Tujina

Skrivnosten ruski Objekt 2014-28E v vesolju bega zahodne države

London, 18. 11. 2014 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruska vojska je v vesolje izstrelila skrivnosten predmet, ki ga zdaj pozorno spremljajo zahodne države. Namen Objekta 2014-28E je neznan, prav lahko bi sicer bil tudi civilen. Posebno pozornost je zbudilo dejstvo, da Rusija izstrelitve ni prijavila.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters

Skrivnosten predmet, ki ga je v vesolje izstrelila ruska vojska, že tedne bega zahodne vesoljske agencije, ki pozorno spremljajo njegovo gibanje. Dogajanje namreč spremlja strah, da bi Rusija utegnila oživiti že davno ukinjen projekt za uničevanje satelitov, v današnji izdaji piše britanski časnik Financial Times.

Namen Objekta 2014-28E je neznan, prav lahko pa bi bil tudi civilen, namenjen na primer čiščenju vesoljskih smeti ali dobavi goriva za preostale satelite. Posebno pozornost je zbudilo dejstvo, da Rusija izstrelitve ni prijavila ter nenavadno, zelo dejavno in natančno gibanje predmeta.

Rusija je svoj program za uničevanje satelitov - Istrebitel Sputnikov oz. Uničevalec satelitov - pospravila na podstrešje po padcu železne zavese, a njeno znanje na tem področju ni šlo nikoli popolnoma v pozabo. Kot piše FT, so ruski predstavniki v preteklosti tudi javno povedali, da bodo v primeru poslabšanja odnosov z ZDA na področju protiraketne obrambe ponovno obudili program.

Rusko obrambno ministrstvo navedb o skrivnostnem predmetu zaenkrat ni komentiralo.

Oboroževanje vesolja?

"Karkoli že je, je videti eksperimentalno," je menila strokovnjakinja za vesoljsko varnost z britanskega think-tanka Chatham House Patricia Lewis. Predmet bi lahko po njenem prepričanju imel številne funkcije, tako civilne kot vojaške.

Potovanje skrivnostnega predmeta bi se spričo nedavnega prvega pristanka na kometu lahko zdelo nepomembno, a po pisanju FT osvetljuje vse večjo skrb obrambnih strategov, ki resda v javnosti še ni bila deležna velike pozornosti: oboroževanje vesolja.

Sposobnost uničenja ali oslabitve satelitskih komunikacij nasprotnika že vse od začetka vesoljske bitke velja za pomembno vojaško sposobnost, a po padcu železne zavese so bili številni tajni raziskovalni projekti sovjetskih in ameriških inženirjev opuščeni. Zanimanje za vesoljsko orožje je spet oživelo v zadnjih letih.

"Bilo bi čudno, če bi vesolje ostalo tisto področje, po katerem vojske ne bodo stegnile svojih rok," je menila Lewisova in dodala, da je to pravzaprav že realnost. Kot primer je navedla, da so hekerji, povezani s kitajsko vlado, minuli teden vdrli v ameriške vremenske satelite.

