Tujina

Slavoj Žižek meni, da je Clintonova izgubila zaradi vztrajanja v politični sredini

New York, 11. 11. 2016 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski filozof Slavoj Žižek je prepričan, da je demokratka Hillary Clinton volitve izgubila, ker je vztrajala v politični sredini. Meni, da se zaradi zmage Trumpa ne bo zgodilo nič velikega in hudega. Žižek je sicer pred volitvami razburil ameriške levičarje, ker je izjavil, da bi raje videl, da zmaga Donald Trump, saj da je Clintonova bolj nevarna.

Žižek je pred volitvami razburil ameriške levičarje, saj je dejal, da bi raje videl, da zmaga Trump.
Žižek je pred volitvami razburil ameriške levičarje, saj je dejal, da bi raje videl, da zmaga Trump. FOTO: 24ur.com

Slovenski filozof Slavoj Žižek, ki v New Yorku predstavlja svojo novo knjigo o "beguncih, teroristih in drugih težavah s sosedi", je komentiral, da je demokratka Hillary Clinton izgubila volitve proti republikancu Donaldu Trumpu, ker je vztrajala v politični sredini, namesto da bi šla kot Bernard Sanders bolj levo.

Žižek je razburil ameriške levičarje, ko je pred volitvami izjavil, da bi raje videl zmago Donalda Trumpa kot pa Hillary Clinton, ki je bolj nevarna, ker predstavlja inercijo sistema. Tisti, ki ga napadajo z leve, so napačno razumeli, da izraža podporo Trumpu, kar ni res.

"Trumpa preziram, tudi njegovo obnašanje, in ne zanikam, da je izjemno nevaren," je za newyorški javni radio v četrtek izjavil Žižek, ki vseeno meni, da levica v ZDA pretirava z barvanjem Trumpa ali njegovih privržencev kot fašistov.

Žižek meni, da bi morala Clintonova iti še bolj na levo, s tem bi pridobila tudi obupane ljudi, ki so siti statusa quo.
Žižek meni, da bi morala Clintonova iti še bolj na levo, s tem bi pridobila tudi obupane ljudi, ki so siti statusa quo. FOTO: AP

Žižek vztraja, da Amerika ni diktatorska država in Trump ne bo uvedel fašizma. "Morda sem nor, ampak mislim, da se ne bo zgodilo čisto nič velikega in hudega," je izjavil Žižek po skupni predstavitvi prvega romana njegove soproge Jele Krečič z naslovom Ni druge ("None Like Her") v Brooklynu.

"Skriti elitizem, nek prezir do navadnih ljudi, ki so dejansko politično nekorektni. V tem je splošna tragedija teh volitev. Clintonova je izgubila, ker se je prehitro rešila Bernarda Sandersa. Ona je mislila, če naj zmaga, mora iti na sredino. Ne. Ona bi morala iti še bolj na levo in bi na ta način dobila tiste obupane ljudi proti establišmentu, ki so glasovali za Trumpa," je dejal.

Bill Clinton je leta 1992 in potem 1996, kakor tudi dvakrat od leta 2008 Barack Obama, osvojil volitve iz sredine. Žižek meni, da se je ta vzorec sedaj povsem spremenil in sredina več ni zmagovalna. Sanders ni bil tako nesramen kot Trump in je bil podobno politično korekten kot Clintonova, vendar volivcev ni navduševal s tem. "Njegovi tipični volivci so točno tisti navadni mali ljudje, ki bi prej volili za republikance. Poznam situacijo, sem bil v Vermontu," je dejal Žižek.

Po prepričanju slovenskega filozofa, se je ameriška levica tipično napačno odzvala na pojav Trumpa. Namesto analize so vzeli v roke napad s fašizmom. Za javni radio je izrazil upanje, da se bo sedaj sprožila neka nova politična dinamika, iz katere bo zrasla bolj avtentična levica. "Čeprav sem zelo pesimističen marksist in si ne želim proletarske revolucije," je dejal.

