Tujina

FOTO: Hollandove predvolilne obljube ogroža Merklova

Washington, 07. 05. 2012 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
380

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da bo zmagovalca francoskih predsedniških volitev Francoisa Hollanda sprejela odprtih rok. Zavrnila pa je njegov poziv k reviziji fiskalnega pakta. Hollande je sicer pred volitvami obljubljal, da bo znova odprl pogovore o paktu.

Hollande danes zjutraj
Hollande danes zjutraj FOTO: Reuters
Hollande je zbrani množici dejal, da njegova zmaga govori o vzponu gibanja proti varčevalnim ukrepom v Evropi. "Vi ste veliko več kot le ljudje, ki si želijo sprememb. Vi ste že gibanje, ki raste po Evropi in morda tudi v svetu," je sporočil.

Končni izidi drugega kroga predsedniških volitev v Franciji kažejo, da je socialist Francois Hollande z 51,62 odstotka premagal dosedanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki je prejel 48,38 odstotka glasov. Po podatkih francoskega notranjega ministrstva je Hollande prejel 1,13 milijona glasov več kot Sarkozy.

Volilna udeležba je bila 80,34-odstotna, kar je približno toliko kot v prvem krogu 22. aprila.

Čestitke z vsega sveta

Ameriški predsednik Barack Obama je po telefonu čestital zmagovalcu francoskih predsedniških volitev in ga ob tej priložnosti tudi povabil na obisk Bele hiše še pred vrhunskim srečanjem voditeljev držav G-8 v Camp Davidu 18. in 19. maja.

Obama je, glede na sporočilo za javnost Bele hiše, svojemu novemu francoskemu kolegu povedal, da se veseli sodelovanja pri reševanju številnih skupnih gospodarskih in varnostnih izzivov. Hollande bo položaj zasedel že 15. maja, kar pomeni, da se bo namesto poraženega Sarkozyja udeležil vrha G-8, kakor tudi vrha zveze Nato 20. in 21. maja v Chicagu.

Merklova danes
Merklova danes FOTO: Reuters
Zmaga socialista Hollanda odmeva tudi v Afganistanu in v zvezi Nato, zlasti v luči njegove napovedi predčasnega umika približno 3400 francoskih vojakov iz omenjene države. V Kabulu so danes dejali, da so njihove sile pripravljene prevzeti odgovornost za varnost v letu 2013, iz njihovih besed pa je razvidno, da se zaradi Hollandovih napovedi ne vznemirjajo.

Tiskovni predstavnik Natovih sil Isaf, podpolkovnik Jimmie Cummings, je izpostavil pomemben francoski prispevek v Afganistanu in tudi njeno zavezo urjenju lokalnih sil. "Podpisali so dolgoročni dogovor z Afganistanom. Dali so jasno zavezo urjenju afganistanskih sil. Gre za močan znak upornikom, talibanom," je poudaril in priznal, da stališča novega francoskega voditelja na sedežu zavezništva "niso toplo sprejeli".

Čestitke prihajajo tudi iz Evrope. Italijanski premier Mario Monti je izrazil upanje v tesno sodelovanje s Hollandom, katerega cilj bo "vse bolj učinkovita in v rast usmerjena Unija".

Britanski premier David Cameron je zmagovalcu čestital po telefonu. Oba se veselita tesnega sodelovanja v prihodnosti in izgradnje še tesnejših odnosov med Veliko Britanijo in Francijo.

Tudi španski konservativni premier Mariano Rajoy je socialističnemu predsedniku poslal čestitko, poklical pa ga bo tudi po telefonu.

Avstrijski kancler Werner Faymann je ocenil, da bi lahko izvolitev Hollanda pripomogla k njegovi zahtevi po uvedbi davka na finančne transakcije.

Belgijski socialistični premier Elio Di Rupo, edini voditelj iz držav EU, ki je med predvolilno kampanjo obiskal Francijo in podprl Hollanda, je izrazil podporo njegovemu gospodarskemu načrtu.

Kanadski premier Stephen Harper je Hollandu prav tako čestital po telefonu.

Čestitke prihajajo tudi iz Latinske Amerike. Brazilska predsednica Dilma Rousseff je izpostavila, da "Francijo in Brazilijo združujejo ambiciozni dvostranski projekti". "Prepričana sem, da se bo to sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnjih letih," je zapisala na svojem blogu.

