Tujina

'Slišali smo običajen program'

Strasbourg, 15. 11. 2011 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Program Evropske komisije za leto 2012 ne upošteva trenutnih razmer v EU in območju evra, so v Strasbourgu opozorili številni poslanci. So se pa strinjali, da je vzpostavljanje novih delovnih mest nujno za rast v Uniji.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je ob predstavitvi programa te institucije za leto 2012 v Evropskem parlamentu med drugim izpostavil nujnost gospodarske rasti. "Dokazati moramo, da je EU pravo sredstvo za izhod iz krize," je dejal.

Po njegovih besedah se lahko strategija Evropa 2020 brez rasti znajde v začaranem krogu, zato moramo državam dati politično spodbudo pri reševanju gospodarske krize. "Rast, ki jo moramo doseči v Evropi, mora temeljiti na ustvarjanju trajnostnih delovnih mest," je pred poslanci v Strasbourgu poudaril predsednik komisije. Socialni dialog pa je po njegovem zdaj pomembnejši kot kdaj koli prej. "Prihodnje leto bomo precej napredovali na področju zelene rasti, ki jo potrebujemo bolj kot kdaj koli," je še napovedal predsednik Evropske komisije. Zato bo treba po njegovih besedah povezati že obstoječe strategije, da bi dosegli preboj glede zelene rasti.

Barroso se je znova zavzel za davek na finančne transakcije in napovedal še prizadevanja za zaščito investitorjev ter nadaljevanje ukrepov, ki jih je Unija začela letos.
Barroso se je znova zavzel za davek na finančne transakcije in napovedal še prizadevanja za zaščito investitorjev ter nadaljevanje ukrepov, ki jih je Unija začela letos. FOTO: Reuters

Unija mora biti po mnenju Barrosa prihodnje leto dejavna tudi v južnem Sredozemlju. "Podpreti moramo dolgoročno stabilnost in varnost držav tega območja, kar je tudi v našem interesu," je dejal. "Potrebujemo duh solidarnosti med evropskimi državami in evropskimi institucijami," je še poudaril predsednik Evropske komisije ter se zavzel za tesnejše sodelovanje med Evropsko komisijo in Evropskim parlamentom.

Predstavitvi prioritet komisije je sledila razprava, v kateri je več poslancev opozorilo, da program komisije za leto 2012 ne upošteva trenutnih razmer v EU in območju evra. Med njimi je bila tudi Rebecca Harms (Zeleni), ki je dejala, da gre za "bussines as usual", kot ga poznamo že iz prejšnjih programov.

"Slišali smo običajen program," se je z njo strinjal tudi Italijan Mario Borghezio iz skupine Evropa svobode in demokracije (EFD). Dodal je, da ne verjame, da EU lahko reši Italijo ali Grčijo. Problem pa je po njegovem v tem, da EU finančnemu svetu ne pristriže kril.

So se pa poslanci strinjali, da je vzpostavljanje novih delovnih mest nujno za rast v Uniji. "Vsak ukrep v EU mora prispevati k ustvarjanju delovnih mest," je tako v imenu Evropske ljudske stranke (EPP) poudaril poslanec Jozsef Szajer (EPP). Catherine Trautmann (S&D) pa je opozorila na nujnost zaposlovanja mladih, saj, kot je menila, ti ne bodo zaupali politiki, če ne dobijo dela.

Malcolm Harbour iz vrst konservativcev (ECR) je dejal, da si njegova skupina prihodnje leto ne želi dejanj, ki bi spodkopavala gospodarsko rast. Tak ukrep je po njegovih besedah davek na finančne transakcije, ki bo zmanjšal prihodke gospodarstva. "To mora biti leto fiskalne solidarnosti, leto, v katerem bomo videli prve sadove lizbonske pogodbe na področju zunanje in varnostne politike, in mora biti leto, ko se bomo z večstranskih trgovinskih sporazumov preusmerili na dvostranske sporazume z najpomembnejšimi partnerji," je menil Andrew Duff iz vrst liberalcev (Alde).

