Tujina

Slovenci rešili hrvaško turistično sezono

Zagreb, 10. 08. 2009 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški minister za turizem Damir Bajs je dejal, da so letošnjo turistično sezono, na katero je vplivala globalna kriza, rešili Nemci, Slovenci, Avstrijci in Italijani.

Nemci, Slovenci, Avstrijci in Italijani so rešili letošnjo turistično sezono, je v pogovoru za Jutarnji list dejal hrvaški minister za turizem Damir Bajs. Poudaril je, da so bili ravno slovenski turisti najštevilnejši na hrvaški obali julija letos, po številu obiskov in nočitev pa so bili drugi v prvih sedmih mesecih, takoj za Nemci. 

Sončni zahod nad Dubrovnikom
Sončni zahod nad Dubrovnikom FOTO: Reuters

Dejal je, da je bilo slovenskih turistov letos "le nekaj manj" kot lani v enakem obdobju. Bajs pa je spomnil, da je Hrvaška sprožila posebno turistično kampanjo tudi v Sloveniji, kar je po njegovem mnenju prispevalo k dobremu turističnemu obisku. Poudaril je, da je Hrvaška letos potrojila denar za propagandno kampanjo ter da sta javni in zasebni turistični sektor vložila 28 milijonov evrov v različne turistične kampanje.

Na Hrvaškem so domači gosti očitno zatajili, saj se je julija na Jadranu modilo 12 odstokov manj gostov, v zadnjih sedmih mesecih pa beležijo kar 11-odstoten upad. Najmanj domačih gostov beležijo na območju Šibenika.

V zadnji sedmih mesecih je Hrvaško obiskalo okoli 5,6 milijona turistov oziroma 5 odstotkov manj kot v enakem obdobju lanskega leta. Zabeležili so okoli 30,36 milijona nočitev, kar je tri odstotke manj kot leta 2008. Ti podatki kažejo, da je vsak turist v povprečju prenočil za 5,4 dni. Bajs je še dejal, da je ta upad turistov še sprejemljiv, še posebej, ker so pred nekaj meseci nekateri na Hrvaškem napovedovali kar 25 odstoten upad turistov. Omenil je še, da je njihova resna konkurena le Tunizija, so pa po prihodu turistov pred Francijo, Grčijo, Španijo in Portugalsko.

Nič drugače kot po navadi

Na novinarsko vprašanje, zakaj na ministrstvu niso sprožili kake bolj originalne kampanje, kot je na primer nakup slovenskih vinjet tujcem, ki prihajajo na Jadran, je Bajs odgovoril, da bi stroški za vinjete za vsakega gosta na hrvaški obali znašali približno 160 milijonov evrov. Pojasnil je, da je celotni proračun ministrstva za turizem nekaj več kot 27 milijonov kun, kar sta dva promila državnega proračuna. "Kot minister turizma moram z omenjenima dvema promiloma zagotoviti 16 odstotkov BDP v močni konkurenci na tujih trgih," je še odgovoril Bajs.

Na Hrvaškem najmanj domačih gostov beležijo na območju Šibenika.
Na Hrvaškem najmanj domačih gostov beležijo na območju Šibenika. FOTO:

Na novinarsko vprašanje, ali je bilo kaj incidentov s Slovenci glede na napeto politično stanje med Ljubljano in Zagrebom, pa je Bajs odgovoril, da ni bilo "nič drugače kot sicer". Bajs je sicer med drugim pohvalil tudi goste iz Ukrajine, Poljske in Srbije, ki se jim je po njegovih besedah prav tako treba zahvaliti za rešitev sezone hrvaške obale, ne le omenjenim gostom, ki redno v velikem številu prihajajo na Hrvaško.

