Tujina

Arabska liga Siriji postavila ultimat

Damask, 16. 11. 2011 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
12

Dezerterji iz sirske vojske so napadli vojaške objekte v bližini Damaska. V bojih je bilo ubitih šest vojakov. Arabska liga pa je postavila Siriji ultimat, da mora v treh dneh ustaviti nasilje proti civilistom.

Ruski patriarh Kiril na obisku pri sirskem predsedniku Bašarju al Asadu. Rusija nasprotuje morebitni tuji vojaški intervenciji v Siriji in režimu še naprej prodaja orožje.
Ruski patriarh Kiril na obisku pri sirskem predsedniku Bašarju al Asadu. Rusija nasprotuje morebitni tuji vojaški intervenciji v Siriji in režimu še naprej prodaja orožje. FOTO: Reuters

Sirski dezerterji so po navedbah sirske opozicije danes ponoči napadli vojaške objekte v bližini glavnega mesta Damask. Pri tem naj bi umrlo šest pripadnikov sirske vojske, več kot 20 pa naj bi jih bilo ranjenih.

Tudi sirski aktivisti v libanonskem Bejrutu so sporočili, da so dezerterji s protitankovskimi raketami obstreljevali stavbo letalske tajne službe v kraju Harasta, prišlo pa naj bi tudi do streljanja s pripadniki vojske režima sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Nočni napad je izvedla Svobodna sirska armada, ki jo vodi polkovnik Riad al Asad. Ta naj bi se pred dnevi vrnil iz Turčije, kamor je pobegnil, v domovino, kjer koordinira vojaške napade.
Nočni napad je izvedla Svobodna sirska armada, ki jo vodi polkovnik Riad al Asad. Ta naj bi se pred dnevi vrnil iz Turčije, kamor je pobegnil, v domovino, kjer koordinira vojaške napade. FOTO: Reuters
V napadu so bili uničeni deli velikega kompleksa zloglasne letalske tajne službe v Harati. Gre za doslej najbolj drzen napad Svobodne sirske armade, ki je po poročanju BBC sicer v zadnjih tednih izvedla več napadov na vojaške tarče.

Letalska tajna služba je ena od najbolj osovraženih državnih agencij, ki je od začetka vstaje pomagala zatirati proteste proti al Asadovem režimu. Napadena vojaška baza je tudi relativno blizu glavnega mesta, v katerem je bilo doslej dokaj mirno.

Svobodno sirsko armado so poleti ustanovili prebežniki iz sirske vojske, sredi oktobra pa naj bi štela 15.000 mož, poroča BBC. Njen namen je sirskemu ljudstvu pomagati strmoglaviti vlado in ''ustaviti neodgovoren vojaški stroj, ki ščiti režim''.

November je najbolj krvav mesec doslej

November je bil doslej najbolj krvav mesec v osem mesecev trajajočem uporu zoper vladavino Bašarja al Asada, saj je umrlo več kot 300 ljudi. Sirijo je sicer iz svojih vrst začasno izključila tudi Arabska liga.

Prorežimski shod v Damasku. Al Asadov režim ima še vedno veliko privržencev, Svobodna sirka armada pa po vojaških zmogljivostih še zdaleč ni kos redni vojski.
Prorežimski shod v Damasku. Al Asadov režim ima še vedno veliko privržencev, Svobodna sirka armada pa po vojaških zmogljivostih še zdaleč ni kos redni vojski. FOTO: Reuters

Sirsko vodstvo namreč ni spoštovalo zavez o končanju nasilja nad protivladnimi protestniki, kar se mu bo še maščevalo, opozarja turški zunanji minister Ahmet Davatoglu. ''Sirski režim ni spoštoval obljub, ki jih je dal po resoluciji 2. novembra,'' je dejal na srečanju z arabskimi zunanjimi ministri in pri tem spomnil na načrt Arabske lige, s katerim je ta poskušala ustaviti prelivanje krvi. ''Sirsko vodstvo bo za to plačalo visoko ceno,'' je dodal Davatoglu.

Arabska liga grozi z gospodarskimi ukrepi

Arabska liga je sirskemu režimu postavila tridnevni rok za ustavitev nasilja proti civilnemu prebivalstvu, v nasprotnem primeru pa mu je zagrozila z gospodarskimi sankcijami, je danes po zasedanju Arabske lige v Rabatu sporočil katarski premier Šejk Hamad bin Džasem al Tani.

