Tujina

Putin zagotovil, da Siriji ne prodaja orožja

Damask/New York, 01. 06. 2012 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./STA/N.Š.
Komentarji
41

Sirska vojska je opravila preiskavo glede pokola v mestu Hula, v kateri ugotavlja, da so pokol izvedli uporniki. Medtem se je v Siriji zgodil nov pokol, svetovni politiki pa s številnimi pogovori iščejo rešitev za nastalo situacijo.

Večina žrtev naj bi bila ustreljena iz neposredne bližine.
Večina žrtev naj bi bila ustreljena iz neposredne bližine. FOTO: Reuters

Sirske oblasti so odgovornost za pokol v Huli, ki se je zgodil pretekli teden, pripisale upornikom. Ti naj bi po mnenju režima predsednika Bašarja al Asada z uprizoritvijo pokola skušali izzvati posredovanje mednarodne skupnosti. Oblasti so namreč uvedle svojo preiskavo okoliščin pokola, s katero so ugotovile, da vladne sile niso bile vpletene v pokol, uporniki pa trdijo, da so pokol izvedle milice, ki imajo podporo režima.

General Kasem Džamal Sulejman, ki je vodil preiskavo sirske vlade, je povedal, da je pokol v usklajeni akciji z napadi na pet nadzornih točk sirske vojske izvedlo več sto upornikov. Dodal je, da je bil cilj akcije očrniti vojsko in zanetiti sektaške nemire. "Vladne sile niso bile prisotne na tem območju, ne pred pokolom in ne po njem," je dejal.

Pojasnil je, da so bile žrtve celotne družine, ki se niso hotele upreti vladi in so nasprotovale oboroženim upornikom. "Cilj teh oboroženih skupin je na kakršen koli način in v kakršni koli obliki pripeljati tujo intervencijo proti državi," je še povedal Sulejman.

Odzvala se je že ameriška veleposlanica v Združenih narodih Susan Rice, ki je njegovo poročilo označila za "očitno laž". "Ni nobenega stvarnega dokaza, tudi s strani opazovalcev ZN ne, ki bi potrdil takšen razvoj dogodkov," je dejala. Opazovalci so namreč ugotovili, da so bile vladne sile aktivne na območju mesta Hule ob pokolu.

Anan izgublja potrpljenje

Posebni odposlanec ZN Kofi Anan se je z al Asadovim režimom in uporniki dogovoril za mirovni načrt, ki je začel veljati 12. aprila letos. Del tega načrta je bila tudi napotitev okoli 300 opazovalcev Združenih narodov na območje, vendar se nasilje v državi kljub temu nadaljuje. Anan pa je danes po pogovorih z libanonskim premierjem Nadžibom Mikatijem dejal, da ga počasen napredek v Siriji frustrira, postaja pa tudi vse bolj nestrpen. Želi si hitrejšega napredka pri reševanju krize.

V ZN opozarjajo na zločine proti človečnosti

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je dejala, da bi lahko pokol v Huli obravnavali tudi z vidika zločina proti človečnosti in drugim mednarodnim zločinom. Mednarodno skupnost je pozvala, naj z vsemi sredstvi prepreči nekaznovanost in zagotovi, da bodo odgovorni prišli pred roko pravice zaradi zagrešenih zločinov. "Opozarjam, da so tisti, ki ukažejo, sodelujejo ali ne ustavijo napadov na civiliste, kazensko odgovorni za svoja dejanja. Druge države morajo storiti vse, kar je v njihovi moči, da to preprečijo in privedejo storilce mednarodnih zločinov," je dodala.

Mučijo na obeh straneh

Sirske sile in njihove zavezniške milice naj bi mučile in iznakazile civiliste, vključno z otroki, to naj bi počeli po naročilu sirskih oblasti, je opozoril svet ZN proti mučenju. Obsodili so na "splošno razširjeno uporabo mučenja in krutega ravnanja z ujetniki, posamezniki, ki jih sumijo, da so sodelovali v demonstracijah, novinarji, spletnimi blogerji, prebežniki iz varnostnih oblasti, ranjenimi in poškodovanimi, ženskami in otroki". Deset neodvisnih strokovnjakov tega sveta je tudi izrazilo zaskrbljenost nad obtožbami o mučenjih, usmrtitvah in ugrabitvah, ki naj bi jih prav tako izvajali pripadniki opozicijskih upornikov.

Nov pokol ...

Sirski aktivisti opozarjajo na nov pokol 12 civilistov, ki so jih vladne sile po hitrem postopku usmrtile na poti z dela v tovarni v mestu Kusajr. Po podatkih opozicijskega koordinacijskega odbora so vladne sile pri nadzorni točki delavce prisilile, da zapustijo avtobus, jim zvezale roke in jih postrelile.

