Tujina

Škof prikrival spolne zlorabe

Phoenix, 03. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Katoliški škof Thomas O'Brien je priznal, da je namerno prikrival in zatajeval obtožbe o spolnih zlorabah nekaterih duhovnikov v škofiji mesta Phoenix na jugozahodu ZDA ter obtožene duhovnike premeščal na nova delovna mesta.

kardinal Bernard Law
kardinal Bernard Law FOTO: Reuters

Spolni škandali ameriških katoliških duhovnikov so z vso silo izbruhnili v začetku leta 2002, ko je javnost spoznala, da je bostonski nadškof, kardinal Bernard Law več let potihem premeščal duhovnike, obtožene spolnih zlorab otrok, na druga delovna mesta, kjer so imeli znova stike z otroki. Zaradi škandalov so po ZDA doslej ustanovili več kot 10 velikih porot za preiskavo obtožb, s položaja pa je odstopilo precejšnje število duhovnikov in skupaj pet škofov.

O'Brien počel isto kot nadškof Law

O'Brien je še decembra lani zanikal, da bi počel isto kot Bernard Law, v začetku maja pa je vendarle priznal, da je prav tako premeščal obtožene duhovnike na delovna mesta, kjer so imeli še naprej stik z otroki. Kot je pojasnil Romley, so imeli dovolj dokazov, da bi lahko proti škofu vložili obtožnico zaradi oviranja pravice, vendar so zadovoljni s priznanjem in dogovorom, po katerem se O'Brien ne bo več smel vpletati v postopke glede obtoženih duhovnikov, saj ga v nasprotnem primeru nemudoma čaka obtožnica.

O'Brien je v pisnem priznanju zapisal, da mu je žal za vse gorje, ki so ga žrtvam spolnih zlorab povzročila njegova dejanja. Zdaj bo moral imenovati posebnega posrednika, ki bo namesto njega sprejemal odločitve v zvezi s primeri spolnih zlorab, ustanovljen pa bo tudi položaj posebnega javnega advokata, ki bo obravnaval pritožbe na račun duhovnikov. Romley je hkrati z objavo O'Brienovega priznanja napovedal obtožnice proti šestim duhovnikom škofije v Phoenixu in zatrdil, da tožilci niso našli nobenih dokazov, da bi si tudi O'Brien privoščil kaj podobnega.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou