Tujina

Grčiji drugi sveženj pomoči

Bruselj, 21. 07. 2011 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Voditelji držav v evroskupini so Grčiji odobrili 109 milijard evrov pomoči. Prvič bo pri reševanju sodeloval tudi zasebni sektor, ki bo do leta 2020 prispeval 135 milijard evrov. Pomoč državam v težavah "ni le element solidarnosti, ampak tudi element sebičnosti," pa meni Pahor.

V Bruslju so se ob koncu vrha pojavile informacije o možnosti še enega vrha evroskupine 12. avgusta, če se razmere ne bodo izboljšale.

Voditelji držav v območju evra, tudi slovenski premier Borut Pahor, so na zasedanju v Bruslju sprejeli dogovor o pomoči zadolženi Grčiji. Namen dogovora je preprečiti širjenje dolžniške krize v območju evra. Sprejeti dogovor predvideva rekonstrukcijo dolga in prvič vključuje tudi zasebni sektor. Vrh pa tudi dopušča možnost delnega selektivnega grškega bankrota.

Grčija bo tako iz začasnega mehanizma za stabilnost evra dobila okoli 109 milijard evrov sredstev EU in IMF, zasebni upniki Grčije pa bodo do leta 2020 za reševanje grških dolžniških težav prostovoljno prispevali 135 milijard evrov.

Vrh evroskupine se je dogovoril za podaljšanje ročnosti posojil za Grčijo iz začasnega kriznega mehanizma s sedem let in pol na najmanj 15 let in za znižanje obrestnih mer za posojila s 4,5 odstotka na 3,5 odstotka.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je vrh sklical zaradi stopnjevanja zaskrbljenosti, da se bo dolžniška kriza, ki se je začela v Grčiji ter nato zajela Irsko in Portugalsko, razširila na veliki evropski gospodarstvi Italijo in Španijo.

Pahor: Dolg tudi politično vprašanje

Pahor je ob odhodu z vrha evroskupine v Bruslju poudaril, da je Slovenija tik pred tem, da prihodnji teden na ravni vlade sprejme dokončni predlog rebalansa proračuna, in da je celoten vtis z vrha, ki ga odnaša s seboj pred vladno ekipo prihodnji teden, vtis pomembnosti obvladovanja javnih financ. Ob tem je spomnil, da je finančnemu ministru Francu Križaniču že naročil, da če lahko predlagatelji rebalansa proračuna vladi do četrtka dajo še kakšno možnost, da postrga pri izdatkih tam, kjer se to ne bi poznalo pri socialni povezanosti in konkurenčnosti, potem naj to storijo.

Premier je poudaril, da se mu zdi pomembno slovenski javnosti sporočiti, s katerimi glavnimi spoznanji odhaja domov. "Prvo in najpomembnejše je spoznanje, da finančni dolg ni samo finančno, ampak postaja vse bolj tudi politično vprašanje. Obvladovanje dolgov pomeni obvladovanje lastne suverenosti," je poudaril.

Srečanja se je udeležil tudi Borut Pahor.
Srečanja se je udeležil tudi Borut Pahor. FOTO: Reuters
Premier je ocenil, da je bil današnji sestanek voditeljev držav v območju evra pomembnejši, kot se zdi. Označil ga je za sestanek "strateškega pomena". "Ne rečem, da je s tem konec problemov, o tem bi težko sodil, vendar pa bi se ti poglobili, če se dan ne bi končal tako, kot se je," je dejal.

Današnji vrh je tako po njegovih besedah prinesel spoznanja, ki so zelo pomembna za nadaljnje ravnanje slovenske vlade pri obvladovanju primanjkljaja in javnega dolga. "To je stvar, na katero moramo biti sedaj absolutno pozorni in ji podrediti praktično vse politične premisleke in odločitve, da bomo ostali na varni strani," je poudaril. Ob tem je izpostavil, da pomoč državam v težavah v območju evra "ni le element solidarnosti, ampak tudi element sebičnosti", saj države s tem, ko pomagajo Grčiji, Irski in Portugalski, pomagajo tudi sebi. Poleg tega je še opozoril, da bodo o usodi tistih, ki svojih dolgov ne bodo obvladovali, odločali drugi.

