Tujina

Slobodan Praljak zaužil smrtonosni ciankalij: Ne želim velikega 'pompa', niti groba, ne pogreba

Zagreb/Haag, 01. 12. 2017 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slobodan Praljak je zaužil ciankalij, poročajo hrvaški mediji, zaradi česar se mu je ustavilo srce. Na domu nekdanjega poveljnika bosanskih hrvatov so sicer odprli poslovilno pismo, ki ga je 72-letni vojni zločinec že pred dvema letoma zapečatenega poslal iz Haaga. V njem je jasno zapisal, da v primeru svoje smrti 'ne želi velikega 'pompa', niti groba, ne pogreba.

Nekdanji poveljnik bosanskih Hrvatov Slobodan Praljak, ki je sredi sojenja na haaškem sodišču spil stekleničko strupa in nato nekaj ur za tem umrl, je zaužil ciankalij (kalijev cianid).

Časnik N1 je objavil izsledke danes opravljene obdukcije. Praljak je, kot poroča časnik, ki povzema vire z nizozemskega tožilstva, zaužil kalijev cianid, zaradi česar se mu je ustavilo srce. Pri obdukciji sta sodelovala tudi dva hrvaška strokovnjaka. 

Postopek so izvedli v medicinskem inštitutu blizu Haaga, ki velja za enega največjih radiobioloških laboratorijev na svetu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Danes se je izkazalo tudi, da je nekdanji general za seboj pustil poslovilno pismo. Kot poroča hrvaški Večernji list, naj bi ga spisal dve leti nazaj in ga poslal domov z navodilom, da naj ga odprejo zgolj v primeru njegove nenadne smrti. 

Kot poroča omenjeni časnik, so po njegovi smrti številni podporniki z izrazi žalovanja hiteli v zagrebški Kraljevac, kjer so bližnji tudi odprli omenjeno pismo. "Nočem ne groba ne pogreba. Moj pepel raztrosite po Mirogoju," citira del vsebine pisma. Navajajo, da niti domači niso slutili, da ima 72-letni nekdanji general namen storiti samomor.

“Slobodana Praljaka bo na zadnjo pot pospremila družina. Ni želel, da se njegova smrt povzdigne na politično raven, še posebej zdaj, po njegovi smrti, ko se dobro ve, kakšen je bil odnos politike do njega vsa ta leta. Njegovo zadnje dejanje je že samo dovolj dobro sporočilo tistim, ki želijo razumeti,” je za 24sata dejal neimenovan vir blizu pokojnega.

Na Trgu bana Jelačića v Zagrebu je množica na spomenik prilepila plakate s Praljakovo podobo, številni so v njegov spomin prižgali sveče. V HGZ so odprli tudi žalno knjigo.

Praljakov samomor se intenzivno preiskuje.
Praljakov samomor se intenzivno preiskuje. FOTO: AP

Nizozemci intenzivno preiskujajo Praljakov samomor

Nizozemski preiskovalci so sicer včeraj tudi uradno sprožili preiskavo samomora obsojenca haaškega sodišča. Kot so dejali, se bodo osredotočili na vprašanji, kaj je ubilo Praljaka in ali mu je kdo pomagal pridobiti domnevni strup. Tiskovni predstavnik nizozemskega tožilstva Frans Zonneveld v Haagu je sicer včeraj za AFP potrdil, da so v steklenički našli "kemično snov", ki je lahko usodna za ljudi. Ni pa pojasnil, za kakšno snov naj bi šlo. "Obdukcija je naša prioriteta," je še povedal. 

Praljakova odvetnica Nika Pinter je včeraj novinarjem dejala, da obsojeni hrvaški general ni kazal nobenih znakov, da bo storil samomor. Novinarjem na poletu iz Amsterdama v Zagreb je še dejala, da je vedela, da bo težko prenesel 20-letno zaporno kazen.

"Nisem niti pomislila, da bi lahko storil kaj takega. Popolno razumem, da kot časten človek ne bi mogel preprosto živeti z obsodbo vojnega zločinca in da bi ga s sodišča odpeljali vklenjenega", je izjavo Pinterjeve povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3