10. 08. 2011 11.22
ker če slovenka pove, kaj to pomeni, da moramo biti bolj ganjeni ali kaj? kakšne * so ti novinarji..
Suckhead
10. 08. 2011 11.02
Sami sebi škodo delajo bogatuni se jim pa smejijo. Prav jim dam js bi se takim ljudem tudi smejo k se ne znajo obvladati.
armand_hammer
10. 08. 2011 09.55
Seveda so ti kozmopolitski Slovenci oz. otroci tajkunske elite raje doma, ko pa se zunaj zbira horda nemočnih in revnih, ki je prišla po to, kar jim razni tajkuni jemljejo že celo življenje.
proofreader
10. 08. 2011 09.55
Libijski uporniki so protestnike v Londonu priznali kot legitimnega predstavnika Velike Britanije. Pozivajo NATO naj brate zaščiti z bombardiranjem vladnih objektov .
boy_
10. 08. 2011 08.35
folk če gre ker v london nj mi prnese iz trgovine eno LCD televizijo....pa če je lohla bele barve da mi bo pasal k vijoličnem pohištvu :)
armand_hammer
10. 08. 2011 08.25
Kako zelo se bojijo ti slovenski elitneži in otroci tajkunov, ki živijo v Londonu, New Yorku, Parizu...
beton
10. 08. 2011 08.17
'Slovenka v Londonu' ...dokajžite da ste Slovnci in ne Slovenceljni in ostanite raje doma!
Tonček Balonček
10. 08. 2011 07.57
Zanimivo je, da po Londonu šarijo huligani, po Damasku, Tripolisu in Sani pa borci za demokracijo. Kako različen je ta svet! In ko ti neka valda v mesto pošlje 16.000 policistov, to je za štiti slovenske vojske, se človek vpraša ali ni morda v Britaniji nastopil čas za spremembe. Bodo morali naši fantje tudi tja?
missBalthazar
10. 08. 2011 03.17
blinx 88 sama zivim v londonu... po tvoji izjavi sklepam da vam ni ravno jasno kaj se tu dogaja. terorizem...mladina ropa in poziga trgovine itd. ...ljudje masovno ostajajo brez zaposlitve kot posledica tej norisnici..tako da tvoja izjava da folk v Sloveniji nima jajc...prosm lepo!nevem kako ti bi blo vsec ce bi ti nekeka dneva ljudje iz soseske oropali trgovino, zazgali stanovanje..to je tocno to kar dela mladina tu, skodi lastnemu narodu. to ni protest ampak cisti pohlep!
RoccoS
10. 08. 2011 02.42
Naši politiki pokradejo več, kot lahko londonska mladina polomi!