Tujina

'Slovenci morajo najti izhod iz blata'

Reka, 09. 09. 2009 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški akademik Rudolf meni, da so dogovori o meji blamaža za hrvaško politiko in znanost. Premierja Pahorja tudi obtožuje za poslabšanje odnosov med državama.

Dogovor med Ivico Račanom in Janezom Drnovškom je tako kot dogovor o meji z BiH "blamaža za hrvaško zunanjo politiko in diplomacijo, seveda pa tudi za hrvaško znanost, s katero se, žal, sploh niso posvetovali", je za današnji Novi list izjavil hrvaški akademik Davorin Rudolf.

Dodal je, da bo najbolj srečen, ko bo Hrvaška umaknila spore s Slovenijo z dnevnega reda, ker obremenjujejo obe državi.
Dodal je, da bo najbolj srečen, ko bo Hrvaška umaknila spore s Slovenijo z dnevnega reda, ker obremenjujejo obe državi. FOTO: POP TV

Reški časnik je v torek pisal o tem, da svetovalec zunanjega ministra Rudolf ne sodeluje v sedanjih pogajanjih s slovensko stranjo, kar je prvič od začetka pogovorov med Ljubljano in Zagrebom o sporu o meji. "Ne bom rekel, da sem izločen iz urejanja spora s Slovenijo, prej bi rekel, da me niso vključili," je dejal Rudolf. Po poročanju nekaterih medijev pa naj bi nesodelovanje Rudolfa pri pogajanjih razveselilo prav Slovenijo, ker naj bi bil vseskozi zahteven hrvaški pogajalec.

Kosorjevi želi veliko uspeha

Hrvaški premierki Jadranki Kosor in zunanjemu ministru Gordanu Jandrokoviću je zaželel uspeha: "Vem, da bosta branila hrvaške interese, sicer pa upam, da se bodo pred sklenitvijo končnega dogovora s Slovenijo posvetovali tudi s hrvaškimi pravnimi strokovnjaki."

Sicer pa Rudolf nima preveč zaupanja v tiho diplomacijo, ko gre za pogajanja s Slovenijo. "V resnih mednarodnih odnosih ni tajne diplomacije, ker zakon zavezuje javne uslužbence, da obveščajo javnost," je dejal Rudolf. Pojasnil je, da politiki ne morajo objaviti vseh podrobnosti, morajo pa povedati, kaj so "ključna vprašanja". Ocenil je, da "morajo Slovenci najti izhod iz blata, v katerega so zašli", slovenskega premierja Boruta Pahorja pa ima za "politično odgovornega za poslabšanje hrvaško-slovenskih odnosov, skupaj z delom slovenske politične elite".

Novi list na podlagi neuradnih informacij ugiba, da načrtujeta Kosorjeva in Pahor najprej urediti problem slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU, in sicer z vrnitvijo na "francoski kompromis".
Novi list na podlagi neuradnih informacij ugiba, da načrtujeta Kosorjeva in Pahor najprej urediti problem slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU, in sicer z vrnitvijo na "francoski kompromis". FOTO:

Kmalu dogovor med državama

V torek so se v hrvaških medijih pojavile izjave o tem, da naj bi mejni spor rešili v skladu z načrtom, ki upošteva tri točke. "Prvič, Hrvaška bo umaknila sporne dokumente, za katere Slovenija ocenjuje, da v pogajanjih med Zagrebom in Brusljem prejudicirajo hrvaško-slovensko mejo. Drugič, spor o meji bo urejal petčlanski svet strokovnjakov mednarodnega prava, trenutno pa potekajo pogajanja o njegovi sestavi. Tretjič, Slovenija bo odstopila od blokade hrvaških pogajanj, takoj ko bodo dosegli končni dogovor o prvih dveh točkah," je navedel hrvaški časnik navaja Nacional.

