Tujina

'Slave nihče ne bo gradil na moj račun'

Zagreb, 09. 11. 2009 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Že vidim, da sva dobro začela," je Emir Kusturica ob začetku intervjuja dejal hrvaškemu novinarju, ki ga je nato nagnal z Mokre Gore. Zdaj mu je končno vrnil posnetek intervjuja.

Emir Kusturica
Emir Kusturica FOTO: Reuters

Režiser Emir Kusturica je izpolnil obljubo in hrvaški televiziji HTV vrnil posnetke, ki jih je, po trditvah novinarske ekipe omenjene televizije, zaplenil po tem, ko je prekinil intervju.

Kot je znano, se je novinarska ekipa na čelu s hrvaškim novinarjem Aleksandrom Stankovićem odpravila na Mokro Goro, kjer Kusturica živi, da bi z njim posnela intervju za Stankovićevo oddajo Nedjeljom u dva. Ker je novinar Kusturico spraševal o njegovem odnosu z nekdanjim srbskim predsednikom Slobodanom Miloševićem, je Kusturica ekipi odrekel gostoljubje.

Posnetki kažejo, kako je Kusturica postopoma skozi Stankovićeva vprašanja izgubljal potrpljenje. Celotna zadeva se sicer ni slabo začela. "Ta intervju je dober, ker vam bom lahko odgovoril na vse, kar vas zanima, s tem, da že vidim, da sva dobro začela,“ je dejal Kusturica. Odgovor Stankovića: "Dobro, videla bova, kje bova končala.

In končala sta kar hitro, in sicer po 22 minutah pogovora. "Veste kaj, tega pogovora ne bomo več tako nadaljevali. Moramo se malo pogovarjati tudi o ustaših in o Franju Tudžmanu,“ je razburjeno dejal Kusturica, potem ko ga je Stanković spraševal o njegovem pitju viskija z Miloševićem, medtem ko je srbska vojska oblegala Sarajevo. "Seveda, jaz lahko pijem tudi vodko, medtem ko nekdo ubija muslimane, ampak jaz moram najprej vedeti, kdo to dela,“ je razlagal Kusturica.

Na Stankovićeva vprašanja o Miloševiću se je branil tudi z razlago, da ga fascinira Miloševićeva soproga Mira Marković in pri tem sam odprl temo o simpatiziranju z Miloševićem. Izpostavil je tudi, da za Miloševića ni dokazano, da je kriv. "On je umrl,“ je dejal Kustorica.

Slobodan Milošević in Mira Marković
Slobodan Milošević in Mira Marković FOTO: Reuters

Ko je Kusturica dejal, da bi se morala malo pogovarjati tudi o ustaših, mu je Stanković odgovoril: "Dobro, kot želite.“ "Ne morem, ker silite,“ je dejal Kusturica, nakar mu je Stanković še enkrat zagotovil, da se lahko pogovarjata tudi o ustaših. "Ne, ne bova. Zato ker vi v bistvu silite… tega pogovora ne bom niti zaključil,“ je bil razburjen Kusturica.

"Prišli ste sem, pričakani ste bili, v mojo hišo ste vstopili kot izpraševalec. Končali smo zgodbo,“ je dejal Kusturica, umaknil mikrofon in vstal. Pri tem je Stankoviću dejal še: "Veš kaj, fant, nihče ne more graditi slave na moj račun.“

Stanković trdi, da je Kusturica posnetek intervjuja zaplenil in ekipo nagnal z Mokre Gore, Kusturica pa pravi, da je Stanković posnetek le pozabil, ker se mu je mudilo. Obljubil je, da bo posnetek vrnil in svojo obljubo je tudi držal.