Premier razume, da bo slovenska javnost vprašala, zakaj mora Slovenija Grčiji že drugič pomagati z več sto milijoni evrov, sicer poroštev, ne posojil. "Zato, ker bi padec grških financ pomenil začetek padanja domin, ki se ne bi ustavilo samo pri državah, ki jih EU in mednarodna skupnost poznata kot države v težavah," je odgovoril. Slovenija je sicer po besedah predsednika vlade tudi po padcu pokojninske reforme še vedno država, ki je "na varni strani javnofinančnega radarja". Vendar pa je cena denarja zaradi padca pokojninske reforme ta hip za Slovenijo nekoliko višja, kot je bila prej, je opozoril Pahor.

Ta nihaj se je sicer sedaj po njegovih besedah ustavil zaradi predloga rebalansa. Premier je povedal, da je od sogovornikov dobil zagotovila oziroma mnenja, da bi rebalans proračuna, kot je predlagan, ali morda še ostrejši, če se bodo tako odločili, znova povrnil zaupanje finančnih trgov, da je Slovenija vzorna država, kar je bila pred padcem pokojninske reforme. Ob tem je Pahor opozoril, da je Slovenija ta hip takoj za Grčijo med tremi najslabšimi državami po problemu vpliva pokojnin za finančno stabilnost. Ko bo Grčija z reformami ta problem rešila, pa bo čisto na dnu. Zato je premier vesel, da se doma še naprej razpravlja o tem.

Premier je še povedal, da sta se z nemško kanclerko Angelo Merkel še enkrat pogovorila o njenem obisku v Sloveniji, ki je sedaj potrjen za 30. avgust. "In naj samo še enkrat rečem, kar vselej trdim. Kar koli se bo zgodilo ... za Slovenijo je bistveno, da ostane v isti valutni skupini kot Nemčija in Francija. To se mi zdi bistveno za prihodnost Slovenije. V tem smislu bomo gospodarji svoje usode in v skupini vzornih držav," je sklenil premier.

Merklova in Sarkozy
Merklova in Sarkozy FOTO: Reuters

Med možnostmi tudi selektivni bankrot

Vrh pa tudi dopušča možnost delnega selektivnega grškega bankrota. Nemška kanclerka Angela Merkel v izjavi ob prihodu na vrh ni pojasnila, kaj sta se v sredo v Berlinu dogovorila s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, ki ob prihodu sploh ni dajal izjav. Zaradi grške krize pa so namreč najbolj na udaru francoske in nemške banke. A diplomatski viri pravijo, da sta se dogovorila, da je selektivni bankrot Grčije možen. Nizozemski finančni minister Jan Kees de Jager pa je danes dejal, da sta se Nemčija in Francija dogovorili, da je selektivni bankrot Grčije možen s ciljem vključitve zasebnega sektorja v drugi sveženj pomoči Grčiji.

Angela Merkel v Bruslju
Angela Merkel v Bruslju FOTO: Reuters

Temeljito prestrukturiranje dolga

Kako si evropski voditelji grški selektivni bankrot predstavljajo v praksi, sicer še ni povsem jasno, je pa morda o tem mogoče sklepati iz izjave predsednika nemške banke Commerce Martina Blesinga.

Ta je ocenil, da bi grška ekonomija, če se želi spet postaviti na noge, v času selektivnega bankrota potrebovala temeljito prestrukturiranje dolga. Tako naj bi 150-odstotno grško zadolženost za začetek nekoliko oklestili.

