Tujina

Sirske oblasti naj bi Homs zravnale z zemljo

Homs, 11. 12. 2011 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sirska vlada naj bi protestnikom v mestu Homs postavila ultimat: Prenehajte s protesti, sicer bomo mesto zbombardirali, opozarja sirska opozicija. Časa za odločitev imajo protestniki v Homsu le 72 ur.

Če se protesti ne končajo, naj bi Homsu grozil bombni napad.
Če se protesti ne končajo, naj bi Homsu grozil bombni napad. FOTO: Reuters

Sirska vlada naj bi protestnikom v mestu Homs zagrozila, da imajo 72 ur časa, da končajo s protesti, odložijo orožje in se predajo pripadnikom vojske. Če tega ne bodo storili, naj bi vlada po izteku napovedanega roka bombardirala mesto, je sporočil poveljnik opozicijske Svobodne sirske vojske Mohamed Hamdo. Rok se izteče v ponedeljek ponoči.

Opozicijski Svet narodne enotnosti je opozoril, da se lahko v Homsu zgodi klavnica, ki jo bo zagrešil sirski režim. S tem naj bi želele oblasti streti aktiviste, ki nasprotujejo režimu. "Dokazi, ki smo jih razbrali iz poročil, videoposnetkov in druge informacije, ki so nam jih posredovali aktivisti na območju Homsa, kažejo, da režim pripravlja masaker, s katerim bi strli revolucijo v Homsu in disciplinirali protestnike ter postavili primer za druga sirska mesta, ki so se pridružila revoluciji," so sporočili iz sveta.

Peres: Al Asad je morilec

Izraelski predsednik Šimon Peres je, preden se je razširila novica o ultimatu, sirskega predsednika Bašarja al Asada opisal kot "morilca", primerjal ga je tudi z Moamerjem Gadafijem. "Svet je odločil – vključno z arabskim svetom – da posreduje, ko voditelj začne ubijati svoje državljane," je Peres dejal za CNN. "Zgodilo se je v Libiji, dogaja se v Jemnu," je dejal in dodal, da so se "v Arabski ligi odločili, da pritisnejo na arabsko državo, ker njen voditelj ubija lastno ljudstvo."

Število žrtev v Siriji medtem narašča vsak dan. Samo danes naj bi umrlo najmanj devet ljudi. Štirje naj bi umrli v Hami, en v Homsu, en v Idlibu in en v Dari. Najmanj ena žrtev je bil otrok. Sicer pa tuji mediji, med njimi CNN, ne morejo ugotoviti, kaj točno se v državi dogaja, saj je režim mednarodnim medijem omejil vstop v državo.

Združeni narodi poročajo, da naj bi v Siriji umrlo že več kot 4000 ljudi, odkar so se sredi marca začeli protesti.

Protestniki zahtevajo Sirijo brez Al Asadovega režima in prave demokratične volitve. Al Asad je na oblasti od leta 2000, njegov oče Hafez pa je vladal državi tri desetletja.
Protestniki zahtevajo Sirijo brez Al Asadovega režima in prave demokratične volitve. Al Asad je na oblasti od leta 2000, njegov oče Hafez pa je vladal državi tri desetletja. FOTO: Reuters

