Tujina

Sirski predsednik zavrača rešitev, ki bi jo ponudili iz tujine

Teheran, 28. 06. 2012 21.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Al Asad pravi, da mora njegova vlada uničiti vse teroriste in zaščititi vse državljane. Zavrača vsakršno rešitev, ki bi jo državi kdo skušal vsiliti iz tujine, s čimer misli tudi na bližnji sestanek v Ženevi, ki se ga bodo udeležile vse stalne članice VS.

Sirski predsednik Bašar al Asad
Sirski predsednik Bašar al Asad FOTO: Reuters

Sirski predsednik Bašar al Asad je v intervjuju za iransko državno televizijo povedal, da bi bila vsakršna od zunaj vsiljena rešitev za Sirijo nesprejemljiva, ker lahko krizo v državi rešijo le sami Sirci. "Noben nesirski model ni sprejemljiv, nihče razen nas ne ve, kako rešiti problem," je povedal v sicer redkem uro trajajočem pogovoru.

Povedal je tudi, da je naloga sedanjih sirskih oblasti, da uničijo teroriste in tako zaščitijo svoje ljudstvo. "Oblasti morajo zaščititi vse svoje državljane. Ko uničiš terorista, lahko s tem zaščitiš na desetine, stotine ali celo tisoče življenj," je pojasnil.

S tem je imel v mislih sobotni sestanek, ki so ga sklicali Združeni narodi. Na sestanku ne bo Irana in Savdske Arabije, predstavniki ZN pa zatrjujejo, da se bodo skušali dogovoriti o načrtu za prenos oblasti na vlado narodne enotnosti. Za to se zavzemajo tako na Zahodu kot tudi v nekaterih arabskih državah. Sodelovale bodo vse stalne članice Varnostnega sveta ZN in tudi ključne države Bližnjega vzhoda.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je povedal, da se bodo pogovarjali o korakih, ki bi pripeljali do dialoga med vsemi Sirci, vendar pa ne bo pri tem nobenih določil o njegovi vsebini. Lavrov je na vprašanje, ali bi se Rusija strinjala z odstavitvijo al Asada s položaja, odgovoril, da morajo sestavo nove vlade določiti sirski državljani. "Ne moremo in ne podpiramo nikakršnega zunanjega vmešavanja," je pojasnil.

EU ne izključuje vojaškega posredovanja

Voditelji članic EU pa so na današnjem vrhu sporočili, da bodo mednarodno skupnost pozvali, naj okrepi pritisk na sirski režim z uporabo sankcij, ki jih omogoča 7. poglavje Ustanovne listine ZN. To poglavje dopušča tudi možnost vojaškega posredovanja. Vojaško posredovanje so doslej sicer v glavnem vsi izključevali iz bojazni pred razširitvijo konflikta v regiji.

Posledice nasilja v mestu Homs
Posledice nasilja v mestu Homs FOTO: Reuters

Voditelji naj bi v sklepih vrha tudi zapisali, da močno obsojajo "brutalno nasilje in pokole civilistov ter sirski režim pozivajo, naj takoj ustavi napade na civilno prebivalstvo". Poleg tega bodo voditelji skupine sirske opozicije spodbudili k dogovoru o skupnih načelih za urejeno in miroljubno tranzicijo v Siriji.

'Turki o nas mislijo drugače kot oblasti'

Glede turškega lovskega letala, ki naj bi ga sirska vojska sestrelila pred nekaj dnevi, pa je al Asad za iransko televizijo dejal, da obstaja razlika med stališčem turških predstavnikov oblasti in turškimi državljani do Sirije.

Sirski dolgoletni predsednik je pred dnevi tudi prvič javno povedal, da v Siriji divja državljanska vojna. Vse predstavnike oblasti je hkrati pozval, da je treba vojno dobiti z vsemi sredstvi. Rusija je sicer zaveznica njegovega režima, ki ima tudi podporo Kitajske. Obe državi sta namreč nasprotovali vsakršnim ostrejšim posegom, predlaganim v Varnostnem svetu. V 16 mesecev trajajočem nasilju v Siriji je po ocenah ZN umrlo že več kot 9500 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

