Tujina

Situacija še nikoli ni bila hujša, v Sarajevu napovedani množični protesti proti ubijanju psov

Sarajevo, 10. 11. 2017 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na ulice Sarajeva se bodo jutri množično podali zaščitniki živali, ki si prizadevajo za prenehanje masovnega ubijanja tamkajšnjih psov. "Recimo ne korupciji, pranju denarja in malverzacijam na hrbtih tistih, ki ne morejo govoriti. Bodimo njihov glas!" so pozvali. Protesti bodo še v Mostarju, podporo pa so prejeli tudi iz Slovenije. "Psi niso krivi!" je sporočil Đuro.

Po 4. oktobru, ko je javnost pretresel grozljiv dogodek v od Sarajeva 40 kilometrov oddaljenem azilu Prača, kjer so s krampi in lopatami pobili 20 psov, je kantonalna veterinarska inšpekcija vendarle obiskala sporen azil in – po pregledu stanja in pod pritiskom javnosti – ukrepala tako, da je prepovedala nadaljnje sprejemanje psov v azil. Kljub temu se pobijanje psov nadaljuje, prostovoljci pravijo: "Situacija še nikoli ni bila hujša!

Prihaja zima, ki bo še bolj ostra kot prejšnja, psi bodo še bolj lačni. Ne prosimo za nemogoče, prosimo samo, da se začne spoštovati zakon.

Zato so za jutri, 11. novembra, v Sarajevu napovedali množične proteste proti masovnemu ubijanju psov. Ljudje, ki že več let opozarjajo na nehumano ravnanje s temi živalmi, bodo na ulicah zahtevali, da se Zakon o zaščiti in dobrobiti živali, ki je tako dobro napisan, naposled le začne izvajati tudi v praksi, in to na nivoju celotne BiH.

"Leta in leta zaradi denarja ubijajo naše pse, jih zapuščajo, posiljujejo, pošiljajo v pasje borbe, oblasti pa ukrepajo tako, da dajejo še več denarja podjetjem, ki so jim blizu, da te pse odpeljejo daleč stran od oči," so zapisali v Facebook skupini 11.11.2017, takojšnje izvajanje zakona za zaščito živali.

Sarajevu so podporo izrazila tudi druga mesta v BiH, pa tudi Slovenija.
Sarajevu so podporo izrazila tudi druga mesta v BiH, pa tudi Slovenija. FOTO: Facebook
Protestniki se bodo zbrali ob 12. uri, organizatorji pa so ljudi pozvali, naj si, v kolikor le lahko, oblečejo bela oblačila in s seboj pripeljejo tudi svoje pse. Dogajanje bo spremljala policija, ki bo ljudi, če bodo povzročali izgrede, sankcionirala.

Njihove zahteve:

1. takojšnje prenehanje nezakonitega pobijanja psov v vseh zavetiščih BiH
2. takojšnja aktivacija nadzora in zaprtje "proračunskih zavetišč", ki ne izpolnjujejo zakonskih zahtev
3. prisotnost veterinarja v vseh zavetiščih
4. konec odkupovanja zavetišč na netransparentne načine, prekinitev pogodbe s podjetjem Murai zaradi nespoštovanj dogovorov in transparentno ter zakonito financiranje vseh aktivnosti, ki se plačujejo z denarjem davkoplačevalcev

Preden se napijete vode iz pipe, pomislite, iz kje ta voda izvira. Iz rezervoarja, ki spira trupla v množičnih pasjih grobnicah, s katerimi prikrivajo pranje denarja. Recimo ne korupciji, pranju denarja in malverzacijam na hrbtih tistih, ki ne morejo govoriti. Bodimo njihov glas!

5. humano tretiranje in ulov psov, ki niso agresivni, ter konec njihovega odvažanja v neznano
6. dovoljen vstop prostovoljcem v vsa zavetišča
7. začetek izvajanja nadzora inšpekcije in veterinarskih postaj nad registracijo lastniških psov in nezakonitimi rejci
8. hitro sankcioniranje tistih, ki zapustijo te nemočne živali

"Dobrodošli ste vsi borci za dostojno življenje in pravice – tako nas kot naših živali," so pozvali in se zahvalili vsem, ki bodo prišli. "Sporočimo pristojnim, da ne morejo krasti našega denarja, tako nas kot pse pa morajo začeti obravnavati kot bitja, vredna dostojanstva."

Protestnikom v Sarajevu se bodo pridružila tudi druga bosanska mesta, veliki protesti so napovedani tudi v Mostarju, podporo pa dobivajo tudi iz Slovenije. "Zakon je zakon. Izražam svojo absolutno podporo protestnikom, ki zahtevajo spoštovanje zakona za zaščito živali. Psi niso krivi," je na Facebooku sporočil Branko Đurić- Đuro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Inšpekcija v Prači ugotovila: en človek za 700 psov, pomanjkanje hrane, nobenih evidenc

Ko je veterinarska inšpekcija 10. oktobra obiskala azil Prača, je ugotovila povsem enake nepravilnosti kot že pri zadnjem nadzoru 15. avgusta, poroča Žurnal.info.