Tudi venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je trenutno na zdravljenju raka na Kubi, je Hollandu čestital ob "jasni zmagi" nad Nicolasom Sarkozyjem.

Japonska vlada pa je sporočila, da bodo v Tokiu pozorno spremljali odzive Evrope na izvolitev socialista Hollanda.

Kitajska je po Hollandovi izvolitvi izrazila pripravljenost na sodelovanje.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je danes v Ljubljani izrazil upanje, da bo po zmagi Hollanda na predsedniških volitvah odnos Francije do Turčije bolj konstruktiven. Želi si, da bi se turška pogajanja za vstop v EU v času Hollandovega mandata premaknila naprej.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu upa, da se bodo prijateljske vezi med državama s Hollandom nadaljevale. "Veselim se srečanja z njim, da se bo lahko nadaljeval ta odnos, pomemben tako bilateralno kot mednarodno," je še sporočil Netanjahu.

V Teheranu pa upajo, da Hollandova zmaga odpira novo obdobje v odnosih med državama, potem ko je bil nekdanji francoski predsednik eden najglasnejših kritikov iranskega jedrskega programa. Po besedah tiskovnega predstavnika iranskega zunanjega ministrstva poraz Nicolasa Sarkozyja predstavlja poraz napačnih politik, pri čemer Ramin Mehmanparast upa, da bo Hollande popravil pretekle napačne pristope.

Sarkozyjev poraz pa so navdušeno pozdravili sirski mediji, zlasti v luči dejstva, ker je "Sarkozyjev" zunanji minister Alain Juppe izrazil možnost vojaškega posredovanja proti režimu v Damasku zaradi nasilne zadušitve protestov. "Duo Sarkozy-Juppe je pristal na smetišču zgodovine," je zapisal provladni sirski dnevnik Al Vatan.

Sarkozy danes pred Elizejsko palačo
Sarkozy danes pred Elizejsko palačo FOTO: Reuters

Hollande hoče nova pogajanja o fiskalnem paktu, Merklova je proti

Nemška kanclerka Angela Merkel je povedala, da bo Hollanda sprejela "z odprtimi rokami". Novi francoski predsednik naj bi nemško prestolnico obiskal takoj po inavguraciji, ki je predvidena za 15. maj.

Po kanclerkinih besedah sta se voditelja v telefonskem pogovoru strinjala, da bosta sodelovala "dobro in intenzivno". "Francosko-nemško sodelovanje je bistvenega pomena za Evropo. In midva si želiva uspeha Evrope," je dodala.

Hkrati je prva dama Nemčije zavrnila Hollandov poziv k ponovnim pogajanjem glede evropskega fiskalnega pakta. "To se preprosto ne bo zgodilo," je poudarila. "Vsebina fiskalnega pakta je bila določena, postopek potrjevanja dokumenta pa se mora nadaljevati naprej," je dodala.

Merklova, ki zavrača na zadolževanju temelječe financiranje programov rasti, je pojasnila še, da EU o načrtih za spodbudo rasti razpravlja že od januarja. Pri tem je izpostavila pomen reform izobraževalnega sistema, trga dela in stimuliranja visokotehnoloških podjetij. "Smo sredi tovrstnih pogovorov, Francija pa bo tu z novim predsednikom sodelovala s svojimi poudarki," je še dejala kanclerka.

Hollande je v predvolilni kampanji obljubljal, da bo znova odprl pogovore o fiskalnem paktu, katerega osrednje določilo je fiskalno pravilo o uravnoteženem proračunu. Francoski socialist je prepričan, da pogodba preveč poudarja varčevanje in vsebuje premalo spodbud za rast.

Glede na odziv Merklove se Hollandova predvolilna obljuba, da bo ponovno odprl pogovore o fiskalnem paktu, ne bo uresničila.
Glede na odziv Merklove se Hollandova predvolilna obljuba, da bo ponovno odprl pogovore o fiskalnem paktu, ne bo uresničila. FOTO: Thinkstock

Čestital tudi slovenski predsednik

Francoske predsedniške volitve so vedno pomemben politični dogodek, izvolitev Hollanda pa prihaja ob pomembnem trenutku za Francijo in Evropo, je v današnjem odzivu poudaril predsednik republike Danilo Türk.