Rusija je bila sicer v preteklosti na čelu prizadevanj za zagotovitev mednarodne pogodbe, ki bi preprečevala nameščanje orožja v vesolje, a ta prizadevanja doslej niso bila uspešna, še dodaja FT.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (225)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
19. 11. 2014 12.27
+4
Oh, pa to je od Neila Armstronga zobna proteza, ko je leta 1969 na luni kihnil, in jo je odneslo proti zemlji - ker ni imel paste Corega
vrtojb
19. 11. 2014 09.11
+7
Spet propagandno nabijanje amerov.
jagermeister1
19. 11. 2014 07.56
+52
Berem komentarje in vidim da se kregate kot majhni otroci v vrtcu , češ kdo bi zmagal v vojni med Rusi in Amenričani............naj vam povem , da nebi zmagal nobeden , izgubil pa bi cel svet............v spopadu takih velesil , bi bilo samo vprašanje časa , kdo bi prvi izstrelil raketo z nuklearno glavo in ko bi se to zgodilo bi svet kot ga poznamo izginil za vedno , ker bi sledili povračilni izstrelki.............tam kjer bi padali izstrelki bi velika večina ljudi umrla takoj , tisto malo preživelih , kar bi jih ostalo , pa bi v zelo kratkem času umrlo zaradi radiacije................v delih kjer nebi bilo direktnega napada , bi zavladal kaos in to bi pomenilo vsak zase , kar pomeni da ljudje ne umirajo zaradi vojne direktno , ampak zaradi preživetja ( kos kruha , voda , konzerve , itd. )...............ne želite si tega ,saj se to lahko kaj hitro zgodi , ker so oboji , tako ZDA kot Rusi prepotentni in tudi v njihovih vrstah so idi@ti , ki bi ne glede na človeštvo , bili pripravljeni to tudi storiti ! ! !
nekdonekje
19. 11. 2014 10.46
+7
kim llsung
19. 11. 2014 11.16
+1
Dokler pluje nas Triglav po morju,dokler pilatusi preletavajo nebo...bo mir na zemlji....
DrFake
19. 11. 2014 13.11
+4
To je vse res kar si napisal. Je pa nastopil čas, ko so vlade ljudem dolžne da nehamo poslušat pravljic. Laži o naši fizični realnosti, laži povezane z zgodovino in predvsem prazgodovino. Michael Cremo je izdal knjigo že 1996 če se ne motim. Uradna šolska znanost nima razlag za marsikaj, obnašajo pa se tako kot da je človek na zemlji višek kozmične inteligence. Razlagajo, da so z rampami gradil piramide, po izračunih pa prideš do podatka da bi morale biti take rampe dolge 1km in bi za njih porabili toliko materiala kot za samo piramido. To so pravljice in tako imenovane teorije zarot se pogosto izkažejo kot resnične. Logično da pravljice iz zgodovine nedvomno prispevajo k pravljicam, ki se še kar naprej dogajajo v sedanjosti. Ameriški nuklearni arsenali so bili že večkrat od leta 45 izklopljeni in v tej povezavi so bili ob istih dnevih tudi poročila o NLP-jih nad temi območji s strani vojaškega osebja. O tem obstajajo z zadnjih let celo poročila v mainstream medijih. Verjetno bi do nuklearne vojne že prišlo če ne bi bilo teh dogodkov. Človek je zmanipulirana rasa in to se bo v tem stoletju verjetno končalo, ampak vprašanje je le na kakšen način.
hotchilipoper
19. 11. 2014 07.44
+5
Kaj če amerikancu vse te rakete,če mu bo Putin zablokiral računalnike,in se lahko potem samo lase puli
appollyon
19. 11. 2014 10.40
-6
a rusi pa nimajo nič računalniškega?!? Ne seri, večinoma tehnologije kar se tiče elektronike in podobno pa pogruntajo zahodnjaki, tako da si sam lahko misliš koliko so pred rusi kar se tiče elektrotehnike
IQ007
19. 11. 2014 19.03
+1
apolion-kje živiš-si 30 let v zaostanku(vzadaj)
nevseverjet
19. 11. 2014 05.52
-6
Amerikanci so Evropejci,Židje, Azijci.... Indijanci so pa lahko Amerikanci, bolje staroselci. Sam Indijanci pa podobno delujejo kot Rusi....kakšna tehnologija?! To bo/je za večino znanstvena fantastika !!!Tehnologija ima limit, ki je dosežen............N. Tesla je sedaj na sporedu, pa verjetno še kakšen tak, ki je deloval malo višje ;) "Ameriški matrix" pa razpada !.....Materjalna energija ni večna , ko razpade, ostane samo energija, ki se preoblikuje.......