Večernji list je tudi poročal, da se bo širitev EU nadaljevala, kar so potrdila "številna optimistična razmišljanja" na neformalnem srečanju zunanjih ministrov držav EU v Stockholmu minuli konec tedna. "Da ob tem optimizmu Sloveniji sploh ni lahko, kaže tudi pomanjkanje njene prej zelo izražene bahavosti proti Hrvaški. Medtem ko so pred kratkim na vse strani govorili, da je Hrvaška problematična država, ker ima spore o meji z vsemi sosedami, so naenkrat odkrili, da so tudi sami v sporu z vsemi okoli sebe," piše dopisnik zagrebškega časnika iz Bruslja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinadap
10. 09. 2009 13.05
kvaka11 - pa mi smo že lepi čas v Istri,ne poznaš zemljepisa.
kvaka11
10. 09. 2009 12.27
vinadap, lopino stara pa gdje si kaj misliš, bute dobili istru ili ne???
vinadap
10. 09. 2009 12.24
korotan1 - jo spoštuje,samo zgodovine pa ne pozna,pravične seveda,zato ga je pa Kosarjeva skenslala,ker ji je vseskozi lagal,pa ne samo njej.
kvaka11
10. 09. 2009 11.09
Hrvati navodno potječu od Inaraca mogli bi mi tražiti malo teritorija u Iranu
maneno48
10. 09. 2009 09.18
bronco40 a hočemo kaj drugega, kot umik njihove lažnive dokumentacije ? umik dokumentacije za hrvate nič ne pomeni,ker oni hočejo še vedno ostat na okupirani Slovenski zemlji in morju, zato samo umik lažnivih dokumentov še zdaleč ni dovol !!!!!!!!!!!!! HRVATJE SE MORAJO U M A K N I T IZ SLOVENSKE ZEMLJE IN MORJA !!!!!!!!!!! MEJO PA UREJAT OD LETA 1945 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
maneno48
10. 09. 2009 09.05
za tega kvazi akademika je sprejemljiva samo kraja !!!!!!!!!!!!
kvaka11
10. 09. 2009 07.28
ne samo da morate nači put iz blata negi i iz govana u kojima plivate
justime
09. 09. 2009 23.23
raje poslušajte človeka ki ima zgodovino v malem prstu kot da tukaj bedarije pišete. ali ima slovenija kakšnega rudolfa z bilo kakšnim znanjem ???
mobius
09. 09. 2009 22.34
korotan1 09.09.2009, 20:35 0 Rudolf je nemški priimek kateri nima nič skupnega s slovani hrvaški akademik nima v sebi nič slovenskega ,le domovino svojo spoštuje. Se motiš sam je povedal, da je po eni liniji tudi slovenskega porekla tako kot tista ženska katera stalno na hrvaški strani sodeluje na hrvaški tv v oddajah ko je govora o pogajanjih o meji. Drugače pa se je moj kolega v klubu kjer sem vodil vadbo tudi pisal Rudolf in niti približno ni bil Nemec, sicer je pa Rudolf nemško ime najbolj znan je Rudolf Hess. pz!!!
bnam 2707
09. 09. 2009 22.08
Stari nategaso hopa vse,ki nimajo pojma o zgodovini.
darvil
09. 09. 2009 20.35
Rudolf je nemški priimek kateri nima nič skupnega s slovani hrvaški akademik nima v sebi nič slovenskega ,le domovino svojo spoštuje.
onbekend
09. 09. 2009 19.07
Ta akademik je pa veliko povedal o sebi. Toliko o njegovem (domnevnem ?) akademskem znacaju. Cestitam.
asan
09. 09. 2009 15.57
G. Rudolf izhod iz blata smo Slovenci izvedli leta 91 Hrvati so pa v blatu še vedno in čezdajle bolj se pogrezajo,ko pa bodo enkrat iztopili iz blata bodo še dolgo blatni in umazani.
mobius
09. 09. 2009 15.03
Tale RUDOLF ima tudi slovenske gene v sebi, vendar je v eni TV oddaji izjavil, da je 100% Hrvat in ko takšen človek ki se ima za izobraženega to izjavi, je popolnoma jasno, da je prodana duša, ki ne spoštuje svojih prednikov. pz!!!
est
09. 09. 2009 14.53
Če bi mi imeli take domoljube, bi bila meja veliko nižje kot se sedaj pogajamo.
Taj100
09. 09. 2009 14.50
Ta stari fašist naj gre rajš v pokoj. Hrvati bi morali končno začeti reševati vsa odprta vprašanja s sosedi in če en tak bučman to ureja, se ne bo nikoli rešilo ničesar.
samo56789
09. 09. 2009 14.35
Legalizacija hrvaške okupacije ozemlj sosednjih narodov je blamaža načel EU in NATA, ki so nastali prav zaradi obrambe demokracije, svobode in enkopravnosti ( delovanja pravne države), napram vsem hudim zločinom in nasiljem, ki so ji ga Evropi prinsesli nacizem, fašizem in komunizem v 20. stoletju.
samo56789
09. 09. 2009 14.29
Hrvati morajo vrniti vsa ozemlja, ki so si jih pridobili v vojnah in v času totalitarnih režimov prejšnjega stoletja na ozemlju bivše Jugoslavije. V obeh svetovnih vojnah so delovali na strani poražencev in poraženci morajo vrniti nakradeno in povrniti škodo, ki so jo storili s svojim nasiljem drugim. Dokler Hrvaška država okupira ozemlja sosednjih narodov nima kaj delati v EU in je glavni vir konfiktnosti in nestabilnosti na Balkanu.
boer
09. 09. 2009 13.49
ANgleški časopis SUN se sprašuje zakaj hrvaška nogometna reprezentanca posluša nazi-ustaške pesme pred začetkom srečanja z Anglijo in stem povezuje šport z genocdinimi dejanji Ustaškega režima.. sicer je pa pameten tale Rudolf zn aprovocirat se vid d ama pamet po Slovencu
petdan
09. 09. 2009 13.24
Ta g. Rudolf je sigurno eden izmed najzaslužnejših za dejstvo, da se v 18 letih ni bilo možno ničesar dogovoriti okoli mejnega spora, zato je prav, da ga je premierka Kosorjeva izključila iz nadaljnega procesa pogajanj.