Predvidoma za 30 odstotkov, za preostali dolg pa bi podaljšali rok odplačevanja na 30 let z obrestno mero 3,5 odstotka. Tako bi Grčija po ugodni obrestni meri namesto 250 milijard evrov, vračala 170 milijard evrov, porok grških državnih obveznic pa bi bila Evropska centralna banka. Takšen model reševanja napol bankrotiranih držav, naj bi uporabili tudi v primeru sesutja Portugalske in Irske.

Ta opcija selektivnega bankrota je sicer ljubša predvsem Franciji in Nemčiji, saj za razliko od pravega bankrota manj ogroža evroobmočje in pomeni, da bodo upniki dobili povrnjeno večino dolga. Francoske banke imajo namreč v 'lasti' okoli 50 milijard grškega dolga, nemške okoli 30 milijard.

Mnogi pa vseeno opozarjajo, da od selektivnega do 'pravega' bankrota ni daleč. Preverite, kaj se zgodi s pokojninami, prihranki in javnimi storitvami ter dolgom, ko država ZARES bankrotira, in zakaj upniki Grčiji enostavno ne 'zaplenijo' otokov in drage lastnine.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
22. 07. 2011 11.16
@imnesi 22.07.2011, 07:41 glej, ni vprašanje ČE grčija pade, ampak KDAJ. Iz takega začaranega kroga(prevelikih kreditov) se ne moreš rešiti z NOBENO reformo, pa neglede na to kaka je.Povej mi, kako bo država, ki ima .5% gospodarsko rast ali pa je le ta celo negativna odplačevala 6% obresti, kot jih ima IMF, ter 3.5% kot jih ima po novem ECB? Dobro se ve, da je do sedaj SJKORAJ vsaka država moral odpisati del zunanjega dolga, kar pa je pahnilo države kreditodajalke v hude težave(govori se, da bi lahko švica bila v bankrotu v primeru, da določene vzhodnoevropske države nebi mogle več plačevati kreditov.ŠVICA ZABOGA !?) in verjetno tudi v bankrot. Sistem je tako zastavljen, DA MORA PASTI - slej ko prej.Ker reševanje kreditne nesposobnosti z NOVIMI krediti je bedarija brez primere. Grčija je zgolj začetek.In grčija SPLOH nebi smela biti tak problem.Na koncu imajo po najbolj črnogledih napovedih 600 MILJARD minusa.kaj pa španija z 2000 miljardami, Italija z 2400 miljardami, FRANCIJA, ki se približuje 8000 MILJARD primanjkljaja....A je res tu grčija tako nevarna, ali so to druge VEČJE evropske države? kaj bi se zgodilo v primeru da morata španija, francija in Italija razglasiti bankrot? Nemčija niti pod razno ne more niti ne bo hotela reševati teh držav.In Eu bo "bite the dust"..Vse skupaj je zgolj vprašanje časa; se bo to zgodilo letos, mogoče drugo leto? več kot tja do 2015 mislim da nimajo možnosti več... @tantadruj1 22.07.2011, 08:14 Cel finančni sistem je LUKNJA brez dna.Če si kaj na tekočem oz če se vsaj malo zanimaš za dogajanje po svetu(ni treba veliko) boš vedel, da se je z vsemi temi posojili reševalo ZGOLJ in res SAMO BANKE in podjetja ki so TO BIG TO FAIL(oligarhična lastnina).