Tujina

FOTO: Napadalca sta duhovnika prisilila, da poklekne, napad sta posnela

Pariz, 26. 07. 2016 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Franciji sta moška med jutranjo mašo vdrla v cerkev in kruto umorila duhovnika, saj sta mu prerezala vrat, sama pa umrla pod streli policistov. Eden izmed napadalcev, 18-letni Adel K., je bil pogojno izpuščen in nosil elektronsko zapestnico za sledenje. Odgovornost za napad je prevzela IS.

Več videovsebin
  • Napad v Franciji
    00:15
    Napad v Franciji
  • Iz 24UR: Napad v Franciji
    02:38
    Iz 24UR: Napad v Franciji
  • Iz 24UR: Terorizem na zahodu
    02:11
    Iz 24UR: Terorizem na zahodu
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s strokovnjakom za varnostne vede, duhovnikom in kliničnim psihologom
    06:32
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s strokovnjakom za varnostne vede, duhovnikom in kliničnim psihologom

Dva oborožena moška sta na severu Francije, v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray v bližini Rouena, med jutranjo mašo vdrla v cerkev in zajela talce, ki sta jih zadrževala več ur. 

V napadu sta napadalca 84-letnemu duhovniku Jacquesu Hamelu prerezala vrat in ga ubila, ranjeni pa so bili tudi trije verniki, so zapisali na nadškofiji. Eden od talcev, ki sta mu storilca prav tako prerezala vrat, naj bi se še vedno boril za življenje, so sporočili s francoskega notranjega ministrstva.

Ena oseba, šlo naj bi za nuno, je pobegnila in o dogajanju obvestila oblasti.

Policija je napadalca, ki sta bila oborožena z noži, ustrelila.

Agencija AP poroča, da sta po pričevanju nune napadalca duhovnika prisilila, da poklekne, nato pa sta mu prerezala vrat, kar sta tudi posnela.

Skrajna sunitska skupina Islamska država (IS) je prek svoje tiskovne agencije Amak sporočila, da sta napad izvedla dva njena "vojaka".

Napad sta po navedbah Amaka, ki se sklicuje na varnostni vir, izvedla kot odgovor na pozive državam članicam mednarodne koalicije, naj napadejo položaje IS.

Francoski predsednik Francois Hollande je že pred tem dejal, da sta napadalca pred napadom vpila, da sta pripadnika zloglasne IS.

Dejal je, da sta izvedla "strahopeten umor" ter da je IS razglasila vojno. "Proti njej se bomo borili z vsemi razpoložljivimi sredstvi," je dejal. 

Napadalec pogojno izpuščen, nosil je elektronsko zapestnico za sledenje

Policija je potrdila identiteto enega napadalca - Adela Kermicha. Nekateri mediji navajajo, da je bil star 18 let, drugi pa 19. Policija je vedela, da ima skrajna nagnjenja.

Mediji poročajo, da je bil eno leto v zaporu, ker je nameraval odpotovati v Sirijo, da bi se pridružil IS, a je bil na turški meji zaustavljen in vrnjen v Francijo. Pred kratkim so ga pogojno izpustili, čeprav so vedeli za njegove povezave s skrajneži. Od marca je moral nositi elektronsko zapestnico za sledenje, uvrstili so ga tudi na seznam oseb, ki jih nadzirajo zaradi možnih terorističnih nagnjenj, a očitno to ni bilo dovolj, da bi preprečilo brutalen napad. V Sirijo naj bi skušal potovati kar dvakrat.

Do zdaj so v zvezi z napadom prijeli eno osebo. Le Point poroča, da naj bi bil posameznik, ki so ga danes prijeli v zvezi z napadom, 17-letnik, povezan s teroristi. Tudi njega naj bi policija nadzorovala, od kar je skušal odpotovati v Sirijo in se pridružiti IS.

BBC poroča, da je priča povedala, da je bil umorjeni duhovnik med ljudmi izjemno priljubljen. "Moja družina živi tukaj že 35 let. Bil je steber skupnosti," je dejala.

84-letni duhovnik Jacques Hamel, ki sta ga napadalca ubila med jutranjo mašo.
84-letni duhovnik Jacques Hamel, ki sta ga napadalca ubila med jutranjo mašo. FOTO: AP

Francoski premier Manuel Valls je napad označil za "barbarskega". "Francija in katoliška cerkev sta ranjeni. Stali bomo skupaj," je zapisal na Twitterju.