Hrvaški minister za turizem pričakuje, da bodo letošnji prihodki od turizma znašali približno sedem milijard evrov. "Ne želimo napovedati, kakšen bo padec, sicer pa pričakujemo približno sedem milijard evrov prihodkov od turizma. Vse, kar bo okrog omenjene številke, bo dobro. Lani smo imeli od turizma 7,3 milijarde evrov prihodkov," je še povedal Bajs.
 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drum
16. 08. 2009 21.48
mali kekec,kako bi bilo,ko bi se naučil najprej govoriti in šele potem pisati, kar misliš, da imaš v mali glavi.
korenoff
11. 08. 2009 14.39
Purgerica.. 10.08.2009, 23:51 4 Toliko o vašem bojkotu hrvatskog mora:)) Saj razumem humor, vendar bi vseeno poudaril, da bojkot hrvaškega morja obstaja le med slovenci, katerim politika pere možgane. Jaz se požvižgam na vse kar se dogaja.
vinadap
11. 08. 2009 10.28
Počakajmo do jeseni,ko se bo potegnila črta,in ne koliko ljudi je prišlo na hrvaško obalo,v vsakem primeru manj,kot lansko leto. Važno je,koliko denarja pusti človek na dopustu.
bunto
11. 08. 2009 09.50
mali-kekec
11. 08. 2009 08.53
Ustvari da vam je kje bolše se lahko pove, da si lahko privoščite zaobilazili bi Hrvašku v širokom loku! Ali daleke počitnice so zelo drage a narod pa nima!
mali-kekec
11. 08. 2009 08.50
lufthansi 10.08.2009, 22:20 0 Koncno so uvideli in priznali,da mi Slovenci in Ostali tudi nekaj prispevamo Hrvatom,upam da niso samo lepe govorice,ampak vseeno ne damo nase zemlje,ce mislijo s to pohvalo nas preslepiti se motijo,na koncu se vidi da jih vseeno ne mrzimo kot je Sanader dejal da zaradi nas in EU,niso prisli naprej.Dobra gesta Slovenije in EU,smo dokazali svoje zdaj so na vrsti Hrvati in le enkrat priznajo da so res odvisni tudi od drugih,ter da smo Slovenci dokazali,da nismo hudobnezi kot nas je predstavil Sanader.Da Hrvati lahko v prihodnje racunajo se vedno na nas,upam na boljse case za vse nas. kakšna PARANOJA stari! Turisti in mejni spor nimajo nobene veze, kaj te fleša-kdo da popusti Slovenija???? Valjda se od Hrvaške zahteva da popusti in mimo mednarodnega prava brez sodišča sloveniji prepusti onoliko koliko je Sloveniji fit! Ja vi bi po načelu velikega obiska in rešitve HR turizma pri mejnem sporu mogoče kakšne kredite??? A mednarodno pravo putem katerega se meje med državami določajo???? heeheheh Vi računajte na nas, da je vama kje boljše sigurno nebiste dolazili u Hrvašku!
sencasrca
11. 08. 2009 00.31
hlapec bo hlapec in hlapec bo ostal..cagav fant...
Purgerica..
10. 08. 2009 23.51
Toliko o vašem bojkotu hrvatskog mora:))
SLOHaider
10. 08. 2009 22.20
Koncno so uvideli in priznali,da mi Slovenci in Ostali tudi nekaj prispevamo Hrvatom,upam da niso samo lepe govorice,ampak vseeno ne damo nase zemlje,ce mislijo s to pohvalo nas preslepiti se motijo,na koncu se vidi da jih vseeno ne mrzimo kot je Sanader dejal da zaradi nas in EU,niso prisli naprej.Dobra gesta Slovenije in EU,smo dokazali svoje zdaj so na vrsti Hrvati in le enkrat priznajo da so res odvisni tudi od drugih,ter da smo Slovenci dokazali,da nismo hudobnezi kot nas je predstavil Sanader.Da Hrvati lahko v prihodnje racunajo se vedno na nas,upam na boljse case za vse nas.
Cobra007
10. 08. 2009 21.43
Hrvaška ima zelo lepo morje..in je za nas zelo blizu... tako da ja...se bomo letovali na Hrvaškme...))..
bananika
10. 08. 2009 20.44
no...bo še kateri hrvat rekel...da Slovenci ne rešujemo njihovih r....?
alterego
10. 08. 2009 20.17
bravo, Slovenci!
dražek85
10. 08. 2009 20.00
pa tok so bli eni žlehtno nastrojeni...pa se je izkazalo ravno obratno, turizem pri nas je v dost slabšem stanju kot pa pri sosedih hrvatih. pregovor pravi kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade!
unja1m
10. 08. 2009 20.00
jest nobenega patriota ne silim naj gre na hrvaško
edoz.
10. 08. 2009 19.50
Seveda domačih gostov ni bilo veliko na svojih obalah, ker jih je Sanader pripeljal na rob bankrota. Me močno zanima koliko Slovencev si bo drugo leto lahko sploh privoščilo dopust na morju. Verjetno dosti manj.
Tonček Balonček
10. 08. 2009 19.47
Če se politiki ne morejo zmeniti o mejah in drugem, je to apč njihov problem, ne moj in zaradi etga ne bom Hrvatov in Slovencev niti za militetre bolj ljubil ali sovražil. Hravatje pač hodijo k nam smučat in planinarit, mi pa k njim na morje, ne gelde na dnevmno politiko in dokler bo tako, sta naroda kolikor toliko zdrava, ko bodo pa nasedali hujskačem, bo pa vs eskupaj ena sama žalost! Kot da ima morje ali gora, riba, gams ali sneg narodnost in potni list?! Bedno!
Tonček Balonček
10. 08. 2009 19.44
Sam sem bil letos na Hrvaškem že ene sedemkrat, ponavadi po par dni, noben obiskl ni nikjer evidentiran, saj s ekot lastnik neprimičnine tam nikoli ne prijavljam, Takšnih nas na hrvaško hodi iz Slovenije več kot stotisoč in nas ne zajemajo nikakršen statistike obiskov, nolitev, prehodov meje, nakupov bvinjet itd., zato je vse to govoričenje o številkah popolnoma brez zveze.
aloalo
10. 08. 2009 19.40
boer
10. 08. 2009 19.38
smešno v hrvaških meidjih piše da so *podbacili* zelo so podbacili zelo
spartanec90
10. 08. 2009 19.34
važno da se hrvati sekirajo ker ne morejo v EU nekdo ki je nacionalni fanatik je normalno da se sekira.........