Tujina

'Pravica je počasna, a na koncu doseže vse'

Sarajevo, 26. 05. 2011 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
54

"Sina sem prijela za roko, a njegov zločinec, ki je stal ob Mladiću, ga je vlekel za drugo roko. Odpeljal ga je v smrt," razlaga Munira Subašić, predsednica gibanja Matere Srebrenice. Kot je razložila, še vedno išče kosti svojega sina.

Munira Subašić je Mladića rotila, naj izpusti njenega sina.
Munira Subašić je Mladića rotila, naj izpusti njenega sina. FOTO: POP TV

Aretacija Ratka Mladića odmeva po celotnem območju nekdanje skupne države. Odzivajo se tako politiki kot žrtve.

Za oddajo 24UR je svoje občutke opisala predsednica gibanja Matere Srebrenice Munira Subašić. Dejala je, da jo je novica o aretaciji Mladića hkrati razveselila in razžalostila. Kot je razložila, je srečna, ker je doživela, da so Mladića pripeljali pred roko pravice. "Da bo tam odgovarjal za vse, kar je storil našim otrokom v Srebrenici."

Žalosti pa jo, da tega ne bodo doživele tudi druge matere, "ki so imele eno samo željo, da Mladić in njegovi privrženci stopijo pred roko pravice." "To je sporočilo vsem zločincem, da zločini ne zastarajo in da zločinci, ki so storili zločine, morajo odgovarjati. Pravica je počasna, a na koncu doseže vse," pravi Munira, ki je v Srebrenici izgubila sina, moža, brate, skupaj kar 22 sorodnikov.

V Srebrenici je leta 1995 Mladića rotila, naj izpusti njenega sina. Kot je razložila, ji je Mladić to obljubil, a se je zlagal. "Sina sem prijela za roko, a njegov zločinec, ki je stal ob Mladiću, ga je vlekel za drugo roko. Odpeljal ga je v smrt."  Kot je razložila, še vedno išče kosti svojega sina.

Na vprašanje, kaj zanjo pomeni aretacija Mladića, odgovarja, da Tadiću čestita, da je pred roko pravice pripeljal samega Mladića. A ob tem poudarja, da morajo odgovarjati tudi tisti, ki so prihajali iz Srbije in storili te zločine in genocid v Bosni in Hercegovini. Poleg tega pa morajo odgovarjati tudi tisti, ki so pobegnili iz BiH, ki so storili zločine, so obtoženi, a so zbežali v Srbijo. Ob tem pa še dodaja, da mora Tadić storiti še več. "Zločince mora pripeljati pred roko pravice," zaključi Munira Subašić.

Nevladne organizacije v Republiki srbski, ki združujejo nekdanje taboriščnike in družine ubitih vojakov iz te srbske entitete BiH, so izrazile ogorčenje. Med drugim so ocenili, da je Srbija z današnjo aretacijo stopila na stran tistih, ki so krivi za razpad nekdanje Jugoslavije.

Predsednica združenja srebreniških mater Hatidža Mehmedović je dejala, da je srečna in vznemirjena, saj je na današnji dan dolgo čakala. Kljub temu poudarja, da je škoda, da Mladića niso prijeli že prej, saj so nekatere matere umrle med čakanjem na aretacijo. "To le dokazuje, da so BiH in Srbija še vedno polne Mladićev. Ta politika je še vedno živa, to je najbolj žalostno, najbolj pa se kaže prav v tem, da še vedno obstaja Republika Srbska, ki je produkt krvi in genocida,“ je še dejala Mehmedovićeva.

Predsednik "Združenja staršev otrok, ubitih med obleganjem Sarajeva v letih 1992-1995" Fikret Grabovica je ocenil, da bo z aretacijo Mladića vsaj deloma zadoščeno pravici. Kot je poudaril, je vojnim žrtvam najpomembnejša pravica, zato je zelo pomembno, da ji je zadoščeno. "Mladić pooseblja vse zločine, storjene v BiH. Zelo je pomembno, da so ga prijeli, in upam, da bo pomenil signal za aretacijo ostalih zločincev in odgovornih za številne zločine v BiH," je še dejal Grabovica.

Preberite tudi: Kdo je Mladić in kaj je skupaj s številnimi pomagači storil v Srebrenici?

