Tujina

Novo slovaško vlado bo po odstopu premierja Fica sestavil Peter Pellegrini

Bratislava, 15. 03. 2018 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovaški predsednik Andrej Kiska je sprejel odstop premierja Roberta FIca in pristal na njegove tri pogoje. Mandat za sestavo vlade je takoj za tem podelil 42-letnemu Petru Pellegriniju, dosedanjemu podpredsedniku vlade, ki je imenovanje označil za "silno čast in tudi odgovornost".

Robert Fico ni več predsednik slovaške vlade.
Robert Fico ni več predsednik slovaške vlade. FOTO: AP

Slovaški premier Robert Fico, ki se je znašel pod pritiskom opozicije po umoru slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka konec februarja, je svoj odstop ponudil v sredo, ko je odstopil tudi slovenski premier Miro Cerar.

Še ena podobnost med državama Slovenijo in Slovaško ni ušla vselej budni tvitosferi, ki je že opozorila, da sta premierja izbrala pravi trenutek za novo zmedo v medijih.

Po umoru novinarja Kuciaka je odstopilo že več članov Ficove najožje ekipe - notranji minister Robert Kalinak, minister za kulturo Marek Madarič, svetovalka premierja Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan.

V sredo je nato nepričakovano klonil tudi sam Fico in predsedniku Kiski ponudil odstop, a pod tremi pogoji - da bo novega premierja znova imenovala njegova stranka Smer-SD, da trenutna koalicija nadaljuje delo in da ne bo predčasnih volitev. V obeh koalicijskih partnericah Ficove stranke Smer-SD so ta korak nemudoma pozdravili.

Peter Pellegrini in Andrej Kiska
Peter Pellegrini in Andrej Kiska FOTO: AP

Kiska je pristal na te pogoje in kmalu za tem je Fico uradno odstopil. Slovaški predsednik je mandat za sestavo vlade nato nemudoma podelil dozdajšnjemu podpredsedniku vlade Petru Pellegriniju.

42-letni Pellegrini je svoje imenovanje po dopoldanskih pogovorih v predsedniški palači že vnaprej označil kot "silno čast in tudi odgovornost". Predsedniku Kiski je že izročil podpise 79 poslancev, večinoma iz vrst vladajoče koalicije, ki so pripravljeni podpreti njegovo novo vlado; za potrditev potrebuje nova vlada v 150-članskem parlamentu najmanj 76 glasov.

Vlado bodo znova sestavljale sedanje tri koalicijske partnerice - Smer-SD, Slovaška nacionalna stranka (SNS) in Most-Hid -, enako naj bi ostalo tudi razmerje med njihovimi ministri.

Opozicija naj bi sicer zahtevala, da Kiska zavrne Ficove pogoje in namesto tega zahteva razpis predčasnih volitev. A v skladu s slovaško ustavo bi bila za to potrebna večina vsaj treh petin vseh poslancev, kar pa ni mogoče, saj ima vladajoča koalicija v parlamentu absolutno večino.

Fico je položaj premierja sicer zasedal vse od leta 2012, a v tokratnem mandatu se je vladna ekipa morala posloviti že po dveh letih od zadnjih volitev. Odstopli premier je sicer ob današnjem dogajanju dejal, da želi ostati dejaven kot vodja stranke Smer-SD, ter predsedniku Kiski, opoziciji in javnosti zatrdil, da se ne namerava umakniti iz političnega življenja. Pellegriniju je zaželel uspešno delo in obljubil, da ga bo podpiral.

27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko so ustrelili in ubili na njunem domu v kraju Velka Mača blizu Bratislave konec februarja. Pred umorom je preiskoval korupcijo na Slovaškem in je pripravljal prispevek o povezavah med italijansko mafijo in vidnimi politiki iz stranke Smer in kroga blizu Fica, ki vse obtožbe sicer zavrača.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
15. 03. 2018 15.34
+7
prosim ne primerjajte držav,slovaška je veliko pred nami in nam je lahko vzor, tudi ni multikulturna, tujec si tam tujec, domačin ima prednost
macro
15. 03. 2018 15.21
-4
A si ti tud čez tire padu? ali pod kontejner?
Haralmaan
15. 03. 2018 15.08
+4
Slovaška=Slovenija haha