DrFake
19. 11. 2014 03.27
+9
Tisti, ki ste tako pametni na strani Američanov, si poglejte na netu iz več različnih lokacij resnično zgodbo o "Battle of Los Engeles" z leta 1943, pa naj kakšen pametnjakovič odgovori na koga so takrat Američani 1 uro streljali s protizračnimi enotami in koga so zadeli, razen tega da je par nedolžnih državljanov zaradi teatra zadel infarkt? A so bli Rusi, Japonci, Nemci.....Al Kaida.....aja sej res po uradni zgodbi je bil zračni balon, streljali so pa eno uro....
Mamas&Papas
19. 11. 2014 04.01
+17
Točno tako. Ko pa se je šlo zares in ko jih je napadlo pet arabcev, so bili pa totalno izgubljeni. Bush je letal po zraku, ni vedel kaj se dogaja niti kaj bi storil, pred tem pa je pred osnovnošolci pol ure buljil v tla, New York sta "stražila" dva reaktivca brez municije, nebotičnika sta se sesula v prah, Pentagon je bil zadet, Bela hiša pa jo je odnesla izključno zaradi pogumnih civilistov, ki so še pravočasno sami zrušili avion. Vse našteto so dejstva. Pa da ne bi kdo pomislil, da zagovarjam teroristični napad na ZDA. Niti slučajno ne. Je samo lep dokaz, kako grdo lahko zataji ves njihov hi-tech, vse njihove obveščevalne službe in obrambni sistem. In kaj delajo danes? Še naprej provocirajo polovico sveta ....... dokler se nekega dne ne bo nad Manhattnom pojavila velika gobica. Le kaj jih tako muči tuj satelit? Kdaj je pa Rusija povzročala takšno javno paniko, ko so oni pošiljali špijonske satelite v vesolje? Seveda - tudi propaganda je del vojne, če tako gledaš na svet kot to počne ameriška vlada.
Mamas&Papas
19. 11. 2014 04.08
+15
9. 11. je bilo nenapovedano teroristično dejanje, boste rekli. Res je. Se pa ne spomnim da bi ZDA napovedale vojno Afganistanu ali Libiji preden so jih napadle.
appollyon
19. 11. 2014 10.42
-8
Veliko bolj so bili podkupljeni rusi oz. sovjeti, samo poglej 2 sv vojno!
DrFake
19. 11. 2014 15.37
+1
Kaj pa operacija paperclip po vojni, pa ameriška raketa narejena od nacijev? Pa dobava orožja s strani Amerike med vojno?
Rise of the Gunners
19. 11. 2014 01.40
-29
Prosim nehajte si delat utvar, da bi lahko Rusija uničila Ameriko. Amerika ima 10 krat večji proračun za vojsko ter posledično tudi močnejšo, bolj napredno in številčnejšo. Če ne verjamete si poglejte na global firepower spletni strani. Rusija se trudi kazati kot močno, kar pa ji prinaša še dodatne sankcije, pa že tako imajo izjemno nizek standard življenja.
IvanZapornik
19. 11. 2014 02.03
+16
En mal si zamešal stvari ...... ne mi ali Rusi - Amerikanci si delajo utvare, da bi lahko uničili Ruse. Piše, da "satelit bega zahodne države" ..... ne vzhodne, oz. Ruse.
Rise of the Gunners
19. 11. 2014 02.21
-16
Ne pravim da se navezuje na članek, bolj na spodnje komentarje. Američani bi nedvomno premagali Rusijo, a do tega spopada ne bo nikoli prišlo hvala bogu.
IvanZapornik
19. 11. 2014 02.48
+30
Kolk s pa ti star? Tudi Nemci so mislili, da zaradi vojaške premoči lahko premagajo kogarkoli, tudi Ruse .... potem je tu še Napoleon itd. ..... Koga so pa Amerikanci že "premagali"? Vietnamce? Afganistance? Somalijce? Iračane? ...... ta zadnje so tako "premagali", da imajo danes ISIS na grbi in si sploh več ne upajo stopiti na iraško kopno...... jaka zmaga ....
Rise of the Gunners
19. 11. 2014 03.16
-13
Tipičen odgovor nekoga, ki ne zna odgovoriti brez da preide na zbadljivke. Pomiri se dečko, saj ti nič nočem. Imaš pač svoje mnenje :)
Mamas&Papas
19. 11. 2014 04.03
+6
Rise, mislim da so bolj dejstva kot pa mjnenje.
appollyon
19. 11. 2014 10.43
-8