Evropska unija, ki jo je prizadela gospodarska in finančna kriza brez primere, potrebuje ne le rešitve akutnih problemov, ampak tudi dogovore o dolgoročnih usmeritvah, ki bodo zagotovile gospodarsko rast, zaposlitve za mlade, socialno pravičnost in blaginjo za vse. Pri iskanju rešitev bo potrebno tesno sodelovanje vseh držav članic Unije, meni slovenski predsednik.

Po besedah predsednika Türka Slovenijo in Francijo povezujejo tesni in prijateljski odnosi na dvostranski, evropski in mednarodni ravni. Strateško partnerstvo med državama, sklenjeno 7. marca 2011 v Parizu, pa je pomembna spodbuda za nadaljnjo krepitev odnosov na področjih skupnega interesa.

Türk se je s Hollandom tudi že pogovarjal po telefonu, so sporočili iz urada predsednika republike. Najprej mu je čestital za izvolitev in poudaril, da je to pomemben signal Evropski uniji, ki potrebuje novo vizijo razvoja in rasti. Sogovornika sta se obenem strinjala, da Evropa potrebuje novo upanje.

Predsednik Türk je zmagovalca francoskih predsedniških volitev povabil tudi na obisk v Slovenijo, kar je Hollande z veseljem sprejel. Hollandeov obisk bi zagotovil nadaljnjo krepitev francosko-slovenskih odnosov in omogočil poglobljen pogovor o evropskih in mednarodnih vprašanjih, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Pahor je opozoril, da rezultatov francoskih volitev ne gre jemati kot potuho za odmik od naporov za uravnoteženje slovenskih javnih financ.
Pahor je opozoril, da rezultatov francoskih volitev ne gre jemati kot potuho za odmik od naporov za uravnoteženje slovenskih javnih financ. FOTO: Blaž Garbajs

Novoizvoljenemu predsedniku Francije je čestital tudi predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor. Kot so v SD zapisali na spletni strani, Pahor z upanjem gleda na možnosti za krepitev razvojne paradigme s poudarkom na družbeni pravičnosti. Ob enem pa opozarja, da rezultatov francoskih volitev ne gre jemati kot potuho za odmik od naporov za uravnoteženje slovenskih javnih financ, vključno s potrebo po varčevanju in vnosu zlatega fiskalnega pravila v ustavo.

Kdo je Francois Hollande?

Francois Hollande je bil rojen 12. avgusta 1954 v Rouenu na severozahodu Francije. Več kot 30 let je bil v zvezi s strankarsko kolegico in predsedniško kandidatko na volitvah leta 2007 Segolene Royal, s katero imata štiri otroke. Spoznala sta se na znameniti univerzi ENA, kovnici francoske elite, pred nekaj leti pa sta se razšla in zdaj živi z novinarko Valerie Trierweiler.

Zmagovalec je po včerajšnji razglasitvi izidov volitev dejal, da so Francozi z njegovo izvolitvijo izbrali spremembo. Prva naloga je po njegovih besedah združiti državljane, da skupaj pripeljejo državo iz krize, pri čemer je napovedal krepitev proizvodnje in ohranitev socialnega modela. Ob tem je poudaril, da varčevanje ne more biti več edina možnost za Evropo. Obljubil pa je, da bo predsednik vseh. Ob tem je izrazil tudi spoštovanje svojemu predhodniku.

"Noben otrok republike ne bo zapuščen in diskriminiran," je dejal novoizvoljeni predsednik.

