Tujina

Škandal na Otoku: Novinarji ovirali preiskavo izginotja deklice

Lonodn, 06. 07. 2011 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ugrabljena Britanka je čakala na klic ali glasovno pošto od staršev. Te ni nikoli dobila, saj je detektiv, ki ga je najel časnik, brisal glasovna sporočila, da bi dobil prostor za nova, ki jih je posredoval novinarjem.

Detektiva Glenna Mulcaira je najel časnik News of the World. Lastnik tega je družba News International, njen lasntik pa je razvpiti medijski mogotec Rupert Murdoch.
Detektiva Glenna Mulcaira je najel časnik News of the World. Lastnik tega je družba News International, njen lasntik pa je razvpiti medijski mogotec Rupert Murdoch. FOTO: Reuters

Detektiv, ki ga je najel britanski časnik v lasti medijskega mogotca Ruperta Murdocha, je prisluškoval telefonom pogrešanih, ugrabljenih in svojcev ubitih oseb. Informacije je pridobil z dostopom do njihove glasovne pošte.

Potem ko je 13-letna Britanka Milly Dowler 21. marca 2002 izginila izpred svojega doma v angleškem Surreyu, je detektiv, ki ga je za to najel časnik News of the World, vlomil v njen mobilni telefon. Detektiv Glenn Mulcaire je z vlomom pridobil glasovno pošto svojcev, ki so poskušali priti v stik z dekletom, in na ta način so novinarji News of the World prisluškovali vsaki besedi, ki so jo pogrešani deklici namenili svojci.

Če je bila deklica v času, ko je v njen telefon vlomil detektiv oziroma časnik, še živa, to pomeni, da ni mogla slišati obvestila, da ima novo glasovno pošto, saj so vsa sporočila pred njo že odprli novinarji časnika News of the World oziroma detektiv Mulcaire. Zaradi tega tudi ni mogla vedeti, da ima novo pošto, saj je telefon – zaradi intervencije časnika oziroma detektiva – ni obvestil o prispeli glasovni pošti.

Če je to res, gre za resnično grozljivo dejanje in resnično grozljivo situacijo. Kar sem prebral v časopisih, je zelo zelo šokantno. britanski premier David Cameron

Nato pa so novinarji po poročanju britanskega Guardiana naleteli na problem. Predal za glasovno pošto Millyjinega telefona je bil namreč povsem napolnjen s sporočili, ki so jih poslali njeni svojci, zaradi česar je časnik News of the World detektivu naložil, naj izbriše nekaj glasovnih sporočil iz prvih dni njenega izginotja.

Mulcaire je sporočila izbrisal. Svojci, ki nekaj časa Milly niso mogli pustiti glasovnega sporočila, pa so nenadoma odkrili, da je predal znova izpraznjen, in so na podlagi tega sklepali, da je sporočila izbrisala Milly. Znova so začeli upati, da je njihova hči še živa, in so celo privolili v ekskluzivni intervju za prav isti časnik, ki jim je z neetično intervencijo vzbudil upanje.

Milly Dowler so pol leta po njenem izginotju našli mrtvo v odmaknjenih gozdovih Hampshira.

Izbris sporočil je poleg tega povzročil težave tudi policiji, saj po navedbah policista, na katerega se sklicuje Guardian, ugrabitelj pogosto pušča sporočila ugrabljeni žrtvi, naj se mu oglasi, da bi na ta način zabrisal sledove in se izločil iz kroga osumljenih. Z izbrisom sporočil je tako časnik uničil potencialno dragocene sledi.

