Tujina

Sirski fantek ubežal krvnikom svoje družine

Homs, 16. 03. 2012 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
S.S.Š./D.L./STA
Komentarji
4

Sirski uporniki so v eni od hiš v Homsu, kjer so vojaki pobili skoraj vse družinske člane, posneli pretresljiv prizor. Med trupli so namreč našli še ne desetletnega dečka, ki se je več dni skrival pred krvniki svoje družine.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je opozoril, da v sirskem mestu Al Zafarane nujno humanitarno pomoč potrebuje 12.000 ljudi, ki so pobegnili iz province Homs. Najbolj potrebujejo hrano, mleko za otroke, odeje, žimnice in zdravila.

Televizija Al Jazeera pa poroča, da je zaradi tridnevnega bombardiranja in obstreljevanja domove zapustilo kar 90 odstotkov prebivalcev mesta Azaz v provinci Alepo.

Sirska vojska po zavzetju mesta Homs izvaja krvav teror. Dokazov je vse več, enega najbolj zgovornih pa je objavila ameriška televizija CNN. Prišli so namreč do posnetka, ki so ga v hiši, kjer so vojaki pobili skoraj vse prebivalce, naredili sunitski uporniki. Vstopili so, da bi pokojne dostojno pokopali, tam pa so naleteli na še ne desetletnega dečka, ki se je več dni skrival med trupli svojih sorodnikov.

Posnetek prikazuje devet moških, ki so ob vstopu v stanovanje deležni grozljivega prizora. Usmrčena ženska leži na trebuhu na hodniku, številna trupla družinskih članov pa so prislonjena k zidu in po kotih, kamor so se želeli skriti pred divjanjem krvnikov. Medtem ko moški snemajo grozljive prizore, pride do njih omenjeni fantek. Izkaže se, da je edini preživel pokol in da se je več dni skrival.

V Siriji se že leto dni vrstijo vsakodnevni prizori trpljenja, mučenja in žalosti, žrtve katerih so nemalokrat tudi otroci.
V Siriji se že leto dni vrstijo vsakodnevni prizori trpljenja, mučenja in žalosti, žrtve katerih so nemalokrat tudi otroci. FOTO: Reuters

Sirski uporniki prizore morije, pokolov in uničenja beležijo že leto dni. CNN je tako pred dnevi objavil tudi posnetek, na katerem skupina vojakov muči domnevnega upornika in ga prisili, da da krvno prisego sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu.

V sredo je minila prva obletnica začetka množičnega upora proti Asadu, ki se je kmalu razvil v oboroženi spopad med uporniki in vojsko. Zaradi nasilja je doslej umrlo že več kot 9.000 ljudi, a se stanje ne umirja.

Turčija je zato pozvala na tisoče svojih državljanov, naj zapustijo Sirijo. Turčija se sooča tudi z valom sirskih beguncev. Zaradi nemirov je v severno sosedo pribežalo že okoli 15.000 Sircev, med njimi tudi številni dezerterji iz sirske vojske.

V Siriji je medtem na tisoče protestnikov zahtevalo vojaško posredovanje tujine, posebni odposlanec Arabske lige in združenih narodov Kofi Anan pa je Varnostni svet pozval, naj enotno podpre njegova prizadevanja za ustavitev nasilja sirskega režima nad protirežimskimi protestniki. Posvaril je, da bi lahko kriza v Siriji "resno vplivala na celotno regijo", če je ne bodo ustrezno rešili. Izrazil je tudi prepričanje, da bo njeno reševanje precej zahtevnejše od reševanja krize v Libiji.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3