Tujina

Škoti morda jeseni 2018 na referendum o neodvisnosti

Edinburg, 09. 03. 2017 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tik pred izstopom Velike Britanije iz evropske družine bi lahko Škotska razpisala referendum o neodvisnosti, je dejala prva ministrica škotske vlade. Večina Škotov namreč ni podprla izstopa iz EU. Če Škoti ne bodo zadovoljni z dogovorom, ki ga bo dosegla britanska vlada z unijo, pa bi lahko referedum o neodvisnosti razpisali jeseni prihodnje leto.

Škoti so že leta 2014 izvedli referendum o neodvisnosti, takrat se je 55 odstotkov volivcev opredelilo za obstanek v Veliki Britaniji. Tokrat bi se zaradi spremenjenih okoliščin rezultat lahko spremenil, pravi prva ministrica škotske vlade.
Škoti so že leta 2014 izvedli referendum o neodvisnosti, takrat se je 55 odstotkov volivcev opredelilo za obstanek v Veliki Britaniji. Tokrat bi se zaradi spremenjenih okoliščin rezultat lahko spremenil, pravi prva ministrica škotske vlade. FOTO: AP

Škotska bi lahko jeseni 2018 razpisala referendum o neodvisnosti. Torej, le nekaj mesecev pred dejanskim odhodom Velike Britanije iz Evropske unije, je dejala prva ministrica škotske vlade, Nicola Sturgeon. Grožnja z glasovanjem o škotski neodvisnosti dodatno otežuje pogajanja britanske premierke Therese May z ostalimi 27 članicami EU o pogojih izstopa.

Sturgeonova je dejala, da je razumen čas za nov referendum o neodvisnosti Škotske, ko bo pripravljen okvirni dogovor za brexit. Škotska vlada namreč ves čas poudarja, da je dostop do enotnega trga EU eden ključnih interesov države. 

Škotska vlada sicer še ni sprejela dokončne odločitve ali datuma za referendum. Vprašanje pa je, ali bi jim drugi referendum sploh uspelo izvesti. Glede na trenutne ustavne zahteve, mora namreč referendum o neodvisnosti dovoliti vlada Velike Britanije.

Škotska je že takoj po objavi rezultatov referenduma o brexitu, ki je bil 23. junija, zagrozila z novim referendumom o neodvisnosti. Kar 62 odstotkov Škotov je namreč glasovalo proti izstopu Velike Britanije iz EU, za brexit pa se je izreklo le 38 odstotkov volivcev na Škotskem. 

Škoti so že leta 2014 izvedli referendum o neodvisnosti, takrat se je 55 odstotkov volivcev opredelilo za obstanek v Veliki Britaniji. Tokrat bi se zaradi spremenjenih okoliščin rezultat lahko spremenil, pravi Sturgeonova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ServerAUTOMATIC
10. 03. 2017 10.10
Kaj ne morejo prej? Tudi oni se iščejo.