Celoten dogodek je novinar Stanković označil kot izjemno nesramno dejanje, saj je po njegovih trditvah Kusturica ekipo nagnal iz svoje vasi, pred tem pa jim je zaplenil posnetke intervjuja. Ko je zgodba prišla v medije, je o sporu spregovoril tudi Kusturica, ki je menil, da je Stanković želel pogovor obrniti v devetdeseta leta na način, ki je bil za Kusturico nesprejemljiv. "V tem smislu je bil pogovor zaključen prej, kot bi moral biti. Nisem dovolil, da bi gost v mojem domu bogato življenjsko kariero zmanjšal na en vidik, ki se je večinoma vrtel okoli Miloševića. Nimam se namena kregati, ampak svojega življenja ne bom zmanjšal na en vidik,“ je dejal Kusturica.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
10. 11. 2009 20.16
Gledaj Slobkota ,izpalio ruku ko 'heil Hitler'
sbosbo
10. 11. 2009 14.25
sottozero 10.11.2009, 08:24 -5 BOŠNJAKOV ni ! V Bosni in Hercegovini so le islamizirani SRBI in pokatoličevani SRBI ! ....manj Šešelja priporočam!:)
blesaviblento
10. 11. 2009 12.49
Svet potrebuje še več Stankovićev
erikferfoljo
10. 11. 2009 10.25
TOOOO KUSTURICA !!!!!!!!!!!!!!
sottozero
10. 11. 2009 08.24
BOŠNJAKOV ni ! V Bosni in Hercegovini so le islamizirani SRBI in pokatoličevani SRBI !
sottozero
10. 11. 2009 08.22
BRAVO KUSTURICA. Neki slave željan lolek te že ne bo zezal.
crnigavran
10. 11. 2009 03.55
nekoč so za Che Guevaro govorili da je terorist ,danes je simbol odpora zoper ameriški imperijalistični anarhiji. itak pa je značilno,da je vsaki človek kateri vztraja pri resnici , avtomatično že v naprej popluvan,če pa se gre za človeka kateri zagovarja srbe pa je to toliko hujše za njega . izdajalec??? , ali je mogoče da se je na strani srbov v bosanski vojni borilo 15%muslimanov in koga pa bi naj oni izdali ??? mogoče tistih 10.000 muslimanskih zločincev kateri se sprehajajo po BiH federaciji .
mesaja
09. 11. 2009 23.30
kusturico drži srbska mafija! zato ga pa tut oni držijo! in on se jim more podrejat. on je tukaj navadna žrtev! informacije iz prve roke ;)
asida
09. 11. 2009 23.00
romska posla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mobius
09. 11. 2009 22.28
+1
cubi 09.11.2009, 19:14 -1 po eni strani ima emir prav ampak po drugi on je vseeno muslimanskega rodu in ko je bilo muslimanom v bosni najhuje je on sel v srbijo ce je ze tako svetovno znan zakaj ni sel v hollywood kot igralec srbskega rodu Rade serbedzija.Naj se sramuje samega sebe. Ni tvoj rod vera, muslimani niso narod temveč pripadniki neki veri in pripadajo različnim kulturam, z različnimi jeziki, ki pa jih islam kot vera ves čas od samega začetka širjenja poizkuša izničiti, vprašajte se zakaj se moli samo v arabskem jeziku in da bi vsi muslimani morali znati koran na pamet, tukaj se gre za popolno pranje možganov, k sreči tudi če bi vse ljudi spremenil v muslimane po veri, še vedno večina razmišlja z svojo glavo, glavni problem je, da islam kot vera obstaja zaradi kontrole nad ženskami, da lahko moški počnejo kar hočejo. Glede Kusturice pa tako nima smisla izgubljati besed, za mene beseda umetnik kot taka ne obstaja, saj se prodajajo lažne sanje in večinoma lažne vrednote, vprašajte se zakaj je večina takoimenovanih umetnikov nesrečna. pz!!!
mjolnir
09. 11. 2009 21.50
Kusta je pač legenda, Bošnjake boli ker se je vrnil eni od ver svojih prednikov(nikoli ne vemo če so bili katoliki) in ker je priznal da so Bošnjaki zgolj islamizirani Srbi in Hrvatje! Noben ni tako špreziran kot tisti ki širi resnico!!
mjolnir
09. 11. 2009 21.48
lorn Zakaj vi vsi oboževalci totega šlosarja v avatarju navijate za muslimane in pluvate po Srbih in delno tud po Hrvatih??
theta
09. 11. 2009 21.33
še ena nives celzijus
mali-kekec
09. 11. 2009 20.14
KUSTURICA IZDAJICA!!! DOK JE SARAJEVO BOMBARDIRANO ON JE PIO VISKI SA MILOŠEVIĆEM!!! AJDE DA PRIČAMO O USTAŠAMA EMIRE?
Damir Rahimic
09. 11. 2009 20.00
***** kusturicu na zacetku vojne je govoru zakaj bombardirajo moje mesto sarajevo? potem pa od enkrat sel na strano srbov in se prodal........
gorbi23
09. 11. 2009 19.43
tale Stanković je kar car, eden redkih novinarjev k se sploh še upa spraševat in gre do konca s svojimi vprašanji
Presskiller
09. 11. 2009 19.36
Balkanska posla
justime
09. 11. 2009 19.23
tipičen"kulturen"busanc.pa še izdajalec povrh. enega takega novinarja ki bi naše politike vabil in provociral z takimi vprašanji bi bilo lepo imeti tudi v slo!
mesaja
09. 11. 2009 19.19
prmitivizem na višku! Kosturica bogi si res!
cubi
09. 11. 2009 19.14
po eni strani ima emir prav ampak po drugi on je vseeno muslimanskega rodu in ko je bilo muslimanom v bosni najhuje je on sel v srbijo ce je ze tako svetovno znan zakaj ni sel v hollywood kot igralec srbskega rodu Rade serbedzija.Naj se sramuje samega sebe.