Inšpektorji so naleteli na enega samega zaposlenega, ki je pojasnil, da v azilu dela samo on, vsake toliko časa pa pride še nekdo. V azilu je bilo po njegovih besedah takrat 700 psov. 22. člen pravilnika o zavetiščih predpisuje, da mora biti za 50 psov zaposlen en človek. Na vprašanje, s čim hranijo pse, je moški odgovoril, da iz Sarajeva pripeljejo kruh in včasih piščančje kosti.

Inšpekcija je ugotovila tudi, da azil nima prostorov za sprejem in evidentiranje psov, niti veterinarja. Zamrzovalna skrinja, ki je namenjena začasni hrambi pasjih trupel, je bila prazna, podatkov o evtanaziranih ali poginulih psih pa ni bilo.

"Recimo ne korupciji, pranju denarja in malverzacijam preko hrbta tistih, ki ne morejo govoriti. Bodimo njihov glas!" pozivajo organizatorji protestov.
"Recimo ne korupciji, pranju denarja in malverzacijam preko hrbta tistih, ki ne morejo govoriti. Bodimo njihov glas!" pozivajo organizatorji protestov. FOTO: Facebook

Manj kot mesec dni pozneje se je število psov iz 700 zmanjšalo na 300. Direktor Kantonalne veterinarske postaje Almir Džanković, ki naj bi bil odgovoren za pokol 4. oktobra, je za Žurnal.info povedal, da psov ne vozijo več na veterinarsko postajo.

Direktor inšpekcije Midhat Hadžiomerović pa je po najnovejšem nadzoru povedal, da so zaradi kršenja zakonov lastniku azila že večkrat izrekli denarno kazen. "Odrejeni so bili posebni ukrepi, ki jih je na začetku upošteval, potem pa s tem prenehal." Na vprašanje, zakaj niso že prej ustavili sprejema psov, pa je odgovoril: "Če se azil zapre, nimamo kam s psi!"

Medtem pa vlada kantona Sarajevo, skupščina, premier in ministri o situaciji v Prači še naprej molčijo. Premier Elmedin Konaković je uradno potrdil samo to, da je vlada za prevzem azila (ki naj bi se zgodil zelo na tiho) od zasebne firme Murai namenila 1.200.000 BAM (600.000 evrov) in da je število brezdomnih psov na ulicah zdaj manjše.

Poročilo dela komunalnega podjetja KJKP Rad za leti 2015 in 2016 kaže, da so v dveh letih z ulic umaknili 3.022 psov, 252 so jih evtanazirali zaradi bolezni, 7.919 trupel pa so odpeljali na deponije. Konaković pravi, da bo komunalnim podjetjem še naprej namenjal sredstva, saj je z njihovim delom zadovoljen, je poročala federalna.ba.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RedRocket
10. 11. 2017 21.20
+3
Po takih zadevah se vidi civiliziranost neke družbe. Bosna je bila vedno smet Jugoslavije, in to bo tudi ostala.
valjhunsinkajtimara
10. 11. 2017 19.54
-5
Naj jih pojedo ali kaj? Ali naj v Slovenijo sprejmemo vse potepuške pse?
puspan
10. 11. 2017 20.09
+1
Izjavam in pogledom, ki jih širiš po portalih, bi bili zelo veseli pred kakšnimi 80 leti na nemškem in italijanskem kulturnem prostoru. Bo prišel tudi čas za takšne tvojega kova, ki vas bo upravičeno malo močneje pošlatal.
puspan
10. 11. 2017 19.49
+0
Kultura narodov se najbolj izraža, kako se skrbi za brezdomske živali. Hvala Bogu smo Slovenci v evropskem prostoru zagotovo bolj pri vrhu. Da je v Bosni žal drugače, je dejstvo. Podobno je tudi v Rumuniji, Kosovu, Bolgariji. Srbija je v tem pogledu malo boljša od opisanih.
valjhunsinkajtimara
10. 11. 2017 19.18
-2
Kaj ma to opraviti s Slovenijo? Se od teh divjakov nismo odcepili ze 27let nazaj? Kaj diplomantom FDV ni jasno?
hladnajesen
10. 11. 2017 19.07
+4
In zakaj ne organizirajo kakšne akcije in podarijo psov ljudem, ki si jih želijo imeti? Verjetno jih bi prišli ljudje iskat in jih bi posvojili.
Marija Krebs
10. 11. 2017 18.52
+4
Demonstrirajo naj proti ljudem, ki pse prepuščajo ulicam.
tali?ni tom
10. 11. 2017 18.30
-12
sam,v bosni je potepuških psov da peče! se zbirajo v krdela in terorizirajo! na maljavacu jih je blo pred časom neverjetno,nisi mogel iz avta! pred dnevi se je šetal in žical hrano samo eden! zgleda da so počistili kar je prav! psi in mačke so se namnožili prek vseh meja in skrajni čas je da se zadeva porihta!
Špina?ni njoki
10. 11. 2017 18.41
+21
Te pse so polovili in spravili v zavetisca. Ljudje so prispevali denar za hrano in oskrbo. Problem je v tem, da so človeške živali ta dnar pokradle in pse pobile z lopatami. Psi niso nicesar krivi in imajo vec pravice zivet kot marsikateri clovek.
ZDA
10. 11. 2017 19.56
+1
puspan
10. 11. 2017 20.10
+2