'Trump je edini moški, ki svoje lase nosi kot lasuljo'

Žižek je na predstavitvi knjige Jele Krečič v obliki pogovora z avtorico navdušil newyorško publiko s svežino politične nekorektnosti, ki se mu do določene mere zdi nujna. Nasmejal jih je tudi z ugotovitvijo, da je Trump edini moški, ki nosi svoje lase kot lasuljo. Tisti, ki imajo lasulje, želijo, da bi delovale kot pravi lasje, pri Trumpu pa je to obratno.

Za javni radio pa je med drugim dejal, da se mu zdi imenitno ironično, da nova prva dama ZDA Melania Trump prihaja iz družine nekdanje komunistične nomenklature, ki je znala veliko porabljati.

Trumpovo zmago je napovedoval tudi znani režiser Michael Moore, ki deloma že sprejema Žižkove nasvete, čeprav jih morda ni slišal. Demokratom priporoča, naj takoj začnejo ogrevati stroj za impeachment oziroma postavljati temelje za postopek odstavitve predsednika ZDA.

Odpraviti morajo ustanovo superdelegatov v času izbire strankarskega kandidata, ki so Sandersa stali zmage. Vodstvo stranke se ne sme vpletati v demokratične procese, odpraviti bi bilo treba elektorski sistem, volilni dan bi moral biti dela prost dan, glasovi pa bi se morali oddajati le na papirju in ne preko elektronskih strojev, meni Žižek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (355)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
12. 11. 2016 14.54
+0
Zgleda da se je Slovenija obrnila na desno, poglej komentarje. Še več privatizirati, tudi zdravstvo, pa čim več deregulacij, bankam in naftnim kompanijam proste roke, pa pozabiti na okoljevarstvo..., vse to je Trumpov načrt.
BURGA
13. 11. 2016 18.31
+3
Neumnost, Slovenija gre lepo počasi vedno bolj v levo, kar je dobro. Sam sem 100% levičar pa rajši vidim, da je zmagal Trump kot Clintonova, ki bi samo nadaljevala orožarsko politiko Obame, katera deluje uničujoče na cel planet. Trump pa je velika neznanka, ampak sem prepričan, da bo nekatere stvari uredil bolje kot demokrati. On je sicer republikanec, ampak zelo samosvoj. Velik korak bo naredil že, če se bo pričel pogovarjati s Putinom. Mislim tudi, da bo njegova žena na njega vplivala pozitivno in pomirjujoče, ko mu bo razložila (morda mu je že), da komunisti nismo noben bavbav.
Klimova
11. 11. 2016 22.07
+0
Čez 4 leta bo kandidirala Melanija...
BURGA
13. 11. 2016 18.37
-1
To smo itak, saj obvladujemo ZDA in nogomet.
Rocky16
11. 11. 2016 19.34
+1
Pridigarji niso več v modi...........
DržavniSekretar
11. 11. 2016 19.04
-1
Po trepalnicah lahko hodite levaki, pa ne boste nič spremenili, zmagal je D.J.Trump in pika.
Brakedirt
11. 11. 2016 19.48
+0
sveckarji pa boste ostali v senci in nic ne morete spremeniti in pika.
trumpet2018
11. 11. 2016 21.06
Brakedirt, od kje ti svečkarji, jaz Janše ne maram
Brakedirt
11. 11. 2016 21.09
-3
ko je bil jansa v hotelu so ozracje segrevali njegovi s svecami
enakostzavse
12. 11. 2016 12.30
Samo to je pa nevarno početje svečkarjev. V zaprtem prostoru se igrat z odprtim ognjem, poleg hlapov od šmarnce, lahko pripelje do katastrofe. Katastrofa bi bila v materialni škodi na objektu.