Pa kakšna rusija, rusija bi pupišla še proti evropi! Še v afganistanu so popušil pa so z T-72 in BMP-2 norel proti modelom na konjih!
sweetnes
19. 11. 2014 17.27
+2
pride čas, ko izgubiš smisel, da bi odgovarjal appolyionu
IQ007
19. 11. 2014 19.08
+1
IvanZapornik
19. 11. 2014 00.53
+24
Sej bi ameri šli pogledat kwa je to za en satelit, pa jim ploščice iz raketoplanov odpadajo ....... še moj sosed jih zna bolš položt ....
IvanZapornik
19. 11. 2014 00.24
+15
Prednost v razvoju vojaške elektronike, ki so jo ZDA imele v 80. in 90. pred preostalim svetom je že zdavnaj splahnela. V vesolje jih pa itak Rusi vozijo .....
IvanZapornik
19. 11. 2014 00.45
+17
Že pred 20-timi leti jim je okrnjena JLA sestrelila "nevidno" letalo F-117.
IvanZapornik
19. 11. 2014 00.48
+6
Naj se raje ukvarjajo z afganistanskimi pastirji. Ko bodo njih premagali, se naj pa javijo .....
Tomozuki
19. 11. 2014 01.38
-11
Si ti en pameten kaliber ;) JLA je sestrelila nizkoletečega F-117, ker so dobili insajderske informacije, kje bo letel preko (poglej dokumentarec). Jaka muda. Prej ni to nobenemu uspelo, pa potem tudi ne. Sicer pa imajo res ruske rakete za polete v vesolje, ki veselo razpadajo. Raje bi obdržali svoje Shuttle. Afganistanskim pastirjem je pa moč zelo oslabela, kolikor je meni znano. Zdaj si pa itak dajejo domači posla z njimi.
IvanZapornik
19. 11. 2014 02.10
+7
Nizkoletečega, visokoletečega ...... v glavnem ..... "nevidnega" ........ pa tud svoje Shuttle bi z veseljem obdržali, če se jim ne bi vsi razpadli. Kar pa se Afganistana tiče - prvo so tam pušili Rusi, pol pa še Amerikanci.
appollyon
19. 11. 2014 10.44
-1
v vesolje jih rusi vozijo, ker američani razvijajo popolnoma drugačne rakete, take ki se rusom niti ne sanja, ker so kot kitajci znajo samo kopirat! Po vrhu pa so ruske rakete cenejše.
IQ007
19. 11. 2014 19.11
Ka pa mislis
18. 11. 2014 23.44
+30
Rus ve, da kavbojci brez satelitiv se v trgovino po mleko ne znajo it.
hondica
18. 11. 2014 23.11
-39
Če bi jaz imel moč odločanja v rokah bi tole seveda preventivno sestrelil dol, samo dokler je še na oblasti brezjajčni Obama, se lahko še nekoliko igrajo.
Ka pa mislis
18. 11. 2014 23.43
+21
Se sreca da so taki fanatiki sami tu glasni.
IQ007
19. 11. 2014 19.15
rusi imajo ta trenutek tehnologijo,ki zelo skrbi usa,eu in nato.
Rains-
18. 11. 2014 23.06
-17
Če bi bilo kaj skrb vzbujajočega na tem predmetu bi ga Američani že sestrelili dol. Torej brez panike fantički.
lnterReflections
18. 11. 2014 23.18
+22
Potem bi tudi Putin kaj sestrelil dol. Si kdaj pomislil na to?
sweetnes
19. 11. 2014 00.08
-1
hahhaha s čemu bi ga sestrelili... in misliš, da nebi trpeli posledic
artus
18. 11. 2014 23.03
+8
Ko so Americani pristali na Luni, so zagledali Kitajca.???????????? Stopil ja Kitajec Kitajcu na rame.....Tudi ta ima brado.
Misija1
18. 11. 2014 22.41
-9
Americani so prvi satelit sestrelili z raketo v 60 letih prejsnjega stoletja, od takrat je minilo vec kot 50 let. Sledili so jim Rusi. Torej, danes je se enostavneje sestrelit satelit, saj so rakete zemlja-zrak postale konkretno naprednejse, tehnologija sledenja boljsa, motorji boljsi, gorivo tudi...za sestrelitev satelitov ZDA in Rusija ne rabita satelitov, ampak imata zato rakete, ki so tudi cenejsa varianta. Do pred nekaj let sta to bili edini sposobni drzavi za to nalogo, zdaj ima podobno zadevo tudi Kitajska. Torej dobrih 50 let za obema, je uspelo to Kitajski, ki šepa pocasi za njima. To so tudi edine drzave, ki imajo tehnologijo sestreljevanja satelitov z raketami!
gozdar1
18. 11. 2014 23.40
+6
Tega bi bile verjetno sposobna razviti večina držav, ki poseduje zadosti razvito raketno tehniko,torej tudi indija, evropa,... Danes imajo takšne sposobnosti AEGIS z raketo sm3, med hladno vojno pa so sposobnost imela celo letala npr. F15. Problem tega početja je ker ustvari morje delcev,ki ogožajo tudi tvoje lastne satelite.
