Tujina

Sirske oblasti bodo pomilostile zapornike

Damask/Bejrut, 15. 01. 2012 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sirski voditelj Bašar al Asad je razglasil splošno amnestijo za zločine, storjene med nemiri v zadnjih desetih mesecih. Ni še jasno, koliko zapornikov bodo izpustili. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun pa ga je pozval h končanju ubijanja.

Bašar al Asad
Bašar al Asad FOTO: Reuters

Pomilostitev, ki jo je odredil sirski predsednik Bašar al Asad, velja za zločine, storjene med 15. marcem 2011 in letošnjim 15. januarjem, in sicer za tiste, ki so miroljubno protestirali in ki imajo nedovoljeno orožje. Prav tako bo veljala tudi za vse tiste, ki bodo do 31. januarja izročili orožje, pa tudi za vse dezerterje, ki se bodo do takrat predali.

Ni jasno, koliko zapornikov bodo ob tokratni pomilostitvi izpustili. Od začetka upora poti režimu predsednika al Asada lanskega marca so po navedbah Sane izpustili skoraj 4000 zapornikov v okviru več amnestij, ki jih je razglasil al Asad. Opozicija trdi, da v zaporih ostaja več tisoč ljudi, režim pa tudi obtožuje načrtnega nasilja nad protestniki, ki je doslej zahtevalo že več kot 5000 življenj.

Sirski režim teh obtožb ne priznava. Za nasilje obtožuje oborožene tolpe, zahodne države pa, da kujejo zaroto proti Siriji.

Ban Ki Mun al Asada pozval h končanju ubijanja

Medtem pa je generalni sekretar ZN Ban Ki Mun v Bejrutu poudaril, da "veter sprememb ne bo prenehal pihati" in da ogenj, ki se je začel v Tuniziji, ne bo ugasnil. Menil je tudi, da revolucije arabske pomladi kažejo, da ljudje več ne pristajajo na tiranijo. "Znova pozivam sirskega predsednika – ustavite nasilje. Ustavite ubijanje svojih ljudi, zatiranje vodi v slepo ulico," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
16. 01. 2012 01.47
+5
na nacionalki je bilo pri zrcalu tedna, o tem da naj bi za večino od devetih umorjenih znanstvenikov, kemikov, stala izraelska obveščevalna služba Mossad, si predstavljate, da bi neka Sirijska tajna služba ubila samo ENEGA američana, kako bi bilo vsak dan 3 novice o tem, še cel mesec bi se o tem razpravljalo, nemara šlo kar širit demokracijo v to deželo, skratka res je čas, da se v tem letu nekaj naredi, če bomo pametni na bolje, če pa bomo povsem ignorirali vse, kot počnejo martian, european22, lolipoly in podobni, potem nam pa trda prede ljudje. Lahko in mirno noč.
Rahan
16. 01. 2012 08.12
+3
ma američani bi kr hitro začel bombnike pošiljat
nykica
16. 01. 2012 14.20
+1
Bašar al Asad je bolj predsednik mrzle Sibirije kot pa vroče Sirije.