Kada Hotić je v Srebrenici izgubila sina in moža. Pravi, da je leta čakala na resnico in na aretacijo zločincev. Sprašuje se, kdo je imel pravico ukazati usmrtitev njenega sina, ki je bil poln življenja in nedolžen. Kdo je imel pravico, da jo prežene iz njenega mesta. "Mladić je ukazoval v Potočarih. Od njega sem bila oddaljena približno deset metrov, ko je dejal: Moji srbski bratje, to je vaša izjemna priložnost, izkoristite jo. In izkoristili so jo, kolikor so pač lahko. Vzeli so mi mojega sina in moža, dva brata in številne druge sorodnike in prijatelje in sosede,“ je povedala Hotićeva, ki je za zaključek dejala, da je Mladić vsa ta leta užival v življenju. Upa, da ga bo haaško sodišče hitro obsodilo in da mu ne bo dovolilo, da se brani. Prav tako, da bo Srbija priznala, da je v BiH izvajala agresijo.

Ženske iz Srebrenice.
Ženske iz Srebrenice. FOTO: Aljoša Kravanja

Odzivi v Bosni in Hercegovini ob današnji aretaciji Ratka Mladića so znova pokazali na delitve v tamkajšnji politiki in družbi.

FEDERACIJA BiH

Bošnjaški član tričlanskega predsedstva BiH Bakir Izetbegović je pozdravil aretacijo - kot je dejal, so pri njej sodelovale tudi določene bosanske službe - in izrazil upanje, da bo omogočila novo obdobje v odnosih s Srbijo. "Imeli smo slabo preteklost, moramo doseči boljšo prihodnost," je dejal in se zavzel za spravo vseh dobro mislečih ljudi. Mladić se je skrival kot kakšen strahopetec in ni pokazal prav nič poguma, je še poudaril Izetbegović ter dodal, da naj bo to sporočilo vsem tistim, ki so v njem videli "junaka".

Predsednika največje bošnjaške stranke SDA in večetnične stranke SDP, Sulejman Tihić in Zlatko Lagumdžija, sta prav tako pozdravila aretacijo Mladića kot velik korak k zadoščenju pravice. Po besedah Tihića je to sporočilo vsem, ki so storili vojne zločine, da bodo slej ko prej zanje morali odgovarjati. Lagumdžija je med drugim, podobno kot Izetbegović, izrazil upanje, da bo s tem zaprto neko poglavje in omogočen nov začetek v odnosih med državami v regiji.

Tudi hrvaški član predsedstva BiH Željko Komšić je izrazil veliko veselje, da se bo Mladić končno znašel na obtožni klopi in odgovarjal za svoje strašne zločine, saj so nekateri že izgubljali upanje, da se bo to dejansko kdaj zgodilo. Obenem je opozoril, da okoliščine aretacije nakazujejo, da so srbske oblasti vedno vedele, kje se Mladić nahaja, tako kot so vedele tudi za Radovana Karadžića. Šele v trenutku, ko je EU aretacijo Mladića od Srbije odločno zahtevala kot pogoj nadaljnjemu približevanju Uniji, je do nje tudi prišlo, meni omenjeni.

REPUBLIKA SRBSKA

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je sicer pozdravil današnjo aretacijo, saj ta, kot je poudaril, pomeni izpolnjevanje mednarodnih obveznosti iz daytonskega mirovnega sporazuma. "Institucije Republike srbske niso nikoli in nikoli ne bodo branile kogar koli, ki je storil vojne zločine, ne glede na nacionalno ali versko pripadnost," je zatrdil. A obenem je Dodik izrazil upanje, da se bodo pred roko pravice kmalu znašli tudi "general Atif Dudaković, Naser Orić ter ostali visoki politični funkcionarji in generali vojske BiH, saj bi to pomenilo, da ima BiH možnost, da na resnici zgradi nujno potrebno zaupanje". Aretacija Mladića na mir in stabilnost BiH po njegovem ne bo vplivala.

Kaj pravijo politiki na Hrvaškem?

Hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki pravi, da je njena država tudi žrtev agresorske politike, je ob današnji aretaciji povedala, da Hrvaška pričakuje tudi aretacijo Gorana Hadžića. "Aretacija je dobra novica za cel svet in za vse žrtve, aretacija je dobra za stabilnost in mir," je poudarila. Dodala je, da Hrvaška podpira vstop Srbije v Evropsko unijo.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović pa upa, da bodo Mladiću krivico dokazali tudi na sodišču. Aretacija, tako Josipović, pa za Hrvaško pomeni to, da ima njihova država za sosedo suvereno evropsko državo, ki je pripravljena izpolnjevati pogoje in je predana vladavini prava.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Prelic
02. 06. 2011 16.44
"Pravica je počasna, a na koncu doseže vse" Bog bo zagotovil, da je tako! Ni težko najti, veliko srbske matere, so njihovi otroci ubitih na enak način. Samo od drugih ljudi. Takšne novice na zahodu ne bodo objavljeni.
Elias47
27. 05. 2011 11.39
'Pravica je počasna, a na koncu doseže vse' Prosim??!!! Ne mi s takimi blesavo bosimi hodit na dan. Dokler ne bodo največji vojni zločinci ala Bush, Bush sr., clinton, fra Clinton, Chaney, Rumsfeld, Rice, Obmana, Netanjahu, in ostali še živi največji prostozidarski zločinci pripeljani pred mednarodno sodišče*za vse svoje milijonte zločine, ne blesavit o kaki pravici. Če bi bila res kakšna pravice, bi ne bilo več nobenega prostozidarja, pedofila, posiljevalce, skorumpiranca, in ostale smrdljive sodrga na tem planetu!
bita3
27. 05. 2011 08.32
Zakaj ne vprašate Naserja Orića koliko je bilo potrebno za odkup vsakega civilista da je odšel iz enklave.Ko pa govorimo o teh žrtvah mi je hudo da se je to zgodilo.Imam pa vprašanje za poznavalce koliko je bilo prebivalcev v občini Srebrenica 1990.Kje so pa tisti pobiti Srbi na pravoslavni bižoč 1993 številka je zelo velika zakaj jo nobeden ne objavi.In še nekaj te matere srebrenice to je nevladna islamska organizacija ki jo financira savdska arabija kako bodo matere srebrenice prispele v haag in tam protestirale od kje jim denar.Jaz delam po 10 ur na dan pa si ne privoščim toliko izletov v haag kot si jih one kako je to mogoče.
zajebanii
27. 05. 2011 08.08
@Crni Mrak: Zdaj pa govorimo o vojnem profiterstvu. Hvala bogu je nekatere od teh dočakala kazen (beri Naser Orić). Nič ne rečem, da zločinov ni bilo na tudi na drugih straneh. Ampak ko poslušaš zgodbe ljudi kateri so preživeli taborišča. Ko so srbi točno za vsakega vedeli, kdo je, kakšno zaledje ima družina, ko so družine morale plačevati odkupnine. Kako so Arkanovci prišli v Doboj z neskončno kolono tovarnjakov in oropali vse kar se je dalo in peljali v Srbijo. Da o odločbah, da se TO in civilna zaščita razoroži, orožje pa da se pelje v kasarne, sploh ne govorim (ista situacija kot v Sloveniji). Ko slišiš take zgodbe, ti takoj postane jasno, da se vse skupaj ni zgodilo v letih 1991 in 1992 ampak, da je vse skupaj zelo dobro izplanirano bistveno prej.....
OvcaR
27. 05. 2011 08.03
Vojna je pač vojna, tu ni dobrih in slabih. Zgodovino pa pišejo zmagovalci, tako v učbenikih kakor tudi na bančnih računih. @primopredaja to je to
primopredaja
27. 05. 2011 07.54
Jaz pa poznam nekoga iz Kranja, mojega pokojnega dedka. Leta 1943 so ga poklicali v hosto na raport k partizanom (potem, ko ga je ovadil nevoščljivi sosed). Ustrelili bi ga, pa je šla namesto njega njegova žena. Še danes hranimo original poziva. Bolje da ne veste, kateri "narodni heroj" je spodaj podpisan.
OvcaR
27. 05. 2011 07.53
