Tujina

VIDEO: Najmanj 60 mrtvih v napadu na šiite v Pakistanu

Islamabad, 16. 02. 2013 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na jugozahodu Pakistana se je zgodil nov verski napad na šiitsko skupnost. Eksplodiralo je približno 80 kilogramov eksploziva, zaradi eksplozije pa se je zrušila dvonadstropna stavba tržnice in pokopala vse pod seboj. Umrlo je najmanj 60 ljudi, okoli 180 pa je ranjenih.

Na jugozahodu Pakistana je bilo danes v eksploziji bombe ubitih najmanj 60 ljudi, med njimi tudi ženske in otroci, še okoli 180 ljudi pa je bilo ranjenih, je sporočila pakistanska policija.

Bomba, ki naj bi jo sprožili daljinsko, je eksplodirala v predmestju mesta Kveta, kjer živijo pretežno etnični Hazari. Eksplodiralo je približno 80 kilogramov eksploziva, v eksploziji pa se je porušila dvonadstropna stavba tržnice in pod seboj pokopala množico ljudi. Po besedah vodje tamkajšnje policije Vazirja Kana Nasirja je šlo za očiten verski napad na šiitsko skupnost v Pakistanu.

bombni napad v Pakistanu
bombni napad v Pakistanu FOTO: Reuters

Po eksploziji je območje napada obkrožila množica jeznih lokalnih prebivalcev, ki reševalcem in policistom najprej sploh ni pustila do ponesrečenih. Policiste so obmetavali tudi s kamenjem, je dejal predstavnik pakistanskega notranjega ministrstva Akbar Husein Durani.

Premier Radža Pervez Ašraf je napad že obsodil in zatrdil, da ne bo omajal odločenosti države v boju proti terorizmu. "Teroristom ne bo uspelo zlomiti naše volje s takimi strahopetnimi dejanji," je dejal. Odgovornosti za napad sicer ni prevzel še nihče.

To je nov krvav napad na območju, kjer je bilo 10. januarja v dvojnem samomorilskem napadu že ubitih 92 ljudi, 121 pa jih je bilo ranjenih. Odgovornost za ta napad je prevzela skrajna sunitska skupina Laškar e Jankvi.

Območje nemirne pakistanske pokrajine Balučistan, ki meji na Iran in Afganistan, postaja vse bolj območje verskih spopadov med v Pakistanu večinskimi suniti in šiiti, ki predstavljajo približno petino pakistanskega prebivalstva. Pakistan sicer šteje okoli 180 milijonov ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

siupamoizvedetiresnico
17. 02. 2013 08.00
+1
Razlog za napad religija, itak, vse se zgodi zaradi religije, žalostno, religija z vero nima opraviti prav nič a kaj ko večina svetovnega prebivalstva ne loči med tema dvema pojmoma.