Časnik je poleg svojcev Milly Dowler prisluškoval tudi očetu ubite desetletne deklice Jessice Chapman, osebju kraljeve družine, slavnim osebnostim in svojcem terorističnega napada na londonsko podzemno železnico, poroča BBC.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rageinblack
06. 07. 2011 22.58
Drugače pa zgodba popolnoma šokantna, neverjetno res, to niso ljudje... ne morejo bit, ni pogojev!!! Močno pa dvomim da je šel Brane zaradi tega v London, tip je glumac dej.
rageinblack
06. 07. 2011 22.53
Se vidi, da je detektiva že nekdo mahnil na nos, saj mu gleda v desno stran :)
Saimon Takeshi
06. 07. 2011 14.23
Aha sedaj bodo vsi rekli kako pokvarjen je detektiv Glenn Mulcaira ker je delal, kot mu je bilo naročeno. Kar se mene tiče tukaj ne gre zgolj za kaznivo dejanje uničevanja dokazov, gre pravzaprav za pomoč pri kaznivem dejanju ugrabitve in pa za kaznivo dejanje prikrivanja. Upam, da bodo odgovarjali tisti, ki so dejansko odgovorni za nastalo situacijo. Zakonodaja je nasploh taka, da te prime bruhat, npr. paparazi lahko slikajo kjerkoli hočejo, brez, da bi tisti, ki se ga slika imel možnosti to preprečiti na legalni način. Res lahko rečem, da sodobni novinarji so zaščiteni tako kot so c.igani v Sloveniji.
Ramzess
06. 07. 2011 13.53
12345s="Nismo vedeli da teroristični napadi imajo "svojce"." Dobro vprašanje, ...sklepamo lahko, da so mislili svojce žrtev. Isto je z njimi počela 'oblast', ...
Ramzess
06. 07. 2011 13.51
"Svojci, ki nekaj časa Milly niso mogli pustiti glasovnega sporočila, pa so nenadoma odkrili, da je predal znova izpraznjen, in so na podlagi tega sklepali, da je sporočila izbrisala Milly. Znova so začeli upati, da je njihova hči še živa, in so celo privolili v ekskluzivni intervju za prav isti časnik, ki jim je z neetično intervencijo vzbudil upanje." Ker brisanje sporočil lahko razumemo kot puščanje lažnih dokazov, in na tej osnovi lažnih prepričanj in upov, ...bi vpleteni v to 'prevaro' morali biti obsojeni sodelovanja pri zločinu v zvezi z deklico. Da jih ni sram. 12345s="Nismo vedeli da teroristični napadi imajo "svojce"." Dobro vprašanje, ...sklepamo lahko, da so mislili svojce žrtev. Potem pa ljudje dvomijo v globalni 'kontrolni sistem' in njegove zmožnosti, če zmorejo ti, kaj šele zmorejo drugi, ...
Ramzess
06. 07. 2011 13.43
Ne oviranje, to je očitna vpletenost.
Alexxsaso@yahoo.ca
06. 07. 2011 12.06
Ja in kaj se je zgodilo ? Kazenske ovadbe? Kazni? Koliko jih zaradi tega sedi? Predvidevam, da ni nihce odgovarjal.
viking76
06. 07. 2011 11.02
da se to meni, kot očetu, to zgodi in da izvem kaj so nekateri delali za novico, bi se mi snel in bi tudi mene potem zaprli. Pa to ne moreš verjeti.
12345s
06. 07. 2011 10.50
Nismo vedeli da teroristični napadi imajo "svojce".
12345s
06. 07. 2011 10.48
Iz navedenega lahko sklepamo, da so deklico ,tudi, ugrabili novinarji, oz. detektiv.
batom@pinkponk.com
06. 07. 2011 10.46
vlomil v mobilni telefon??? Ta je pa huda... Mogoče vdrl, vlomil pa nikakor ne. Vlamlja se fizično, vdira pa tudi elektronsko. Kaki cepci...
Apolonie
06. 07. 2011 10.42
Kako me taki ljudje napsihirajo in bi jih najraje izbrisal iz zemlje. Samo želim si da bi take katastrofe doletele njih in njihovim otrokom da vidijo kaksno trplenje povzročajo s svojo pohlepnostjo in totalno zabitostjo. Res nevem če bom kdai razumel take vrste ljudi ki to počnejo. Novinarji imajo dandanes preveč moči in vpliva, ko bi vsaj se njih kdai zaprli v zapor zaradi takih stvari in dugačnih.
PeggySue*
06. 07. 2011 10.33
Človeška zloba je brezmejna.Ne vem,ali je hujše dejanje zločinca ali novinarja,oziroma omenjenega časnika? Ubogi starši,kaj vse so mogli doživeti ob izginotju hčerke in potem še od novinarjev.Saj kar ne moreš verjeti,česa vsega so naketeri zmožni.Zločincu in novinarju,ter ekipi časnika,bi morali soditi skupaj in enako!
dodgy
06. 07. 2011 09.51
tipični novinarji, dobiti novico ne glede na posledice
Dolenjc3
06. 07. 2011 09.46
Nataša Pirc Musar bi jim že dala vetra,..
Hesus_Hristus
06. 07. 2011 09.43
Zapret bedaka!