Tujina

Slabo vreme spet ustavilo prečrpavanje nafte

Wellington, 18. 10. 2011 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Reševalci, ki iz nasedle ladje prečrpavajo nafto, so morali zaradi slabega vremena svoje delo prenehati. To, da je slabo vreme ustavilo omenjeno akcijo, se je zgodilo že drugič v tednu dni.

Prečrpavanje nafte iz ladje, ki je nasedla ob severni obali Nove Zelandije, so morali zaradi slabega vremena začasno ustaviti, poroča BBC. Reševalci so povedali, da v ladjo udarjajo valovi, visoki do štiri metre, prav tako pa so opazili, da v morje spet izteka nafta. Do sedaj je v morje izteklo že več kot 350 ton nafte, zaradi česar je poginilo več kot 1000 morskih ptic.

Nasedla ladja na Novi Zelandiji - 4
Nasedla ladja na Novi Zelandiji - 4 FOTO: Reuters

Odgovorni za operacijo prečrpavanja nafte je povedal, da jim je z ladje uspelo prečrpati okoli 90 ton nafte, preden se je vreme poslabšalo. Reševalna ekipa je zapečatila ladijske naftne rezervoarje in zaprla vodoodporna vrata, preden je zapustila ladjo. Bojijo se namreč, da bi se 236-metrska ladja Rena lahko prepolovila, če bi valovi še bolj butali vanjo.

''Ladja je trenutno v enakem stanju, kot je bila v ponedeljek – na obeh straneh so razpoke, vendar še vedno ohranja svojo strukturo,'' je povedal direktor reševalne ekipe Andrew Berry. Kot je še dodal, so zjutraj opazili, da iz ladje izteka nekaj nafte, ki jo veter potiska na odprto morje.

Nasedla ladja na Novi Zelandiji - 2
Nasedla ladja na Novi Zelandiji - 2 FOTO: Reuters

Novozelandski vremenoslovci za sredo napovedujejo bolj stanovitno vreme, kar bi reševalcem omogočilo, da bi se vrnili na ladjo in nadaljevali prečrpavanje nafte. Ko bi s tem delom naloge končali, bi lahko iz ladje pretovorili še okoli 1300 kontejnerjev, ladjo pa premaknili z grebena, na katerem je nasedla.

Nasedla ladja na Novi Zelandiji - 6
Nasedla ladja na Novi Zelandiji - 6 FOTO: Reuters
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roxy79
18. 10. 2011 13.00
Pri vsej tehnologiji... in velikanskih strojih,,,ki jih prepeljejo iz enga konca sveta na druzga v tednu dni..... gledamo tukaj ob tej ladji samo neke male čolničke....
a91p
18. 10. 2011 12.02
oj-ljudje18.10.2011, 10:486 Smešno je to, da v vsem času odkar je ladja nasedla še niso pretovorili kontejnerjev, ki bi precej zmanjšali obtežbo ladje, itd. Kolikokrat se je že taka tragedija zgodila, pa se vedno odzovejo kot da je prvič - tu se vidi, da ni prave volje do imeti čisto okolje, ampak je samo kapital. Skratka je bolj poceni, da se bi tanker potopil in ga več ni, kot pa reševanje le tega. Žal. Ni prave volje do čistega okolja? Zakaj pa potem izčrpavajo nafto? Kar tako? Lahko bi videl po slikah da nafta naredi veliko več škode kot potopljeni tanker, vbistvu v vodo nalašč spuščajo odslužene ladje, ki se v njih naselijo živali, alge ni da ni. Da bi se pa prvo osredotočili na kontejnerje (ki bi lahko trajalo in trajalo in trajalo) bi iztekla vsa nafta in imeli ekološko katastrofo v tistem predelu. Kdo bo potem to čistil. ti? :)
oj-ljudje
18. 10. 2011 10.48
Smešno je to, da v vsem času odkar je ladja nasedla še niso pretovorili kontejnerjev, ki bi precej zmanjšali obtežbo ladje, itd. Kolikokrat se je že taka tragedija zgodila, pa se vedno odzovejo kot da je prvič - tu se vidi, da ni prave volje do imeti čisto okolje, ampak je samo kapital. Skratka je bolj poceni, da se bi tanker potopil in ga več ni, kot pa reševanje le tega. Žal.
CatchMe
18. 10. 2011 10.45
povezani so en z drugim zato lahko tako stojijo...drugace bi bili ze vsi pod vodo
korenoff
18. 10. 2011 10.44
Izgleda da so kontejnerji pritrjeni eden na drugega. Ne izgleda lepo, čaka jih še veliko dela :S
JAPP
18. 10. 2011 10.34
Na prvi sliki mi ni jasno kako lahko "kontejnerji" stojijo pod kotom 60 stopinj če ne celo več...