Tujina

Arabska liga za skupno mirovno misijo za Sirijo

Damask, 12. 02. 2012 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanji ministri članic Arabske lige so se na srečanju v Kairu dogovorili, da bodo stopili v stik s sirsko opozicijo. Združene narode pa so pozvali, naj sprejmejo vse potrebne ukrepe, ki bi omogočili oblikovanje skupne mirovne misije Arabske lige in ZN.

Kot je poročala televizija Al Arabiya, naj bi Sirija že zavrnila resolucijo Arabske lige.

Zunanji ministri članic Arabske lige so se na srečanju v Kairu dogovorili, "da bodo odprli vse komunikacijske kanale s sirsko opozicijo in ji ponudili vso potrebno politično in materialno podporo ter jo pozvali, naj se poenoti".

Zunanji ministri so se tudi dogovorili, da bodo zaključili opazovalno misijo Arabske lige v Siriji in "povabili Varnostni svet ZN, naj sprejme resolucijo o oblikovanje mirovne misije Arabske lige in ZN, ki bi nadzirala izvajanje prekinitve ognja".

Po nedavnem propadu resolucije o Siriji v Varnostnem svetu ZN je sicer generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi ZN prosil za pojasnilo, ali bi lahko v Sirijo poslali svoje opazovalce, ki bi se na terenu pridružili opazovalcem lige. Slednji so svojo misijo začeli decembra, a niso dosegli niti konca nasilja niti izpustitve političnih zapornikov, zato je liga zahtevala njihov umik.

Protest v Siriji
Protest v Siriji FOTO: Reuters

Poleg tega je Arabska liga danes vse države članice pozvala, naj ukinejo "vse oblike diplomatskega sodelovanja s predstavniki sirskega režima". Od vsake posamezne države je zdaj odvisno, ali bo ta poziv spoštovala. Pozvali so tudi k "uvedbi gospodarskih sankcij in prekinitvi trgovinskih transakcij s sirskim režimom, z izjemo področij, ki bi neposredno prizadela sirsko ljudstvo".

Na srečanju so poleg tega pozdravili predlog Tunizije, da 24. februarja organizira srečanje skupine "Prijateljev Sirije", ki vključuje ZDA, evropske in arabske države.

Odstop podal vodja opazovalne misije Arabske lige v Siriji

Arabski ligi je medtem danes svoj odstop podal sudanski general Mohamed Mustafa al Dabi, vodja opazovalne misije Arabske lige v Siriji. Odstop al Dabija, ki je bil tarča številnih kritik, predvsem s strani sirske opozicije, saj naj bi po njihovih navedbah predvsem lobiral za režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, je generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi že sprejel in na položaj al Dabija predlagal nekdanjega jordanskega zunanjega ministra Abdulilaha al Hatiba.

Razburjenje med nasprotniki sirskega režima je sicer povzročilo že samo imenovanje al Dabija za vodjo misije 20. decembra lani. Ta sudanski general namreč velja za zaveznika sudanskega predsednika Omarja al Baširja, za katerim je bil izdan mednarodni zaporni nalog zaradi vojnih zločinov v sudanskem Darfurju.

Sirski opoziciji pa je danes izrazil podporo tudi vodja teroristične mreže Al Kaida Ajman al Zavahiri, kar bi lahko na Zahodu in drugih arabskih državah, ki si prizadevajo za odhod sirskega predsednika al Asada z oblasti, povzročilo strah in zaskrbljenost.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toncek.bb
13. 02. 2012 01.28
+3
a se da kje preverit zgodovino oz. druzinska drevesa teh v arabski ligi?? k mam veckrat obcutek, da so to vecinoma samo nastavljene lutke zahoda....tiste, ki jim pa ne rata nastavit, al pa preoblikovat - pa jih zelijo unicit in izbrisat....to je zahodna demokracija...
Roko23
13. 02. 2012 13.25
maš prav tonček, naj bi bili nastavleni, kdo pa ni? Za uresničitev ameriških in izraelskih sanj, ne manjka veliko, MI smo tisti, ki z našo zavestjo lahko kaj spremenimo, le enotno moramo stopit proti njim.
ibra177
12. 02. 2012 22.45
+5
Ko se bo vmešala mama Rusija ne bo dobro :) Namreč oni imajo svojo bazo v Siriji
JezekTekaTeka26
12. 02. 2012 20.56
+2
Američani jih naj rešijo, da končno okusijo slast demokracije ...
toncek.bb
13. 02. 2012 01.31
+3
americani ne morejo krotiti demokracije in reda v svoji drzavi (oz. drzavah), pa bi radi delali red po svetu....no go! cilj: NWO - slej ko prej...
theykilledKenny
12. 02. 2012 19.31
+3
Kwa bo pa raja nardila? Nič. Še par sto jih bodo pošical. To bo rezultat. Brezzveze, nej grejo raj kej pametnega počet!
saoirse
12. 02. 2012 14.26
+0
bingljal bo asad,kot lutka v vetru.
Desktop.Messiah
12. 02. 2012 13.45
-4
Bashar, ne šparaj sile pri obračunavanju s pučisti saj si predsedniški položaj podedoval po očetu, tudi predsedniku!
g00morph
12. 02. 2012 17.26
-3
po materi je podedoval pa en velik Void med ušesi, in to več šteje.
povrsniste24kur
12. 02. 2012 12.56
+4
vsaj naslov si preberite preden nekaj objavite