Rusija in Kitajska še vedno proti ukrepom v okviru Varnostnega sveta

Pokol, ki se je zgodil pretekli konec tedna, v njem pa je bilo pobitih 108 ljudi, večinoma žensk in otrok, je mednarodna skupnost obsodila. Posledice so si ogledali tudi opazovalci ZN, ki so ugotovili, da je bilo nekaj žrtev ubitih med obstreljevanjem topništva, večina pa naj bi jih bila ubitih s streli iz neposredne bližine ali celo s hladnim orožjem.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton
Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton FOTO: Reuters

Zahod, predvsem ZDA, si želi ostrejših ukrepov proti Siriji, a jih Varnostni svet za zdaj zaradi nasprotovanja Rusije in Kitajske ni sprejel. Ti dve državi sta tudi ob zadnjih dogodkih ponovili svoje nasprotovanje ostrejšim ukrepom. Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je Rusijo obsodila, da bo s podporo sirskemu režimu tudi sama prispevala k netenju državljanske vojne. Hkrati pa je dodala, da je vse več podpore za vojaško intervencijo. "Rusi mi govorijo, da si ne želijo državljanske vojne. Jaz pa jim govorim, da bo prav njihova politika prispevala k državljanski vojni," je povedala v Köbenhavnu.

Putin o Siriji govoril z Merklovo

Sirija je bila tudi ena osrednjih tem pogovorov ob današnjem obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Berlinu. Nemčija in Rusija se zavzemata za politično rešitev konflikta v Siriji. Obe državi vlagata veliko truda v to, da bi preprečili izbruh državljanske vojne v državi in nadaljnje trpljenje njenih prebivalcev, je ob tem dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

"Prizadevati si moramo, da na političen način rešimo konflikt," je dejala Merklova. Izhodiščna točka pa bi lahko bil mirovni načrt posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. Še posebej v Varnostnem svetu ZN bi se morali zavzeti za uresničitev tega načrta, morda pa bi morali predlagati še dodatne politične ukrepe," je dejala nemška kanclerka.

Putin je zagotovil, da Rusija Siriji ne dobavlja orožja, ki bi ga lahko uporabili ob izbruhu državljanske vojne. "Verjamem, da se lahko za konflikt najde politična rešitev," je dejal Putin. Po srečanju z Merklovo je zavrnil očitke, da Rusija sirskemu režimu nudi enostransko podporo. Dodal je, da ima Rusija dobre odnose s Sirijo, vendar v konfliktu ne podpira nobene strani.

"Naša skupna naloga je, da preprečimo državljansko vojno. Annanov načrt ne sme propasti, preprečiti se mora eskalacija nasilja. Nihče nima koristi od državljanske vojne," je povedal ruski predsednik.