Sarkozy je poraz priznal in svojemu nasledniku čestital. Napovedal je tudi umik z vrha svoje stranke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (380)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
08. 05. 2012 16.54
-1
Namesto proslulega Sarkozyja bo novi najboljši prijatelj Mercklove postal naš Janez. Slovenija bo tako rešena in bo ob Nemčiji svetilnik Evrope.
HooplaToopla
08. 05. 2012 18.20
+0
Kot je ugotovil že komentator Jure Černe. Namesto propadle naveze Merckozy, bo za blaginjo Evrope odslej skrbel novi sanjski dvojec \"Jankel\".
fastx
08. 05. 2012 16.49
+1
noben socialist še ni rešil države v krizi... zgodovinsko gledano.
HooplaToopla
08. 05. 2012 16.56
+0
fastx
08. 05. 2012 17.36
Uporabnik811241
08. 05. 2012 06.58
-3
Očitno bo Francijo rešil zasuk v levo ne vem kako saaj pri nas so vladali do sedaj 90% levi in poglejmo ga kam smo prišli !
alterego
08. 05. 2012 12.15
+0
a zate je Borut Pahor, veliki oboževalec politike Angele Merkel, levičar??? kaj je pa potem desnica? samo čajankarsko gibanje znotraj ameriških republikancev?
Osvald
07. 05. 2012 22.45
-2
frustrirani FDV novinarji.
Osvald
07. 05. 2012 22.44
-5
Menite, da zmaga Hollanda na francoskih predsedniških volitvah napoveduje zasuk v levo tudi v drugih evropskih državah? Zasukl v levo ?? 3/4 držav ki so padle v krizo je imelo leve vlade. Kakšen zasuk ???
janez6bb
07. 05. 2012 17.32
+3
ČE ni tale Hollande le volk preoblečen v ofco:)
janez6bb
07. 05. 2012 17.46
+3
se opravičujem, dejansko je volk, ni dokazov da je že bil udeleženec Bilderberg sestanka, je pa z dejanji leta 1992 in 2005 že dokazal da je podpornik njihove politike, skupine Bilderberg, leta 2005 je podprl lizbonsko pogodbo, kar pove vse, prav tako je podprl leta 1992 idejo evra zasnovano leta 1955 na prvih bilderbergih, in kar je danes dejstvo. Bil je spokeman nekdanjega predsednika Lionela Jospina, ki se je sestanka Bilderberg udeležil leta 1996. bil je v navezi z Francois Mitterand-on , zelo viskokim fremasonom njegov pposebni svetovalec je nihče drug kot Manuel Valls, udeleženec Bilderbergov, leta 2008:)
Shisui
08. 05. 2012 10.00
Pa saj to konec koncev ni nic nenavadnega.
Frater
07. 05. 2012 17.22
+8
Ne moremo večno biti hlapci Nemčiji, enostranska ljubezen se ne obnese!
janez6bb
07. 05. 2012 16.51
+4
Wikileaks publishes Bilderberg 1955 1957 1958 1960 1962 1963 IN 1980 POROČILA, najbrž tut to ne o DOVOLJ ZA OFCE.
janez6bb
07. 05. 2012 16.50
+4
BBC intervju z Davignon Etiene, predsedujoči Bilderbergov, ki prizna njihov obstoj:) TUT TO NAJBRŽ NE BO DOVOLJ DA BI SI NAIVNEŽI-OFCE, DOKAZAL.obsotj Bilderbergov.
janez6bb
07. 05. 2012 16.12
+3
Bivši NATOv glavni sekretar in član Bilderbergov Willy Claes je postavil na laž trditve zagovornikov teze, da skrivna organizacija, ki se je sestala v Sitgesu v Španiji pred nekaj dnevi ne sprejema dejanskih odločitev. Med intervjujem na belgijskem radiu je priznal, da udeleženci Bilderberg srečanj morajo izvesti odločitve, ki so sestavljene na letnih srečanjih teh centrov moči.” ME PA RES VEDNO LJUDJE NASMEJIJO S SVOJO GLUPOSTJO IN Naivnostjo, POVSOD LAHKO NAJDEMO POLNO DOKAZOV O OBSTOJU TE SKUPINE PA NEKATERI ŠE VEDNO NE MOREJO DOJEt, OZ NOČEJO, IQ TAKIH PONAVAD NE PRESEGA NAJNIŽJIH TEMPERATUR LETOS JANUARJA V RATEČAH.
lolipoly
07. 05. 2012 15.37
-7
Sarkozy je edini, ki je imel hrbtenico, in je hotel red v drzavi...Skoda , da je tako... Me pa res nasmejite se vedno s temi Bilderbergi...,
KisloZelje333