Že sam primer AIG-ja, bank of america in ostalih večjih bank to potrdi.kolk je šlo denarja za saniranje bank, ki so poslovale z IZGUBO ne ve nihče točno.In ko se bo bančni mehurček sesul, bodo probali anrediti ISTO potezo še enkrat, če da jim tokrat NE bo uspelo.Ti prišepnem eno "malenkost"? Wall street in Fed reserves imajo že dlje časa "vajo" kako ukrepati v primeru, da se v ameriki zgodi bankrot(da ne sprejmejo dviga limita zadolžitve).In verjemi da so to stvari, ki nebi bile narejen če NEKOMU nebi šlo RES ZA NOHTE. Da je monetarni sistem kaput je pa jasno vsakomur.kar se dogaja sedaj je zgolj pretakanje še zadnjih novcev v privat račune.Le ti bodo verjetno tik pred zdajci(zlomom) izpraznjeni in pretopljeni v kako bolj stabilno valuto oz v zlato.Verjemi, da niso neumni gor na vrhu.30,40 let so peljali to igro, vedoč da se bo to vse ENKRAT končalo.in očitno je nastopil ta čas..Slabo za njih, ŠE SLABŠE ZA NAS !!! @mossad001 hehe liposukcija.Po možnosti z elektrošokom, kajne? ;)
MICLA
22. 07. 2011 08.42
nam pahor jemljein daje grčiji do kdaj bomo slovenci gledali kako pahor deli slovensko premoženje kot bi bilo njegovo res smo pravi butalci .
MOSSAD001
22. 07. 2011 08.22
Tisti ki misli da bo še kdaj bolje,tisti se žal moti !! Svetovna uraditev je naštimana tako da nam je težko in ne lahko !! Da bi pa tipi ki imajo "debele riti",čez noč shujšali je pa fata morgana-edina rešitev je LIPOSUKCIJA (strojno izsesavanje maščobe) !!!
gulmor
22. 07. 2011 08.16
Naj že enkrat bankrotira tale Grčija. Saj to ni nikakršna katastrofa. Veliko držav je že in še veliko jih bo. Poglejte Argentino. Po bankrotu so ji odpisali večino dolgov, rešila se je vampirskega IMF-ja in danes prosperira. Grčijo so itak zadolžili politiki, ki so kupovali enormne količine orožja.
MOSSAD001
22. 07. 2011 08.16
Tale EU,rabi nujno eno BIO ČISTILNO NAPRAVO !! Razni kadri ala g.Isajlovič so TEMA !! EU ima kar nekaj takih stricev!! Če se malo zamislimo,hitro ugutovimo da se bližamo KONCU...pa to
tantadruj1
22. 07. 2011 08.14
... pričakujemo pomoč, ker če ne bo to potegnilo za seboj še italijo i n... če se to zgodi se bomo mi vrnili k drahmi in to bo to..... IZSILJEVANJE?? ... pa bejžte k drahmi že zdej, pa lenarte naprej in adijo. pa kaj zdej, a se bo europa sesula brez grčijo , a dejte no, kakšne so to fore, vsi se bomo sesuli, če bomo dnar tja liftali, to je jama brez dna.
Sputnik
22. 07. 2011 08.09
in pol se čudimo da bomo vedno hlapci. to eu bi bilo treba v chavezovem stilu nekam poslat in se brigat zase enkrat za spremembo
MOSSAD001
22. 07. 2011 08.03
loden L-Dobr jutr ;-) Po mojem tole takole nebo šlo dolgo,bo usekal :(
loden
22. 07. 2011 07.59
Pranje wc papirja....:=))
ivo55
22. 07. 2011 07.58
Mr.Pahor dr.Križaniču si dolžan naročiti naredi to in to - stroške oklesti v JU za 20.procentov na primer in PIKA - ne pa sem naročil, naj nekaj poišče po svoji logiki v proračunskih postavkah e.c.t.... pa je golo nakladanje in prekladanje votlega v prazno, kot je vsa ta silna pomoč Grčiji brez finančnega toka ( cash flov-a ) , ki je le hinavsko prekladanje nepremišljenih posojil - dolga na nove upnike ( nič krive ! ) EDINA REŠITEV je dotisk denarja.... ŽAL!