Iz Berlina se je Putin odpravil v Pariz na obisk k novemu francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu. Ta je ponovil stališče Francije, da je edina pot do rešitve sirskega konflikta odhod Bašarja al Asada.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bigich
02. 06. 2012 13.08
Po padcu alavitov ne bodo uspeli prodati niti letala za v civilne namene
KosezVeliki
03. 06. 2012 10.56
hoho123
02. 06. 2012 07.40
+11
1. Milijon civilistov je bilo pobitih s strani Američanov v Afganistanu in Iraku, ampak to nič ne pomeni zahodnim medijem, saj Američani širijo "demokracijo". 2. Libija je bila pred leti urejena država, ko pa pride zahodna demokracija, vse uničeno. 3. Odkar je Ameriška vojska v Afganistanu, se je proizvodnja opija dvignila za 200%. Ampak o tem spet nič... in tako naprej. Mislim, da je vsakemu človeku, ki zna uporabljati vsaj 10% možganov, jasno, da je največji agresor na svetu Amerika in njihove sluge...
n0mistakez
02. 06. 2012 10.34
+1
alpe00
02. 06. 2012 15.45
+1
DedekLakai
02. 06. 2012 02.03
+6
Daj no komu ti Američani prodajajo buče. Zakaj bi si Sirska vlada sama sebi kopala jamo z pobojem civilistov? Saj niso neumni no. In zakaj mediji nič ne pišejo o skoraj vsakodnevnih obglavljanjih žensk v Saudski Arabiji zaradi bogoskrunstva in podobnih stvareh? Aja saj res, SA je močen zaveznik Amerike in lahko počne kaj želi. SA je največji kršitelj človekovih pravic trenutno na zamlji ampak ne vidim niti ene ostre besede proti njim.
KlubPravilnoPretepenihŽena
01. 06. 2012 22.23
+2
Verjeli ali ne za Slovensko neodvisnost se je treba zahvaliti Osama Bin Ladnu, saj je on neposredno porazil SSSR in sovjetski blok je padel nakar je padel berlinski zid posledično razpad yugoslavije se strinjamo da se je vse zgodilo leta 90 torej....Osama je ključen človek v geopolitičnih agendah, čeprav je mrtev njegova dediščina je terorizem... na njegov račun se je osamosvojilo 35 držav na vrsto pridejo Kurdistan ki bo zajel velik del Irana in Turčije...Sirija bo padla saj Rusi so hinavci, ki za denar prodajo vse
bozur
01. 06. 2012 14.12
+14
Za Libijo so govorili, da gadafi deli viagro svojim vojakom da bodo posiljevali. V Jugoslovanskih vojnah naj bi 50 000 zensk, bilo posiljenih a v ZDA je 200 000 taksnih primerov na leto in to v casu mira..Seveda, sedaj treba ustvariti pritisk, sedaj bomo vsak dan slisali o novem pokolu, kot da precednik Asad med zajtrkom nacrtuje koliko otrok bodo danes pobili, medtem ko teroristi zavzemajo vas po vas pod svojo kontrolo.
Jimi1
02. 06. 2012 11.53
+1
ZDA so baje 250 MIO Ljudi na kupu. No precej jih je črncev, ki itak samo zgago po svetu počnejo....
sejvam
01. 06. 2012 14.05
+20
Ja verjetn je Assad tok neumen d bi si sam sebi jamo kopal! ma dej razmišljajte mal ljudje
Mohandas
01. 06. 2012 19.10
+4
Saj v Libiji je bila ista zgodba. Gaddafi dejansko ni dal komande za napad upornikov, dokler niso bili že na obronkih Tripolija, zahodni mediji pa so poročali o silnih pokolih, masakrih ipd. Potem ni imel velike izbire, in jih je zrinil nazaj do Bengazija. Ker je bil tam štab zahodnih obveščevalcev in subverzivcev, ter bi njihovo ujetje pomenilo neposreden dokaz vmešavanja, so potem po hitrem postopku naredili vojaško intervencijo (najprej no-fly zone, kasneje pa tudi soldateska), da so si rešili riti.
Jimi1
01. 06. 2012 19.14
-2
Ni neumen, pač pa popolnoma brezvesten in posledično nor. Podedovane oblasti se namerava oklepati za vsako ceno. Na koncu mu še vedno preostane beg v Rusijo ali na Kitajsko.....
dadocar
01. 06. 2012 22.29
+5
Jimi1 daj še malo blejaj prosim. Premalo ovc je na svetu, daj še ti malo bee bee. Zakaj ni bila narejena preiskava tega pokola s strani ZN (ker bi pokazala isto kar je že ugotovila sirska vojska, da to počnejo terorostične skupine)? Zakaj je bil takoj obsojen Assad? Komu to koristi? Do česa bo pripeljalo to stopnjevanje pritiska? Njemu sigurno ti pokoli ne koristijo. Daj vključi te 2 celici, ki še delujeta lepo prosim in se ne blamiraj. hvala
red12
02. 06. 2012 10.55
+1
Aven
01. 06. 2012 13.09
+3
Priština, 1. junija (STA) - Na severu Kosova je danes prišlo do konflikta med kosovskimi Srbi in nemškimi pripadniki Kforja, ko so slednji hoteli odstraniti srbske barikade pri kraju Rudare severno od Kosovske Mitrovice. Pri tem je prišlo do streljanja, po poročanju tujih tiskovnih agencij pa je bil ranjen en pripadnik Kforja in trije Srbi.
aford
01. 06. 2012 21.01
-2
Helmuth
01. 06. 2012 13.07
+20
