Tujina

Sirski uporniki, ki so jih urile ZDA, orožje predali islamskim skrajnežem

Washington, 26. 09. 2015 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina sirskih upornikov, ki so jih izurile in oborožile ZDA, je po navedbah Pentagona skrajni islamistični Fronti al Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida, predala opremo in strelivo, domnevno v zameno za varen prehod.

"Žal smo izvedeli, da je enota Novih sirskih sil potrdila, da je šest poltovornjakov in del svojega streliva predala domnevni skupini Fronte al Nusra," je v petek povedal tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis.

Polkovnik Patrick Ryder, tiskovni predstavnik centralnega poveljstva ZDA, ki nadzira napore pri boju proti skrajni Islamski državi v Siriji in Iraku, je medtem dejal, da so borci skrajnežem opremo predali v zameno za varen prehod na območju pod nadzorom Fronte al Nusra.

Po Ryderjevih besedah je predaja opreme, če je do nje res prišlo, zelo zaskrbljujoča in kršitev smernic ameriškega programa za urjenje in oboroževanje zmernih sirskih upornikov. Dodal je, da so vozila in strelivo predstavljali približno četrtino opreme, ki jo je uporniški skupini ponudila koalicija pod vodstvom ZDA. Ryder je še povedal, da bodo skrbno preučili, kaj se je zgodilo, ter se bodo ustrezno odzvali.

Fronta al Nusra
Fronta al Nusra FOTO: Reuters

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na neimenovane ameriške obrambne vire, so uporniki zatrdili, da do dezertiranja ni prišlo, a to so le njihove navedbe, ki jih za zdaj ni mogoče potrditi.

Gre za najnovejši poraz ZDA pri njenih domnevnih naporih, da izuri in opremi zmerne sirske upornike, da bi se v Siriji borili proti džihadistom Islamske države. 500 milijonov dolarjev težek program naj bi izuril in opremil okoli 5.400 skrbno izbranih in preverjenih borcev na leto. A ker so izredno težko našli ustrezne zmerne kandidate, so jih doslej izurili le peščico.

Prvo skupino 54 borcev je Al Nusra julija napadla, Pentagon pa ne ve zagotovo, kaj se je z njimi zgodilo. Vsaj enega pripadnika te enote naj bi ubili. Drugo skupino okoli 70 upornikov so prejšnji teden poslali nazaj v Sirijo in na spletu so se pojavila poročila, da so ali dezertirali ali predali opremo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3