USS_Enterprise
28. 06. 2012 23.40
-11
"Asad zavrača vsakršno rešitev, ki bi jo državi kdo skušal vsiliti iz tujine..." Rusi so mu "vsilili" rešitev v obliki helikopterjev, pa ni imel nobenih pripomb...
Helmuth
29. 06. 2012 03.07
+7
kje si Bush ? a ti si kao ponosni american z to zastavo ? loool
KisloZelje333
29. 06. 2012 03.23
+5
enterprise saj bo, beforeitsnews.com kdaj vpiši, ampak da ne boš rabil logota menjat, mogoče bolje da ostaneš pri mišljenju katerega imaš sedaj, tako bo še najmanj boleče, ti samo poslušaj propagando tu gor, we are change slovenia pa tudi raje ne vtipkaj, ker bo šlo tvoje razmišljanje potem v povsem drugo smer. Ameriško zastavo ma za logotip hahahahha a se hecaš, mislim saj ni nič narobe z njimi kot takimi, ampak z družinami ki jo vodijo, ki so nad obamo....probaj v googla vtipkat rothschildi, madona zdaj pa maš materiala, uglavnem po pameti, vsemu tudi ne gre verjeti, je pa žal dejstvo da je preko 90% teorij zarot v resnici samo zarot. Lp
USS_Enterprise
29. 06. 2012 11.09
+0
roko sem seznanjen s temi zadevami, vseeno hvala za trud.
Puroresu
29. 06. 2012 12.21
+3
kaj ti bluzis, rusi so Siriji vrnili helikopterje ki so bili na remontu...FACT
Slo4theist
29. 06. 2012 12.38
-4
hehe to rusi pravjo, samo zakaj so potem jih peljali s tankerji pod civilno zastavo, in zakaj hudiča so si ubrali najdaljšo, najpočasnejšo in najdražjo pot, zakaj jih niso na remont peljali z vlaki kot so to počeli zadnjih 50 let. Res se je za vprašat!
janez6bb
29. 06. 2012 12.42
+3
ja slo ti veš kak so sleherno vojaško opremo rusi uvozili v rusijo:) ubog narod:) a za afero Iran-Kontraši slišal kdaj, to je pa teorija zarote a ne:)
janez6bb
29. 06. 2012 12.45
+4
ja uss eneterprice kako se počutiš glede Iraka, k ste šli ofce že ta katerič na le:) kje je že orožje za množično uničevanje:):)
USS_Enterprise
29. 06. 2012 13.02
-4
janez6bb
29. 06. 2012 13.53
+3
ja irak je črno na belem kako ste ubogi, ko nasedate tem propagandam:) a ni bilo z libijo isto, polno obljub o demokratizaciji, danes imaš v liibji hudo državljansko vojno, važno da koorporacije ropajo naravna bogastva:)
BogatunLOL
01. 07. 2012 16.29
-1
Saj ni države na svetu, kjir bi po vojaškem posredovanju ZDA in zaveznikov spet normalno zaživeli. Povsot se nadaljujejo izven sodne likvidacije, ljudje pa živijo s še manj pravicami, bolj zatirani in v še večji revščini...
Nina Nubia 1
28. 06. 2012 22.57
+12
ZN lakho malo pogledate v ameriska getta tam jih dosti vec umre v enem letu pa ni nobene vojne aja tam je demokracija in je to sprejemljivo za ZN
Nimivseeno
28. 06. 2012 21.47
+20
Rešitev, ki jo ponuja svet (beri zahod): Asadu bomo sodili za domnevne zločine storjene proti svojemu ljudstvu, ljudstvo bomo osvobodili in ga rešili drage nafte in plinskih zalog. Lahko bi uvedli nafto za hrano, tako poveličevano v iraku. :D Državo bomo pustili v razsulu, da se bodo lokalne frakcije pobijale med sabo, pustili bomo brezvladje. Le tako bomo dosegli, da se ljudstvo ne bo povezalo proti nam okupatorjem. Divide et impera = Deli in vladaj. Znana pot uspeha že od rimljanov dalje.
Elias47
29. 06. 2012 13.44
+2
Taprave besede "znana pot do uspeha že od Rimljanov"; ni slučajno, da v Vatikanu imenujejo svojo glavno vojaško roko kot Sveti Rimski Ameriški Imperij. Seveda pa logično, da Sirija zavrača vsakršno rešitev, ki bi jo ponudila tujina, ker tujina Siriji ne bo nikoli ponudila rešitev, še več, tujina je Siriji zanetila to sranje. "Rešitve" ponujene iz tujine so samo stvari, ki bodo Sirijo pahnile še v večje sranje...!"