@zajebani Teh zgodb je veliko, ena izmed njih je tudi pripoved muslimana iz Bihaća, kako so med obleganjem omenjenega mesta, Srbi prodali 100kg moke za 1000DEM, muslimanski vojaški veljaki pa svojim ljudem 1kg za 100DEM. Kdo je po tem takem, v tem primeru, večji četnik? Škoda je razglabljati o tem, vsak musliman ima svojo zgodbo, ki se tiče njega ali njegove družine, kako je utrpel neke grozote. A ne pozabimo, da ima takšno zgodbo tudi vsak Hrvat in Srb. V tej vojni sploh ni šlo za grde ene ali druge, ampak za slabo izobražen narod, ki se je pustil manipulirati vsak svojemu voditelju, glede na narodnost. Interese te svete trojice in njihovih EU in USA botrov, pa vsi poznamo.
lolipoly
27. 05. 2011 07.47
Res so zrtve bile iz vseh strani, ampak kaj so naredili v Srebrnici , je pa Genocid , ki v danasnjem casu ne sme obstajat. Fantom, in mozem so zavezali roke na hrbet in drug za drugim jih streljali kar v izkopane jame, grozljivo. In potem vi mislite , da je junak, to se je godilo ravno pod njegovim vodstvom. Srbi so bili tisti, ki so napadali, vseako republiko , ker so hoteli imeti veliko Srbijo, nekdo je prej napisal, da so krivi lobijisti iz EU in ZDA , da so prodali orozje, ce resnice ne ves, boljse , da si tiho, Srbi so zmeraj imeli pomoc od Rusov in rusko orozje.
zajebanii
27. 05. 2011 07.35
@TheDog: Tudi jaz spoštujem slovensko zgodovino ampak ne mešajmo hrušk in jabolk. Vprašal bi te par vprašanj: A si ti leta 1992 doživel, da so avtobus v katerem si se peljal zdravniku ustavijo obroženi moški in nekdo od tvojega očeta zahteva legitimacijo, ta nekdo pa je sodelavec od tvojega očeta s katerim se poznata celo večnost, v tem trenutku pa se dela da te ne pozna? No jaz sem to kot 6 letni otrok doživel. A si doživel, da leta 1999 prideš na mesto, kjer je nekoč stala tvoja hiša, na tem mestu pa najdeš pozgane zidove z napisi CCCC ipd? Jaz sem to doživel A si mogoče iz prve roke poslušal zgodbe ljudi kateri so preživeli srbska taborišča med vojno? Jaz sem jih in ti povem, da so zgodbe hujše kot v kakšni grozljivki. A poznaš koga iz Srebrenice? Moj najboljši prijatelj prihaja iz Srebrenice v tem pokolu je izgubil očeta in oba brata. Eno je pametovati iz naslonjača, drugo pa je stvari dejansko dožitevi. Če so ti Srbi toliko všeč si jih pelji domov. Tudi s strani Armije BIH so se dogajali zločiti, vendar zapisov ali dokazov, da je šlo za načrtno iztrebljanje srbskega ali hrvaškega prebivalstva ni (vsaj jaz jih ne poznam). Na drugi strani pa obstaja več 10 tisoč muslimanskih civilov kateri so bili ubiti v načrtnem in v naprej organiziranem genocidu (Srebrenica, Foča, Goražde, Prijedor, Doboj.....). V Sarajevu dan danes živi veliko Srbov. Veliko v Federaciji BiH drugi pa so svoja stanovanja zamenjali za stanovanja v vzhodnem Sarajevu (Srbski del).
Brabus
27. 05. 2011 07.26
Ja , Mladič gre lepo na lepše in boljše.Nič več skrbi za streho nad glavo, za hrano, nič čakalnih dob pri zdravnikih itd.Če bi ga pa dali v Turški zapor, bi bili pa muslimani iz Srebrenice in od drugod zadovoljni.Tako bo pa boljše živel do smri , kot večina ljudi v Bosni.
Anni53
27. 05. 2011 07.25
Pravica je prepočasna in skoraj verjetno načrtovana. Le kaj bodo sedaj naredili starčku, ki ga je menda tudi zadela kap? Saj ne bo vedel, zakaj gre. Zločine je že zdavnaj pozabil, je tudi bolan in skoraj verjetno bo v Haagu kmalu mrknil, tako kot že nekaj njegovi predhodnikov. Žalostno!
Imam veliki
27. 05. 2011 07.23
e moj vasojevichu.. ti si prolupo.. še pisat ne znaš tako, da te celi svet razume.. hvala bogu, da ne znam prebrat kaj si napisu