nikhrast
11. 11. 2016 18.23
-4
Pa ne sanjati v WWIII. Trump bo pa uvedel ultra desno usmerjene zakone, boste tega veseli v Sloveniji, ne vem zakaj taka podpora njemu in republikancem. Deragulacija bank, ukinitev ekoloških sporazumov, podporo orožarski in naftni industriji, pa podporo umazani energiji..., pa molitve v šolo, prepoved splava, pa istospolnih porok, še večja podpora Izraelu... Predsednik, Congress, Senate, guvernerji zveznih držav... vse v republikanskih rokah.
Ate_ist
11. 11. 2016 16.58
+6
z neizvolitvijo Hitlary smo se izognili 3. svetovni vojni. je pa vprašanje, kako bo povrnila milijardo sponzorskega denarja sedaj ko je izgubila. do konca januarja je še namreč dovolj časa da demokrati vsilijo nek večji vojaški konflikt, verjetno na bljižnem vzhodu ali pa ponovno v ukrajini.
trumpet2018
11. 11. 2016 18.21
+4
še nikoli ni nič vrnila, ona samo jemlje, daje pa samo v lastni žep
enakostzavse
12. 11. 2016 11.45
+2
Neumneži sploh ne veste kaj nas čaka. A mislite da je trampus boljši ?
Bofur
11. 11. 2016 16.14
+4
Sanders bi nastopal z argumenti, tako da bi moral Trump njega napadati, Sanders ne bi deloval kot Clintonova, ki se je bila prisiljena spustiti na Trumpov nivo, ko je kritizirala Trumpa zaradi njegove osebnosti, njegovega značaja, izjav, domnevnih spolnih napadov, vse zgolj za to, da se mediji ne bi ukvarjali z njeno korupcijo, povezavami, omrežji, vojnami, ki jih je zanetila, pismi, ne-programom, aferami, škandali, naročenimi umori ... Njena lastna negativna kampanja, ki jo je sprožila proti Trumpu, ter pomanjkanje pozitivnega, vsebinskega programa je pokopala Clintonovo, ne njeno vztrajanje na "sredini". Ta Žižkova izjava je kr'neki. Clintonova je bila pač po vseh merilih učbenikov moderne politične znanosti slaba in ne-izvoljiva kandidatka.
alien8potnik
11. 11. 2016 17.19
+1
slaba res, a ne neizvoljiva. kajti trump je bil še mnogo slabši kandidat. navsezadnje - dobila je več neposrednih glasov volilcev, izpadla je zaradi elektorskega sistema. žižkova izjava je pa res kr neki. se strinjam.
alien8potnik
11. 11. 2016 17.19
-2
slaba res, a ne neizvoljiva. kajti trump je bil še mnogo slabši kandidat. navsezadnje - dobila je več neposrednih glasov volilcev, izpadla je zaradi elektorskega sistema. žižkova izjava je pa res kr neki. se strinjam.
GURT1
11. 11. 2016 22.32
+2
Sanders se je prodal za drobiž. bljak fuj pej!!!!
Al83
11. 11. 2016 15.42
+8
Klintonova je nameravala v Siriji vzpostaviti no fly cono. Me zanima, kako bi na to reagiral Putin. Z izvolitvijo Trumpa smo se izognili kar ene parim gobastim oblačkom. Verjetno pa pomeni to tudi konec hladne vojne 2.0, kar gre zahodnjim elitam zelo v nos.
alien8potnik
11. 11. 2016 17.20
-1
you wish. on bo lute republikancev. ti pa ne marriage putina in rusije.
korintos23
11. 11. 2016 15.19
-2
Me zanima ali bo Trump Putinu natankal floto v Sredozemlju, brez goriva ostali!
trumpet2018
11. 11. 2016 17.49
+2
a ne morejo obrniti v rikverc, pa nazaj v Rusijo, saj zdaj so se sprostile vse napetosti
trumpet2018
11. 11. 2016 20.35
Kori, a levaki so se že kaj pomirili, al še kar norijo po cesti, nisem danes nič spremljal ;)
nikhrast
11. 11. 2016 15.11
-4
Trump je zmagal zato ker je bila volilna udeležba ena od najnižjih, samo 48%, okoli 10 milijonov manj kot 8 let nazaj. Ne vem zakaj toliko podpore Trumpu v Sloveniji, uvedel bo svojo ultra desno politiko. Delnice bank, umazane energije... so že šle gor, deregulacija se bo uvedla. Buffetov Berkshire sklad je v par dnevih pridobil par milijard dolarjev.
korintos23
11. 11. 2016 15.18
-8
V Sloveniji ga častijo rasisti in nacionalisti, normalni ne.
dostojevski II
11. 11. 2016 15.32
+7
Obama je največje razočaranje za Slovence. Ne samo, da ni končal vojn v Afganistanu in Iraku, zanetil je vojne v Libiji in Siriji. Hillary pa je še bolj militantna od Obame. Kaj bo naredil Trump v ZDA, me boli k..., zanima me njegova zunanja politika.
kapljač1
11. 11. 2016 17.01
+2
Točno, pravi diletant je Obama. Je najmaNj kompetentev druge ocenjevati. Sploh pa ne Trumpa.
kapljač1
11. 11. 2016 17.02
+3
Hilary bi znala zanetit še vojno z Rusijo Trump je ziher ne bo.
nikhrast
11. 11. 2016 18.08
-4
Pa kdo se briga za Rusijo, v Ameriki se zanimajo za domače zadeve, ekonomijo..., Putina se sploh ne omenja.
kapljač1
11. 11. 2016 18.58
+3
Viggen
12. 11. 2016 08.59
+2
Kar se tiče kavbojskih volitev: pri "desničarjih" vsaj veš, kaj lahko pričakuješ, pri kvazi "demokratih", pa so na začetku vsemogoče lepe besede in obljube, potem pa je v resnici sran!a, razdejanja in mrtvih še bistveno več kot pri "desničarjih" ...
kameltrajbar
11. 11. 2016 15.09
-3
..kwaje svečkarji...:))))..trumpič je rdečkar...s putinom sta tabol prjatla...:)))
ROMELS
11. 11. 2016 16.33
+4
A veš ti marmeladar, da so v ameriki tudi svečkarji.
ONniON
11. 11. 2016 14.59
+6
v ZDA je po zadnjih podatkih pod pragom revščine 50 milijonov prebivalcev, kaar je največ po drugi svetovni vojni ! tudi zapufani so do mozaka, bravo vladavina demokratov
dostojevski II
11. 11. 2016 15.09
+4
Res je. Vendar teh podatkov ne boš našel v Demokraciji, Nori TV, Reporterju..., tako da še vedno 35% Slovencev meni, da se v ZDA cedita med in mleko.
nikhrast
11. 11. 2016 15.15
Brezposelnost pa najnižja, pod 5%. Revni smo pa vsi tu v Severni Ameriki, ubogi penzionisti, polna Florida jih je, zimo morejo preživeti na Floridi, nimajo denarja za kurjavo.
dostojevski II
11. 11. 2016 15.25
+3
Blagor Američanom. 10% jih stalno letuje v prikolicah. V SLO si to lahko privoščijo le v času dopusta.
appollyon
11. 11. 2016 16.18
+1
Se pravi je delež ljudi po procentih pod pragom revščine v ameriki manjši kot pa v rusiji ki se giblje od 16-17%. Prav tako je manjši kot v sloveniji ki je okoli 12%
nikhrast
11. 11. 2016 18.12
+1
Samo milijon kanadskih penzionistov ima svoje nepremičnine na Floridi, precej v teh naseljih s prikolicami, res vse lepo urejeno. Neverjetno, no pa vsako naselje ima svojo ceno, folk se sortira.
dostojevski II