07. 05. 2012 15.53
+5
tudi ti nas s svojo naivnostjo, ko enkrat sam predsednik bilderbergov javno pove za njih, da obstajajo, da sprejemajo pomembne odločitve....res nevem kaj naj ti rečem, ujet.si in we are change slovenia začni že brat, a ti nisem že 100x rekel, da se ne boš sramotila tu po forumu, še vedno pa obstaja možnost, da te plačujejo, ker tako neumnega in naivnega človeka svet še ni videl, potem se pa še pametno dela, me res nasmejite hahahaha pa deeej no :)
KisloZelje333
07. 05. 2012 15.59
+4
zate ma človek hrbtenico, če dela po naročilu rothschildov? Prijateljuje z gadafijem, potem pa ko gadafi reče, da evropi in ameriki ne bo podaljšal koncesije za črpanje nafte, če ne poplačajo vseh dolgov, pa sta mu samo francija in anglija dolgovali 300milijard $ in tvoj prijatelj kar čez noč postane sovražnik, človek s hrbtenico po tvoje lolipoly kajne, brez kakršnih koli dokazov, še vedno zagovarja politiko amerike, izraela, skratka res dobitnica za najbolj naivno osebo v sloveniji, zagotovo
janez6bb
07. 05. 2012 16.29
+1
ti ni dovolj da Bill Clinton prizna na nekem shodu, da se je udeležil Bilderberg meetinga, poglej posnetek na spletu ni dovolj da so veliki ljudje tega sveta govorili o njih že preden so se pojavili v javnosti, kar je mogoče nekaj let, izjave si najdeš v slovenski knjigi skupina bilderberg, celo dve obstajajo , obe prevedeni, da ne bo težav:) ni dovolj da so v Eu parlamentu priredili tiskovno konferenco na temo Bilderbergov:) ni dovolj posnetkov vsakoletnega sestanka, ko se pomemebneži zbirajo, mora biti pa res nekaj posebnega ta sestanek da vsi najpomembnejši, oz povabljeni pridejo brez opravičil:) očitno nekateri tudi ne poznate več kot Osnovno šolske zgodovine, , ker potem bi vedeli da so takšne skupine zgodovinsko dejstvo:)
janez6bb
07. 05. 2012 16.39
+2
CFR, celo Obama prizna da je član, oz se uzgovarja da tam ni uradnega članstva, prizna pa je da je bil prisoten in da je nagovoril zbrane iz CFR-ja:) ni dovolj da Hilary Clinton prizna da ji skupina CFR, kar je ameriška različia Bilderberov,šteje okoli 4000 članov, najpomembnejših ameriških institucij in podjetji, koorporcij, NAREKUJE ZUNANJO POLITIKO. vse to in še več imate zbrano v dokumentarcu NEVIDNI IMPERIJ.
lolipoly
07. 05. 2012 20.06
-3
A tebi ni dovolj, da se vedno verjames v ta Nevidni Imerij,, ? Nevidni Imperi ni nic drugega , kot zarota posameznika, ki deluje v nasprotni strani... Za tako imenovane Bilderbergerje , pa vem kaj so , saj imam druzinskega clana , ki je clan te organizacije, zato se lahko smejim..tako naivnim, da res vse verjamejo kaj najdejo na internetu.
janez6bb
07. 05. 2012 20.59
+3
hehe večjih buč mša še ne, umiam od smeha, družinski član:) hehe, ne morem nehat, res ubogi ste nekateri, hehe
janez6bb
07. 05. 2012 21.00
+2
a to je vse kar si se spomnu, družinski član:)
lolipoly
07. 05. 2012 22.46
-3
Janez janez, ti pojma nimas kdo sem in kaj pocnem... nasmejis me pa res vedno s tvojimi komentarji...
janez6bb
08. 05. 2012 10.34
+0
ja povej nam vsem, na glas, kdo si, da vidimo koliko je resnice:) v tvojih besedah, do sedaj slovenec ni bil tudi blizu bilderberg sestanku:) ampak ti že veš, amš družinskega člana v skupini, 14 nazaj je bil pa sam obstoj te skupine največja teorija zarote, danes imaš že aktivnega sorodnika v tej skupini, pa kva si folk ne izmisli, ja jst sm pa nečak Obame, kaj je lahko lagat, tukaj, ko ni treba nikomur nič dokazat:)
bublika
07. 05. 2012 15.13
+4