"Če Damask ne bo pristal na sodelovanje z ligo, bodo proti Siriji sprejete sankcije," je bil po srečanju v Maroku jasen katarski premier. Dodal je, da arabske države mineva potrpljenje z režimom sirskega predsednika Bašarja al Asada. "Ne želim govoriti o zadnji možnosti, da Damask ne bo mislil, da je dobil ultimat, vendar smo skoraj pri koncu," je še dejal al Tani.

Države članice Arabske lige in Turčija so pred tem v Rabatu izrazile zaskrbljenost nad zadnjimi izbruhi nasilja v Siriji in pozvale k sprejetju nujnih ukrepov za zaščito civilnega prebivalstva. Po podatkih ZN je bilo od marca v krvavem nasilju ob protirežimskih protestih ubitih že več kot 3500 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CrusaderKnight
18. 11. 2011 16.42
klemenju17.11.2011, 07:02-2 Jimi1 mater si naivn. Če "protestniki" strelajo na tebe se boš brano al bi jim pusto, da te vstrelijo? Večina medijev piše sam o mrtvih protestnikih ob tem pa pozabljajo omenit, da je bilo ubitih čez 1500 policistov in vojakov. Sam po tvoji logiki majo protesniki vedno prav in če se nas spravi kakih 10 pa nabavimo puške gremo v Ljubljano par policajev vstrelit mamo seveda mi prav, ker smo uporniki in nam pripada oblast tak, da se naj politiki kar umaknejo. Matr si naiven in navihan, da tudi navajaš neresničn podatke oz. laži, prosim povej kje si dobil podatke da je do sedaj mrtvih 1500 policajev in vojakov, ker jst se ne morm do njega dokopat, mogoče pa zaradi tega ker vse to j zraslo v tvoji *glavi! Platon23, hm si se vprašal zakaj so se oborožili in kdaj?!? Verjamem da ne ker si tako naštelan oz. so te tako naštelal v džamiji! Tudi ti bi poprijel za orožje če bi videl kako pod metki, tanki in osalimi vojaškimi zadevami padajo otroci in neoboroženi protestniki!
Platon23
17. 11. 2011 14.58
a če oboroženi ljudje delajo državni udar so šteti kot civilisti? hmmm zanimivo!
Feels_good_man
17. 11. 2011 07.34
vsaj to je pozitivna stvar da arabci zdej rešujejo sami svoje probleme. če bi jim pustili da delajo tako že od nekdaj namesto da se amerika stalno meša v njihove zadeve pol tudi al kaida ne bi obstajala.
klemenju
17. 11. 2011 07.02
Jimi1 mater si naivn. Če "protestniki" strelajo na tebe se boš brano al bi jim pusto, da te vstrelijo? Večina medijev piše sam o mrtvih protestnikih ob tem pa pozabljajo omenit, da je bilo ubitih čez 1500 policistov in vojakov. Sam po tvoji logiki majo protesniki vedno prav in če se nas spravi kakih 10 pa nabavimo puške gremo v Ljubljano par policajev vstrelit mamo seveda mi prav, ker smo uporniki in nam pripada oblast tak, da se naj politiki kar umaknejo.
Jimi1
16. 11. 2011 22.15
Doomsters16.11.2011, 16:552 Ti verjetno podpiraš diktatorja, ki kolje svoje državljane. Osebno mislim, da so dezerterji, ki so se uprli takšnim neljudskim metodam vojske boljša rešitev. Rezultat bo verjetno enak kot v Libiji, je pa zgolj vprašanje koliko nepotrebnih žrtev za svobodo še ?
Doomsters
16. 11. 2011 16.55
Isti scenarij bo kot u Libiji...ISTIIII!!!
vrbe
16. 11. 2011 16.42
to paje izraelska politika nič dobro ne kaŽE SAMO DABO MMIIRR
LeviGnoji
16. 11. 2011 15.44
begich - boš bolj svečke prižigal in zdrave matije molil al pa kakšen oče naš ...
CRNALUKNJA
16. 11. 2011 15.25
asad,ne pusti se,ti si car,s teboj smo .
nekdo17
16. 11. 2011 14.34
"Bravo", patriarh! Še vedno drži tisto "z ognjem in mečem"...
bigich
16. 11. 2011 13.47
Ko bo Sirija osvobojena jo bom obiskal in objel ducat bratov
King_of_Gonzo
16. 11. 2011 13.39
to je to!!!!bravo sirci upor,upor!!!!!!!