hubertfast
22. 07. 2011 07.54
Dragi Borut, toliko denarja si dal Grčiji, da sploh ne bi rabili pokojninske reforme.
Toomii
22. 07. 2011 07.53
...čež 20 let se bodo že pozabil, da so kaj dobil...itak papirji nehajo veljati že po 10ih letih... tako da, mačka gre s klobaso
MOSSAD001
22. 07. 2011 07.50
Prvo in najpomembnejše je spoznanje, da finančni dolg ni samo finančno, ampak postaja vse bolj tudi politično vprašanje. Obvladovanje dolgov pomeni obvladovanje lastne suverenosti,"-pove Pahor G.iIsajlovič je pomagal s svojo strokovnostjo,res pa je da je tale stric smouk !! ps -Še nisem slišal da bi srčnemu kirurgu asestiral tam en Vulkanizer al pa mehanik dežnikov ..Pa to ?? ,-))
tantadruj1
22. 07. 2011 07.47
.. ha ha... najbolj smešno od vsega je, da je stvar v bistvu čisto enostavna.. vodit državni proračun je enako kot vodit domačega... 1 1= vedno 2. .. če bi hotli pozitivno upravljat bi... tako pa.. pa tudi sanirali bi če bi hotli.. torej to počnejo nalašč. .. da ne govorimo o svetovnem bančnem sistemu.. monetarni sistem si je izmislil človek, zdaj ga pa ne zna upravljat, da bi fukcioniral? dejte no. to je vse namenoma.
MOSSAD001
22. 07. 2011 07.43
Zasebni sektor kod vlagatelj,dvomimim da se bo zadovoljil z olivnimi peškami,omako od FETE ...?? -Strici gotovina,bojo s svojimi prispevki popetinili vložek!! Drgač je pa tole skupna GOLJUFIJA EU !!
imnesi
22. 07. 2011 07.41
žal je tako, da je tudi v interesu slovenije, da grčija ne propade. Imamo skupno valuto in če gre grčija dol, gremo tudi ostali dol. Takšna je žal realnost. To je en minus skupne valute. Pomoč grčiji je tako kot pomoč družinskemu članu, za katerega tudi sam odgovarjaš.
Frane Šajn
22. 07. 2011 07.30
PAMETNO BI BILO RAZMISLITI O USTANOVITVI GIBANJA ZA," SLOVENIJO SAMOSTOJNO IN NEODVISNO."
Frane Šajn
22. 07. 2011 07.28
BERI GOR ALI DOL, NJEGA SRBI SAMO POKOJNINSKA REFORMA, NE PA POPOKANI VENTILI, KJER ODTEKA DENAR NA VSE STRANI, SAMO TJA KJER JE TREBA NE. PODGANE NE BEŽIJO Z LADJE PRAZNIH ROK AMPAK S POLNIMI VREČAMI. AMPAK ON BI PA REFORMIRAL PA REFORMIRAL, EVRO HLAPČEK! ON HOČE ZOPET NEUMNO ČREDO ,KI JE PRIPRAVLJENA V NEDOGLED POKRIVAT LOPOVŠČINE IN ENORMNE APETITE KVAZI ELITE, KI SO TEMU NARODU POPILE KRI. IN TA ZGARANA REVŠETA NAJ BI BILA GARANT ZA NOVE ZAPITKE. PA KATERI HUDIČ NAS JE PAHNIL V TO EVROPSKO SRANJE???? NO "GLASOVALCI" ZA EVROPO STE JO ŽE SITI, ŠE NE???? ČE JE ŠE NISTE, JO PA BOSTE! POMNILI JO BOSTE IN TO DO GROBA IN ŠE ČES, VAM REČEM!! PAHOR BI OSTAL HLAPČEK FRANCIJE IN ŠVABARIJE, OSTANI SAMO NE NA GRBI TEGA NARODA!
enasmrklja
22. 07. 2011 07.26
pahorju po bankrotu Slo ne bo nič hudega
scipio
22. 07. 2011 07.20
zelo dober sestavek pod modrim linkom o bankrotu države. tu ste se izkazali. pet.