IQ007
19. 11. 2014 19.19
-1
70 leta prejšnega stoletja so američani jokali,da imajo sovjeti satelit morilec,ki je 200km nad moskvo sestrelil njihov satelit.naj na 24ur.com malo pobrskajo po arhivih in to objavijo
24 kur3
18. 11. 2014 22.20
-1
hahaha, kaj so poslali v vesolje? ... ja to so kontejnerji 'žganjekuhe' oz. vodke, za civilne obiskovalce, da se bodo počutili bolj domače
DrFake
19. 11. 2014 03.03
+5
no no, kaj so pa amerikanci še od hrane pogruntal razen hamburgerjev, še raketo jim je mogel naci zrihtat. Vse kar si si ti pogledal, je mogoče kakšen Independence day, kjer se preko filma duvajo, da lahko premagajo zunajzemeljsko raso. Kar se pa elektrike tiče, jim je glavne stvari naš balkanc popedenal in po vsej verjetnosti so od njega tudi marsikaj pokradli. Pejd v prvi McDonald, da se boš (težje) lažje pokakal...Edino kar so pogruntal je borza, čeprav niti to ni na njihovem zelniku zrasl. Vendar žal še borze ne morejo kontrolirat brez korupcije, ampak samo s pomočjo kraje in manipulacije..
kmg
18. 11. 2014 22.02
+26
Verjetno opazujejo, če še na kakšni cestninski postaji zadržujejo Ruse, kot so jih pri nas:)))
Ranunculus
18. 11. 2014 21.52
+20
No, to je pa res pohvalno, 24ur. Da ste zaceli objavljati stvari iz Chatham House je resen napredek... skoda, da ste zamudili "Tripoli Burning" 5 novembra... lahko pa se potrudite in povzamete kako rec, ki bo 27 novembra predstavljena v "Libiya: Pulling Back from Civil War"... da svojim bralcem malo pokazete, kam je libijce pripeljal evropsko-ameriski uboj Gadafija - v Chatham House kar pomembna tema, ki pa za 24ur ni povsem politicno korektna.
Alen Šela
18. 11. 2014 22.59
+7
dejansko ne berem več slovenskih medijev, ker ni primernih novic. Tale me je malo presenetila. Ne novica ampak kot praviš, da se je ta tematika sploh pojavila na 24ur. Glede Libije pa je že leta znano da je uboj Gadafija bil samo zaradi nafte. Pri medijih,ki niso centralizirani pod Belo Hišo, so o tem razglabljali in nekateri odšli tja da primerjajo Libijo prej in zdaj. Čisti polom...
Krta?a 21
18. 11. 2014 21.10
+22
Pozor rusi barvajo luno na rdece! Kaj naj storimo? - vpije ameriski spijun. Pocakaj - se glasi odgovor. Pazi rusi so ze skoraj celo luno pobarvali na rdece! Kaj naj storimo? - spet vpije. Odgovor - zdaj pa vzemite belo barvo in cez celo luno napisite kokakola (en vic z brado...)
DeBill
18. 11. 2014 21.42
+2
Jp, najnovejši bi bil obtožite jih, da so jo napadli pa proč glejte ker ne moremo gor.
Krta?a 21
18. 11. 2014 21.04
+4
What frightened USS donald cook - zelo priporocam. V glavnem americani lahko samo gledajo z vso svojo tehnologijo kot sitting duck. Nimajo sans.
IQ007
18. 11. 2014 22.12
+3
Klimova
18. 11. 2014 20.46
+12
Zakaj taka panika zaradi ruskega "robota", ki pobira razbitine raket?
MaršAudiac
18. 11. 2014 20.58
+3
kje pa je kakšna panika...daj v googla 2014-28E. In si poglej prvih 15 zadetkov. Niti ene same zahodne svetovno medijske hiše oz. časopisa. Je pa ena druga zanimivost, ki je se nisem opazil. Med prvih 15 zadetkov je 5 našlo v ruščini. In poraja se mi vprašanje...od kod je ta novica prišla ven. Mogoče iz vzhoda? Ne vem...vem pa samo to, da je zelo velik procent zadetkov v ruščini.
Klimova
18. 11. 2014 21.24
+8
Ne vem zakaj potem o tem razpravlja strokovnjakinja za vesoljsko varnost?
appollyon
19. 11. 2014 10.48
zaradi ker niso prijavili! Vsaj preberi malo bolje, zakaj rusi ne rabijo nič prijavljat nakar drugi morajo, če ne bi rusi spet mobilizirali svojo vojsko na meje, pa si prilastili del ozemlja sosednje države seveda pod pretvezo da gredo zaščititi lastne ljudi ki jih je stalin naselil po svojem genocidu!