Pa saj lahko ima namesto njega slovenske politike za podporo.
izkušena Polonca
07. 05. 2012 15.04
-2
menda da ne bodo ljudje postali spet poohlepne ovčke in verjeli tem politikom! Tile so veliki laževinci.
gruber74
07. 05. 2012 14.52
+14
Tudi Merklova je nasljedna ki bo pakirala
izkušena Polonca
07. 05. 2012 15.06
-1
tinetone
07. 05. 2012 14.49
+10
angelca ne bodi wtožna...
135kmh
08. 05. 2012 23.21
hanoveranec
07. 05. 2012 14.49
+5
Holland išče kak levi "SEMAFOR" za svojo vlado..... sam da ne bo pokvarjen, pa da ne bo gorela skoz rdeča....... ahahahahahahahahahaha
janez6bb
07. 05. 2012 14.47
+5
Špekuliranje, da bo lokacija letnega srečanja skupine Bilderberg izbrana tako, da bo sovpadala z letošnjimi volitvami predsednika ZDA, se zdi pravilna. Najverjetneje bodo Bilderbergi priredili svojo prikrito konferenco v mestu Chantilly, Virginija od 31. maja do 3. junija 2012. Govorice, da bo konferenca V Haifi v Izraelu so se izkazale kot neresnične in zavajajoče. Hotel Westfields Marriott Washington Dulles, v katerem so Bilderbergi že leta 2002 in 2008 imeli svoja srečanja, je popolnoma zaseden od 31. maja do 3. junija. Izven tega časovnega obdobja pa so še na voljo proste sobe, kar skoraj zagotovo kaže na to, da bo hotel gostil Bilderberge in 2012 srečanje. Zasledovalec Bilderbergov Tony Gosling je odkril, da bo na konferenci prisoten tudi Bormann (NATO, P2). Gosling poroča, da bo izbrana lokacija srečanja zagotovila, da se bodo ljudje, ki bodo prileteli v ZDA na to skrivno konferenco, lahko srečali z ljudmi, ki so sedaj postali že kar ”normalni ameriški pred SV3 fašisti”. (SV3 = 3. svetovna vojna) Po zadnji konferenci v St. Moritzu v Švici, ko so se člani skupine Bilderberg nenavadno odločili, da se sprehodijo po okolici do svojega hotela in bili tako neposredno soočeni s protestniki, se pričakujejo letos mnogo ostrejše varnostne ukrepe. Čeprav se zdi, da je Westfileds Marriott zelo verjetna lokacija letošnjega srečanja skupine Bildeberg, pa je skupna Bilderberg poznana, da je v preteklosti rezervirala številne hotele, da bi premamila novinarje in jih spravila na stran pot. Odločitev Bilderbergov glede lokacije konference v ZDA je neposredno povezana s ključno vlogo, ki jo bo skrivnostna klika industrialcev, bankirjev, akademijskih vodij in voditeljev medijev odigrala pri vplivu na predsedniške volitve v letu 2012.
Bozji
07. 05. 2012 14.46
+8
Hehe, oba sta financirana z istega vira. To je le sprememba za ubogo nevedno rajo. Predaja EU pa nemoteno teče dalje! Sachs je skorajda že končal svoj scenarij! Še malo in vladal nam bo HAARP, GSO in grozen finančni primež. Vse pa je v lasti Sachsa, Bildenberga, Gatesa ter ostalih v združenju samooklicanih ''Illuminatov''. ''World is a stage.'' je vedel že Shakespeare. Le kaj bi svet brez Tesle in Einsteina; njihovi izumi so sedaj v polni rabi! Folku pa še kar nič jasno!!!
KisloZelje333
07. 05. 2012 14.51
+4
se strinjam, gizmo te bo pa označil za norega teoretika zarot
janez6bb
07. 05. 2012 14.46
+5
Bivši NATOv glavni sekretar in član Bilderbergov Willy Claes je postavil na laž trditve zagovornikov teze, da skrivna organizacija, ki se je sestala v Sitgesu v Španiji pred nekaj dnevi ne sprejema dejanskih odločitev. Med intervjujem na belgijskem radiu je priznal, da udeleženci Bilderberg srečanj morajo izvesti odločitve, ki so sestavljene na letnih srečanjih teh centrov moči.”
modrook
07. 05. 2012 14.41
+1
a je slučajn mislila da bo na vekomaj komandirala?