Napad so že obsodili tudi v Vatikanu, papež Frančišek je obsodil "bolečino in grozoto tega absurdnega nasilja".

Napad so najostreje obsodile tudi ZDA. Ob tem so izrazile pripravljenost pomagati francoskim oblastem pri nadaljevanju preiskave napada, je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Ned Price.

V Franciji sicer vladajo poostrene varnostne razmere, ki so jih ponovno uvedli po napadu v Nici, kjer je storilec s tovornjakom umoril 84 ljudi.

Tokrat ni prvič, da so si skrajneži za tarčo izbrali cerkev. Že aprila lani so francoski policisti preprečili podoben napad. Osumljenec Sid Ahmed Ghlam je takrat nameraval napasti dve cerkvi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Do napadov bo še prihajalo'

Na današnji napad sta se odzvala tudi ljubljanski nadškof, metropolit Stanislav Zore in duhovnik Slovenske katoliške misije v Merlebachu v Franciji Jože Kamin. Oba sta za Radio Ognjišče napad obsodila.

Zore je poudaril, da ni moč z gotovostjo trditi, da gre za napad na katoliško cerkev, je pa spomnil, da so se podobni napadi že dogajali v Siriji in Iraku ter nekaterih drugih državah in da je ta napad eden od dogodkov, ki smo jih prej doživljali od daleč, danes pa se je zgodil na našem "pragu".

Dodal je, da je Evropa postavljena pred nujnost iskanja nekega skupnega odgovora in usklajenih odzivov na razmere, ki se ustvarjajo.

"Ne bodo si mogle več države članice pilatovsko umivati rok in problemov puščati tistim, kjer se dogajajo, ampak bo potrebno za pravo ravnanje iskati tudi skupaj prave odgovore," je še dejal nadškof Zore.

Duhovnik Kamin je izrazil žalost nad novim napadom. Dejal je, da jih napad na duhovnika v Franciji ni preveč presenetil, saj so bile katoliške skupnosti v zadnjih mesecih opozorjene, da morajo poskrbeti za varnost ob večjih katoliških praznikih. Kamin je spomnil, da so cerkve in tudi druge katoliške ustanove "dobre" tarče islamskih skrajnežev in da bo do napadov še prihajalo.

Hollande zavrnil pozive k zaostritvi protiteroristične zakonodaje

Francoski predsednik Francois Hollande je danes zavrnil pozive opozicije, da bi po drugem terorističnem napadu v Franciji v zadnjih dveh tednih zaostrili protiteroristično zakonodajo. "Z omejevanjem naših svoboščin boj proti terorizmu ne bo bolj učinkovit," je poudaril in dodal, da sedanja zakonodaja daje oblastem zadostne možnosti za ukrepanje.

"Vlada uporablja vse človeške in materialne vire za boj proti tej grožnji, tudi z mobilizacijo policistov, žandarjev in vojakov, kakršni v zgodovini pete republike še nismo bili priča," je zagotovil.

Pozval je tudi k enotnosti v državi, ki jo je teroristični napad prizadel že 14. julija, ko je napadalec s tovornjakom zapeljal v množico v Nici in ubil 84 ljudi. "Teroristi nas hočejo razdeliti, nas razdeliti, nas raztrgati. Izogniti se moramo prepirom in sumom," je poudaril. "Ta vojna bo dolga. Tarča je naša demokracija, ki bo naš ščit. Stopimo skupaj. V tej vojni bomo zmagali," je še pozval Hollande.

Vodja opozicijskih republikancev Nicolas Sarkozy je po današnjem napadu namreč pozval vlado, naj "korenito spremeni strategijo protinapada". "Naš sovražnik nima tabujev, omejitev, morale in meja," je dejal in pozval vlado, naj sprejme predloge njegove stranke za zaostritev protiteroristične zakonodaje.

Po mnenju republikancev dosedanji protiteroristični ukrepi ne zadostujejo, zato med drugim predlagajo, da bi moral vsak, ki kaže znake radikalizacije, nositi elektronsko zapestnico in biti v priporu ali hišnem priporu. Obsojenih teroristov, ki so že prestali kazen, pa po njihovem predlogu ne bi smeli izpustiti iz zapora, če so po oceni strokovnjakov še vedno nevarni.

Francoski predsednik je po današnjem napadu francoskim katoličanom obljubil svojo podporo, za sredo pa napovedal srečanje s predstavniki verskih skupnosti v Franciji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni