Tujina

Sirski predsednik: 'Če želijo Evropejci rešiti težave z begunci, morajo prenehati podpirati teroriste'

Damask, 16. 09. 2015 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Ne gre za to, ali bo Evropa sprejemala begunce ali ne; pomembno je odstraniti primarne vzroke težav," je v pogovoru za ruske medije povedal sirski predsednik Bašar al Asad. Politične sile je pozval, da se združijo v boju proti terorizmu. "Nič ne bomo dosegli, če ne prekinemo terorizma v Siriji," je še pripomnil.

Sirska provinca Alep je tarča bombardiranja že vse od začetka vojne leta 2011. V zadnjem letu je umrlo že najmanj 3000 ljudi, mnogi so bili prisiljeni zapustiti svoje domove.
Sirska provinca Alep je tarča bombardiranja že vse od začetka vojne leta 2011. V zadnjem letu je umrlo že najmanj 3000 ljudi, mnogi so bili prisiljeni zapustiti svoje domove. FOTO: Reuters

Evropejci morajo prenehati podpirati teroriste, v koliko želijo rešiti težave z begunci, je v današnjem pogovoru za ruske medije dejal sirski predsednik Bašar al Asad. "Ne gre za to, ali bo Evropa sprejemala begunce ali ne; pomembno je odstraniti primarne vzroke težav," je izjavil sirski predsednik.

Asad ob tem dodaja, da je bistvo pri reševanju begunskega vprašanja v prekinitvi podpore teroristom, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Vse sile je pozval, da se združijo v boju proti terorizmu, ker je po njegovem mnenju način za uresničitev političnih ciljev Sircev v dialogu in političnih interesih.

Sirski predsednik je politične sile pozval, da se združijo v zahtevah za vzpostavitev varnosti in stabilnosti za vse. "Če boste katerega koli Sirijca ali Sirko vprašali, kaj si želi, ne bi oklevali niti minuto: varnost in stabilnost za vsakega in za vse," je izpostavil Asad.

Poudaril je, da se mora nadaljevati dialog za vzpostavitev konsenza, da pa pravi uspeh ni mogoč, dokler ljudje umirajo, dokler se preliva kri in dokler se ljudje ne morejo počutiti varno. "Nič ne bomo dosegli, če ne prekinemo terorizma v Siriji," je še pripomnil.

Sirski predsednik je obenem dejal, da stabilna družba v Siriji ni mogoča, v kolikor ne bodo sprejeti različni narodi, ki živijo na tej zemlji. "Kurdi so del družbe, niso tujci, v tej državi živijo skupaj z Arabci, Čerezi, Armenci in pripadniki številnih drugih nacionalnostih ter ob verski koeksistenci od praveka," je še izpostavil Asad v pogovoru za ruske medije.

Kako se Evropa sooča z begunskim valom?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3