Tujina

Slabo jim gre: najbolj bogati lani izgubili 190 milijard

Peking/Tokio, 18. 09. 2012 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajski milijarderji so v preteklem letu izgubili skoraj tretjino svojega bogastva. V istem času so azijski bogataši skupaj postavili rekord, ki ne bo razveselil njihovih denarnic: v enem letu so izgubili več premoženja kot njihovi kolegi bogataši kjer koli na svetu.

Med tistimi, ki jo izgubili del premoženja, je tudi drugi najbogatejši Kitajec Zong Qinghou.
Med tistimi, ki jo izgubili del premoženja, je tudi drugi najbogatejši Kitajec Zong Qinghou. FOTO: Reuters

Od avgusta lani pa do konca julija letos se je bogastvo najbogatejših Kitajcev skrčilo za neverjetnih 160 milijard dolarjev, razkriva študija Wealth-X. Večina izgube je sicer posledica slabih razmer na kapitalskem trgu.

Število ultra bogatih Kitajcev, kamor spadajo tisti, ki imajo več kot 30 milijonov dolarjev, se je skrčilo za 2,3 odstotka, njihovo premoženje pa za 7 odstotkov, na okoli 1,6 bilijona dolarjev.

Direktor Wealth-X Mykolas Rambus pravi, da so bili najhuje prizadeti tisti, katerih premoženje je v obliki nepremičnin ali tovarn locirano v obalnih delih Kitajske, saj se industrijska proizvodnja seli v notranjost države. "Dober primer je regija Guangdong, kjer je mogoče najti vse več zapuščenih tovarn," pravi Rambus.

Za sedem odstotkov se je skrčilo tudi premoženje vseh ultra bogatih Azijcev skupaj. Še vedno pa z nekaj več kot 6 bilijoni evrov niso revni. Na skrčenje bogastva so vplivale zaostrene razmere v "veliki trojki" – Japonski, Kitajski in Indiji, kjer skupaj živi kar 75 odstotkov ultra bogatih Azijcev.

Po drugi strani pa Rambus pravi, da se število ultra bogatih, ki končajo v bankrotu, ni spremenilo. "Azijski bogataši niso obubožali, le njihove naložbe so precej manj dobičkonosne," meni.

Prav tako kot kitajski so jo slabo odnesli tudi japonski bogataši. Zaradi slabe situacije na kapitalskih trgih, skrčene industrijske proizvodnje zaradi krize in posledic cunamija se je njihovo premoženje skrčilo za kar 190 milijard dolarjev. Z 12.830 ultra bogatimi je sicer Japonska domovina največ azijskim milijarderjem.

Čeprav azijska gospodarstva še vedno rastejo, Rambus tako ocenjuje, da je tudi tukaj prišlo do upočasnitve hitrega naraščanja proizvodnje in bogastva

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
19. 09. 2012 00.59
+3
Vse je povezano z energijo, ta žene gspodarstvo od industrijske revolucije dalje. Od tod vojne na teh območjih. Večja cena črnega zlata upočasnuje gospodarsko rast. Manjša gospodarska rast povzroči manjšo potrebo po produktih, ta vpliva na zaposlovanje, ta na produkcijo in krog je sklenjen. Posledica je manjša konzumacija, manjša gospodarska rast. Problem je, ker je sistem tako kreiran, da ne vzdrži dolgotrajne negativne gospodarske rasti zaradi načina ustvarjanja valute od privatnih bank. Sledila bo hiperinflacija in propad valute. Primer v zgodovini je Wiemarska nemčija, jugoslovanski dinar ...itd.
przelmuding
18. 09. 2012 17.56
+6
Kaj se jočejo saj nič svojega niso izgubili, izgubili so denar ki so ga prislužili delavci v suženjskih pogojih.
ill_be_back
18. 09. 2012 15.53
+1
Po drugi strani pa Rambus pravi, da se število ultra bogatih, ki končajo v bankrotu, ni spremenilo. "Azijski bogataši niso obubožali, le njihove naložbe so precej manj dobičkonosne," meni. s tem je vse povedal ;) No torej niso nič na izgubi, ampak samo manj zaslužijo. Denar na kupu pa ostaja.
kawasakimen
18. 09. 2012 15.36
+9
Jaz sem sklenil,da njihovih izdelkov ne bom več kupoval,ker že po enem tednu vse razpade. Pregovor pravi; Nisem tako bogat,da bi kupoval poceni.
nikhrast
18. 09. 2012 16.37
Ja res vse cenejše, poglej elektronsko robo, vse iz Kitajske, cena pa neverjetno nizke. TV, digitalne kamere, mobiteli, laptopi..., sploh ne moreš verjeti kako so cene padle zadnja leta.
Strelja?ko
18. 09. 2012 20.09
Saj tud od predragega Appla nimaš nič. Ima pa hudiča zaščit gor, da je neporaben....
asdasdasd123123
18. 09. 2012 13.03
+15
to je kot bi men padlo nekaj 10 centov z žepa...
šala bajzer
18. 09. 2012 12.51
+9
letos bojo 3x toliko denarja zgubli kot lani, in te bo počilo
ni_mi_vse_eno
19. 09. 2012 01.00
+3
Točno to se bo zgodilo, take primere imamo tudi skozi zgodovino. Seveda se vsak razlog za vojno obda v plemenit celofan, v ozadju so pa resursi in boj za prevlado.