Tujina

Sledijo umazane bombe?

Sydney, 29. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V jugovzhodni Aziji so odkrili material za umazane bombe, ki lahko povzročijo opustošenje in dolgotrajno radioaktivno onesnaženje okolice.

Vaja v primeru eksplozije umazane bombe v ZDA (Foto: Reuters)
Vaja v primeru eksplozije umazane bombe v ZDA (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Indonezijski predsednik Susilo Bambang Yudhoyono je posvaril, da teroristi načrtujejo nove napade, do katerih bi lahko v Indoneziji prišlo v prihodnjih dveh mesecih. Kot je dejal, je varnostnim službam v državi zato že ukazal, naj poostrijo varnostne ukrepe in naj še bolj aktivno iščejo morebitne napadalce ali izdelovalce bomb.

Avstralski strokovnjaki za jedrsko energijo so v dveh državah jugovzhodne Azije našli večjo količino lahko dostopnega materiala za izdelavo tako imenovane umazane bombe, v današnji izdaji piše avstralski časnik The Australian. Strokovnjaki avstralske organizacije za jedrsko znanost in tehnologijo (ANSTO) so tako našli večji kos kobalta, ki naj bi ostal po zaprtju nekega centra za obsevanje, piše časnik.

Vodja ANSTO Ron Cameron ni želel izdati, za kateri državi gre, ker najdenega radioaktivnega materiala še niso spravili na varno, je pa povedal, da so našli "precej velike količine snovi". V tretji državi pa naj bi preiskovali 25 centrov za obsevanje. Kot je povedal, v jugovzhodni Aziji trenutno deluje 10 strokovnjakov ANSTO, ki iščejo jedrski material, da bi ga spravili na varno.

Učinki umazane bombe

Z umazano bombo se radioaktivna snov razprši po širšem prostoru s pomočjo klasičnega eksploziva. Njen namen naj bi bila dolgotrajno radioaktivno onesnaženje okolice. Pravilno izdelana in sprožena v gosto naseljenem kraju bi umazana bomba lahko povzročila ogromno število žrtev in veliko gmotno škodo. Umazana bomba po besedah vodje ANSTO ni bila še nikoli uporabljena, zato je težko natančno reči, kakšen bi bil njen učinek.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3