Sirska vlada ni nikjer omenila roka za Homs, so pa sporočili, da režim ni nasilen do mirnih protestnikov. Sporočili so, da lovijo le oborožene "tolpe" in "teroriste". A dejanja režima so že razburila mednarodno javnost in s sankcijami so posredovali Arabska liga, Turčija, Združene države Amerike in Evropska unija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
12. 12. 2011 14.16
-1
Propagandni stroj govori o slabosti tujega režima in o tem, kako ljudstvo trpi. Če jim je toliko mar za ljudi, potem naj najprej izkoreninijo lakoto iz tega sveta. Režimi pa svobodni ali ne, razen če ne gre za etnično čiščenje tako kot nad tutsiji, se ne smejo vojaško udejstvovati v sporih. To je kratko malo agresija in oborožen napad nad suvereno državo. Kaj so pa zahodne države naredile na primeru tutsijev? Poglejte si hotel Rwanda, kako so jih modre baretke zapustile, da so se do konca z mačetami poklali. Ocenjeno je bilo 800.000 mrtvih tutsijev. Ljudje enostavno niso pomembni, nikoli v zgodovini niso bili. Vedno pa je bila potrebna in pomembna nafta. Ali so se američani umaknili iz Iraka? Ne, niso se. Za seboj so pustili 50.000 vojakov, ki bodo "pomagali in urili" Iraško vojsko, da se bo lahko sama usmerila proti svojemu ljudstvu, če se bo ljudstvo upiralo kraji nafte.
Jermen
12. 12. 2011 00.43
+1
naj se sami zmenijo.najbols
Rains
11. 12. 2011 21.39
-5
Gremo USA, gremo NATO. Čas je !
janez6b
12. 12. 2011 08.18
+2
jst vaju vprašam, kakšen REd, takše kot je daes v IRAKu:)??? milijon mrtvih civilistov je rezultat oz za vaju red:)
Nimivseeno
12. 12. 2011 14.06
čudno, da niso izbrisali še tvojega komentarja. Da nimaš ti kakšnih vez :) Drugače se s tabo strinjam.
der.janez
11. 12. 2011 19.54
+2
zdele se par dni, preden bo NATO naredil pravicno stvar in eliminiral eno zadnjih sekularnih vlad na bliznjem vzhodu. Vse za dobrobit Sirijskega ljudstva seveda :D
ArabiaTerra
11. 12. 2011 20.26
+7
varnostna situacija na bližnjem vzhodu in razmerje moči med jedrskimi velesilami ni takšno, da bi dovoljevalo posredovanje Nata na področju, ki spada pod strateški interes Rusije.. agresija na Sirijo lahko povzroči povračilne ukrepe na Izrael, ta lahko bombardira Iran, ki bo odgovoril z več desettisočimi raketami s konvencionalnimi, kemičnimi, biološkimi in radiološkimi bojnimi glavami, vse to pa lahko pripelje do tega, da bo Izrael uporabil t.i. Samson-opcijo, ki bo rezultirala v tretji svetovni vojni, ki bo jedrska..
klemenju
11. 12. 2011 20.42
+4
izrael si tak želi vojno, da bi zavzel še preostanek golanske planote pa mogoč še kateri drugi gospodarsko pomembni del (golanska planota glavni vodni vir za izrael). Pri tem pa pozablajo, da je izraelski prodor v Sirijo v preteklosti že skoraj pripeljal do 3 svetovne vojne (takrat SV zagrozila z posredovanjem, če se ne umaknejo tekoj) in tudi tokrat Rusija ne bo stala na strani (še posebej po spodbujanju protestov v Rusiji s strani ZDA)
klemenju
11. 12. 2011 20.44
+11
ob tem je Sirija (polek Irana) še edina držav v regiji, ki nasprotuje Ameriki in Izraelu
tali?ni tom
11. 12. 2011 19.51
+13
možak ma prav ! teroriste je treba sanirat ! gadafi je vojski od začetka prepovedal odstranjevanje teroristov in loibija je danes razrušena država ! to je bila napaka ! vse skup pa je delo dejansko zavajanja zahoda zaradi hujskanja in uturavanja svojih plačancev zaradi prevlade v svetu ! odločili so se odstranit vsakega neposlušnega voditelja ki ga najprej diskriminirajo in na koncu ubijejo ! libijci so pod gadafijem vozil leksuse,tojote in podobno in namesto njih so delali črnci , v iraku se je dejansko slabo godilo kurdom(kompatibilni z našimi romi ali ko0sovci v srbiji ) ostali so živel dokaj dobro ! in potem pride demokracija in v vseh teh državah , odkar so ljudje svobodni vlada kaos , bombe,revščina ogromnega števila ljudi in pojav novih plenilcev državnega bogastva ! ! sej je pr ns isto , sam pokradli so pod finto certifikatov in sedaj beremo o lopovih v sobotnih novicah , nam pa ki doma delamo za minimalne plače politika trobi o zategovanju pasov ! vse je popolni namen le to da se vzpostavi nadzor nad ljudmi da plenilska elita lahko hara in z narodom dela kar če , le zahodni demokraciji se mora priključit !
klemenju
11. 12. 2011 19.46
+5
za ta ultimat slišim prvič me pa zelo spominja na Libijo, ko se je propagiralo, da se bo Benghazi zradiral, če ne uvedeje varne cone (po nekem naklučju Francozi tako cono zahtevajo tudi za Sirijo)
klemenju
11. 12. 2011 19.48
+3
aja pa na sliki so spet podporniki režima ne pa protestniki
Znalec
11. 12. 2011 19.36
-5
Asadu se je dokončno zmešalo pred trenutkom za "biti ali ne biti". Kod da ne ve, da je z njim konec....
Jimi1
11. 12. 2011 19.07
-1
Ko mu bodo (diktatorju namreč)za zločine sodili bomo pa spet brali obupane komentarje naših in njihovega "kluba ljubiteljev diktatorjev", kako se ZDA vmešavajo v suvereno, svobodno, lepo, pošteno itd. državo.....
joja11
11. 12. 2011 21.03
+2
kom.naj američani poskrbijo doma za svoje probleme, ne pa da svoje protesnike zapirajo v zapore. jimi1 zgleda da si eden od tistih ki podpira demokratično diktaturo kapitalizma nad malim človekom
CRNALUKNJA
11. 12. 2011 18.27
+5
Tako se dela!!!!
kim llsung
11. 12. 2011 18.13
+14
peres kaj bos ti govoril ti bi zravnal celi iran ce bi lahko
Aaron-Heydar
11. 12. 2011 21.27
+6
Izraelci so itak vojni zločinci! Jeb.... pobijajo palestinske civiliste kot živino v klavnici. Najhuje je, ko vidiš razmrcvarjene in zažgane otroke, ki jih ubijejo PREPOVEDANE bombe polnjene z belim fosforjem!
mcc
12. 12. 2011 07.38