Susan Rice , HIlary Clinton trdita da je to cista laz ??? Taprave dve se oglasata , sj to ne mores verjet kaj se grejo teli americani ...kako perejo mozgane ljudem , kako zavajajo ... zgleda da americani imajo vedno prav in nikoli ne lazejo ...99% stvari od americanov je lazzzzzzzzz !!! Mislim da bo Asad koncal kot Gadafi ....na zalost ! Tam so tudi lagali kako pobija lastne ljudi in bombardira civilne objekte posiljuje zenske in bla bla bla ....izkazalo se je pa da nic od tega ni res !!
BogatunLOL
01. 06. 2012 12.00
+1
Hja ha ha.... Susan Rice je malo preveč navijaško raspoložena. Kako pa bi se počutila, če bi jo v sredo, da bo malo razlike, dal ubiti ASAD? Kaj bi bil to zločin? Morda se pa lahko brez kakršnih koli posledic in "legalno" ubija le ob torkih ....LOL
Elias47
01. 06. 2012 10.36
+16
"Sirska vojska je opravila preiskavo glede pokola v mestu Hula, v kateri ugotavlja, da so pokol izvedli uporniki, ki želijo mednarodno skupnost prepričati o vojaškem posredovanju." Točno to je bila takoj tudi moja domneva! "Uporniki" vedo, da proti Sirski regularni vojski sami nimajo popolnoma nobenih šans, pa skušajo na vse možne načine izsiliti mednarodno "humanitarno posredovanje", seveda je vse to v dogovoru s teroristično ZDA, ki na ta način skušajo narediti coup d'etat v Siriji, da bi lahko naredili Siriji iste zločine, kot so jih lani Libiji. Že lani so bili na YouTube videi, ki so kazali, kako so Sirijski "uporniki" snemali lažne prizore "zločinov Sirske vojske", z lažno krvjo in lažnimi "mrtveci"... samomorilske bombne napade gotovo ne dela sirska regularna vojska!
Urkez Prime
01. 06. 2012 12.32
+4
Aven
01. 06. 2012 13.03
+5
@Infadel - Svobodna sirska armada ima oklepnike. Jaz sem proti vmešavanju v njihove razmere. Pumpanje zahodnih diplomatov mi ni všeč - klicanje na sveto vojno demokracije tudi ne. Kdo pravi da imamo prav MI? Samo mi. Zakaj bi jih silili v karkoli? Rusija ima popolnoma prav.
kitarist_17
01. 06. 2012 14.10
+3
spet se ta Amerika neki oglaša.....naj najprej popučejo sranje ki so ga nardili v Afganistanu pa Iraku pol pa naj bojo glasni.....
hellbastard666
01. 06. 2012 09.27
+12
samo pomislite kaj bi američani naredili če bi bili pri njih teroristi kot so sedaj v siriji čez noč bi jih uzela megla in nikjer ne bi nič pisalo
JezektekaTeka37
01. 06. 2012 09.38
-14
Dej ne obremenjuj se ... tja pejt pa protestiraj ...
hellbastard666
01. 06. 2012 09.45
+6
JezektekaTeka37
01. 06. 2012 10.30
-5
Pojdi v Sirijo in povej, da se to ne sme delat ... al ti še enkrat napišem ...
hellbastard666
01. 06. 2012 10.35
+6
Aven
01. 06. 2012 12.54
+4
@Infadel - Američani streljajo z oklepniki in pravimi naboji in še z marsičem - na protestnike. Trenutno ne v ZDA - vsekakor pa drugod. Potem ko opravijo umazano akcijo - pravijo (v veliko primerih) - ups napaka. Opravičijo se pa nikoli.
hellbastard666
01. 06. 2012 13.04
kaj pa tebi ni jasno človek gdo pa obstreljuje civiliste
hellbastard666
01. 06. 2012 13.08
in teli ljudje niso umrli od artilerije prvo preberi članek in pol kometiraj
Aven
01. 06. 2012 09.15
+19
Ne verjamem da bi lagala sirska vojska. Sem pa že večkrat spoznal posledice laganja zahodnih diplomatov - zame nimajo legitimnosti. Kdo laže? Asad NE. Američani DA.
hellbastard666
01. 06. 2012 09.24
+10
Smrekar1
01. 06. 2012 09.35
-10
Raje torej verjameš Assadu, ki je območje nesporno dal obstreljevati s topništvom, s čimer je očitno kršil prekinitev ognja in ti bo v isti sapi zatrjeval, da ga spoštuje?
Aven
01. 06. 2012 09.39
+8
@Smrekar1 - Uporniki so včeraj od Anana zahtevali da razglasi premirje za spodletelo - KER SI ŽELIJO AKCIJE. Zahteva je bila javna in sploh ne skrivajo da jih dogovor moti. Komu zdaj verjameš?
hellbastard666
01. 06. 2012 09.50
+7
Smrekar1 ti človek nisi pri sebi normalno da ih bo obstreljeval če pa ubijajo civiliste in streljajo na vojsko kaj bi po tvojem mogu naredit odvršt orozje in se predat teroristom dej pomoisli kaj pišeš
hellbastard666
01. 06. 2012 09.50
+7
a si pozabu kaj se je dogajalo u libiji in kaj se še danes dogaja če 24ur nič ne piše še ne pomeni da je mir v libiji in tako bo tudi v siriji
Elias47
01. 06. 2012 10.40
+3
Točno tako!!! Ljudje bi se lahko dosedaj že izučili; točno to se je izkazalo že v Iraku, Afganistanu in Libiji!!! Če kaj reče kakšen ameriščan, posebej v Beli Hiši Demnonov ali njihovi kovnici peklenskih načrtov Satanovem Pentagonu, je to gotovo LAŽ oz. SPIN!!!!
hellbastard666
01. 06. 2012 13.01
+0
pa se to kaj je bilo ugotovljeno Prvi rezultati istrage o pokolju u Houli: ubijene su obitelji koje su odbile pridružiti se pobunjenicima protiv sirijskih vlasti