Imam veliki
27. 05. 2011 07.18
srbe je v bosni rešil dejtonski sporazum..
Alexxsaso@yahoo.ca
27. 05. 2011 06.31
Vsi morajo pred sodisce. Vse tri strani so pobijale nedolzne ljudi. Sploh ni vazno kaj je kdo po nacionalnosti ali po verski pripadnosti - vsi smo isti pod kozo. In vsak, ki pobija mora odgovarjati za svoja dejanja. Vkljucno s politiki, ki so to morijo povzrocili in podpihovali. Zakaj je moralo toliko ljudi umreti? Za to, kar imamo danes?
povrsniste24kur
27. 05. 2011 03.14
zanimivo, admin dostikrat rad briše resnico, pa kaki sovražni govor..ne zbriše pa nikoli, ko mu nekdo odda komentar, da je prvi...to pa majo radi 24
muammer
27. 05. 2011 02.39
7.korpus armije bh --- muslimanska brigada 5.korpus armije bh --- nebeska sila SANSKI MOST <33333333333333
muammer
27. 05. 2011 02.28
@TheDog tito ni srb anpak je hrvt in mislm da tud slovenc. Hrvati pa srbi so si skor celo vojno pomagal sam so mel pol mav zapletov nakonc k so hrvati hotl da je hercegovina nihova. srbi niso bli iz sarajeva izgnani ker so sekr tm in zvijo cist okej z bosnakm. seveda da bo napeto danes v bih saj so ujeli degena k je za brezveze ubijov hrvate, bosnjake pa se ostale k so mu bli u napoto. Jugoslavija ko jo je srbija vodila in ko se je slovenija osvobodila je napadla slovenijo. poznam zensko ki je srbkinja iz prijedora ( prej bosne zdej republike srbske ) in njen moz je biv hrvt in so ga cetniki ( mladicevi ) ubil pa se njo posilili,
TheDog
27. 05. 2011 01.52
@zajebanii 26.05.2011, 23:06 Dejstvo je, da je bila to državljanska vojna in to zelo kruta. Odgovarjal sem na komentar o agresorjih kar naj bi srbi v BiH bili. Ta teza je enostavno napačna. Čisto normalno je, da v vojni vsak svojemu pomaga kot so recimo tudi hrvati/HVO pomagali bosanskim hrvatom v vojni proti muslimanom. V katerem mestu je danes v BiH najbolj napeto ? Danes v Sarajevu praktično ni srbov. Pregnani so bili že takoj na začetku vojne. Ko tako poslušaš non-stop igranje žrtve s strani muslimanov se vprašaš od kje hudiča toliko mrtvih srbov in hrvatov. Srbi so za nas od vseh narodov naredili največ in zmeraj bodo pri meni uživali spoštovanje. Slovenci hitro pozabimo kdo nam je pomagal, da smo v končni fazi sploh danes samostojni. Ulica v Ljubljani celo nosi ime enega od teh srbov. Zaveden slovenec, ki pozna zgodovino svojega naroda že ve kdo je to. Kot vsak narod na tem planetu so v svoji zgodovini srbi naredili več napak - ali jih mi nismo ? Na bruhanje pa mi gre ta demonizacija in še posebej muslimanska propaganda, ki se pojavlja tukaj. Nekdo omenja Izetbegovića in njegove liberal-demokratično usmerjenost kako vsi narodi, bla, bla. Ja seveda dokler so kamere prižgane. Kar si je resnično mislil, želel in poizkusil izvesti pa je napisano v njegovi knjigi Islamska Deklaracija. Projekt muslimanske države z islamskimi zakoni mu na srečo ni uspel. Tu so bili namrel hrvati in srbi. Mladić pa upam, da bo na sodišču obsojen, saj je odgovoren za tisoče pobitih ljudi. Prav tako upam, da se prav vsak, ki je v tej balkanski moriji pobijal civiliste znajde za zapahi.
Janez Valvasor
27. 05. 2011 01.51
No pa nikakor ne morem iti mimo komentarja, ki ga je zapisal: papaable...resno me zanima kdo te uči le-take zadeve...kaj si iz lune padel, da niti ne veš kakšna je bila sestava balkana..?????...........
Janez Valvasor
27. 05. 2011 01.46
Zanimivo bi bilo, ko bi se srečale matere oz. žene pokojnih srbskih, hrvaških ter bošnjaških mož oz. otrok. Kako bi reagirale na zgodbe, ki izvirajo iz teh treh različnih perspektiv!