Tujina

Skupaj proti ilegalnim priseljencem

Rim, 29. 12. 2007 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italija in Libija sta podpisali dogovor, ki predvideva sodelovanje v boju proti nezakonitim priseljencem.

Libija in Italija se bosta skupaj borili proti nezakonitim priseljencem
Libija in Italija se bosta skupaj borili proti nezakonitim priseljencem FOTO: Reuters

Italija in Libija sta podpisali dogovor o skupnem patruljiranju libijske obale. Tako bosta državi poskušali zajeziti vprašanje nezakonitih priseljencev. Dogovor predvideva tudi sodelovanje na področju boja proti trgovini z ljudmi, so sporočili z italijanskega notranjega ministrstva.

Dogovor sta italijanski notranji minister Giuliano Amato in libijski minister za zunanje zadeve Abdel Rahman Šalkam podpisala v Tripoliju.

Italija je dolgo kazala na Libijo kot glavni vir nezakonitih priseljencev v Evropo iz severne in podsaharske Afrike in jo pozivala k poskusu razbitja tihotapskih skupin in povečanju nadzora vzdolž njene morske obale. Rim je v preteklosti že pristal na pomoč pri usposabljanju libijske policije.

Z novim dogovorom bodo skupne enote opazovale obalo, pristanišča in zalive, je povedal Amato. Dodal je še, da je dogovor podoben tistemu z Albanijo izpred nekaj let. Ta je Italiji pomagal občutno znižati število albanskih priseljencev.

Sporazum bo tudi "rešil mnoga življenja in pomagal streti kriminalne združbe", je italijanski minister še dodal v svoji izjavi, ni pa povedal točnega datuma, kdaj naj bi skupne patrulje začele delovati.

Libija se je tudi že dogovarjala s predstavniki EU o različnih možnostih zajezitve toka ladijskih priseljencev, Rim pa je obljubil, da bo podprl sodelovanje med EU in to afriško državo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

elvog19
29. 12. 2007 19.31
Kar k nam jih naj pošljejo. Pri nas se bodo lahko mirno preživljali s kriminalom. Če bi jih pa kdo poskušal preganjati, jim bo na pomoč priskočila odvetniška pisarna Čefurin, ki zagotovi stalno prebivališče in najvišjo stopnjo nedokatljivosti. Dobrodošli v kriminalni bazi SLO.