"Evropa po mojem mnenju ni ne solidarna ne ekološka, Govorite o novih delovnih mestih, brezposelnost pa narašča," pa je bil do predstavljenega kritičen Patrick Le Hyaric (GUE/NGL).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
06. 01. 2012 22.54
+1
vse gre po planu, dej mi plan b
bnam 2707
16. 11. 2011 12.48
Barroso bi moral odstopiti,saj ne vidi dlje od svojega nosu,je nastopač in narcisoid brez neke vizije za prihodnost EU. Razpad EU bi bil slabše stanje kot pa tisto kar je sedaj. Potrebno bo temeljito spremeniti svetovni ekonomski sistem,ki bo bolj pravičen in pošten do tistih,ki ustvarjajo svetovno produkcijo.sploh pa se mi zdi da nihče nima jajc,da bi povedal kaj je pravzaprav rešitev te dolgoročne krize.Saj izhod je,samo za tak izhod niso tisti,ki imajo neverjetne privilegije na vseh področjih,da o financah ne govorim. tudi zaposlovanje je možno,samo ne več za 8 ur temveč za denimo 6 ali 4 .Z tem bi zaposlili lahko tiste,ki so sedaj brezposelni. Nihče,ki je zdrav in delovno zmožen nebi smel dobiti ničesar za nič dela.Za tiste,ki ne zmorejo in ne morejo zaradi zdravstvenih razologov je stvar drugačna. Potrebno bo upočasniti svet,ki je nasičen z dobrinami preiti na kvaliteto in ne kvantiteto.
Platon23
16. 11. 2011 10.51
Odpri.oci15.11.2011, 20:56 Jaz sem seznanjen in mi je kar slabo ko ga poslušam! Kako brez vseh pomislekov govori samo močna evropa moramo se širiti širiti širiti! Prodana duša jah sej če nebi bil bi bolj težko prišel v EU parlament za naše slovencelne pa je čisto vredu možakar tako in drugače!
yarrick
15. 11. 2011 22.20
Ampak, a mislijo da bo gospodarska rast šla večno navzgor? slej ko prej se bo to ZOPET ustavilo zaradi pohlepa vodilnih elitnežev.Ne morejo biti normalni če pričakujejo d bo potrošnja ostala taka kot je.Četudi jim usep za par dekad obdržati gospodarsko rast, kaj pa potem? slej ko prej bo naravnih surovin PRIČELO zmanjkovati, kaj se bo zgodilo pa takrat? Gospodarska rast se bo znova znižala ali celo ustavila (kot v primeru EU), pa bo zopet tu kriza in nova vojna.le da se mi zdi, da do takrat ne bo več dovbolj surovin na voljo da bi bnovili svet na stanje kakršno je bilo pred "vojno"....Treba bo nov, bolj pošten sistem, tak ki ne bo poveličeval POTROŠNIŠTVA ampak smotrno porabo OMEJENIH naravnih virov in bolj gospodarno ravnanje z življenjem nasploh.
Slo.pogreb
15. 11. 2011 21.09
Odpri oci Turki bodo tudi brez sprejetja v Eu v roku cca 30 let najstevilcnejsi narod v Eu
Slo.pogreb
15. 11. 2011 21.08
Osebno si zelim razpad Eu-ja , ali pa vsaj Slovenski izstop iz te tvorbe , vendar ce je ze govora o odprtju novih delovnih mest je resitev znana verjetno vsakemu retardu : drasticno zmanjsat uvoz iz Kitajske ter prozvajat stvari ki od tam prihajajo doma . To bi sicer ta velika podjetja udarilo po zepu pri dobicku vendar bi na racun prisel narod , vendar to ni politika in interes firerjev ki vladajo Eu-ju
Odpri.oci
15. 11. 2011 20.56
Koliko od Vas se seznanjeno z dejstvom, da je "slovenski evropski posranec"... g. Jelko Kacin... eden NAJGLASNEJŠIH ZAGOVORNIKOV sprejetja Turčije v EU ????? . Btw... Nemčija ima cca 80 mio prebivalcev... od tega najmanj 8 mio Turkov..... Turčija ima cca 70 mio prebivalcev..... . Z "sprejemom Turčije v Eu" postanejo TURKI najštevilčnejši "narod" v EU !!!!!!
Odpri.oci
15. 11. 2011 20.53
Nekam "potiho" oz. skoraj neopaženo pa gre mimo ljudi in "medijev" EU direktiva, ki v celoti posnema oz. ustanavlja evropsko obliko TSA (Transportation Security Administration).... ja... to so tisti, ki v ZDA kradejo po prtljagah, "šlatajo" potnike, skorajda opravljajo "preglede zadnjičnih odprtin"..... . Včeraj so namreč sprejeli "direktivo"... ki bo do 2013 uvedla "rentgene" na letališčih..... kdor pa ne bo hotel iti skozi "mikrovalovko", pa ima pravico "osebnega pregleda"..... Najprej je seveda "prostovoljno"... a kaj kmalu bo to tudi OBVEZNO !!!!! . Verjetno Vas večina že ve, kako to zgleda v ZDA.... sedaj se to seli še v EU..... In kot sem zapisal pred parimi dnevi..... vsak "bančni rop" ali "pretep turkov" jim pride prav, da razglašajo "terorizem" in uvajajo "Home Land Security" tudi v Evropi !!!!! . CITAT : "Evropska komisija je sprejela predlog za vseevropski pravni okvir za prostovoljno vzpostavitev telesnih skenerjev na evropskih letališčih. Ta omogoča posameznim državam članicam in letališčem, da se, če tako želijo, lahko odločijo z njihovo uporabo, vendar pod določenimi pogoji. Ti med drugim določajo, da mora pregled spoštovati temeljne pravice potnikov in da skenerji ne smejo ogrožati njihovega zdravja. Zahteva se, da se potnike ustrezno seznani o uporabi skenerja; potnik, ki zavrne pregled s telesnim skenerjem, ima pravico do alternativnega pregleda."
Zrkizz
15. 11. 2011 20.46
Dajte se ze enkrat sprijazniti, da je EU obsojena na propad ze mnogo mnogo let. To kar se sedaj dogaja je samo unicevanje neodvisnosti posameznih drzav.
mac4_m
15. 11. 2011 20.28
So se pa poslanci strinjali, da je vzpostavljanje novih delovnih mest nujno za rast v Uniji a bejž no bejž. To ve vsak osnovnošolec. Človek se vpraša, čemu so se šolali in študirali podobni 'umetniki'. Najprej naj vrnejo delovna mesta, ki so jih 'pokradli' in odpeljali na kitajsko.. Lahko predlagajo tudi zaporne kazni za gospodarstvenike in politike, ki so s kitajskim dumpingom izropali evropo. Do takrat so vse le prazne marnje..
Igor Hari 1
15. 11. 2011 20.10
BARROSO JE PRVI LOPOV V UNIJI ..UNIJA SPLOH NE OBSTAJA ...TO JE BOGATENJE POSAMEZNIKOV ......