Tujina

'Sirte bi bil lahko naslednji Dubaj, samo trupla je potrebno odstraniti'

Sirte, 04. 10. 2017 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Veliki Britaniji se vrstijo pozivi k odstopu zunanjega ministra Borisa Johnsona. Ob obisku libijskega mesta Sirte, v katerem so vojaki ubili libijskega voditelja Moamerja Gadafija, je namreč dejal, da bi mesto lahko postalo drugi Dubaj, samo trupla morajo prej odstraniti z ulic. "Prostaška in kruta izjava za zunanjega ministra," so ostri britanski politiki.

Na britanskega zunanjega ministra Borisa Johnsona se je usula ploha kritik zaradi njegove izjave o tem, da bi bilo potrebno z ulic libanonskega mesta Sirte le pospraviti vsa trupla, pa bi postal novi Dubaj. Ostri odzivi letijo tudi na britansko premierko Thereso May, da bi namreč morala Johnsona nemudoma odpustiti.  

Po obisku v Libiji so Borisa Johnsona pozvali, naj opiše tamkajšnjo izkušnjo. Njegov odgovor je bil neokusen, krut in prostaški, so ostri v laburistični stranki, zato zahtevajo njegov odstop.

Ko je namreč opisoval potenciale razvoja mesta Sirte, v katerem so ubili Moamerja Gadafija, je Johnson omenil bele plaže, čudovito morje in krasne ljudi: "V Veliki Britaniji je skupina poslovnežev, odličnih fantov, ki bi radi investirali v Sirte, v tamkajšnjo obalo, kjer so zajeli in ubili Gadafija. In dejansko imajo briljantno vizijo, kako spremeniti Sirte v naslednji Dubaj. Le trupla bo potrebno odstraniti in bodo prišli."

Britanski zunanji minister Boris Johnson
Britanski zunanji minister Boris Johnson FOTO: AP

Dve opozicijski političarki sta se nemudoma odzvali z besedami, da Johnsonovi komentarji niti slučajno niso primerni za zunanjega ministra. 

Emily Thornberry, poslanka laburistov, je dejala: "Komaj leto je od osvoboditve mesta Sirte, od bitke, ki je zahtevala ogromno vojaških in civilnih žrtev. Da se Boris Johnson iz teh smrti norčuje, je neverjetno kruto in prostaško. Že če bi to izjavili poslovneži, bi bilo nesprejemljivo. Zunanji minister pa si tega preprosto ne bi smel privoščiti."

Jo Swinson, namestnica vodje liberalcev, je bila podobno ostra: "Diplomatske spretnosti so osnova, ki jo mora imeti zunanji minister. Zadnje pripombe o tako pomembni stvari so nov dokaz, da Boris ni dorasel temu poslu. Mayeva mora "pospraviti po hiši" in ga odpustiti."

Tudi Heidi Allen zahteva njegov takojšen odstop, njena konzervativna kolegica Sarah Wollaston se je pridružila pozivom in dodala: "Ponižujoče šale o umorjenih ljudeh v Libiji bi bile prehude celo za stand-up komedijo, za zunanjega ministra pa so preprosto šokantne."

A minister Johnson si pozivov k odstopu ni vzel prav zelo k srcu, ravno nasprotno. Svoje kritike je na družbenem omrežju Twitter napadel z očitki, da ne razumejo dejanskega stanja v Libiji. "Sram jih je lahko, saj ne poznajo Libije in tamkajšnje realnosti. V resnici je odstranjevanje trupel z ulic zahtevno zaradi številnih minskih pasti. Zato igra Velika Britanija pri tem pomembno vlogo in zaradi istega razloga sem tudi obiskal Libijo dvakrat v enem letu. Da bi pokazal podporo."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dzekie
04. 10. 2017 14.38
+4
Libija, Libanon...eno in isto ane majstri?
Uporabnik489925
04. 10. 2017 12.22
+3
avtorji, dejte vsaj prebrat te članke za sabo! al pa zaposlite kšnega samo za to!
mallonge
04. 10. 2017 12.02
+1
To je pa tako, če na vodilna javna mesta iozvolimo debi le.
dirtmcgirt
04. 10. 2017 11.16
+3
ženske feministke, bogatunke v parlamentu, se lišpajo v dragih salonih, pr dragih frizerjih, kofetkajo in jejo v dragih restavracijah, se vozjo z dragimi avti po mestu, in nikamor ne gredo, doma na kavču pred televizijo iz udobnega toplega doma gledajo kaj se dogaja po svetu, tisto dobro uro poročil ali več ali manj, BBC ma nekoliko drugače. v glavnem kritizirajo in obtožujejo ker jim je politični nasprotnik. drugače ga ne bi.
BorecZaResnico
04. 10. 2017 11.06
+2
Evo tu se lepo vidi in sliši kako je na stvari. Britanci, francozi, američani itd., pospravljajo take generale kot je gadafi, husein, ki delajo red v tistih zahojenih deželah zato, da bi uveljavljali svoje interese. Očitno je dubaj že prerasel pranje denarja in drugih umazanih stvari zato še mora nastati eden zraven.
rkl
04. 10. 2017 10.26
+3
Hmm...a ni bil Gadafi ubit v Bani Walid-u, to je pa razlika 900km...
murinar
04. 10. 2017 10.18
+2
dober je dober ta Boris
DohtarSLO
04. 10. 2017 10.14
+4
Johnson in Trump - dva "genija"! Kaj vse Svet lahko prenese! Neverjetno!
Moj?ica123
04. 10. 2017 10.11
+6
Ta kmetko je pa hitro povedal,po kolk so kobase...Hehehe,
JanZiska
04. 10. 2017 09.50
+6
Problem je, ker Boris zadeve ni zapakiral v demagoški celofan, ampak je povedal kot je. Res je, da bi počasi že moral vedeti, da resnica in iskrenost nista ravno vrlini, vsaj ne za evropskega politika.
DeBill
04. 10. 2017 10.09
+7
povedal še ni, da je to mesto že bilo več kot dubaj, brez lažnega sijaja.
komarec
04. 10. 2017 09.49
+6
No to so svetovni politiki. Bil bi pa neskončno jezen ali užaljen, če bi mu nekdo rekel da lahko London postane Sirte.
razocarani
04. 10. 2017 10.09
+11
london pocasi a vztrajno to postaja ,,,saj je v njem vec muslicev kot domorodcev ,,pa se muslic je zupan ,,,kaj pa lahko pricakujes od nadutih anglezev kot sarkazem in zlobo ,,,ta nacija je tako degenerirana da jih bodo kmalu muslici prerasli ,,sicer pa za vse zlo ko so ga zakrivili po svetu si zasluzijo se kaj povravila ,,,