11. 11. 2016 14.33
+1
Za Slovenijo zmaga Trumpa ni nobeno presenečenje. Bralci Nedeljskega dnevnika, ki ima 100.000 naklade, so že konec oktobra napovedali zmago Trumpa. 72 % bralcev Nedeljca, ki veljajo po kriterijih komentatorjev Demokracije, Nore TV, Reporterja... za rdečkarje, komunajzarje so napovedali zmago Trumpa. Janšiti pa so tako in tako stalno navijali za Trumpa. Torej zmaga Trumpa za Slovenijo ni nobeno presenečenje.
flojdi
11. 11. 2016 14.28
.itak da ..da je penzija povsod ,najbrž, manjša od Dela ali dela
Bofur
11. 11. 2016 13.48
+2
Če pa sledimo teoriji zarote, Clintonova sploh ni bila namenjena zmagati, njena vloga je bila eliminacije elitam zelo nevarnega "socialista" Sandersa. In nalogo je Clintonova opravila z odliko. Sanders je poniknil. Sandersa so izrinili. Protestnike Okupirajmo Wall Street so onemogočili. Ni jih. Izginili so z naslovnic. Takrat, ko bo Trump samo omenil možnost, da bi polovili lopove z Wall Streeta, bodo utišali tudi njega. Lastna stranka bo zahtevala impičment. Demokrati so tista stranka, ki je uničila gibanje Okupirajmo Wall Street, ki je protestnikom proti kriminalnim finančnim elitam vzela njihovo ost, Bernieja Sandersa.
nikhrast
11. 11. 2016 15.24
Sanders sploh ne bi imel šanse, na zahodu in na vzhodu bi dobil nekaj glasov. Pa kaj bi naredil, Congress, Senate..., vse v rokah republikancev.
Bofur
11. 11. 2016 16.17
Nisem prepričan, Sanders je imel terensko podporo ljudi, prav v tistih ključnih "swing states", kjer je Trump premagal Clintonovo.
nikhrast
11. 11. 2016 18.13
Še delavski razred v Ohiu in Michigan je glasoval za Trumpa.
Bofur
11. 11. 2016 13.45
+5
Kako lažno igro je igrala Clintonova kaže, kdo jo je podprl - ej njo je podprla družina Bush !?? In nikomur se to ni zdelo prav nič sporno. Pa vsi ti zvezdniki, ki zdaj točijo krokodilje solze, takrat, ko so Demokrati izigrali Sandersa in ga z nekakšnimi super-delegati izrinili iz igre, pa se ni oglasil nihče od teh kvazi športnih in filmskih zvezd, medijev. Trump je pobral protestne glasove, ki so bili namenjeni Sandersu. In krivda za to leži v celoti na Demokratih in neverjetno bolestni ambiciji skorumpirane Hillary.
MKII
11. 11. 2016 13.42
+1
Volitve na TOREK? ja bravo amerikanoresi............. a bl glupo ne more iti al kako?
generaL666
11. 11. 2016 13.40
Zakaj se ta model tok znoji?
vsevid
11. 11. 2016 13.39
PRAVO ŽIŽI prav imaš !
puspan
11. 11. 2016 20.38
Vsaj robec mu kupi, da si ne bo z golo roko nos brisal.
ROMELS
11. 11. 2016 13.29
+3
Žižek se moti, kot se običajno marksisti. Pa mu povem, da je izgubila zato. ker je na volitve prišlo več pametnih volivcev.
dostojevski II
11. 11. 2016 13.35
-4
Podobno je v SLO. Janša je zmagal samo leta 2004, ko so ga volili pametni.
generaL666
11. 11. 2016 13.41
-2
Jansevi volilci so senilni dedki in babice
ROMELS
11. 11. 2016 13.44
+4
Drogeranti najbrž ne. Ti volijo levičarje.
nikhrast
11. 11. 2016 15.26
-2
Pametni volivci, delavski razred v Ohiu in Michganu je glasoval za ultra desno usmerjene republikance.